Mødedato: 21.03.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på Deloittes revision af regnskabsføring, interne kontroller og lønninger

Se alle bilag
Som opfølgning på Økonomiudvalgets behandling af Deloittes og Intern Revisions revision af regnskabsføring og interne kontroller samt, lønninger på mødet d. 21. februar 2017, uddybes og præciseres forvaltningernes handleplaner som følge af revisionsrapporternes bemærkninger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiforvaltningens opfølgning på revisionens bemærkninger i rapporten vedrørende regnskabsføring og interne kontroller tages til efterretning,
  2. at Økonomiforvaltningens opfølgning på revisionens bemærkninger i rapporten vedrørende lønninger tages til efterretning,
  3. at forvaltningernes reviderede handleplaner og initiativer til Deloittes og Intern Revisions revision af regnskabsføring og interne kontroller tages til efterretning,
  4. at forvaltningernes reviderede handleplaner og initiativer til Deloittes og Intern Revisions revision af lønninger tages til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune modtog d. 30. januar Deloittes og Intern Revisions rapporter vedrørende revision af regnskabsføring og interne kontroller samt revision af lønninger for 2016. Rapporterne er en del af den lovpligtige revision og indgår i grundlaget for revisionens påtegning af Københavns Kommunes årsregnskab for 2016. Revisionernes formål er at undersøge, om områderne administreres betryggende og i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger, gældende love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis, endvidere at foretage en kritisk gennemgang af forretningsgange og de kontroller, der er etableret på de respektive områder.

Rapporterne og dertil hørende handleplaner fra forvaltningerne blev forelagt Økonomiudvalget på dets møde d. 21. februar 2017. Her tog Økonomiudvalget forvaltningernes udarbejdede handleplaner til efterretning, men fremsatte under punktets behandling følgende ændringsforslag:

”Økonomiudvalget ser med stor bekymring på bemærkningerne fra revisionen, og ønsker på næste møde at blive uddybende orienteret om Økonomiforvaltningens opfølgning på de foreløbige revisionsbemærkninger”.

På baggrund af Økonomiudvalgets bemærkning foretages der en opfølgning på såvel regnskabsføring og interne kontroller som på lønninger for 2016.

Den løbende revision af regnskabsføring og interne kontroller resulterede i 8 punkter, hvor 6 er markeret med prioritet 1 (rød), og 2 er markeret med prioritet 2 (gul). Der indgik 5 punkter i årsrevisionen for 2015 vedrørende regnskabsføring og interne kontroller, hvorfra et punkt er lukket, mens fire er videreført i den løbende revision (revision af regnskabsføring og interne kontroller). Det lukkede punkt vedrører fakturaer i betalingskontrol, hvor revisionen har påset, at der er udarbejdet en forretningsgang og designet en kontrolanalyse rettet mod alle bilag under 10.000 kr.

Den løbende revision af lønninger for 2016 resulterede i 10 punkter, hvoraf tre er nye. Otte punkter er markeret med prioritet 1 (rød), og to punkter er markeret med prioritet 2 (gul).

I revisionsberetningen fra 2015 fremgik otte punkter vedrørende løn, hvoraf et revideres i en særskilt rapport (børneattester), mens 7 videreføres i den løbende revision.

I forlængelse af ovenstående skal det noteres, at kvalitetsudviklingsarbejdet på løn- og finansområdet skal ses i et flerårigt perspektiv. Det medfører, at der også fremadrettet kan komme revisionsrapporter med anbefalinger til forbedringer til de interne kontroller i kommunen. Det er ikke ensbetydende med, at der ikke er ”styr på” kommunens processer og de interne kontroller, men at der løbende arbejdes med at optimere disse, således at kontrollerne bliver mere effektive og smarte (færre ressourcer til at gennemføre kontrollen samt at denne er bedre til at afdække risikoen).

I takt med at kontrolmiljøet styrkes og kvalitetsudviklingen skrider frem, må der påregnes identifikation af forskellige typer af fejl bagudrettet, som skal håndteres. Der har gennem 2015 og 2016 været arbejdet med opretning af fejl på forskellige områder og i enkeltsager på tværs af forvaltninger, hvoraf en del har været historiske fejl, som har eksisteret i flere år.

Løsning

På baggrund af Økonomiudvalgets protokolbemærkning uddyber Økonomiforvaltningen de enkelte revisionsbemærkninger nedenfor, ligesom det beskrives, hvilke tiltag der allerede er gennemført for at håndtere revisionens bemærkninger. Nedenfor uddybes de områder, som i rapporterne blev markeret som kategori 1 (rød) og 2 (gul). Overblik over status på revisionsbemærkningerne pr. 14. marts 2017 fremgår af tabel 1.

Økonomiforvaltningen har endvidere anmodet forvaltningerne om at indmelde mere detaljerede handleplaner for de enkelte revisionsbemærkninger, herunder sikre, at der for hver enkelt handleplan er defineret konkrete initiativer, er fastsat en deadline og udpeget en ansvarlig i forvaltningen for gennemførsel. Forvaltningernes reviderede handleplaner fremgår af bilag 1 og 2.

Som det fremgår af tabel 1, så er det forventningen, at antallet af revisionsbemærkninger vil falde fra 13 i 2015 til 10 i revisionsberetningen for regnskab 2016.

Tabel 1. Udviklingen i antal revisionsbemærkninger fra 2015 til 2016

Revisions-

rapport

Revisions-beretning for regnskab 2015

Foreløbige revisions- bemærkninger

Heraf lukket pr. 10. marts 2017

Heraf forventes lukket inden års-revisionen

Bemærk-

ninger, der forventes at indgå i revisions- beretningen for 2016

Heraf videreført fra 2015

Nye bemærkninger

I alt

Regnskabs-

føring og interne kontroller

5

4

4

8

3

1

4

Lønninger

7

7

3

10

3

1

6

Der følges løbende tæt op på handleplanerne og det er vurderingen, at der for Økonomiforvaltningens handleplaner ses en positiv udvikling med den fornødne fremdrift.

Regnskabsføring og interne kontroller

Snitflade Opus Debitor og KØR (Koncernservice)

[Rød] – Status: Lukket

Koncernservice orienterede i efteråret 2016 revisionen om, at der var en fejl i snitfladen mellem Opus Debitor og KØR. Denne fejl betyder, at det er nødvendigt at foretage en stor mængde enkeltopslag for at afstemme de to moduler.

Koncernservice har efterfølgende etableret og dokumenteret korrekt overførsler af data via grænsesnittet mellem Opus Debitor og KØR, og det er nu muligt fremadrettet at foretage systemafstemning mellem de to systemer.

Koncernservice har drøftet den implementerede løsning med revisionen, og der er enighed om, at punktet kan lukkes. Betaling og Kontrol i Kultur- og Fritidsforvaltningen har på den baggrund gennemført systemafstemning mellem de to moduler i januar 2017. Systemafstemningen er dermed i drift og implementeret. Afstemningen har identificeret differencer mellem de to systemer, og det er på den baggrund aftalt med revisionen, at der i forbindelse med overgangen til Kvantum sker en fuldstændighedsafstemning af Opus Debitor og KØR med henblik på identifikation af disse differencer primært vedrørende tidligere år. Afstemningen medfører en risiko for afskrivning af gamle debitorforhold.

Kommunens regler for indkøb (Kontrolmiljø vedrørende firmadankort) (Forvaltninger)

[Rød] – Status: Lukket

Revisionen har observeret svagheder i kommunens kontrolmiljø omkring inddrivelse og lukning af firmadankort ved medarbejderes fratrædelse og afskedigelse. Revisionens observationer er sket på baggrund af én enkelt sag om misbrug i en forvaltning, og dermed hvorvidt den decentrale kontrol i forvaltningerne med firmadankort er tilstrækkelig.

Af kommunens interne regler for anvendelse af betalingskort, herunder firmadankort, fremgår det, at det er den budgetansvarlige leder i forvaltningen, der er ansvarlig for at lukke betalingskort for medarbejdere, der ikke længere skal anvende disse. Et betalingskort skal fx lukkes, hvis medarbejderen stopper, får nye arbejdsopgaver, flytter arbejdsplads som følge af organisationsændringer eller hvis der er mistanke om misbrug. Den budgetansvarlige leder skal helt konkret inddrage betalingskortet, klippe det over, således at det ikke kan bruges og indsende en kopi af forside og bagside til Koncernservice. Koncernservice lukker herefter betalingskortet hos kortudstederen.

Det bemærkes i forlængelse af ovenstående, at det ligeledes er den budgetansvarlige leder, der beder om oprettelse af eventuelle betalingskort samt er ansvarlig for, at disse anvendes i overensstemmelse med det formål/den bemyndigelse, som betalingskortet er udstedt til.

Firmadankort er en praktisk måde at købe ind på fx på en skole eller en institution, således at kræfterne kan bruges på børnene eller andre borgernære velfærdsopgaver. Anvendelse af firmadankort medfører dog også ikke-uvæsentlige udgifter til vedligeholdelse af den bagvedliggende administration af kortene (fx oprettelse og lukning af kort), ligesom anvendelse af firmadankort medfører en øget risiko for besvigelser i forhold til andre indkøbsløsninger.

Der har over de seneste tre år pågået et arbejde med at reducere antallet af firmadankort i Københavns Kommune. I perioden er antallet af firmadankort nedbragt med knap 2.000 fra 5.193 kort i 2013 til 3.228 ultimo februar 2017.

Tabel 2. Firmadankort pr. forvaltning

Forvaltning

ØKF

SUF

BUF

TMF

KFF

SOF

BIF

Revision og Borgerrådgiver

I alt

Aktive firmadankort i alt

74

12

1908

62

180

955

31

6

3228

Firmadankort lukket 27.2.2017

2

75

5

6

54

142

Kort der er inddraget af den budgetansvarlige chef ifm. fratrædelse, hvor der ikke er givet besked til KS

2

 

50

5

6

35

 

 

98

Kort hvor det ikke kan dokumenteres, at det er inddraget af den budgetansvarlige chef ifm. fratrædelse

 

 

25

19

 

 

44

Koncernservice har på baggrund af revisionens observationer etableret og implementeret en ny tværgående kontrol, hvor data vedrørende firmadankortholdere og stoppede medarbejdere sammenkøres. Denne kontrol blev udført første gang ultimo februar 2017 og identificerede 142 firmadankort, der skulle lukkes. Alle firmadankort er blevet lukket, og en efterfølgende analyse har vist, at kommunen ikke har lidt tab som følge af den manglende lukning. 

Kontrollen og en yderligere kontrol vedrørende at sikre, at adviserings-mails omkring lukning af firmadankort når frem til rette modtager, har været drøftet med revisionen, og der er enighed om, at kontrollerne imødegår den observererede risiko. Punktet kan derfor lukkes.

Koncernservice vil fremadrettet udføre kontrollen omkring lukning af firmadankort for fratrådte medarbejdere én gang ugentligt. Kontrollen vedrørende sikring af, at adviserings-mails omkring lukning af firmadankort når frem til rette modtager sker månedligt.

I forlængelse af ovenstående er det Koncernservices anbefaling, at firmadankort erstattes af et mindre administrativt tungt og mere sikkert betalingsmiddel, fx Mastercard med personlig hæftelse. Det er aftalt med forvaltningerne, at Koncernservice udarbejder et oplæg hertil til drøftelse med forvaltningerne i april 2017.

Intern Revision anbefaler i forlængelse af ovenstående, at det overvejes hvorvidt der bør etableres et centralt system til at holde styr på udleverede aktiver til medarbejdere, fx firmadankort, telefoner, tablets, nøgler, id-kort mm., således at disse kan inddrages ved fratrædelse.

Gæld til offentlige myndigheder (Forvaltninger/Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes løst inden årsrevisionen

Koncernservice har orienteret revisionen om, at kommunens forvaltninger har registreret gæld på ca. 1,1 mio. kr. fordelt på en række krav, som andre offentlige myndigheder har oversendt til inddrivelse hos SKAT. Endvidere har kommunen i en kort periode fejlagtigt selv oversendt en lang række krav angående P-afgifter vedr. kommunen selv.

På den baggrund har Koncernservice etableret tre nye centrale processer, 1) proces for håndtering af bøder fra andre offentlige myndigheder 2) proces for håndtering af skyldige krav til SKAT 3) proces for opfølgning på kommunens ubetalte fakturaer, der skal sikre, at problemstillingen ikke gentager sig fremadrettet.

Derudover vil Koncernservice gå i dialog med forvaltningerne, herunder Center for Parkering i Teknik- og Miljøforvaltningen og Betaling & Kontrol i Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at etablere en effektiv proces, der skal sikre, at interne krav (fx p-afgifter) ikke sendes til opkrævning. Der ligger pt. en bunke af p-afgifter som skal håndteres i forhold til medarbejderne.

Fakturaer i betalingskontrol (konteringstekster) (Forvaltninger)

[Rød] – Status: Forventes lukket i 3. kvartal 2017

Revisionen har observeret at det i flere tilfælde ikke umiddelbart, ud af posteringsteksten og evt. vedhæftede dokumentation, er muligt at vurdere validiteten af foretagne finansposteringer, herunder hvad og hvorfor der omkonteres. Revisionens observationer er bl.a. baseret på en kontrol af den ledelsesinformation vedrørende finansposteringer, som Koncernservice månedligt sender til forvaltningerne.

Finansposteringer er posteringer der laves, når kommunen har indtægter og udgifter der ikke opstår igennem debitor- eller kreditorsystemer. Finansposteringerne benyttes til at flytte udgifter/indtægter internt i kommunen, hvilket kan være nødvendigt grundet organisatoriske ændringer eller på baggrund af fejlkontering.

Den månedlige ledelsesrapportering fra Koncernservice til forvaltningerne viser, at der været en positiv udvikling i perioden fra oktober 2015 til oktober 2016. I denne periode er andelen af tilstrækkelig dokumentation på finansposteringer steget fra 81 pct. til 85 pct. og tilsvarende er andelen af korrekt konteringstekst steget fra 67 pct. til 88 pct. I en stikprøve fra december 2016 var andelen med korrekt konteringstekst for finansposteringer 93 pct.

For posteringer, hvor der går ”penge ud af kassen", fx betaling af e-fakturaer er der behørig dokumentation i form af faktura.

Koncernservice er som følge af revisionens observationer i gang med at optimere afrapporteringskonceptet vedr. "God bogføringsskik", dvs. den ledelsesinformation vedrørende finansposteringer, som tilgår forvaltningerne månedligt. Derudover vil Koncernservice skabe opmærksomhed på problemstillingen vedrørende manglende posteringstekster og dokumentation hos forvaltningerne ved at præsentere forvaltningernes budget- og regnskabschefer for resultaterne af den gennemførte kontrol. I den forbindelse vil der ligeledes være krav om, at eventuelle mangler rettes. Revisionen vil følge op på, om identificerede mangler udbedres.

Et opdateret afrapporteringskoncept forventes at være færdigt senest 1. juni 2017, og implementeres i 3. kvartal 2017.

Kommunens regler for indkøb (Overholdelse af indkøbsaftaler) (Alle)

[Rød] – Status: Forventes også at fremgå af revisionen for 2017

Revisionen har i lighed med tidligere år konstateret tilfælde, hvor indkøb er foretaget uden om de indgåede indkøbsaftaler.

Der arbejdes løbende på forbedringen af compliance på indkøbsområdet i forvaltningerne. Der er en forventning om, at implementeringen af Kvantum vil bidrage yderligere til overholdelse af kommunens regler for indkøb. Revisionsbemærkningen forventes også at være i 2017.

Systemansvarlige for udbetalings- og faktureringssystemer (Koncernservice/Forvaltninger)

[Rød] – Status: Forventes lukket ved udgangen af 2. kvartal 2017 vedrørende systemer i Økonomiforvaltningen, og ved udgangen af 2017 for systemer i de øvrige forvaltninger

Der har i 2016 været arbejdet med at uddanne systemejere i varetagelse af systemejerrollen. Der udstår dog fortsat arbejde med at udarbejde forretningsgangsbeskrivelser for hovedparten af kommunens udbetalings- og faktureringssystemer, herunder design af interne kontroller omkring disse. Dette medfører, at håndteringen af kommunens udbetalings- og faktureringssystemer ikke er betryggende.

Koncernservice har udarbejdet scope og koncept for sundhedstjek af kommunens udbetalings- og faktureringssystemer. Koncernservice har desuden påbegyndt udarbejdelsen af forretningsgange for de udbetalings- og faktureringssystemer, som Økonomiforvaltningen er ansvarlige for.

Koncernservice forventer ultimo marts at præsentere det nye koncept for sundhedstjek af udbetalings- og faktureringssystemer for forvaltningerne. Dette med henblik på at forvaltningerne også kan gennemføre sundhedstjek på de udbetalings- og faktureringssystemer, som forvaltningerne er ansvarlige for.

Koncernservice forventer at have gennemført ovenstående ved udgangen af 2. kvartal 2017 for så vidt angår udbetalings- og faktureringssystemer i Økonomiforvaltningen, i alt 6 systemer. Forvaltningerne er ansvarlige for ca. 40 systemer, heri indgår dog også systemer, som udfases i forbindelse med implementeringen af Kvantum.

Fakturaer i betalingskontrol (manglende overholdelse af betalingsfrister) (Alle)

[Gul] – Status: Der arbejdes løbende med initiativer til sikring af overholdelse af betalingsfrister

Revisionen fandt i lighed med forrige år at tilfældigt udvalgte bilag manglede overholdelse af betalingsfrister.

Af nedenstående tabel 3 fremgår opgørelsen over antallet af fakturaer betalt til tiden for januar 2016 og januar 2017. Heraf kan det aflæses at Københavns Kommune i januar 2016 modtog 69.454 fakturerer og af disse blev 95,2 pct. betalt inden for kommunens frist på 30 dage. For samme periode i 2017 modtog kommunen 70.417 fakturaer og af disse blev 95,8 pct. betalt til tiden. Der har dermed været en positiv udvikling i andelen af fakturaer betalt til tiden fra 2016 til 2017.

Årsager til at fristen overskrides kan fx være, at afviste fakturaer gensendes med gammel forfaldsdato eller uenighed om leverance mellem leverandør og ordregiver i kommunen.

Københavns Kommune har et politisk fastsat måltal der tilsiger, at 98 pct. af fakturaerne skal være betalt til tiden.

Der pågår et vedvarende arbejde med at forbedre overholdelsen af betalingsfrister i forvaltningerne.

Tabel 3. Antallet af fakturaer betalt til tiden ift. KKs frist (30 dage)

Forvaltning

2016

Andel i procent

2017

Andel i procent

Økonomiforvaltningen

93,5

95,9

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

97,6

98,1

Børne- og Ungdomsforvaltningen

96,5

96,6

Teknik- og Miljøforvaltningen

96,4

93,4

Kultur- og Fritidsforvaltningen

96,2

96,5

Socialforvaltningen

91,6

94,3

Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen

96,3

94,0

I alt

95,2

95,8

 

Kommunens regler for indkøb (firmadankort) (BUF, TMF og SOF)

[Gul] – Status: Lukket

Børne- og Ungdomsforvaltningen foretager løbende controlling på området. Enheder, der ikke overholder reglerne kontaktes og forholdet påtales. Ses en gentagelse af hævning på firmadankort fortages der servicebesøg på enheden og om nødvendigt lukkes det anvendte firmadankort. Med vedtagelsen af det nye Kasse- og regnskabsregulativ og implementering af Kvantums indkøbsløsning forventes problemstillingen minimeret med begrænsningen i udstedelse af firmadankort og overgang til, at flere indkøbere autoriseres til indkøbsløsningen.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at det ikke er tilladt at hæve kontanter på firmadankort til forskudsafregning for udlæg. Reglerne for brug af firmadankort indgår i det obligatoriske lederkursus, som alle ledere i TMF skal på. Den gældende praksis på området er, at KS henvender sig til forvaltningspartneren for økonomiområdet i forvaltningen, når et firmadankort har været brugt af en TMF- medarbejder. TMF følger op på de konkrete sager.

I Socialforvaltningen vil alle medarbejdere, som foretager indkøb og hævninger via betalingskort, blive undervist i korrekt og rettidig indkøb via betalingskort, i forbindelse med undervisning i Kvantum. Undervisning finder sted i første halvår af 2017.

Økonomiudvalget behandler på mødet d. 21. marts endvidere sagen "Opdatering af Kasse- og regnskabsregulativet og underliggende forretningscirkulærer i Københavns Kommune". Af forretningscirkulæret for indkøb fremgår blandt andet, at "der udstedes kun debet- og/eller kreditkort til Københavns Kommunes konti i begrænset omfang og hvor øvrige indkøbsformer ikke kan anvendes". Det er således kommunens overordnede politik at begrænse udstedelsen af firmadankort.

Lønninger

Applikationskontroller (Koncernservice)

[Rød] – Status: Lukket

Der er tilvejebragt en revisionserklæring fra KMD, som vedrører KMD OPUS Løn og Personale inkl. KLP-lønberegner. Vedrørende KMD OPUS Vagtplan henvises til afsnittet vedrørende KAS.

Løndebitorer (Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2017

Antallet af løndebitorer er faldet fra 5.136 sager pr. 31. december 2015 til 4.830 sager pr. 30. september 2016. I samme periode er saldoen steget fra 34,2 mio. kr. til 36,7 mio. kr. Årsagen til dette er for sen indberetning til Koncernservice, fejl i KAS eller fejl i sagsbehandlingen lokalt i forvaltningen eller i Koncernservice.

Koncernservice arbejder på at udvikle et beholdningsoverblik, der kan nedbrydes på type og status niveau. Beholdningsoverblikket skal understøtte muligheden for løbende at forklare og agere på udviklingen i beholdningen. Beholdningsoverblikket forventes implementeret 30. juni 2017.

Koncernservice er desuden i gang med at gennemgå samtlige løndebitorprocesser, herunder afklaring af interne snitflader. Derudover arbejdes der med at overgå til systemunderstøttet sagsstyring, således at der etableres større sikkerhed for, at samtlige sager er i flow, samt muliggør visitering af nye sager. Dette forventes ligeledes implementeret 30. juni 2017.

Løndebitorområdet er endvidere omfattet af det igangværende Lønkontrolprojekt. I den forbindelse udarbejdes der forretningsgang for end-to-end processen, der bl.a. skal sikre, at der sker løbende opsamling af sager, der fx ikke er i forventet flow. Forretningsgangene forventes fuldt implementeret med udgangen af 2017, herunder understøttet af relevant ledelsesinformation til forvaltningerne.

Sagsgennemgang (Koncernservice)

[Rød] – Status: Lukket

Revisionen har gennemgået 220 lønsager og har i 7,3 pct. af sagerne kunne konstatere fejl. Det drejer sig om fejl i 15 sager. Her er der observeret manglende og ikke-fyldestgørende dokumentation i lønsagerne.

Observationerne kan henføres til 2 sager med fejl i indberettet anciennitet, 3 sager med fejl i grundbilaget indberettet til Koncernservice, 1 sag mangler dokumentation for uddannelse, 1 sag mangler dokumentation for fratrædelse, 1 sag mangler oplysning om formål for kørsel ved udbetaling af kørselsgodtgørelse, 3 sager hvor Koncernservice har indtastet forkert i forhold til grundbilag, 2 sager med manglende kontrakt, som først kan fremsendes efter februar 2017 samt 2 sager på VIP-området, hvor pensionsberegning er foretaget af forkert grundlag grundet KMD’s manglende opdatering af lønsystemet.

Koncernservice har efterfølgende gennemgået sagerne og sikret, at korrekt dokumentation er indhentet. Punktet er på den baggrund lukket.

9 af sagerne havde betydning i forhold til korrekt løn eller pensionsbidrag.

CRM-systemet (Alle)

[Rød] – Status: Lukket

Revisionen bemærkede i forbindelse med lønrevisionen for 2015, at materiale udsendt fra Koncernservice ikke indeholdt en akkumuleret liste over manglende dokumentation fra tidligere måneder. I 2016 bemærkede revisionen, at materialet indeholder den akkumulerede oversigt, men at det ikke var udsendt regelmæssigt, og at det i begyndelsen var uklart hvilken medarbejder og enhed den manglende dokumentation kunne henføres til.

Økonomiforvaltningen har i 2016 gennemført en handlingsplan på området, der sikrer, at materialet udsendes rettidigt. Materialet er i 2017 tillige fremsendt til Intern Revision.

Koncernservice har i forlængelse af udsendelsen af materialet besluttet at afholde møder med samtlige forvaltninger, hvor vigtigheden af at forvaltningerne følger op på dokumentationen indskærpes.

Forvaltningerne har desuden på forskelligvis igangsat tiltag, der skal sikre rettidighed og fornøden kvalitet i dokumentationsmaterialet til Koncernservice.

Koncernservice vil derudover sikre, at forvaltningerne modtager den nødvendige ledelsesinformation i forhold til at kunne følge op på eventuel manglende dokumentation.

Intern Kontrol (Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2017

Revisionen anførte i deres beretning for 2015 at den etablerede interne kontrol med løndokumentationsmateriale, der sikre korrekt løn, til tider ikke har været effektiv. Denne bemærkning er videreført i 2016 og understøttes af den af revisionen foretagne sagsgennemgang som har vist, at de interne kontroller ikke i tilstrækkelig grad sikrer korrekt løn.

Til sikring af, at den modtagne dokumentation fra forvaltningerne er indberettet korrekt i lønsystemet, foretager Koncernservice en fremrykket tastekontrol som udføres hver måned, som en simuleret lønspecifikation der sker inden lønkørslen foretages i lønsystemet.

Punktet er en del af lønkontrolprojektet, som nævnt ovenfor, og forventes afsluttet med udgangen af 2017. Herefter forventes punktet at udgå.

Vagtplanssystem KAS (Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2017

Re-implementeringen af KAS 2.0 er gennemført, men revisionen har observeret, at der fortsat er tekniske vanskeligheder i systemet og de mange manuelle processer medfører fortsat risici for fejl og mangler i lønsagerne. Endvidere har KMD ikke leveret en revisorerklæring på KMD OPUS Vagtplan (KAS).

Koncernservice er i tæt dialog med KMD om fejlretning, stabilitet i systemleverancen og kontraktuelle forhold, herunder levering af revisorerklæring vedrørende KAS. Der henvises til fortrolige orienteringer af Økonomiudvalget herom.

Udarbejdelse af forretningsgange inklusiv beskrivelse af kontroller indgår i lønkontrolprojektets leverancer, som nævnt ovenfor, og forventes afsluttet med udgangen af 2017.

Lønadministration selvejende institutioner (Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2. kvartal 2017

Københavns Kommune foretager al indberetning af lønoplysninger m.v. til SKAT på kommunens CVR-nummer og ikke på de selvejende institutioners egne SE-numre. Dette medfører en risiko for, at kommunen ikke på alle områder disponerer i overensstemmelse med gældende regler. 

Koncernservice har igangsat en proces, der skal sikre, at lønindberetningen for de selvejende institutioner sker på institutionernes egne SE-numre.

Punktet forventes løst d. 30 juni 2017.

Lønafstemning (Koncernservice)

[Rød] – Status: Forventes løst inden årsrevisionen

Koncernservice har afstemt lønsystemet til e-Indkomstregisteret for 2016. Dette har vist et mindre antal differencer, som drøftes med revisionen i uge 11.

Der udestår arbejde med at afstemme de afgivne lønforhold m.v. til SKAT for årene 2013, 2014 og 2015.Koncernservice er pt. i gang med lønafstemningerne, der vedrører det gamle lønsystem. Det nye lønsystem blev idriftsat fra 1. april 2016, hvilket betyder at afstemningerne kommer til at dække perioden frem til 31. marts 2016. Der udestår ca. 325 lønafstemningssager, som efter aftale med revisionen skal behandles før, at bemærkningen kan lukkes.

Forventes afsluttet ultimo april og forventes dermed ikke at indgå i revisionsberetningen for regnskab 2016.

LARA og TRIO (Børne- og Ungdomsforvaltningen)

[Gul] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2. kvartal 2017

Det er konstateret, at det er muligt at ændre datagrundlaget ved den årlige indlæsning af de lønbærende dele af skemaplanlægningen fra LARA og TRIO til lønsystemet (OpusLøn).

Børne- og Ungdomsforvaltningen (med projektbistand fra Koncernservice) har i samarbejde med Intern Revision arbejdet med området i 2016. Arbejdet er endnu ikke afsluttet, men der er gennemført en test af de systemmæssige kontroller. Løsningen forventes endeligt etableret d. 1. juli 2017.

SEB (Koncernservice)

[Gul] – Status: Forventes lukket med udgangen af 2017

Der er ikke en automatisk kontrol indbygget i kommunens selvbetjeningsløsning SEB i forhold til godkendelseshierarkiet på det øverste ledelsesniveau i den enkelte organisation i kommunen. Revisionen har afdækket en konkret risiko i forhold til, at en bruger med stedfortræderrettigheder kan godkende lønudbetaling til egen leder.

Koncernservice har undersøgt muligheden for at implementere en automatisk spærring i selvbetjeningsløsningen, der forhindrer stedfortrædere i at indrapportere på deres egen leder. Den nuværende selvbetjeningsløsning tillader imidlertid ikke, at denne løsning implementeres. Det er i forlængelse heraf aftalt med revisionen, at der i stedet skal være en klar beskrivelse af ansvarsdelingen mellem forvaltningerne og Koncernservice. Af beskrivelsen skal ansvarsdelingen tydeligt fremgå, og Koncernservice vil anføre at Koncernservice sikrer, at der ikke kan indberettes på eget CPR nummer, men at det er i forvaltningen, at der skal ske opfølgning på om der foretages uberettigede lønudbetalinger til ledere foretaget af stedfortrædere. Denne kontrol kan ikke udføres centralt i Koncernservice.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Økonomiforvaltningen følger nøje fremdriften i de udarbejdede handleplaner.

Det er derudover aftalt med revisionen at punkter, der er håndteret inden 1. maj 2017 ikke vil indgå i den endelige revisionsberetning for regnskab 2017.

 

Peter Stensgaard Mørch              / Mads Grønvall     


Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Opfølgning på Deloittes revision af regnskabsføring og interne kontroller og lønninger (2017-0010114)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2017

Chef for Intern Revision, Jesper Andersen, var til stede under behandlingen af dagsordenspunktet af hensyn til sagens oplysning.

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top