Mødedato: 20.05.2003, kl. 15:00

Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2004

Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2004

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. maj 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 170/2003

 

 

4.                   Redegørelse om Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

·      drøfter hvilke temaer overborgmesteren skal arbejde for i forbindelse med Københavns Kommunes forhandlinger med regeringen om kommunens økonomi i 2004.

 

 

RESUME

Forhandlingerne med regeringen og Københavns Kommune om kommunens økonomi i 2004 forløber i maj – juni 2003. Det indstilles at Økonomiudvalget drøfter, hvilke temaer kommunen skal bringe ind i forhandlingerne.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Forhandlingerne mellem regeringen og Københavns Kommune om kommunens økonomi i 2004 indledes i slutningen af maj 2003 og forventes afsluttet i midten af juni 2003.

Forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi 2004 forløber således:

·        20. maj 2003: Drøftelse i Økonomiudvalget vedrørende de temaer som overborgmesteren skal arbejde for i forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi 2003

 

·        22. maj 2003 - medio juni 2003: Overborgmesteren mødes med regeringen til forhandlinger om kommunens økonomi i 2004 

 

·        24. juni 2003: Økonomiudvalget drøfter redegørelse om resultatet af forhandlingerne med regeringen om kommunens økonomi 2004

 

Som oplæg til forhandlingerne foreslår Økonomiforvaltningen, at følgende temaer drøftes med regeringen:

 

Kommunens generelle økonomiske situation

I drøftelserne med regeringen om kommunens økonomi i 2004 vil indgå Københavns Kommunes økonomiske situation, herunder de forhold der v il påvirke økonomien i de kommende år.  Det drejer sig bl.a. om den stigende ledighed i Københavns Kommune, det voksende børnetal samt de voksende udgifter til overførsler (fx kontanthjælp m.v.).

 

Fortsat afvikling af kommunens gæld

De seneste års aftaler med regeringen har indeholdt et afsnit om nedbringelse af kommunens gæld. Det er vigtigt at fastholde det langsigtede perspektiv i kommunens økonomiske udvikling, at også de kommende forhandlinger skal give økonomisk mulighed for, at København fortsat kan afvikle gæld.

 

Metroens 4. etape

Som opfølgning på det igangsatte arbejde med undersøgelse af teknik, linieføring, passagergrundlag m.v. vedr. Metroens fjerde etape, ønsker kommunen at drøfte forslag til finansieringsmodeller med regeringen.

 

H:S – nedtrapning af statstilskud og evt. bortfald af bonuspulje

I lighed med tidligere år vil den økonomiske ubalance i H:S indgå. Den økonomiske ubalance i 2004 er opgjort til 224 mio. kr., stigende til 615 mio. kr. i 2007. Baggrunden for ubalancen er primært det faldende statstilskud til H:S og det almindelige udgiftspres på sygehusvæsenet.

Københavns Kommune er af den opfattelse, at afviklingen af den såkaldte bonuspulje bør modsvares af, at staten stopper aftrapningen af det midlertidige statstilskud til H:S.

Boliger

Der er fortsat et behov for at etablere flere og bedre boliger i København. Kommunen vil overfor regeringen pege på, at der skal tilvejebringes flere familieboliger i byen, at der fortsat et stort behov for byfornyelsesindsatsen samt udviklingen af kvarterløft.

 

Københavns Kommune som pilot på velfærdsprojekter

Københavns Kommune vil overfor regeringen tilkendegive, at kommunen vil være positivt indstillet overfor at deltage i konkrete forsøg, der kan afprøve nye måder at tilrettelægge velfærdsopgaverne.

 

Svage og udsatte grupper

Som storby har København særligt mange udsatte og svage grupper og løfter således en stor social opgave. Det er vigtigt at få drøftet med regeringen, hvordan regeringen og Kommunen i fællesskab kan styrke forebyggelsesindsatsen. Et konkret forslag kunne være, at Københavns Kommune får mulighed for at fortsætte den særlige indsats overfor marginaliserede unge (projekt Spydspids). De hidtidige resultater er gode, således er kriminaliteten i den gruppe af unge der har medvirket mærkbart reduceret, og 2/3 af de unge er i beskæftigelse eller under uddannelse. 

 

Øresundsligningscenter

Problemstillingen vedr. forskellene i beskatning for pendlere over Øresund er fortsat ikke løst. Med henblik på at sikre, at de problemer som pendlerne – og deres arbejdsgivere – oplever løses ensartet, vil Københavns Kommune foreslå, at Københavns Kommune i samarbejde med Told-Skat København opretter et grænsecenter, der kan varetage de skattemæssige opgaver vedrørende pendlerne på vegne af kommunerne i hovedstadsområdet. Københavns Kommunes udgifter til Øresundsligningscentret vil i givet fald skulle dækkes af staten.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen tager endelig stilling til kommunens forhandlingsresultat med Regeringen om økonomien i 2004 i forbindelse med den endelige vedtagelse af kommunens budget 2004 i oktober 2003.

 

MILJØVURDERING

Denne sagstype er ikke omfattet af retningslinier for miljøvurderinger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

-

 

 

 

Erik Jacobsen

                                            /                    

Bjarne Winge

 

 

 

 


Til top