Mødedato: 20.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntning af akutjob

Se alle bilag

Indstillingen vedrører udmøntning af aftale om Akutjob i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen:

1.      at der skal ansættes 300 personer i akutjob i Københavns Kommune før 1. juli 2013,

2.      at de 300 akutjob fordeles mellem forvaltningerne, jf. tabel 1,

3.      at akutjob både kan være ordinære stillinger og vikariater og midlertidige stillinger af mindst 13 ugers varighed, og at der som minimum opslås 300 akutjob,

4.      at vikariater og midlertidige stillinger af mindst 13 ugers varighed som udgangspunkt opslås som akutjobstillinger på jobnet.dk,

5.      at Økonomiudvalget ultimo december 2012 og herefter hver 2. måned forelægges status på oprettelsen af akutjob og antal personer indenfor målgruppen som hhv. søger og ansættes i akutjob,

6.      at jobpræmien knyttet til akutjob på op til 25.000 kr. tilfalder den forvaltning eller den institution, som ansætter en person i akutjob,

7.      at det godkendes, at de to medlemsforslag stillet af Enhedslisten om hjælp til langtidsledige (BR 01.11.2012) hermed er håndteret,

8.      at det godkendes, at Overborgmesteren tilskriver samtlige af kommunens institutionsledere med en opfordring om i videst muligt omfang at opslå ledige stillinger som akutjob og i størst muligt omfang at give ansøgere fra målgruppen fortrinsret til stillingerne.

Problemstilling

Der blev den 24. oktober indgået en aftale om akutjob mellem Regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, KL samt Danske Regioner. Aftalen indebærer, at der skal tilvejebringes 12.500 akutjob i den offentlige og private sektor, som skal målrettes de dagpengemodtagere, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår.

 

Tilvejebringelse af 12.500 akutjob

Som følge af den forkortede dagpengeperiode, står mange ledige til at miste deres dagpenge den 1. januar 2013. Aftalen om akutjob, som skal tilvejebringe i alt 12.500 akutjob, heraf 3.000 kommunale, skal medvirke til at løfte en udfordring på 20.000 ledige på landsplan, som er i risiko for at opbruge deres dagpenge. En væsentlig del af jobåbningerne skal findes allerede inden årsskiftet.

 

Målgruppe

Målgruppen for akutjobbene omfatter ledige, der i perioden 1. oktober 2012 til 1. april 2013 har 3 måneder eller mindre tilbage af dagpengeperiode, samt personer, der frem til 1. juli 2013 opbruger den samlede dagpengeperiode og fortsat er ledige.

 
Særskilt jobbank med akutjob på jobnet.dk

Målretningen af job til ledige i risikogruppen sikres ved brug af en standardformulering, som særligt opfordrer ledige med 3 måneder eller mindre tilbage af dagpengeperioden til at søge stillingen. Jobbene skal slås op i jobbanken for akutjob på Jobnet.dk. Jobbene skal være af mindst 3 måneders varighed og på ordinære løn- og arbejdsvilkår.

Beskæftigelsesministeriet vil løbende følge antallet af opslåede akutjob på Jobnet.dk fordelt på sektorer og geografi. Allerede medio december og primo januar afholdes politiske møder mellem aftaleparterne for at sammenholde denne udvikling med de aftalte måltal.


Mulighed for fortrinsadgang hos offentlige arbejdsgivere

Som en midlertidig foranstaltning etableres der yderligere med aftalen lovhjemmel til, at de offentlige arbejdsgivere kan give ledige i målgruppen fortrinsret til jobbene. Hjemmelgrundlaget løber frem til medio 2013.

Det bemærkes, at det, jf. bemærkningerne til loven, er en forudsætning, at den ledige fra målgruppen i overensstemmelse med almindelige principper om ansættelse af medarbejdere i den offentlige sektor er kvalificeret til at varetage stillingen.


Præmie til arbejdsgivere

Aftalen om akutjob indebærer en præmie på op til 25.000 kr. til arbejdsgivere, for hver ledig i målgruppen, der ansættes i et akutjob. Præmien udgør 12.500 kr., når ansættelsesforholdet har en varighed på minimum 6 måneder, og yderligere 12.500 kr., hvis ansættelsen opnår en samlet varighed på minimum 12 måneder.

Det er en betingelse for udbetalingen af jobpræmien, at den ansatte har en gennemsnitlig arbejdstid på minimum 32 timer ugentligt i løbet af hver af de 6 måneders ansættelse, og at jobbet har været slået op som et akutjob i jobbanken.

Løsning

Aftalen om akutjob udmøntes i Københavns Kommune på følgende vis.

 

Forvaltningernes måltal for akutjob

KL forpligter sig med aftalen om akutjob til at arbejde for, at kommunerne tilvejebringer 3.000 akutjob frem til 1. juli 2013. Der er ikke udmeldt et officielt måltal for antallet af akutjob, som skal etableres i København. Det ligger til grund for denne indstilling, at Københavns Kommunes andel udgør ca. 300 akutjob.


Det bemærkes, at målsætningen er at sikre ansættelse af minimum 300 personer fra målgruppen,
og at dette sker ved, at der opslås et tilstrækkeligt antal stillinger for at nå dette tal, dog som minimum 300 opslåede akutjob. Det kan i konsekvens heraf blive nødvendigt for forvaltningerne at opslå betydeligt flere jobs end det antal, som fremgår af måltallet i tabel 1.

 

Fordelingen af måltal er beregnet ud fra, at omkring en tredjedel af de ledige i målgruppen for akutjobs er akademikere og kontoruddannede. Derfor er den samlede kvote på 300 akutjobs fordelt på de syv forvaltninger ud fra den enkelte forvaltnings andel af på den ene side: akademikere og kontoruddannede og på den anden side: øvrige personalegrupper. Der henvises til bilag 2 for de tekniske beregninger.


Tabel 1. Forvaltningernes måltal for antal besatte akutjob med personer fra målgruppen

Forvaltning

Måltal for antal besatte akutjob

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

22

Økonomiforvaltningen

23

Børne- og Ungeforvaltningen

109

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

53

Socialforvaltningen

54

Teknik- og Miljøforvaltningen

22

Kultur- og Fritidsforvaltningen

17

KKs forvaltninger i alt

300

Note: Tabel 1 svarer til model 1 for fordeling af akutjobs på de syv forvaltninger forklaret i bilag 1

 

Det er op til de enkelte forvaltninger at vurdere og udvælge, hvilke job, der skal opslås som akutjob. Henset til behovet for at få ordningen hurtigt i gang skal alle vikariater og midlertidige stillinger af mindst 13 ugers varighed opslås som akutjobstillinger på jobnet.dk. Princippet om at vikariater og midlertidige stillinger af mindst 13 ugers varighed skal opslås, jf. ovenfor, vil efter en konkret vurdering kunne fraviges, hvis særligt tungtvejende hensyn gør sig gældende.

 

Der er et betydeligt potentiale for anmeldelse af ledige stillinger til jobnet.dk. Der er således en samlet personaleomsætning på 20 pct. i Københavns Kommune, hvilket svarer til, at der skal besættes 7.000 stillinger om året. Der har i 2012 i perioden januar til og med september været ca. 1700 medarbejdere på barselsorlov af en varighed på mindst 13 uger, hvilket yderligere vidner om et stort potentiale for oprettelse af akutjob i Københavns Kommune.


Opslag af akutjob på jobnet.dk

Der er forvaltningernes ansvar, at akutjobstillingerne opslås på jobnet.dk, og at der søges om jobpræmien hos A-kasserne, hvor det er relevant. 

 Det skal tydeligt fremgå af overskriften, at der er tale om et akutjob, og følgende standardtekst skal indskrives i jobopslaget:

 
Der er tale om et akutjob. Ledige med 3 måneder eller mindre tilbage af dagpengeperioden samt personer, der frem til 1. juli 2013 opbruger den samlede dagpengeperiode og fortsat er ledige, opfordres særligt til at søge stillingen.”


Henvendelse fra OB til kommunens institutioner

Af loven fremgår, at der er hjemmel til, at offentlige arbejdsgivere kan give kvalificerede ansøgere i målgruppen fortrinsadgang til opslåede akutjobs. Der er rettet henvendelse til Beskæftigelsesministeriet med henblik på at undersøge, om Københavns Kommune lovligt kan beslutte som generel regel, at alle opslåede akutjobs skal besættes med en ansøger fra målgruppen, såfremt denne er kvalificeret. Svaret forventes at foreligge snarest.

 

Imidlertid bemærkes, at det af principperne for tillidsdagsordenen følger, at man fra politisk niveau skal give lederne i kommunen det størst mulige rum til at lede driften. Det foreslås på den baggrund, at overborgmesteren i første omgang tilskriver lederne i kommunen med opfordring om i videst muligt omfang at opslå ledige stillinger som akutjob og i størst muligt omfang at give ansøgere fra målgruppen fortrinsret til stillingerne. Skulle denne fremgangsmåde vise sig ikke at resultere i det nødvendige antal opslag og stillingsbesættelser med personer i målgruppen, kan det overvejes at give lederne i kommunen pålæg om at alle opslåede akutjobs skal besættes med en ansøger fra målgruppen, såfremt denne er kvalificeret (forudsat Beskæftigelsesministeriet i sit svar finder, der er hjemmel hertil).

 

Opfølgning på antallet at opslåede og oprettede akutjob

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil via Økonomiforvaltningen løbende afrapportere til 7 direktør-kredsen og Økonimudvalget om antallet af opslåede akutjob i Københavns Kommune samt personer inden for målgruppen, som ansættes i akutjobstillinger, herunder fordelingen på forvaltningerne. Endvidere opgøres, hvor mange i målgruppen, der ansøger de opslåede akutjobs.

 

Økonomi

Der er tale om ordinære stillinger, hvor lønsummen til akutjob tilvejebringes inden for forvaltningernes eksisterende rammer.

 

Som nævnt ovenfor udbetales en præmie til arbejdsgiveren på op til 25.000 kr. afhængig af ansættelsesforholdets varighed. Præmierne tilfalder den enkelte forvaltning og herunder den enkelte institution, som har oprettet og fået besat akutjobbet.

 

Det bemærkes, at et akutjob skal være af mindst 3 måneders varighed for at opfylde kriterierne for et akutjob, men at præmien alene udbetales ved mindst 6 måneders ansættelse.

 


Tabel 2. Potentielle præmier til forvaltningerne ved opfyldelse af måltal og mindst 6 mdr. ansættelse pr. akutjob

Forvaltning

Antal akutjob

Potentiel præmie (mio. kr.)

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

22

0,550

Økonomiforvaltningen

23

0,575

Børne- og Ungeforvaltningen

109

2,725

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

53

1,325

Socialforvaltningen

54

1,350

Teknik og Miljøforvaltningen

22

0,550

Kultur og Fritidsforvaltningen

17

0,425

KKs forvaltninger i alt

300

7,500

 

Videre proces

Økonomiudvalget forelægges ultimo december 2012 og herefter hver 2. måned status på oprettelsen af akutjob og antal personer inden for målgruppen som ansættes i akutjob.




Claus Juhl                      /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 20. november 2012

Mikkel Warming (Ø) fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1): ”Enhedslisten foreslår, at ordet ”mindst” tilføjes før ”300” i 1. at-punkt.

 

Anna Mee Allerslev (B) fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2): ”Det Radikale Venstre ønsker at ændre 8. at-punkt således, at det udover overborgmesteren også tilbydes til den relevante fagborgmester, at medunderskrive opfordringen.”

 

Der blev stemt om det af Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag(ÆF1).

For stemte 8 medlemmer: A, F, O og Ø

Imod stemte 2 medlemmer: C og V

1 medlem undlod at stemme: B

Ændringsforslaget blev dermed anbefalet.

 

Det af Anna Mee Allerslev (B) stillede ændringsforslag (ÆF2) blev anbefalet uden afstemning.

 

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 9 medlemmer: A, B, F, O og Ø

Imod stemte 2 medlemmer: C og V

Indstillingen blev således anbefalet med de stillede ændringsforslag.

 

Pia Allerslev (V) og Mogens Lønborg (C) afgav følgende protokolbemærkning: ” Venstre og Det Konservative Folkeparti er imod, at man fraviger princippet om, at man ansætter alene efter kvalifikation, men nu giver en fortrinsret til en bestemt målgruppe.”

Til top