Hovedstadens Beredskabs brug af repo-forretninger som finansielt styringsinstrument
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det godkendes, at Hovedstadens Beredskab kan foretage repo-forretninger til og med udgangen af 1. halvår af 2018.
Problemstilling
Hovedstadens Beredskabs bestyrelse godkendte på sit møde den 11. januar 2017 en opdateret finansiel styringspolitik for Hovedstadens Beredskab, herunder den i pkt. 6.3 anførte mulighed for, at Hovedstadens Beredskab kan foretage repo-forretninger, jfr. bilag 1.
I henhold til den kommunale lånebekendtgørelse anses en repo-forretning som et kortfristet lån, hvorfor bestyrelsens beslutning om at gøre brug af repo-forretninger i medfør af § 8, stk. 1, i vedtægterne for Hovedstadens Beredskab skal forelægges til godkendelse i ejerkommunernes kommunalbestyrelser, herunder Borgerrepræsentationen.
Løsning
Repo-forretninger anvendes som finansielt styringsinstrument af Københavns Kommune, ligesom der i Frederiksberg og Albertslund kommuner er mulighed herfor.
En repo-forretning er et spotsalg af et værdipapir (f.eks. en obligation) og et samtidigt tilbagekøb af samme værdipapir på en fremtidig terminsdato. En repo-forretning er således et kortfristet lån, hvor der tilvejebringes likviditet på bedst mulige vilkår via et værdipapir, jfr. bilag 2.
Baggrunden for, at Hovedstadens Beredskab ønsker at kunne gøre brug af repo-forretninger, er, at Danmark i øjeblikket oplever et historisk lavt renteniveau, herunder negativ indlånsrente. Hovedstadens Beredskab vil derfor optimere sin likviditetsstyring dels ved at placere overskudslikviditet i en obligationsportefølje bestående af korte obligationer med lav risiko, dvs. kort løbetid (styringspolitikkens pkt. 5.4 og 5.5), dels ved i tilfælde af behov for likviditet at kunne foretage belåning mod sikkerhed i de købte obligationer – også benævnt som repo-forretninger (styringspolitikkens pkt. 6.3). I praksis vil køb af obligationer og håndteringen af repo-forretningerne varetages af Hovedstadens Beredskabs bankforbindelse på baggrund af selskabets indmeldte likviditetsbehov.
Med nærværende indstilling indstilles det godkendt, at Hovedstadens Beredskab kan foretage repo-forretninger til og med udgangen af 1. halvår af 2018.
Med henblik på herefter alene at indhente godkendelse hertil i ejerkommunerne én gang i hver kommunale valgperiode vil ejerkommunernes kommunalbestyrelser, herunder Borgerrepræsentationen, i løbet af 1. halvår 2018, blive anmodet om at godkende Hovedstadens Beredskabs brug af repo-forretninger for den følgende 4 års periode.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.
Som også gældende for kommunale kassekreditter belaster repo-forretninger i henhold til den kommunale lånebekendtgørelse ikke den kommunale låneramme, idet omfanget heraf maksimalt må udgøre 125 kr. pr. indbygger. På grundlag af et samlet befolkningstal i de 8 ejerkommuner på knap 900.000 indbyggere svarer dette maksimum til ca. 110 mio. kr.
Videre proces
Hovedstadens Beredskab vil kunne gøre brug af repo-forretninger, når dette som forudsat er godkendt i samtlige ejerkommuner inden udgangen af 1. kvartal 2017.
Borgerrepræsentationen vil inden udgangen af 1. halvår 2018 blive forelagt indstilling om godkendelse af Hovedstadens Beredskabs brug af repo-forretninger for den følgende 4 års periode.
Peter Stensgaard Mørch / Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 5: Hovedstadens Beredskabs brug af repo-forretninger som finansielt styringsinstrument (2017-0065274)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.