Styrkelse af sags- og økonomistyringsfunktionen. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Styrkelse af sags- og økonomistyringsfunktionen. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 20. juni 2000
J.nr. ØU 184/2000
21. Styrkelse af sags- og økonomistyringsfunktionen. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager de beskrevne organisatoriske ændringer i Sundhedsforvaltningen til efterretning, og
at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Sundhedsforvaltningens direktion udvides med en ny vicedirektør, som skal have økonomiområdet som sit ansvarsområde, og
at Sundhedsforvaltningens redegørelse for placeringen af ansvar i forvaltningen i forbindelse med merforbruget i 1999 tages til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. juni 2000
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen og anbefaler, at der inddrages eksterne konsulenter i forbindelse med den videre implementering af økonomi- og sagsstyringen. Konsulenterne forudsættes at bidrage med forslag til den organisatoriske sammenhæng, hvori økonomi- og sagsstyringen indgår.
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført."
Økonomiudvalgets beslutning:
- Der blev begæret afstemning om følgende af Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Morten Kabell, Per Bregengaard, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Peter Skaarup fremsatte forslag:
- Indstillingen blev herefter godkendt inkl. det tiltrådte forslag.
- Jens Johansen og Bo Asmus Kjeldgaard fra SF, Morten Kabell og Per Bregengaard fra Enhedslisten, Lars Rimfalk Jensen fra Det Radikale Venstre, H. Thustrup Hansen fra Det Konservative Folkeparti, Søren Pind fra Venstre og Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
- Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Peter Martinussen og Jens Kramer Mikkelsen fra Socialdemokratiet og Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ, ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
Den administrerende direktør for Sundhedsforvaltningen, Poul-Erik Daugaard Jensen, søges afskediget, da tilliden til ham ikke længere er til stede.
Forslaget blev vedtaget med 8 stemmer for og 5 stemmer imod.
For stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Morten Kabell, Per Bregengaard, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Peter Skaarup.
Imod stemte: Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Peter Martinussen, Lars Hutters og Jens Kramer Mikkelsen.
"På baggrund af de gentagne – i de løbende regnskabskalkuler uforudsete – underskud i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
er partierne enige om, at der bør tilkendegives den stærkest mulige kritik af
sundhedsborgmester Peter Martinussen
og
administerende direktør Poul-Erik Dauggard.
Partierne anbefaler derfor, at direktøren søges afskediget diskretionært, da tilliden til ham ikke længere er tilstede i Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Styrelsesloven levner ikke mulighed for, at partierne kan afskedige borgmesteren. Partierne finder imidlertid, at i det omfang det administrative ansvar også påhviler borgmesteren, bør han overveje sin stilling.
Uddybende begrundelser ses på baggrund af
at embedsmænd ikke har kunnet komme igennem med oplysninger om den økonomiske situation til direktion og udvalg
at forvaltningen tildels har været handlingslammet i spørgsmål om at få analyseret og reorganiseret forvaltningen
manglende respekt for udvalgsstyret, idet et udvalgsmedlem af direktøren er blevet opfordret til at betragte oplysninger som til personligt brug og uegnet til brede politiske drøftelser
at forvaltningen ikke har formået at give en klar fremstilling af ligekistemagasinsagen.
Det er partiernes opfattelse, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har det overordnede ansvar for forvaltningen. Det har imidlertid været vanskeligt at bestride denne opgave på grund af et utilstrækkeligt informationsgrundlag."
"Socialdemokratiets medlemmer og medlemmet fra Solidarisk Alternativ udtrykker den skarpeste misbilligelse over den procedure, der er valgt Disse medlemmer finder, at flertallet afgørende har tilsidesat den administrerende direktørs fundamentale rettigheder ved reelt at have truffet beslutningen om afsked uden at have orienteret pågældende."
RESUME
Sundhedsforvaltningen har i redegørelser af 3. marts og 17. marts til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget redegjort nærmere for baggrunden for det konstaterede merforbrug i 1999 og for de tiltag, som forvaltningen ville sætte i gang med henblik på at undgå en lignende situation igen.
Herudover har Borgerrepræsentationen behandlet Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling om de økonomiske konsekvenser af regnskab 1999 den 11. maj 2000. Ved behandlingen tiltrådte Borgerrepræsentationen et beslutningsforslag fra Lars Hutters om, at der skal placeres et ansvar for merforbruget i Sundhedsforvaltningen.
I nærværende indstilling foreslår Sundhedsforvaltningen en række organisatoriske ændringer med henblik på at forbedre sags- og økonomistyringen.
For det første er det vurderingen, at der på direktionsniveau er behov for at styrke økonomiområdet. Der stilles derfor forslag om oprettelse af en ny vicedirektørstilling, som skal have økonomiområdet som ansvarsområde.
For det andet foreslås Sundhedsforvaltningens nuværende økonomikontor nedlagt, og i stedet oprettes to nye kontorer.
Med henblik på at opprioritere såvel den overordnede økonomistyring som centralforvaltningens rådgivning og servicering af det decentrale niveaus drift- og økonomistyring opdeles det nuværende økonomikontor i to nye kontorer: et økonomistyringskontor, som får det entydige ansvar for budgetlægning, overordnet budgetopfølgning og regnskab og et konsulent- og servicekontor, som får til opgave at følge op på den decentrale drift fx opfølgningen på resultatkontrakter, samt at servicere det decentrale niveau med konsulentydelser og driftsstøtte.
Herudover foreslås, at der indføres en projektorganisering med henblik på at styrke sagsstyringen og den samlede planlægning, prioritering og medarbejderudvikling.
Endelig peges der på, at der skal ske en udvikling af det samlede økonomistyringskoncept, hvor der lægges vægt på en helhedsorienteret styring.
I indstillingen beskrives til sidst, hvordan ansvaret for merforbruget i 1999 er placeret i forvaltningen.