Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.
Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2000
J.nr. ØU 202/2000
6. Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
- at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at tiltræde vedlagte forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver
RESUME
Borgerrepræsentationen har, på baggrund af beslutningsforslag fra borgerrepræsentanterne Jens Johansen og Kaja Jacobsen, F, besluttet, at der skal udarbejdes en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.
Vedlagte rapport indeholder forslag til en politik for samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer. Der formuleres i rapporten følgende formål med Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer:
- at styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid
- at styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og frivillige tilsammen udgør
- at synliggøre effekterne af den frivillige sociale indsats
Det anbefales i nærværende indstilling:
- at det nedenfor beskrevne forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver vedtages
- at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen
- at der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening
- at samarbejdsaftalerne træder i kraft medio 2001
SAGSBESKRIVELSE
Vedlagte rapport er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Rapporten indeholder forslag til en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer, samt forslag til organisering af samarbejdet.
På baggrund af rapporten foreslås i nærværende indstilling, at følgende anbefalinger tiltrædes:
- at det nedenfor beskrevne forslag til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver vedtages
- at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen
- at der ved større bevillinger indgås formaliserede samarbejdsaftaler mellem kommunen og den pågældende frivillige organisation eller forening
- at samarbejdsaftalerne træder i kraft medio 2001
Politik for samarbejdet
Formålet med en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer er:
- at styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid
- at styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og frivillige tilsammen udgør
- at synliggøre effekterne af den frivillige sociale indsats
Følgende politik for Københavns Kommune foreslås tiltrådt:
Forslag til politik for samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer
Københavns Kommune ønsker at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem
Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune, Ældreudvalget og Folkeoplysningsudvalget skal fortsat være omdrejningspunkter for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver. |
Organisering
Den nuværende organisering af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer og foreninger vurderes i vedlagte rapport at understøtte målet om at styrke kommunens samarbejde med de frivillige organisationer om løsningen af sociale opgaver. Med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontaktudvalget, Ældreudvalget og Folkeoplysningsudvalget er der en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.
Midlerne til frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget.
De forskellige forvaltninger administrerer puljerne efter forskellige kriterier afpasset de respektive målgrupper og med forskellige ansøgningsprocedurer og ansøgningsfrister.
Puljerne administreres tæt på den øvrige drift af de forskellige fagområder og de forskellige administrative enheder kan understøtte foreningsarbejdet via den tætte kontakt, dermed anvendes puljerne som et supplement til det eksisterende offentlige system.
Det anbefales i rapporten, at der ikke ændres på den nuværende organisering i kommunen om løsningen af sociale opgaver. Det vurderes som en fordel, at de forskellige paragraffer og puljer administreres tæt på den øvrige drift af de forskellige fagområder, idet indsigten i de forskellige foreninger og den tætte og direkte kontakt kan bibeholdes.
Arbejdsgruppen vurderer dog, at der er behov for en mere samlet og let tilgængelig information til brugerne over støttemuligheder, og at der kunne være behov for at de enkelte administrative enheder i højere grad koordinere tilskudsfordelingen.
Endvidere anbefaler arbejdsgruppen, at der for at kunne evaluere og synliggøre udviklingen i aktiviteterne på det frivillige område indgås kontraktlignende aftaler med de frivillige organisationer og foreninger om brugen af de tildelte midler.
Samarbejdsaftaler
I forbindelse med større bevillinger anbefales det, at der udarbejdes en kontraktlignende aftale – en såkaldt samarbejdsaftale mellem kommunen og den pågældende ansøger. Samtlige puljer i Københavns Kommune, der yder økonomisk støtte til frivilligt arbejde, er omfattet af aftalen om udarbejdelse af en samarbejdsaftale.
Ved at indgå samarbejdsaftaler, hvori der opstilles mål for brugen af de tildelte midler, er det hensigten at fremme det frivillige arbejde i kommunen, at skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen, samt at sikre at de bevilligede penge bruges til det, der er beskrevet under den pågældende organisation eller forenings mål.
En sidegevinst ved at opstille samarbejdsaftaler er, at kommunen og den pågældende frivillige organisation bliver gensidigt forpligtet, så motivationen til at løfte opgaven i fællesskab øges.
Samarbejdsaftaler mellem kommunen og – i denne sammenhæng - en frivillig organisation indgås med udgangspunkt i dialog og gensidig respekt for hinandens styrker og egenart.
En samarbejdsaftale skal yderligere indeholde oplysninger om:
- Beskrivelse af organisationens mål
- Der skal opstilles klare mål for, hvad tilskuddet til organisationen anvendes til. Desuden skal det beskrives, hvem målgruppen er. Målene skal stå i et rimeligt forhold til de øvrige vilkår, en given organisation er underlagt. Balancen mellem organisationens mål og de til rådighed værende midler skal - forud for samarbejdsaftalens indgåelse - sikres gennem forhandlinger.
- Aftale om evaluering
- I forbindelse med bevilling fastsættes krav om regnskabsaflæggelse samt en evaluering af de i forhold til bevillingen fastsatte mål.
Ansvaret for udarbejdelsen af de enkelte samarbejdsaftaler ligger hos de udvalg, der uddeler midlerne til de frivillige og almennyttige organisationer, og det anbefales at samarbejdsaftalerne træder i kraft fra medio 2001.
Økonomi
-
Høring
Modtagne høringssvar er vedlagt. Høringssvar fra Sundheds- og Omsorgsudvalget vil blive eftersendt.
Andre konsekvenser
-
Bilag
Vedlagt er "Københavns Kommunes samarbejdspolitik med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver".
Desuden er vedlagt høringssvar fra:
- Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
- Det Rådgivende Integrationsudvalg
- Dialogforum
- Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune
- Ældrerådet Nørrebro
- Ældrerådet Sundby Syd
- Ældrerådet Amagerbro
- Indre Østerbro Ældreråd
- Ældrerådet – Valby Bydel
- Ældrerådet på Christianshavn
- Ældre Sagen
- Amalie – galebevægelsens blad
- Det sociale Brugerråd i Københavns Kommune
Kurt Bligaard Pedersen
/Bjarne Winge