Mødedato: 20.04.2004, kl. 15:00

Redegørelse på baggrund af medlemsforslag om de københavnske gymnasiers kapacitetsforhold m.v. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Redegørelse på baggrund af medlemsforslag om de københavnske gymnasiers kapacitetsforhold m.v. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 20. april 2004

 

 


J.nr. ØU 127/2004

 

18. Redegørelse på baggrund af medlemsforslag om de københavnske gymnasiers kapacitetsforhold m.v. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Uddannelses - og Ungdomsforvaltningen  indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget tager redegørelsen om de københavnske gymnasiers  kapacitetsforhold m.v.  til efterretning 

 

at     det indstilles til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der afsættes 7,3 mio. kr. til kapacitetsudvidende foranstaltninger på gymnasierne i 2004. Udgiften mellemfinansieres af kommunekassen, idet der anvises dækning for udgiften i 2004 på i alt 7,3 mio. kr. på Økonomiudvalgets Finansposter, konto 8.05.5. I forbindelse med behandlingen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets overførsler mellem budgetterne for 2003 og 2004 tages endelig stilling til, hvorvidt beløbet på 7,3 mio. kr. skal finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets uforbrugte midler vedr. 2003

 

at     der på baggrund af redegørelsen og med udgangspunkt i de gældende principper for indretningen af fremtidens gymnasier igangsættes et planlægningsberedskab, der  danner baggrund for yderligere udbygningsforslag til budget 2005

 

at     udarbejdelsen af en egentlig perspektivplan på gymnasieområdet afventer beslutning om gymnasiernes fremtidige tilhørsforhold

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 31. marts 2004

Forvaltningen fremlagde revideret indstilling, som blev lagt til grund ved udvalgets behandling af sagen.

Ændringen berører andet "at", som ændres til, at "det indstilles til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der afsættes 7,3 mio. kr. til kapacitetsudvidende foranstaltninger på gymnasierne i 2004. Udgiften mellemfinansieres af kommunekassen, idet der anvises dækning for udgiften i 2004 på i alt 7,3 mio. kr. på Økonomiudvalgets Finansposter, konto 8.05.5. I forbindelse med behandlingen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets overførsler mellem budgetterne for 2003 og 2004 tages endelig stilling til, hvorvidt beløbet på 7,3 mio. kr. skal finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets uforbrugte midler vedr. 2003."

Udvalget godkendte den reviderede indstilling.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender ovennævnte sag til Borgerrepræsentationen med følgende bemærkning:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at ovennævnte sag gennemføres i den foreliggende form, idet det pointeres, at endelig stillingtagen til finansiering af beløbet på 7,3 mio. kr. sker i forbindelse med behandlingen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets overførselssag vedr. Budget 2003. Det bemærkes samtidigt, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets godkendelse af anlægsbevillingen er en forudsætning for projektets gennemførelse."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2004

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

På baggrund af medlemsforslaget i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 29. oktober 2003 (U202/03) har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdet en redegørelse om de københavnske gymnasier.

 

Af redegørelsen fremgår, at Fordelingsudvalgets prognoser på gymnasieområdet hidtil har været pålidelige og hele tiden justeres i forhold til udviklingen, således at f.eks. ændringer i gymnasiefrekvensen årligt indarbejdes i prognosen.

 

Det fremgår ligeledes, at serviceniveauet i de københavnske gymnasier er nogenlunde ens målt dels ved antal klasser pr. basislokale, og dels ved belægningsprocenten på faglokaler. Sammenfattende konkluderes, at der inden for de bygningsmæssige rammer ikke er mulighed for at optage flere klasser.

 

Det er videre undersøgt, om ændringer i gymnasiernes organisationsprincipper og tilrettelæggelsesformer, herunder udvidelse af lektionslængde og skoledag m.v., ville kunne bidrage til at øge gymnasiernes kapacitet. Der har dog ikke kunnet anvises forslag hertil.

 

Endelig er forholdene omkring dels gymnasiereformen og dels indførelse af det virtuelle gymnasium kort berørte, idet der ikke har været tilstrækkeligt grundlag for at foretage en nærmere vurdering af afledte konsekvenser for kapacitetsforholdene på gymnasierne.

 

Københavns Amts opskrivning af klassekvotienten har medført, at amtets prognose for 1.g. klasser er nedskrevet med 3 klasser ved skolestart 2004. Set under ét har Københavns Amt og Frederiksberg Kommune herefter en kapacitet, der ligger 4 spor over deres eget forventede behov. Københavns Kommunes kapacitet er på 44 spor, mens behovet til det kommende skoleår 2004/05 er et optag på 52 klasser, jf. Fordelingsudvalgets prognose.

 

På baggrund af analysen og vurderingerne indeholder redegørelsen derfor konkrete muligheder for at gennemføre kapacitetsafhjælpende foranstaltninger, således at  der ekstraordinært kan skabes plads til op mod 6 ekstra klasser (1.g.) på de københavnske gymnasier i 2004. Det bemærkes i den forbindelse, at der i løbet af en årrække vil mangle 12 spor i Københavns Kommune - selv efter etablering af det ny gymnasium i Ørestad.

 

Efter Fordelingsudvalgets møde medio april kendes det endelige antal 1. g. klasser, som skal undervises i Københavns Kommune. Der er udarbejdet prioriterede forsalg på afhjælpende foranstaltninger i 2004 på maksimum 9,9 mio. kr. (6 lokaler). Det indstilles, at der samlet afsættes 7,3 mio. kr. i 2004 – svarende til et optag på 4 nye 1. g-klasser. Udgiften mellemfinansieres af kommunekassen, idet der anvises dækning for udgiften i 2004 på i alt 7,3 mio. kr. på Økonomiudvalgets Finansposter, konto 8.05.5. I forbindelse med behandlingen af Uddannelses- og Ungdoms-udvalgets over­førsler mellem budgetterne for 2003 og 2004 tages endelig stilling til, hvorvidt belø­bet på 7,3 mio. kr. skal finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalget uforbrugte midler vedr. 2003.

 

Endvidere indstilles det, at der iværksættes et planlægningsberedskab, som kan danne baggrund for forslag til budget 2005, herunder udvidelse af den midlertidige klassekapacitet i 2004 til permanent spor. I den forbindelse vil der blive lagt op til  at starte det ny gymnasium i Ørestad i 2005 i midlertidige bygninger. Den skønsmæssige lejeudgift hertil er 5-7 mio. kr. Hertil kommer inventar mv., der forventes finansieret inden for rammen af det ny gymnasium. 


 


Til top