Opfølgning på medlemsforslag om billige boliger
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det godkendes, at medlemsforslag samt supplerende spørgsmål på Økonomiudvalgsmødet den 2. oktober 2012 hermed er besvaret.
Problemstilling
Enhedslisten har stillet medlemsforslag om billige boliger til behandling på Borgerrepræsentationens møde den 26. april 2012. Sagen blev behandlet på Økonomiudvalget den 2. oktober 2012, hvor der blev rejst en række supplerende spørgsmål, og sagen blev udsat med henblik på nærmere undersøgelse af finansieringsmuligheder. Følgende spørgsmål blev rejst:
a) Hvilke rådighedsbeløb har forskellige familietyper ved at bo i almene boliger, herunder hvad er kommunens og statens udgifter til boligstøtte for de pågældende familietyper?
b) Hvilke energikrav m.v. har Københavns Kommune besluttet, at almene boliger skal være omfattet af og hvad betyder dette for huslejen?
c) Hvad kan kommunen gøre for at bygge billige boliger?
d) Hvad kan kommunen gøre for få billigere boliger til folk som ønsker at eje deres bolig?
Derudover blev der efterspurgt en status på de kommunale grunde, der var blevet reserveret til billige boliger.
Løsning
Københavns Kommune (KK) har som boligpolitisk målsætning, at København skal være en by for alle med et bredt udbud af boligformer, herunder boligtilbud der kan betales af lav- og mellemindkomstgrupperne samt en fastholdelse af andelen af almene boliger på 20 % af den samlede boligmasse, jf. Kommuneplan 2011. Med en befolkningsvækst på ca. 1.000 indbyggere hver måned, har byen brug for op mod 45.000 nye boliger frem mod 2025, heraf op mod 9.000 almene boliger. KK arbejder desuden på, at nye almene boliger fordeles jævnt i byen for at opnå en blandet by. Dette gøres ved at indgå aftaler med private bygherrer i nye byudviklingsområder samt at have spredning af almene boliger som et kriterium ved udbud af grundkapitallånsmidler til nye almene boliger. Byggearbejderne skaber endvidere vækst i arbejdspladser.
Det anbefales, at vedlagte reviderede redegørelse vedr. billige boliger tages til efterretning som svar på Enhedslistens medlemsforslag vedr. billige boliger, samt vedlagte notater som svar på opfølgende spørgsmål på Økonomiudvalgsmødet den 2. oktober 2012.
På mødet den 2. oktober 2012 drøftedes notatet ’Redegørelse om Københavns Kommunes arbejde med at tilvejebringe billige boliger’ og der var en potentiel misforståelse i afsnittet vedr. grundskyld. Dette er tydeliggjort i det reviderede redegørelsesnotat (bilag 1).
I det vedlagte notat ’Besvarelse på spørgsmål om billige boliger, finansieringsmuligheder’ belyses forskellige familietypers rådighedsbeløb, hvis de bor i almene boliger, samt energikrav m.v. til almene boliger i Københavns Kommune, og hvad dette betyder for huslejen. Derudover belyses, hvad kommunen kan gøre for at sikre billige boliger, både leje- og ejerboliger (bilag 2).
I det vedlagte notat ’Status for kommunale grunde reserveret til billige boliger’ præsenteres en status for kommunale grunde, der med Borgerrepræsentationens beslutning om billige boliger i den 23. marts 2006 (Nr. 10, BR 114/06) blev reserveret til billige boliger (bilag 3).
Til orientering er det oprindelige medlemsforslag vedlagt (bilag 4).
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Borgerrepræsentationen får en status på det videre arbejde med dialogen med Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter, jf. bilag 1, primo 2013.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det godkendes, at medlemsforslaget vedr. billige boliger stillet af Enhedslisten hermed er håndteret.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. oktober 2012
Sagen blev udsat med henblik på nærmere undersøgelse af finansieringsmuligheder.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 20. november 2012
Mikkel Warming (Ø) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Enhedslisten foreslår, at Overborgmesteren retter henvendelse til regeringen med henblik på at få ændret bolig- og planlovgivningen, så det bliver muligt for Københavns Kommune, at
a) bygge familieboliger og andre boligformer selv,
b) sælge kommunale grunde til priser, som giver private og almene bygherrer mulighed for at bygge billige boliger,
c) bestemme, at der i et givent område skal bygges billige boliger,
d) kræve af private bygherrer, at en vis andel af lejlighederne i et nybyggeri skal være billige boliger.
Der blev stemt om det af Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag(ÆF1).
For stemte 8 medlemmer: A, B, F, og Ø
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V
Ændringsforslaget blev dermed anbefalet.
Der blev stemt om indstillingen.
For stemte 9 medlemmer: A, B, F, O og Ø
Imod stemte 2 medlemmer: C og V
Indstillingen blev således anbefalet med det stillede ændringsforslag.