Mødedato: 20.09.2005, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "F.L. Smidth II" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Endelig vedtagelse af lokalplan "F.L. Smidth II" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 20. september 2005

 

 


J.nr. ØU 350/2005

 

10. Endelig vedtagelse af lokalplan "F.L. Smidth II" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "F.L. Smidth II" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer bl.a. vedrørende placering og højde af bebyggelsen mod Vigerslev Allé.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræ sentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt med det under sagsbeskrivelsen foreslåede bortfald af en særbestemmelse om mulighed for bebyggelse i 7 etager.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2005

Sagen blev udsat.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. september 2005

Joan Jensen (A) stillede ændringsforslag om, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at lokalplanforslaget alene vedtages for underområde I, mens lokalplanforslaget for underområde II viderebearbejdes på grundlag af, at bebyggelsen langs Vigerslev Alle rykkes ca. 10 m tilbage fra vejlinien.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

X

 

Wallait Khan (V)

 

 

 

Ole Hentzen (C2)

 

X

 

Monica Thon (B)

 

X

 

Kim Christensen (A)

 

 

 

Joan Jensen (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

X

 

 

Sven Milthers (F)

X

 

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

Bygge- og Teknikudvalget havde dermed anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at lokalplanforslaget alene vedtages for underområde I, mens lokalplanforslaget for underområde II viderebearbejdes på grundlag af, at bebyggelsen langs Vigerslev Alle rykkes ca. 10 m tilbage fra vejlinien.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2005

Mikkel Warming (Ø) stillede følgende ændringsforslag:

At Økonomiudvalget tilbagesender sagen til fornyet behandling i Bygge- og Teknikudvalget, eller subsidiært,

At Økonomiudvalget anbefaler Bygge- og Teknikudvalgets beslutning vedrørende lokalplanforslaget.

 

Mogens Lønborg (C) stillede ændringsforslag om, at Økonomiudvalget anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling vedrørende lokalplanforslaget.

 

Overborgmesteren stillede følgende ændringsforslag:

"at lokalplanen vedtages endeligt for hele lokalplanområdet med den ændring, at de bebyggelsesregulerende bestemmelser for underområde II udtages fra lokalplanen og erstattes af en bestemmelse om, at der skal tilvejebringes en supplerende lokalplan for underområde II."

Mikkel Warming stillede et underændringsforslag om, at der efter "..supplerende lokalplan for underområde II" indsættes følgende:

"herunder at bebyggelsen mod Vigerslev Allé rykkes 10 meter tilbage."

 

Først blev der stemt om Mikkel Warmings forslag om at sende sagen retur til Bygge- og Teknikudvalget.

For stemte 3 medlemmer: O og Ø

Imod stemte 5 medlemmer: A, C og F

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Dernæst blev der stemt om Mogens Lønborgs ændringsforslag.

For stemte 1 medlem: Mogens Lønborg (C)

Imod stemte 7 medlemmer: A, F, O og Ø

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Der blev herefter stemt om Mikkel Warmings subsidære forslag (Bygge- og Teknikudvalgets beslutning):

For stemte 3 medlemmer: O og Ø

Imod stemte 5 medlemmer: A, C og F

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Dernæst blev der stemt om Mikkel Warmings underændringsforslag til Overborgmesterens ændringsforslag.

For stemte 3 medlemmer: O og Ø

Imod stemte 5 medlemmer: A, C og F

Underændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Endelig blev der stemt om Overborgmesterens ændringsforslag.

For stemte 5 medlemmer: A, C og F

3 medlemmer undlod at stemme: O og Ø

Ændringsforslaget blev dermed godkendt.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet uden afstemning.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Planforslagene har været i offentlig høring fra den 6. april til den 15. juni 2005. I forbindelse hermed har der på internettet været oprettet  en hjemmeside for planforslagene, der har været en plancheudstilling på Valby Bibliotek og i Valby Medborgerhus, og der har været afholdt et borgermøde. I høringsperioden er der modtaget 43 rettidige henvendelser, heraf 8 fra offentlige myndigheder mv. En af henvendelserne er en underskriftsindsamling med 2.396 underskrifter.

Hovedstadens Udviklingsråd og Københavns Stiftsøvrighed har ingen bemærkninger.

København Energi oplyser bl.a., at der vil blive udarbejdet deklaration for en forsynings- og hovedledning, der ligger i et vejudlæg, der kan ophæves.

Valby Lokaludvalg finder, at lokalplanforslaget svarer til holdninger og planer, som Valby Lokalråd og Valby Lokaludvalg har arbejdet for gennemflere år.

Lokaludvalget foreslår bl.a., at lokalplanforslagets bestemmelser vedrørende byggemuligheder mod Vigerslev Allé ændres således, at bebyggelsens maksimale højder svarer til højderne på bebyggelserne på modsatte side af vejen, at der fastlægges åbninger i bebyggelse over 2. etage og at bebyggelsen rykkes så meget, at træerne i sydsiden af Vigerslev Allé får bedre vækst betingelser.

På baggrund af lokaludvalgets bemærkninger samt en række øvrige indsigelser foreslår forvaltningen, at der for bebyggelse på hjørnet af Toftegårds Plads fastlægges en gesimshøjde på 16-20 m og en bygningshøjde på maksimalt 23 m og mod Vigerslev Allé i øvrigt en gesimshøjde på 8-16,5 m og en bygningshøjde på maksimalt 19,5 m. Med disse ændringer reduceres bebyggelsesmulighederne med én etage, og højderne vil ikke overstige bygningshøjderne på nordsiden af vejen. Endvidere foreslås, at bebyggelsen rykkes 3 m tilbage fra vejlinien, og at det derved fremkomne areal overvejende anlægges som et græsareal med beplantning. Herved imødekommes ønskerne fra lokaludvalget om bedre vækstvilkår for vejens allétræer, ligesom skyggevirkningen vil blive reduceret.

Agenda 21, Miljøsatellit Kgs. Enghave finder, at lokalplanen for at leve op til formålet om et byøkologisk perspektiv bør indeholde krav om minimering af miljøbelastning og om ressourcebesparelser, foruden at der foreslås bestemmelser om yderligere fællesfaciliteter, bedre kollektiv trafikbetjening, cykelstier, begrønning af bygninger og  bevaring af alle eksisterende bygninger.

Forvaltningen finder mange af synspunkterne i indsigelsen sympatiske. En del af forslagene er allerede indeholdt i lokalplanforslaget i et omfang, som forvaltningen finder hensigtsmæssigt, mens andre findes for detaljerede i forhold til lokalplanforslagets opbygning omkring principper, eller ligger uden for, hvad der kan optages bestemmelse om i en lokalplan.

Kulturmiljørådet finder, at alle eksisterende bygninger inden for lokalplanområdet skal bevares.

Der er i lokalplanforslaget udpeget 7 større bygninger som bevaringsværdige, og forvaltningen finder ikke, at de resterende bygninger, som består af nyere lagerhaller og lignende, er af arkitektonisk interesse.

Københavns Bymuseum finder også, at alle eksisterende bygninger skal bevares og er desuden imod, at 3 af de udpegede bevaringsværdige bygninger kan forhøjes med 1-2 etager.

Det er forvaltningens vurdering, at de pågældende 3 bygninger, der er ret almindelige bygninger i røde teglsten, kan få tilført nye kvaliteter ved en påbygning.

De øvrige henvendelser handler primært om placering, bygningshøjder og skyggevirkning af randbebyggelsen mod Vigerslev Allé. Andre emner er øget trafik og øgede støjgener som følge af opførelse af denne bebyggelse, forslag om etablering af parkeringsanlæg langs Vigerslev Allé, større butiksareal, større boliger, benzinstationen på Gammel Køge Landevej, sokkelgrundsudstykninger samt justeringer af de fastlagte interne veje og af byggemulighederne i lokalplanområdet.

Flertallet af indsigelser er indsendt af beboere i karreerne på den modsatte side af Vigerslev Allé og omhandler de muliggjorte bygningshøjder på bebyggelse mod Vigerslev Allé og bebyggelsens placering i vejlinie. Mange af indsigelserne går videre end Valby Lokaludvalg, og det foreslås bl.a., at bebyggelsen højst må være 3 etager, og at den skal rykkes 10 – 50 m tilbage fra vejlinien, hvorved afstanden mellem bebyggelse langs Vigerslev Allé øges til 45 – 85 m. Det derved fremkomne areal nord for bebyggelsen foreslås anvendt til parkering og/eller grønt område. Der gives udtryk for, at den øgede trafik samt opførelsen af randbebyggelsen vil medføre øgede støjproblemer. Nogle få foreslår et meget højt byggeri på hjørnet mod Toftegårds Plads

Hertil bemærkes, at flertallet af indsigelser delvist er imødekommet med de i bemærkningerne til henvendelsen fra Valby Lokaludvalg foreslåede ændringer. Det findes ikke hensigtsmæssigt at øge bredden på arealet mod langs Vigerslev Allé, fordi det vil medføre store problemer for realisering af Henning Larsens helhedsplan med det indre hovedstrøg, og da arealet ikke vil være attraktivt som friareal på grund af trafikstøjen Desuden vil den tilsigtede byarkitektonisk begrundede afgrænsning af Vigerslev Allé blive mindre præcis. Miljøkontrollen har beregnet den støjmæssige effekt til maksimalt 1,3 dB(A), hvilket ikke vil opleves som en mærkbar ændring.

Til et ønske om, at der muliggøres butikker med pladskrævende varer i bebyggelse langs Gammel Køge Landevej bemærkes, at butiksbestemmelserne er udarbejdet på grundlag af tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2001 om detailhandel. Idet der i tillægget bl.a. er udpeget et område for pladskrævende erhverv sydligere ved Gammel Køge Landevej vurderes der ikke at være behov for at udpege flere områder af denne type i Valby.

Til en indsigelse mod, at lokalplanen ikke åbner mulighed for, at en eksisterende benzinstation kan udvides eller på anden måde ændres bemærkes, at den kan fortsætte som eksisterende lovlig anvendelse. Hvis intentionerne om hovedstrøget skal realiseres, er det nødvendigt at begrænse benzinstationens udstrækning mod nord.

Til et ønske om lempeligere højdegrænseplaner bemærkes, at 0,8 x afstanden til anden boligbebyggelse er sædvanlig praksis, og at der ses ikke at være nogen vægtig grund til at fravige praksis. Eventuelle lempelser bør efter forvaltningens opfattelse afhænge af det konkrete projekt og derfor i givet fald gives som en dispensation fra lokalplanens bestemmelser.  Det er underforstået, at der kan ses bort fra højdegrænsesplanet mod parkeringshuse. For at præcisere dette forhold foreslås, at det oplyses i bestemmelsen om højdegrænseplaner.

Af øvrige emner vedr. det kommende byggeri, er der forslag om at sænke bebyggelsesprocenten til 100 eller 90, og om at tillade sokkeludstykninger, større husdybder og fritagelse af medregning af parkeringshuse i etagearealet. Desuden påpeges behov for mindre justeringer af nogle vejbestemmelser.

Hertil bemærkes, at den maksimale bebyggelsesprocent på 120 er fastlagt ud fra lokalplanområdets centrale placering i Valby og den omgivende tætte karrébebyggelse. Sokkeludstykninger er forvaltningen  generelt betænkelig ved. De maksimale husdybder kan ikke anbefales øget, men de foreslåede justeringer af vejbestemmelserne foreslås imødekommet.

På baggrund af De Forenede Ejendomsselskabers projektudvikling efter fremlæggelsen af lokalplanforslaget er der ønske om at kunne udfylde det enkelte byggefelt med butikker og/eller parkering i stueetagen og medregne arealer på taget heraf i friarealet. Desuden ønsker selskabet mulighed for at sammenkoble bebyggelser på tværs af byggefelter med fælles adgangssystemer.

Selskabets ønsker foreslås imødekommet ved, at der åbnes mulighed for, at der kan indrettes overdækkede stueetager i hele byggefeltets udstrækning og mulighed for overdækket parkering tillige på 1. sal med indretning af opholdsarealer på taget. Forvaltningen er betænkelig ved det arkitekttoniske resultat af sammenkoblinger af bebyggelser og kan ikke anbefale, at der åbnes op herfor.

Vedrørende de kommuneplanmæssige forhold kritiseres i 2 henvendelser, at lokalplanforslag og kommuneplantillæg fremlægges samtidig, og det fremføres, at reglerne om at indkalde forslag og ideer til den overordnede planlægning ikke er overholdt. Desuden anføres, at de muliggjorte 6.000 m2 butikker vil være ugyldige, hvis ikke de kan rummes inden for den i Regionplan 2001 fastlagte ramme på 15.000 m2.

 Kommunen er ikke enig i de fremførte synspunkter. Kommunen har, siden planloven blev indført, anvendt samtidig procedure, hvilket planlovens bestemmelser ikke er til hinder for. Det er forvaltningens opfattelse, at kommuneplanstrategien udgør en tilstrækkelig baggrund for planforslagene, og at tillæg nr. 26 til kommuneplanen udgør det nødvendige grundlag for fastlæggelse af omfanget af detailhandel.

I 3 henvendelser anføres, at planforslagene er ugyldige, da Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets behandling af redegørelsesindstillingen i maj/juni 2004 ikke er ensbetydende med, at planudarbejdelse er påbegyndt inden 21. juli 2004, hvor lov om miljøvurdering trådte i kraft.

Det er forvaltningens opfattelse, at i og med, at redegørelsen indeholder en planmæssig vurdering af det pågældende areals karakter og de planmæssige bindinger og muligheder, som danner grundlag for planudarbejdelsen, er der formelt truffet beslutning om et planforslags udarbejdelse og dets principielle indhold.

Forvaltningens forslag om at ændre visse lokalplanbestemmelser indebærer, at der skal foretages en supplerende høring af ejerne samt af Valby Lokaludvalg i perioden mellem udvalgets godkendelse og sagens behandling i Borgerrepræsentationen. Resultatet af høringen vil således foreligge i forbindelse med Borgerrepræsentationen stillingtagen i sagen.


 

Til top