Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.
Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2000
J.nr. ØU 199/2000
5. Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget drøfter den som bilag optrykte "Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune".
RESUME
Økonomiudvalget besluttede i august 1999, at der skulle udarbejdes en redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet, og på den baggrund blev der ultimo 1999 nedsat en projektgruppe med repræsentanter fra hhv. Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt de fire forsøgsbydele.
Projektgruppen har analyseret kontanthjælpsområdet i perioden 1995-2000 og udarbejdet den som bilag optrykte redegørelse.
I redegørelsen er der fokuseret på:
- udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune i perioden 1995-1998 samt forventningerne til området i 1999 og 2000. De budgetterede forventninger til udviklingen på området i 1999 og 2000 er sammenholdt med den faktiske udvikling i 1999.
- udviklingen på kontanthjælpsområdet i København i perioden 1995-1998 sammenlignet med udviklingen på området i Ålborg, Århus, Odense, Ishøj, Gladsakse og i resten af landet.
Analysen viser, at der fra 1995 til 1999 har været et fald i kommunens kontanthjælpsmodtagere på 1.023 helårspersoner, og det forventes, at antallet vil falde med yderligere 577 personer i 2000. Udviklingen dækker over, at det med kommunens øgede indsats på aktiverings- og revalideringsområdet er lykkedes at få nedbragt antallet af modtagere af passiv forsørgelse og få flere i aktivering eller revalidering.
Trods den generelt positive udvikling og kommunens øgede indsats på området er der stadig mange, som er i kontanthjælpssystemet i lang tid. Knap halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne har været i systemet i 10 måneder eller mere. Der har stort set ikke været nogen udvikling i denne gruppe af personer, mens der er sket en markant nedbringelse af kontanthjælpsmodtagere, som har været i systemet i kortere tid.
Udviklingen i antal kontanthjælpsmodtagere er også slået igennem på kommunens udgifter til området, hvor der har været et fald fra 1995 til 1999 på 73 mill. kr.
I lyset af udviklingen på kontanthjælpsområdet de seneste par år og forventningen om merudgifter på området i 2000 og 2001, bør der sættes mere fokus på at få en så optimal budgettering af området som muligt.
I 1999 var der budgetteret med kontanthjælpsudgifter på i alt 3.207 mill. kr. Regnskabet for 1999 viser udgifter på 3.126 mill. kr., dvs. 81 mill. kr. lavere. I 2000 er der budgetteret med udgifter på 3.208 mill. kr., og i april-kalkulen for 2000 forventes yderligere merudgifter på området på ca. 70 mill. kr. Sidstnævnte udvikling slår igennem i budgetforslaget for 2001, hvor der forventes øgede udgifter i forhold til budget 2000 på ca. 70 mill. kr.
I redegørelsen anbefales en mere sikker budgettering og budgetopfølgning på området. Dette indebærer:
- at der tages udgangspunkt i så nye data som muligt. Dvs. at der ved budgetteringen i højere grad tages udgangspunkt i det forventede regnskab for indeværende år, samt de senest kendte faktiske aktivitetstal.
- at der tilvejebringes mere pålidelige aktivitetstal. En mere nøjagtig budgetteringsmetode afhænger i høj grad af udviklingen af elektroniske og let tilgængelige aktivitetstal.
SAGSBESKRIVELSE
Se vedlagte redegørelse.
Andre konsekvenser
-
Høring
-
Bilag
Redegørelse om udviklingen på kontanthjælpsområdet i Københavns Kommune.
Kurt Bligaard Pedersen
/Bjarne Winge