Mødedato: 20.05.2008, kl. 11:00

Hvidbog Henvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden for Kommuneplanstrategi 2007

Se alle bilag

Hvidbog Henvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden for Kommuneplanstrategi 2007

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. maj 2008

 

ØU 227/2008

 

 

26.                Hvidbog Henvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden for Kommuneplanstrategi 2007

 

 

 

Det skal vurderes, hvorvidt der er grundlag for rettelser i Kommuneplanstrategi 2007, på baggrund af de indkommende høringssvar.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at Kommuneplanstrategi 2007 godkendes.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog Kommuneplanstrategi 2007 d. 13. december 2007 og sendte den i offentlig høring i henhold til Planloven § 23a, fra den 18. februar til den 14. marts 2008. I forbindelse med høringsperioden blev der

·        d. 18. februar 2008 afholdt borgermøde, hvor udvalgte områder i strategien blev diskuteret.

·        lavet en interaktiv hjemmeside "Den tænkende storby", hvor borgere kunne sende postkort til forvaltningen og se videoklip mv.

 

Høringen har afstedkommet 29 høringssvar. Resume af alle høringssvarene er samlet i en hvidbog (bilag).

 

Løsning

Det indstilles, at Kommuneplanstrategi 2007 godkendes, hvilket indebærer der ikke foretages ændringer af Kommuneplanstrategi 2007 jf. Planloven § 23a, stk. 5. I de 29 indkommende høringssvar, er der kommet nogle forslag til ændringer af Kommuneplanstrategien, men også mange generelle kommentarer til byens udvikling. De kommentarer der vedrører selve kommuneplanstrategien har i en række tilfælde karakter af kommuneplanstof, i og med der ønskes en konkretisering af strategiens initiativer. Der er dermed generel opbakning til strategiens temaer, og konkretiseringen vil ske med selve revisionen af kommuneplanen.  Der er også indkommet kommentarer til konkrete lokalplanforslag. De henvises til høringen af disse projekter. 

 

På tværs af de 29 høringssvar kan det konstateres, at

·        der er generel opbakning til planstrategien og temaerne, men flere ønsker et yderligere detaljeringsniveau på initiativer og handlinger i planstrategien

·        flere efterspørger ligeledes en bredere klimastrategi og initiativer for en grøn by

·        der er ligeledes flere der nævner begrænsning af trafikken og forbedret kollektiv trafik, som vigtige emner.

 

Kort resume af høringssvarene og økonomiforvaltningens bemærkninger.

 

Den bæredygtige by

Flere nævner begrænsning af trafikken og forbedret kollektiv trafik, som vigtige emner og peger på, at det er vigtigt, at revidering af vejnetsplanen og parkeringsnormer ikke medfører øget trafik i bydelene. Flere efterspørger ligeledes en bredere klimapolitik, med konkrete bud på, hvorledes kommunen vil nå målet om reduktion af CO2-udledningen. Der er dog opbakning til kommuneplanstrategiens målsætninger om CO2 reduktion. Desuden peger enkelte på, at bæredygtigt byggeri bør gælde for alt bebyggelse i kommunen, og ikke kun for de områder, som bliver udpeget som lavenergiområder. Endeligt udtrykker enkelte bekymring for fortætning i forbindelse med boligbyggeri, særligt hvis der ikke tilføres kvarterene nye kvaliteter og tilbud.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

En tættere by er på mange måder med til at gøre byen mere bæredygtig. Den bruger mindre energi til transport og opvarmning og har et lavere CO2 udslip samt giver et større kundegrundlag for kollektiv trafik. I forbindelse med revisionen af kommuneplanen vil muligheder for fortætning blive vurderet i forhold til, hvilke kvaliteter det kan tilføre de enkelte bykvarterer, således at der sikres levende og blandede byområder (Kommuneplanstrategi 2007, s. 15). Kommunen er i gang med at udarbejde en klimapolitik, der vil indeholde konkrete forslag til hvorledes CO2-udledningen reduceres. Københavns kommune vil benytte de nye muligheder i Planloven til at udpege områder til lavenergi. Derudover vil alt ny bebyggelse skulle leve op til det nye bygningsreglements normer, når dette er vedtaget i Folketinget. Økonomiforvaltningen er enig i, at trafikken skal begrænses, og den kollektive trafik forbedres, hvilket både vejnetsplanen og parkeringsnormer skal være med til.

 

Byen for alle

Flere peger på, at det er vigtigt, at blande boligformerne (leje, andel og ejer) og blande bolig og erhverv, da det skaber liv i byrummene. Ligeledes nævner flere, at der skal satses på nye boligformer samt at der skal gøres mere for både at forebygge og nedbryde ghettoområder. Flere peger desuden på, der mangler initiativer for en grøn by, og kommer med konkrete bud på, hvor i byen der ønskes grønne områder. Under detailhandel har flere nævnt konkrete ønsker om detailhandel.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Økonomiforvaltningen er enig i, at det er vigtigt, at blande boligformer og bolig og erhverv for at skabe liv i byrummene samt at der skal satses på flere nye boligformer. Hvorledes det konkret gøres, håndteres i forbindelse med revision af kommuneplanen, bl.a. i vurderingen af fortætningspotentialet vil indgå en vurdering af, muligheden for at skabe mere blandede byområder. I forhold til forebyggelse og nedbrydning af ghettoområder, er det dog væsentligt at være opmærksom på at dele af denne indsats skal løftes af Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen.  Der sker dog et samarbejde herom også i forbindelse med revisionen af Kommuneplan 2009. Den mere konkrete planlægning af grønne områder og detailhandel ser ligeledes i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 2009.

 

Byen ned til vandet

Her peger flere på, det er vigtigt, at der bliver skabt liv langs vandet og foreslår flere idrætsaktiviteter, kultur tilbud mv. Nordhavn nævnes af flere, da mange er bekymret for, at der bygges tæt, at der ikke kommer liv og at den ikke bliver bæredygtig.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Økonomiforvaltningen er enig i, at der skal skabes liv langs vandet, ved at skabe muligheder for udfoldelses og ved at udnytte de rekreative potentialer. I visionerne for Nordhavn står der, at Nordhavn skal være en attraktiv bydel, bæredygtig by og levende by.

 

Den dynamiske by

Her nævner flere, at de støtter op om de kreative zoner. Ligeledes peges der på, at en god arkitekturpolitik ikke er lig med højhusbebyggelses.

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

I det videre arbejde med Kommuneplan 2009, gennemføres en undersøgelse af effekten af de kreative zoner, og hvilke initiativer der er behov for. I forbindelse med revision af Kommuneplan 2009 gennemføres ligeledes en analyse af Københavns arkitekturpolitik.

 

De indkommende forslag vurderer Økonomiforvaltningen er emner, der skal arbejdes med i den videre proces med Kommuneplan 2009 eller i forbindelse med konkrete byudviklingsprojekter. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at der ikke foretages ændringer i Kommuneplanstrategi.

 

Økonomi

Ingen økonomi indbefattet

 

Videre proces

Efter vedtagelsen af Kommuneplanstrategi 2007, vil arbejdet med kommuneplan 2009 begynde.

 

Bilag

1.      Hvidbog – Henvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden for kommuneplanstrategi 2007

 

 

         Claus Juhl                                        / Henrik Plougmann Olsen

 

 

Til top