Endelig vedtagelse af lokalplan "Rådhuspladsen Metrostationsplads"
Efter offentlig høring om forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen behandle lokalplan ”Rådhuspladsen Metrostationsplads” endeligt.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at lokalplan ”Rådhuspladsen Metrostationsplads” vedtages endeligt med de foreslåede ændringer af § 1 og § 4 samt tegning 1 og 2.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af en afgørelse fra Naturklagenævnet at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser, der udgør den 4. etape i udvidelsen af den københavnske Metro.
Forslaget til lokalplan ”Rådhuspladsen Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planen har været i offentlig høring fra den 25. april 2012 til den 25. juni 2012. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 19. juni 2012. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som bilag 5 og 6. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 4 henvendelser, jf. bilag 2. De modtagne henvendelser er vedlagt som bilag 7.
I Budget 2013 indgår, at der skal skabes bedre forhold for fodgængere og cyklister i Stræderne. ”Parterne er derfor enige om, at der udarbejdes en samlet projektudvikling for området med henblik på at præsentere den for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation ultimo juni 2013…. Analysen skal tage udgangspunkt i, at der fremover ikke skal være busdrift og busterminal på Rådhuspladsen”
Løsning
På baggrund af ovenstående finder forvaltningen, at lokalplanforslaget bør justeres med henblik på at skabe en større fleksibilitet. Forvaltningen foreslår derfor, at lokalplanområdet indskrænkes, idet arealet med busterminalen udgår af lokalplanområdet. De elementer der er fastlagt i lokalplanen, træbeplantning og placeringen af cykelparkering fastlægges som en mulighed og ikke som et krav.
Som følge af ovenstående foreslås lokalplanens redegørelse tilføjet bemærkninger om, at den på side 7 viste dispositionsplan er et forslag, der som følge af lokalplanændringen og Budget 2013 vil blive justeret idet bl.a. busterminalen udgår af lokalplanområdet. Endvidere foreslås afsnittet ”Lokalplanens sammenhæng med anden planlægning og lovgivning” suppleret med en tekst om Budget 2013 og dets konsekvens for lokalplanforslaget.
Generelt for alle metrostationsplads lokalplaner
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Lokalplanen fastlægger de overordnede principper for, hvordan forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Den præcise udformning fastlægges i den efterfølgende projektudvikling, herunder detaljer omkring belægning, belysning og byrumsinventar .
Konkret for denne lokalplan
Metrostationen er placeret på Rådhuspladsen, og lokalplanområdet omfatter et areal, der strækker sig fra Utrecht bygningen ved busterminalen til ca. midt på Rådhuspladsen. Lokalplanen fastlægger bestemmelser om anvendelsen, byrumsinventar, cykelparkering og beplantning.
Der blev afholdt borgermøde den 19. juni 2012, hvor de centrale emner var beplantning og cykelparkering.
Høring
Der er indkommet 4 høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og borgere. I bilag 2 er henvendelserne refereret og kommenteret.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget anfører i deres høringssvar, at kvarteret omkring Rådhuspladsen gennemgår store forandringer, og at der mangler en strategi for kvarteret, idet Metropolzoneprojektet kun dækker en del af området. På den baggrund ønsker lokaludvalget, at Indre By bliver udpeget til et byudviklingsområde, og at der igangsættes forslag til handlingsplaner. Konkret for Rådhuspladsen finder lokaludvalget, at der ikke bør anlægges en bakke med træer mod H.C. Andersens Boulevard
Forvaltningens bemærkninger
I Budget 2013 er der, som nævnt, lagt op til belyse området i en større sammenhæng og med de foreslåede ændringer af lokalplanen anses lokaludvalgets bemærkninger i mødekommet.
Øvrige høringssvar
De øvrige henvendelser omfatter ønsker om en arkitektkonkurrence, samt krav om en maksimal højde på ovenlysvinduer på 1,5 m
Forvaltningens bemærkninger
Der er på nuværende tidspunkt ikke lagt op til en konkurrence om udformning af Rådhuspladsen. Med de foreslåede ændringer af lokalplanen er der færre hindringer for, at der kan skabes nye sammenhænge. Ovenlysvinduer reguleres ikke i lokalplanen, og derfor er der ikke bestemmelser herom. Imidlertid kan det oplyses, at Metroselskabet arbejder på et projektforslag, hvor vinduerne er maksimalt 1,5 m høje.
Forslag til ændring af lokalplan
På baggrund af ovenstående foreslås følgende ændringer af lokalplanen:
- § 1 justeres, således at ordet ”zoner” udgår, hvorved lokalplanen gøres mere fleksibel.
- § 4. Kommentar til stk. 2 slettes, idet der ikke fastlægges specifikke zoner for beplantning og ophold
- Tegning nr. 1 ændres, idet området indskrænkes, som vist på bilag 3
- Tegning nr. 2 ændres, idet området indskrænkes og beplantning og cykelparkeringszoner udgår, som vist på bilag 4
- Det på side 7 i pjecen viste dispositionsforslag tilføjes en billedtekst med følgende ordlyd: Dispositionsforslag som det så ud, da Borgerrepræsentationen vedtog lokalplanforslaget den 8. marts 2012. Borgerrepræsentationen har med Budget 2013 vedtaget, at der skal skabes bedre forhold for fodgængere og cyklister i Stræderne, og at der skal udarbejdes en samlet projektudvikling med udgangspunkt i, at der ikke fremover skal være busdrift og terminal på Rådhuspladsen. Dette kan betyde ændringer af pladsens udformning.
- Afsnittet ”Lokalplanens sammenhæng med anden planlægning og lovgivning” tilføjes tekst om Budget 2013, og hvilke konsekvens det har for lokalplanen.
Økonomi
Lokalplanen har i sig selv ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at lokalplan ”Rådhuspladsen Metrostationsplads” vedtages endeligt med de foreslåede ændringer af § 1 og § 4 samt tegning 1 og 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2012
Forvaltningen stillede et teknisk ændringsforslag til indstillingen om:
”at ordet ”Strædet” i indstillingen konsekvensrettes til ”Stræderne” inden indstillingen sendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen."
Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøudvalget ser gerne, at der bliver plads til flere cykelstativer.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 20. november 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra mødet den 5. november 2012 blev videreført.