Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Kærskiftevej" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Kærskiftevej" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 20. april 2004
J.nr. ØU 109/2004
9. Redegørelse for igangsætning af forslag til lokalplan "Kærskiftevej" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender denne redegørelse til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan "Kærskiftevej" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 31. marts 2004
Drøftedes
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2004
Drøftet.
Behandling: -
RESUME
Advokatfirmaet Nicolai Gjødesen har på andelsboligforeningen
A/B Kærskiftes vegne anmodet om en lokalplan, der muliggør påbygning af en
ekstra etage på 158 1-etages rækkehuse,
kaldet "Hønsehusene". Bebyggelsen, der er beliggende ved Vigerslevvej/Vigerslev
Allé i bydelen Valby, er i Bydelsatlas Valby udpeget med høj bevaringsværdi.
Andelsboligforeningen, der købte ejendommene af TOR i 1996, ønsker at foretage
en tiltrængt renovering af bebyggelsen. For at sikre en tidssvarende
boligstandard ønsker foreningen samtidig at udvide de relativt små boliger med
en 1. sal således, at den gennemsnitlige boligstørrelse stiger fra 66 til 137 m2.
Herved øges det samlede etageareal fra 10.700 til 21.680 m2.
Som grundlag for lokalplanovervejelserne foreligger et skitseprojekt for udformning af påbygningen, udarbejdet på baggrund af drøftelser mellem forvaltningen og andelsboligforeningens bestyrelse. Forvaltningen har lagt vægt på, at udformningen respekterer rækkehusene enkle geometri og formsprog og samtidig klart fremtræder som en moderne tilføjelse.
Rækkehusene er opført af Københavns Kommune i 1939 efter lov om "Støtte til boligbyggeri for børnerige familier" og består af 7 boligstokke i varierende længder, udformet af arkitekt Ivar Bentsen i et enkelt funktionalistisk inspireret formsprog. Internt i bebyggelsen ligger et kommunalt ejet 3.957 m2 stort grønt areal med store træer. Arealet administreres af Vej & Park.
Efter påbygning af én etage vil bebyggelsesprocenten stige fra 24 til 49, og friarealprocenten vil falde fra 184 til 90, beregnet for ejendommene under ét. Det interne grønne areal og arealer udlagt til vej er ikke medtaget i beregningen.
I Kommuneplan 2001 er området fastlagt som B1-område, og da bebyggelsesprocenten efter påbygning vil overstige rammerne, foreslås udarbejdet et kommuneplantillæg, der fastlægger rækkehusbebyggelsen som B1*-område med en maksimal bebyggelsesprocent på 50 og en særlig bestemmelse, der muliggør, at bebyggelsesprocent og friarealprocent beregnes for området under ét.
Lokalplanområdet foreslås desuden at omfatte den nyere institution mod Lykkebovej, opført i 2000, og institutionen ved Kærskiftevej, opført i 1943.
Herudover overvejes det at medtage de små træhuse nord for Kærskiftevej i lokalplanområdet med henblik på at muliggøre udstykning af ejendommen i lodder og fastlægge retningslinier for tilbygninger. Bebyggelsen er oprindelig opført som midlertidige husvildeboliger af Københavns Kommune i 1947 og ejes i dag af andelsboligforeningen Lykkebo. Der er i forbindelse med salget lyst deklaration om tillægskøbesum ved udvidelse af etagearealet. Forvaltningen vil tage kontakt til andelsboligforeningen med henblik på at afklare et lokalplangrundlag for ejendommen.
Lokalplanområdet foreslås dermed opdelt i 3 underområder.
Område I, der omfatter rækkehusbebyggelsen, fastlægges til helårsboliger med en gennemsnitlig boligstørrelse på mindst 125 m2. Bebyggelsen fastlægges som bebyggelsesplan med et maksimalt etageantal på 2, en maksimal bebyggelsesprocent på 50 og en friarealprocent på 100, beregnet for området under èt. Med udgangspunkt i det foreliggende skitseprojekt fastlægges retningslinier for ændringer af eksisterende bebyggelse og for udformning af tilbygningen. I denne forbindelse er det afgørende, at påbygningerne forudsættes at ske blokvis, samt at der i det videre arbejde sker en præcisering af materiale- og farveholdning af hensyn til ønsket om at sikre, at eksisterende og ny bebyggelse fremtræder med et arkitektonisk tilfredsstillende helhedspræg.
Område II, der omfatter andelsboligforeningen Lykkebo, fastlægges ligeledes til helårsboliger med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 og en friarealprocent på 100. En udstykning af ejendommen i lodder muliggøres.
Område III, der omfatter institutionen mod Lykkebovej, opretholdes til offentlige institutioner med et maksimalt etageantal på1½, en maksimal bebyggelsesprocent på 60 og en friarealprocent på 100.
Lokalplanområdets åbne grønne karakter med store træer skal
opretholdes. Parkering svarende til 1 plads pr. bolig og 1 plads pr. 200 m2
institutionsetageareal kan indrettes på terræn, herunder på private fællesveje-
og stier som i dag. For at opfylde parkeringskravet kan det blive nødvendigt
for andelsboligforeningen Kærskifte at købe en del af det kommunale areal.