Mødedato: 20.06.2006, kl. 15:15

Status vedr. undersøgelse af mulighederne for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob mv.

Se alle bilag

Status vedr. undersøgelse af mulighederne for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob mv.

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 244/2006

 

 

12.                Status vedr. undersøgelse af mulighederne for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob mv.

 

 

INDSTILLING

Det indstilles, at Økonomiudvalget tager følgende status vedr. behandlingen af det til Økonomiudvalget henviste medlemsforslag om "at undersøge muligheden for at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob samt at rette henvendelse til regeringen samt relevante samarbejdspartnere med henblik på at indgå partnerskabsaftaler" til efterretning.

 

RESUME

Der redegøres i sagsbeskrivelsen for gennemførte og igangværende undersøgelser. Der vil i forhold til Økonomiudvalget ske en opfølgning inden udgangen af oktober 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Det Radikale Venst re har stillet følgende medlemsforslag i BR (nr. 612/05): "at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at undersøge muligheden for at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob samt at rette henvendelse til regeringen samt relevante samarbejdspartnere med henblik på at indgå partnerskabsaftaler".

 

Det Radikale Venstre medlemsforslag med motivering er vedlagt som bilag.

 

Medlemsforslaget blev på møde i Borgerrepræsentationen den 3. november 2005 henvist til Økonomiudvalget.

 

Forslaget rejser efter Økonomiforvaltningens opfattelse behov for at afdække en række problemstillinger:

1.      Mulighederne for en egentlig ansættelse af unge inden for de gældende overenskomst- og aftalemæssige rammer og perspektiverne for evt. ændrede muligheder.

2.      Eksisterende ordninger og relevante muligheder, herunder relevante samarbejdspartnere og mulighederne for evt. medfinansiering.


 

Ad 1.       En egentlig ansættelse af unge i fritidsjob i den kommunale sektor forudsætter, at der ikke er overenskomst-/aftalemæssige barrierer herfor.

 

Størstedelen af overenskomsterne har uddannelseskrav og omfatter ikke ungarbejdere (dvs. unge, der ikke er fyldt 18 år).

 

På det ufaglærte område findes følgende muligheder:

Københavns Kommunes "Overenskomst for ikke-faglærte lønarbejdere ved rengørings- og køkkenarbejde ell. lign." giver mulighed for ansættelse af unge ned til 16 år med henblik på bl.a. at kunne ansætte unge som rengøringsvikarer i ferieperioder eller ved sygdom.

 

Pædagogmedhjælperoverenskomsten åbner mulighed for ansættelse af ungarbejdere fra 17 år.

 

Herudover er der på de kommunale biblioteker overenskomstmæssigt mulighed for at ansætte bogopsættere med en nedre aldersgrænse på 14 år. Det bemærkes, at der blandt de unge er stor rift om et sådant job.

 

Der foreligger således meget begrænsede muligheder for ansættelse af unge inden for de foreliggende overenskomstmæssige rammer.

 

Ændrede muligheder vil i givet fald skulle aftales af KL med organisationerne.

 

Økonomiforvaltningen har derfor rettet henvendelse til KL, der er i gang med at overveje problemstillingen nærmere.

 

Ad 2. a)   Økonomiforvaltningen har haft kontakt til Vallensbæk kommune vedrørende et projekt, hvor store drenge skal arbejde i børnehaver efter skoletid.

 

Formålet med ordningen er efter det oplyste at skabe nogle gode oplevelser – både for drengene og for institutionen. Projektet omfatter drenge i alderen 13 -15 år (8. klasse). I første omgang er 14 drenge optaget på et forberedende kursus, der finder sted på Vallensbæk Ungdomsskole.

 

De unge drenge tilbydes ikke en egentligt ansættelse, men derimod en praktikperiode på 10 uger à 6 timer på grundlag af en praktikaftale, der indgås mellem drengen/forældrene og kommunen. Der ydes ikke løn, men en bonus efter endt praktikaftale. Kurset er en form for opkvalificering af drengene, således at de for eksempel kender til tavshedspligt.

 

Det er hensigten, at der skal ske en evaluering på erfaringerne efter det første forløb. Dette er endnu ikke gennemført.

 

b)   Med henblik på at afdække eksisterende ordninger og muligheder i Københavns Kommune har Økonomiforvaltningen i første omgang orienteret om medlemsforslaget i kredsen af personalechefer i Kommunen. Det fremgik her, at flere forvaltninger ville kunne bidrage med oplysninger om eksisterende foranstaltninger af lignende karakter over for unge og evt. forslag til initiativer.

 

For Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vedkommende er det ved et efterfølgende møde oplyst, at opgaven ligger uden for denne forvaltnings ressort, da tiltagene vedrører unge under 18 år, og forvaltningens målgruppe er personer, der er fyldt 18.

 

Økonomiforvaltningen har endvidere rettet henvendelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, der begge er i gang med at beskrive aktiviteter og forslag til evt. initiativer.

 

c)   En uddybende indstilling vedr. muligheden for at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob vil blive forelagt, så snart der foreligger resultater af de igangværende undersøgelser, dog inden udgangen af oktober 2006.

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Det Radikale Venstres medlemsforslag med motivering.

 

 

 

Claus Juhl

                                            /Bjarne Winge

 

Til top