Mødedato: 20.09.2005, kl. 15:00

2. behandling af udtalelse vedr. Forslag til budget 2006 for H:S (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

2. behandling af udtalelse vedr. Forslag til budget 2006 for H:S (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. september 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 302/2005

 

 

12.                2. behandling af udtalelse vedr. Forslag til budget 2006 for H:S (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter H:S budgetforslag for 2006,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender H:S budgetforslag for 2006 og flerårige budgetforslag til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med de i sagsfremstillingen nævnte bemærkninger, og at forslaget lægges til grund for Borgerrepræsentationens budgetforhandlinger.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. august 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

Der var følgende protokolbemærkninger:

" A udtrykker sin bekymring for fortsatte besparelser på de københavnske hospitaler i forbindelse med de kommende regioner. Johannes Nymark og Jette Bergenholz Bautrup."

 

" Venstre, Konservativt Folkeparti og Dansk Folkeparti tiltræder indstillingen med bemærkning om, at der bør tilgå H:S flere økonomiske ressourcer, da H:S ikke fortsat kan tilpasse sig det nuværende budgetmæssige grundlag. Det vil betyde dårligere service overfor vore borgere. Det vil betyde hårdere arbejdsvilkår for personale med meget mere."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

at "forslaget samt stillede ændringsforslag mellem Borgerrepræsentationens 1. og 2. behandling henvises til Økonomiudvalget."

 

at "fristen for ændringsforlag til H:S' budget fastsættes til den 5. september 2005 kl. 12.00, samt at Økonomiudvalget undtages fra denne frist."

 

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger.

 

./.                   Der vedlægges notat om H:S' budgetforslag 2006.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2005

Anbefalet med forbehold for evt. ændringsforslag frem mod Borgerrepræsentationens 2. behandling af udtalelsen til H:S-budgetforslaget.

 

Socialdemokraterne videreførte deres protokolbemærkning fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde.

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde.

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten tilsluttede sig begge protokolbemærkninger.

 

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2005

Sagerne BR 429/05, BR 431/05 og BR 430/05 blev behandlet under ét.

 

BR 429/05: Godkendt

 

BR 431/05: 1. at-punkt drøftet og 2. at-punkt godkendt.

 

BR 430/05: Godkendt.

 

Ved forhandlingernes afslutning blev de 3 budgetforslag oversendt til 2. behandling. Budgetforslagene blev mellem 1. og 2. behandling oversendt til Økonomiudvalget.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2005

Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen udsætter 2. behandlingen til mødet den 22. september 2005, og at fristen for fremsættelse af ændringsforslag flyttes til mandag den 19. september 2005 kl. 12.00, dog således at Økonomiudvalget er undtaget fra denne frist.

 

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. september 2005

Økonomiudvalgets indstilling blev godkendt.

 

RESUME

H:S Direktionen har i henhold til § 7 i lov om Hovedstadens Sygehusfællesskab sendt H:S budgetforslag for 2006 og flerårige budgetforslag til høring i Københavns Kommune. Desuden har H:S medsendt følgeskrivelse, notat om H:S budgetforslag for 2006, uddrag fra beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde nr. 114 samt følgeskrivelse til H:S budget fra personalerepræsentanterne i H:S.

 

H:S budgetforslag blev førstebehandlet på H:S Bestyrelsens møde den 22. juni 2005. Anden behandling og endelig vedtagelse af budgettet vil ske på H:S Bestyrelsens møde den 28. september d.å.

 

Budgetforslaget for 2006 er udarbejdet med udgangspunkt i Budget 2005 og er opstillet som et sammenhængende budgetforslag. Der er søgt dækning for aftrapning af midlertidigt statstilskud samt de merudgifter, der ikke kan afvises i praksis ved følgende:

-         Besparelser. (Der er indarbejdet nettobesparelser på i alt 131 mio. kr., hvilket svarer til ca. 2 procent af lønsummen).

-         Overførsel af mindreforbrug (170 mio. kr. i 2004).

-         Større grad af lånefinansiering til IT-strategien (41 mio. kr. fra IT strategi til dækning).

 

H:S' samlede udgifter udgør i budgetforslaget 11.527,9 mio. kr. Nettoudgifterne finansieres i budgetforslaget af henholdsvis staten med 677,4 mio. kr., Københavns Kommune med 5.674,7 mio. kr. og Frederiksberg Kommune med 1.167,1 mio. kr. H:S har på grund af tidspres i forhold til færdiggørelsen af budgetforslaget ikke nået at indarbejde tre mindre DUT-korrektioner i budgetforslaget, som forøger Københavns bidrag med 507 t.kr. Hertil kommer en efterregulering vedr. 2004 på 22.501 t.kr. Københavns Kommunes samlede bidrag til H:S i 2006 bliver således på i alt 5.697,8 mio. kr., med mindre det politisk besluttes at ændre bidragsbetalingen til H:S.

 

H:S har indarbejdet en kommunal bidragsforhøjelse på 88,2 mio. kr. i sit budgetforslag, svarende til en bidragsforhøjelse for Københavns Kommune på i alt 73,1 mio. kr. Det øgede bidrag forslås anvendt til:

-         Psykiatri

-         Kræftbehandling

-         Bedre kommunikation

-         Apparatur.

 

Der er for første gang balance i H:S budgettet og Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har derfor valgt i særlig grad at kommentere ovenstående forslag:

 

·        Psykiatri Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ser meget positivt på, at H:S har lagt op til at anvende en betydelig del af de foreslåede øgede bidrag fra de to H:S kommuner til forbedringer for psykiatriske patienter. Der er imidlertid efter forvaltningens opfattelse stor risiko for, at disse forbedringer vil blive mere end ophævet af den negative effekt, som nedlæggelsen af senge på afdeling M på Sct. Hans Hospital må forventes at ville få.

·        Kræftbehandling. Sundhedsforvaltningen gør opmærksom på, at retningslinjer for tildeling af midler fra puljen på finansloven endnu ikke er meldt ud, men det forventes at ske i løbet af sommeren 2005. Der bør afsættes midler til at udvide åbningstider i strålebehandlingen samt kapaciteten af udegående hospice.

·        Bedre kommunikation. Sundhedsforvaltningen ser positivt på bedre kommunikation, og foreslår, at der med baggrund i den forestående kommunalreform igangsættes et fælles projekt mellem Københavns Kommune og H:S med særlig fokus på sammenhængende patientforløb, herunder i forhold til genoptræning.

·        Apparatur. H:S foreslår, at der anvendes 36,1 mio.kr. til apparaturanskaffelser.

 

På det niveau besparelserne er beskrevet kan Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke vurdere konsekvenserne.

 

Ældrerådene har igen i år valgt at tage stilling til H:S budgetforslaget. Ældrerådenes udtalelse er afgivet på baggrund af oplysninger givet af H:S på et møde den 20. juni 2005 mellem repræsentanter fra rådene og H:S`s formand og direktion.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

H:S Direktionen har i henhold til § 7 i lov om Hovedstadens Sygehusfællesskab sendt H:S budgetforslag for 2006 i høring i Københavns Kommune. Desuden har H:S medsendt følgeskrivelse, notat om H:S budgetforslag for 2006, uddrag fra beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde nr. 114 samt følgeskrivelse til H:S budget fra personalerepræsentanterne i H:S.

 

H:S budgetforslag blev 1.behandlet på H:S Bestyrelsens møde den 22. juni 2005. 2. behandling og endelig vedtagelse af budgettet vil ske på H:S Bestyrelsens møde den 28.september d.å.

 

Den politiske behandling i Københavns Kommune af H:S budgetforslag foregår således: Økonomiudvalget 1.behandler H:S budgetforslaget den 9. august og 2.behandler budgetforslaget den 6. september. Udvalgenes frist for ændringsforslag til budgettet er derfor den 5. september 2005. Borgerrepræsentationen behandler budgetforslaget for H:S den 18. og 22. august sammen med kommunens samlede budget. H:S budgetforslag 2. behandles den 8. september i Borgerrepræsentationen. Københavns kommunes samlede budget 2006 2. behandles og  godkendes endeligt i Borgerrepræsentationen den 6. oktober 2005.

 

H:S angiver i et notat til budgetforslaget, at den økonomiske aftale mellem regeringen og amterne om økonomien for 2006, indebærer en vækst på sygehusområdet, som H:S skønner indebærer et rammeløft på 45 mio. kr. ekstra i bloktilskud til Køb enhavns og Frederiksbergs kommuner. H:S nævner i den forbindelse, at et af de områder der nævnes i aftalen er kræftområdet, hvor parterne er enige om at påbegynde arbejdet med at gennemføre Kræftplan II. Det skal i den forbindelse imidlertid bemærkes, at det fremgår af forhandlingsresultatet mellem regeringen og Københavns Kommune om kommunens forhold i 2006, at regeringen og Københavns Kommune er enige om, at Københavns Kommune på sundhedsområdet bør fastlægge et budget for overgangsåret 2006, som tager hensyn til prioriteringerne for resten af landet i aftalen mellem regeringen og Amtsrådsforeningen om amternes økonomi for 2006 under hensyntagen til særlige forhold i H:S.

 

Sundhedsforvaltningen kan ikke umiddelbart genskabe H:S´s skøn på 45 mio. kr. som noget København og Frederiksberg skulle have fået i bloktilskud.

 

Udmøntningen af kommunalreformen betyder, at H:S fra 1. januar 2007 bliver en del af Region Hovedstaden. Som følge heraf er der nogle forhold i budgettet, man skal være særlig opmærksom på. Budgetteringen af BO-årene 2007-9 er teknisk udarbejdet uden hensyntagen til den kommende kommunalreform. Hvordan efterregulering på baggrund af det endelige forbrug skal håndteres, ved H:S´s overgang til regionen, er endnu ikke afklaret.

 

 

Balancen i H:S budget 2006

Budgetforslaget for 2006 er udarbejdet med udgangspunkt i Budget 2005 og er for første gang i balance. H:S' samlede udgifter udgør i budgetforslaget 11.527,9 mio. kr.

 

I 2006 er der opstillet et sammenhængende budget, så der ved besparelser, overførsel af mindreforbrug og større grad af lånefinansiering til IT-strategien er skabt dækning for såvel aftrapning af de midlertidige statstilskud og de merudgifter, der i praksis ikke kan afvises. Løsningerne i forhold til at skabe balancen fremgår af nedenstående tabel:

 

2006 P/L

Mio. kr.

Ubalance før øgede bidrag/besparelser

353

Nye besparelser

-131

Overskud fra 2004

-170

Nettovirkning af tjenestemandspensioner, Rigshosp.

-9

Yderligere lån, IT strategi

-41

Løsningsforslag i alt

-353

Balance

0

 

De 353 mio. som budgettet er i ubalance med før besparelser og/eller kommunale bidrag skyldes faldende statstilskud på 151 mio.kr, overført mindreforbrug fra 2003-2004 på 83 mio. kr., efterbetaling fra Københavns Amt vedr. Amager hospital 5 mio. kr. samt merudgifter på 114 mio. kr. (merudgifter vedrører patientforsikring, særlig medicin og implantater, lægelige uddannelsesstillinger, pensioner, ændringer ved Amager Hospital, præhospital indsats samt apparatur).

 

 

Forslag til budgetforøgelse

H:S har udover budgetforslag 2006 fremsat ønske om en budgetforøgelse på 88,2 mio. kr., svarende til en bidragsforhøjelse for Københavns Kommune på i alt 73,1 mio. kr.

 

Forslag til budgetforøgelsen fremgår af nedenstående tabel

 

2006 P/L

Mio. kr.

Psykiatri i alt

33,5

Opsøgende team for dobbeltdiagnosepatienter

5,7

Psykiatribetjening for dobbeltdiagnosepatienter

1,0

Opsøgende team i retspsykiatrien

5,7

3 nye opsøgende psykoseteam

17,0

Styrket misbrugsrelateret distriktspsykiatri

4,1

Kræftbehandling i alt

13,4

Udvidelser i stråleterapien

5,2

Udvidelser på hospiceområdet

3,1

Opfølgning på kræftplan

5,2

Bedre Kommunikation

5,2

Apparatur

36,1

I alt

88,2

 

Sundhedsforvaltningens og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkninger til bidragsforøgelsen fremgår nedenfor:

 

H:S ønsker 33,5 mio. kr. indenfor det ekstra bidrag på de 88,2 anvendt til psykiatrien. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ser meget positivt på, at H:S har lagt op til at anvende en betydelig del af de foreslåede øgede bidrag fra de to H:S kommuner til forbedringer for psykiatriske patienter. Der er imidlertid efter forvaltningens opfattelse stor risiko for, at disse forbedringer vil blive mere end ophævet af den negative effekt, som nedlæggelsen af senge på afdeling M på Sct. Hans Hospital må forventes at ville få.

 

Ud af de 88,2 mio. kr. som H:S ønsker i bidragsforøgelse vedrører de 13,5 mio. kr. kræftområdet. Ifølge H:S er de ressourcer, som regeringsaftalen om kræftplan II indebærer samt økonomiaftalen for 2006 ikke tilstrækkelige til at leve op til de faglige anbefalinger og initiativer i Kræftplan II.

 

I tilknytning til en forstærket indsats på kræftområdet, som anbefalinger i kræftplan II lægger op til, mener Sundhedsforvaltningen, at der skal ydes en skærpet indsats så flere end 48 % af patienterne med livstruende sygdomme får efterbehandling indenfor 4 uger i H:S.

 

Udvidet åbningstid i strålebehandling ønskes opretholdt i 2006 og videre frem og H:S ønsker at tilføre 5,2 mio.kr. til fortsatte udvidelser i stråleterapien. Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at der bør afsættes midler til at udvide åbningstider i strålebehandlingen.

 

I marts 2005 blev det besluttet i Borgerrepræsentationen at udbygge kapaciteten af udgående hospice funktion og eventuelt etablering af flere hospicepladser, hvis det viser sig, at der er behov for det. Ind til videre foreslås det, at de kommunale bidrag forhøjes i 2006 med 3,1 mio. kr. og 2,6 mio. kr. for de følgende år til en ny udegående hospicefunktion ved Diakonissestiftelsens Hospice. Sundhedsforvaltningen mener, at der bør afsættes midler til at udvide kapaciteten af udegående hospice. Herudover gør Sundhedsforvaltningen opmærksom på, at retningslinjer for tildeling af midler fra puljen på finansloven endnu ikke er meldt ud, men det forventes at ske i løbet af sommeren 2005.

 

H:S foreslår forbedringer i forhold til bedre kommunikation med patienter og mellem sektorer for 5,2 mio.kr. H:S vil anvende midlerne til at forbedre patienternes og pårørendes oplevelse af den mundtlige kommunikation med personalet under indlæggelsen, og det gælder patienternes oplevelse af god sammenhæng i behandlingsforløbet på tværs af sektorerne, herunder kommunikation med de praktiserende læger.

 

Sundhedsforvaltningen ser positivt på ønsket om bedre kommunikation, og foreslår, at der med baggrund i den forestående kommunalreform igangsættes et fælles projekt mellem Københavns Kommune og H:S med særlig fokus på sammenhængende patientforløb, herunder i forhold til genoptræning.

 

H:S foreslår at der anvendes 36,1 mio. kr. til apparaturanskaffelser.

 

Besparelser

H:S budgetforslag for 2006 er udarbejdet på baggrund af H:S' arbejde med en kvalitetsstyringsmodel, der fokuserer på sammenhængen mellem mål og budget. Budgetforslaget for 2006 lægger således vægt på at redegøre for mål og resultatkra v for Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Bispebjerg Hospital, Frederiksberg Hospital, Amager Hospital og Sct. Hans Hospital og for tværgående områder som H:S Apoteket, H:S Sygeplejerskeuddannelsen og Centralvaskeriet.

 

De samlede besparelser i H:S budgetforslag for 2006 udgør 131 mio. kr. (2006 P/L) på institutionsniveau, hvilket svarer til 2 % af lønsummen.  På det niveau besparelserne er beskrevet kan Sundhedsforvaltningen og Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke vurdere konsekvenserne.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har generelt noteret, at en ikke uvæsentlig andel af besparelserne formentlig vil finde sted inden for psykiatriområdet, men at besparelsesforslagene er af så overordnet karakter, at det er vanskeligt at vurdere omfanget heraf.  

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gør opmærksom på lukningen af et meget stort antal pladser på Sct. Hans Hospital og Bispebjerg Hospital. Især er der grund til bekymring for den foreslåede lukning af 28 senge i afdeling M. Afdelingen har gode behandlingsresultater, og der er derfor stor risiko for at sengepladsreduktionen vil betyde et tilbageslag for behandlingsindsatsen for den store gruppe af patienter med dobbeltdiagnose.

 

Besparelserne fremgår af nedenstående tabel.

 

Tabel over besparelsesforslag for budgetforslag 2006 (mio. kr.)

 

Mio. kr., 2006 PL                                  

2006

Merindtægter

   27

Besparelse på lønbudget

   75

Besparelse på øvrig drift

   29

Besparelser på institutionsniveau i alt

  131 

 

 

Som det fremgår af tabellen, er der i H:S udmøntet besparelser på 131 mio. kr. på institutionsniveau i 2006. Hospitalerne har fundet besparelserne indenfor følgende områder:

 

Merindtægter fra aktivitetsudvidelser

Hospitalerne forventer at opnå besparelser på 27 mio. kr. gennem aktivitetsudvidelser og merindtægter fra ydelser til amterne.

 

Besparelser på lønbudget

Hospitalerne forventer betydelige besparelser ved reduktion i lønbudgettet på ca. 75 mio. kr.  Flere af hospitalerne forventer et mindre antal afskedigelser. Det skal bemærkes, at 4 gerontopsykiatriske senge lukkes på Bispebjerg hospital. Gennem omstruktureringer i klinik G (geriatri) på Bispebjerg hospital forventes liggetiden nedbragt, hvorved der kan reduceres med 6 senge.

 

Besparelser på øvrig drift – herunder skadestuefunktionen

Samlet set forventes besparelser på øvrig drift på 29 mio. kr.

 

Det skal bemærkes, at Bispebjerg hospital skal spare 4 mio. kr. hvoraf der indgår besparelser på kostbudgettet. Amager Hospital er pålagt besparelser på 7 mio. kr. Blandt forslagene til besparelser indgår bl.a. lukning af 4 senge på klinik for rehabilitering.

 

 

Ændringer vedr. udgiftsbehov, netto i forhold til budget 2005

I budgetforslagets oversigt er ændringerne vedrørende udgiftsbehov, netto i forhold til budget 2006 opgjort i 2006 P/L, sådan som det ses af nedenstående tabel.

 

Tabel over ændringer vedrørende udgiftsbehov, netto i forhold til budget 2005 (mio. kr.)

 

Mio. kr. 2006 PL                                                      2006 

Vækst i udgifter til særlig medicin og implantater       67

Ny medicin og nye behandlinger                                  20

Præhospital indsats           14

Patientforsikring               26

Pensioner     10

Ændring vedr.Amager Hospital udover besparel.        -11

Øvrigt                                                                            -12

Ændringer i udgiftsbehov i alt, netto                     114

 

Vækst i udgifter til særlig medicin og implantater

Der afsættes i 2006 i alt 67 mio. kr. til vækst i nyere særlige ydelser (særlig medicin og implantater). Der er tale om behandling, der ikke kan gøres til genstand for en reel prioritering ifølge H:S. Herudover er der tale om merudgifter til behandling af patienter fra amterne og Københavns og Frederiksberg kommuner, som de ifølge sygehusloven er berettiget til.

 

Ny medicin og nye behandlinger

Væksten i ny medicin og nye behandlinger er anslået til 20 mio. kr., hvor hovedparten kan henføres til Rigshospitalet.

 

Præhospital indsats

Der afsættes i 2006 14 mio. kroner til styrkelse af den præhospitale indsats i relation til akutambulancekørsel, liggende patientforbedring og H:S lægeambulance samt ambulanceledleruddannelse.

 

Patientforsikringer

H:S har i 2004 været selvforsikret for patientskader. Selvforsikringen medfører, at der er en større usikkerhed omkring de årlige udgifter til erstatninger. De samlede udgifter til erstatninger i 2006 skønnes at blive 50 mio. kr., hvilket er 25 mio. kr. mindre end budgettet i 2005. I 2007 forventes en stigning på 31 mio. kr. i de efterfølgende 10 mio. kr. årligt for de patientskader der henhører under H:S erstatningspligt.

 

Pensioner

H:S forventer stigende udgifter til pensioner i 2006. I forhold til 2005 forventes stigningen at være på 10 mio.kr i faste priser.

 

Ændring vedrørende Amager Hospital udover besparelser mm.

I budgetforslaget er der indarbejdet forbedringer på 11. mio. kr. vedr. Amager Hospital før besparelser og tilførsler i forbindelse med anlægsarbejder, apparatur, turnusstillinger mv.

 

Bidragsbetaling fra Københavns Kommune

I H:S budgetforslag for 2006 er der i bidragene fra Københavns og Frederiksberg kommuner i forhold til 2005 alene foretaget tekniske korrektioner.

 

Den endelige opgørelse af bidragsfordelingen for 2004 svarer til en forbrugsfordeling på 83,49% til Københavns Kommune og 16,51 % til Frederiksberg kommune.

 

Københavns bidragsbetaling til H:S er i H:S´s budgetforslag 2006 fastsat til 5.674,7 mio. kr. H:S har på grund af tidspres i forhold til færdiggørelsen af budgetforslaget ikke nået at indarbejde tre mindre DUT-korrektioner i budgetforslaget, som forøger Københavns bidrag med 507 t.kr. Hertil kommer en efterregulering vedr. 2004 på 22.501 t.kr. Københavns Kommunes samlede bidrag til H:S i 2006 bliver således på i alt 5.697,8 mio. kr., med mindre det politisk besluttes at ændre bidragsbetalingen til H:S

 

Det budgetterede beløb for 2006 er acontobeløb. Der er endnu ikke nogen afklaring på, hvorledes en efterregulering på baggrund af det endelige forbrug skal håndteres ved H:S overgang til Region Hovedstaden. Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at der bør ske en efterregulering.

 

 

IT-strategi

H:S' IT-strategi, som blev vedtaget i december 2001, har til hovedformål at forbedre arbejdsprocesser i H:S især ved indførelse af den kliniske IT-arbejdsplads, herunder bl.a. den elektroniske patientjournal. Strategien skal give H:S et markant kvalitetsløft inden 2007 ved at foku sere på de kliniske processer, tilgodese patienternes behov, skabe attraktive arbejdspladser og imødekomme fremtidige registreringskrav.

 

Den økonomiske ramme for IT-strategien i 2006 tilvejebringes udelukkende ved låntagning. For 2007 vil der være et nettofinansieringsbehov på 95,9 mio.kr., som er opgjort som udgiften til strategien i 2007 fratrukket det resterende lånebeløb.

 

 

Mål for H:S

H:S har i budgetforslaget for 2005 indarbejdet en styringsmodel med mål for H:S' fire hovedopgaver: Behandling, forskning, uddannelse og forebyggelse. For hver af de fire hovedopgaver er der et overordnet mål og en række kvalitetsmål, som skal sikre opfyldelsen af det overordnede mål.

 

Sundhedsforvaltningen forholder sig positivt til styringsmodellen og dens mål. Det gælder også kvalitetsmålene, hvor Sundhedsforvaltningen dog vil knytte følgende kommentarer til kvalitetsmålene og resultatkravene for behandling og forebyggelse.

 

Sundhedsforvaltningen finder, at kvalitetsmålene for ventetider i flere tilfælde burde være mere ambitiøse i angivelsen af den procentvise forbedring af resultatkravene. F.eks. er der ikke vurderet forbedringspotentiale fra 2006 til 2009 i forhold til patienternes oplevelse af sammenhæng og overensstemmelse i informationen, mundtlig og skriftlig information samt fyldestgørende indhold i udskrivningsbrevene. Sundhedsforvaltningen ser derfor positivt på, at der gøres en indsats for at forbedre kommunikationen.

 

Indstilling

Sundhedsforvaltningen anbefaler på denne baggrund, at Sundheds- og Omsorgsudvalget oversender forslag til budget 2006 og flerårige budgetoverslag til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med de i sagsfremstillingen nævnte bemærkninger, og at forslaget lægges til grund for Borgerrepræsentationens budgetforhandlinger.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

-

 

 

HØRING

Sundhedsforvaltningen har sendt H:S budgetforslag for 2006 til høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkninger er indarbejdet i indstilling. Høringssvaret fremgår af bilag 3.

 

Ældrerådene har taget stilling til H:S budgetforslaget. Ældrerådenes udtalelse er afgivet på baggrund af oplysninger givet af H:S på et møde den 20. juni 2005 mellem repræsentanter fra rådene og H:S`s formand og direktion. Ældrerådene vil i forbindelse med en udtalelse om kommunens samlede budget i august 2005 tage stilling til, om udtalelsen evt. skal suppleres.

 

Ældrerådene er bekymrede over besparelserne i budgettet, men støtter i deres høringssvar de udvidelser, der er foreslået til psykiatriområdet, til kræftbehandlingen samt til bedre kommunikation. Herudover håber ældrerådene på særlig opmærksomhed på hele rehabiliteringsområdet, specielt på de aftaler om kommunal genoptræning, der skal indgås som følge af den nye regionsdannelse (Høringssvar vedlægges som bilag).

 

BILAG

 

Bilag 1: Forslag til Budget 2006 for Hovedstadens Sygehusfællesskab

 

Bilag 2: H:S Direktionens brev af 1. juli 2005 til Københavns og FrederiksbergKommuner samt Indenrigs- og Sundhedsministeren vedrørende H:S budgetforslag for 2006, inkl. uddrag for beslutningsprotokol fra bestyrelsesmøde nr. 114, udtalelse fra personalerepræsentanterne i H:S samt notat vedrørende forslag til øgede bidrag fra Københavns og Frederiksberg kommuner den 30.juni 2005.

 

Bilag 3: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar vedrørende H:S budgetforslag for 2005

 

Bilag 4: Ældrerådenes høringssvar.

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

Til top