Mødedato: 20.04.2004, kl. 15:00

Første redegørelse om forslag til overordnede rammer og planproces for udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2001 og lokalplan for Vestamager Bykvarter i den sydligste del af Ørestad (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Første redegørelse om forslag til overordnede rammer og planproces for udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2001 og lokalplan for Vestamager Bykvarter i den sydligste del af Ørestad (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 20. april 2004

 

 


J.nr. ØU 120/2004

 

14. Første redegørelse om forslag til overordnede rammer og planproces for udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2001 og lokalplan for Vestamager Bykvarter i den sydligste del af Ørestad (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget og i Økonomiudvalget med henblik på at få udvalgenes tilkendegivelse vedrørende de foreslåede overordnede rammer og den beskrevne planproces for udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 og lokalplan for Vestamager Bykvarter.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2004

Eftersendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2004

Udsat.

 

 

Behandling: Økonomiudvalget den 27. april 2004.

 

 

RESUME

En arbejdsgruppe bestående af Ørestadsselskabet, og dets rådgivere ARKKI, Økonomiforvaltningens 8. kontor, Vej & Park samt Plan & Arkitektur har gennem de seneste 2 år drøftet udviklingen og udformningen af Vestamager Bykvarter i det sydlige Ørestad på baggrund af oplæg fra ARKKI. Der foreligger nu en skitse til helhedsplan for bykvarteret, som kan danne grundlag for det videre arbejde frem mod et sædvanligt grundlag for lokalplanlægning m.v. Det skal her understreges, at der med en forventet rummelighed i størrelsesordenen 1 mio. etage-m2 er tale om en af de mest krævende lokalplanopgaver nogensinde.

I Ørestad er knap 1.000 boliger færdige eller under opførelse, og der er solgt eller givet option på yderligere ca. 2.000 boliger. Af de 3.000 boliger er knap 700 ungdoms- og kollegieboliger. Mulighederne for at opføre flere boliger inden for de allerede lokalplanlagte områder af Ørestad er ved at være udtømte.  Derfor foreslås det at fremme planlægningen af Vestamager Bykvarter, der med en unik beliggenhed ud til Kalvebod Fælled og med Metrobetjening rummer oplagte muligheder for et betydeligt boligbyggeri integreret med forskellige former for erhvervsbyggeri, service-, fritids- og kulturfaciliteter, således at der skabes et både varieret og helstøbt byområde.

En hurtig igangsætning af en udbygning af Vestamager Bykvarter forudsætter ændring af regionplanens rækkefølgebestemmelser samt ændringer i kommuneplanens hovedstruktur og rammer via et kommuneplantillæg med nye bestemmelser vedrørende bl.a. anvendelse, den overordnede trafikbetjening, den blå og grønne struktur, bebyggelsesprocenter samt etageantal.

I henhold til det foreliggende forslag til helhedsplan kan der i bykvarteret opføres op til 1 mio. m2 etageareal svarende til en gennemsnitlig bebyggelsesprocent på knap 180. Ca. 100.000 m2 etageareal svarende til 4-5.000 parkeringspladser forudsættes forbeholdt til etablering af parkeringshuse. Der forudsættes en ligelig fordeling mellem boliger og erhverv, men placeret således, at der i de syd- og vestligste områder bliver en overvægt af boliger, der modsvares af en tilsvarende overvægt af erhverv mod fordelingsgaderne. Der forudsættes et friarealkrav ved boliger på 40 pct. og ved erhverv på 10 pct., samt en parkeringsdækning på 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal. Der muliggøres opførelse af bebyggelse i 4-12 etager.

Med ca. 10.000 indbyggere og et tilsvarende antal arbejdspladser, en højklasset kollektiv trafikbetjening og dermed bynære placering og en beliggenhed ud til vidtstrakte fredede fælledarealer har et udbygget Vestamager Bykvarter potentialet til at blive et meget attraktivt bykvarter.

Blandingen af boliger og erhverv, hovedstrøget med offentlige, kulturelle og kommercielle byfunktioner, de grønne og varierede byrum med muligheder for rekreation og aktiviteter for børn og unge, kort gangafstan d til og fra de fælles parkeringshuse og Metro, skal slå bykvarterets grundstemning an og understøtte oplevelsen af en levende bydel.

Udformning og design af byrum og bygninger skal være medvirkende faktorer til, at Vestamager Bykvarter får sin egen karakter og en stærk byidentitet. Byrum og bygninger skal ved konsekvens og variation udfordre stedet - tilføre og forstærke denne identitet. Hovedideen i helhedsplanen er, at de overordnede byrum ved deres udformning og indretning skal inspirere til urbant byliv og bolignære rekreative aktiviteter side om side. Byens bygninger - udformet som individuelle huse, der sammenbygget i kæder afgrænser byrummene - skal appellere til beboere og brugere om primært at opfatte sig som en del af det "store" fællesskab omkring det udadvendte byrum, frem for det lukkede fællesskab omkring et gårdrum.

Grundlaget for lokalplanlægningen tilstræbes kvalificeret gennem supplerende processer, hvor udsnit af bebyggelsen og principper for indpasning af boliger, bearbejdes i dels et samarbejde med Copenhagen X om "Storbyboliger", dels i Ørestadsselskabets regi. Det videre arbejde, forinden at det egentlige lokalplanarbejde kan iværksættes, sigter således bl.a. imod en afprøvning af, om de tilstræbte by- og boligmæssige kvaliteter kan opnås samtidig med, at der gennemføres overvejelser om rækkefølgen for bykvarterets udbygning.

Ultimo maj vil der blive fremlagt indstilling om kommunens bemærkninger til den VVM-redegørelse om Otto Baches Allé m.m. - den nye vejforbindelse fra det sydlige Amager til Ørestad og Øresundsmotorvejen ved Center Boulevard via Ørestads Boulevard - som HUR har udsendt i offentlig høring. Det kommune- og lokalplanmæssige grundlag for vejforbindelsen forudsættes i givet fald tilvejebragt som en del af kommuneplantillægget og lokalplanen for Vestamager Bykvarter.

I september påregnes der på grundlag af:

·      ideer og forslag fra den offentlige høring omkring kommuneplanstrategien

·      resultaterne af ovennævnte processer

·      det videre arbejde med forslaget til helhedsplan

forelagt en redegørelse for Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget om det mere detaljerede indhold i det kommende forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for Vestamager Bykvarter, herunder kommunaløkonomiske konsekvenser.

Indstilling om planforslagene forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget i december med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i januar 2005 og offentlig høring februar og marts måned.

Indstilling om endelig vedtagelse af kommuneplantillægget og lokalplanen forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget i maj måned med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen inden sommerferien, hvis Regionplan 2005 er vedtaget endeligt på dette tidspunkt.

 


 


Til top