Mødedato: 20.04.2004, kl. 15:00

Ansøgningsrunde om to nye Agenda 21 centre (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Ansøgningsrunde om to nye Agenda 21 centre (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. april 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 121/2004

 

 

20.                Ansøgningsrunde om to nye Agenda 21 centre (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der iværksættes en ny ansøgningsrunde med henblik på at etablere to nye Agenda 21 centre og evt. 2 satellitter,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til ansøgningsmateriale til en ny ansøgningsrunde, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter, om udvalget vil have en plads i hver af bestyrelserne.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2004

Udvalget fik under mødet omdelt en kopi af Bispebjerg Miljøcenters brev af 11. marts 2004 om midler til start af nye Agenda 21 Centre samt Miljøkontrollens kommen­tarer hertil i notat af 12. marts 2004.

Udvalget tiltrådte indstillingen med bemærkning om, at det i ansøgningsmaterialet skal tydeliggøres, at de eksisterende satellitter vil kunne søge om at blive et Agenda 21 center i stedet for satellitter, og at der vil kunne tilknyttes satellitter til både nye og eksisterende Agenda 21 centre. Udvalget vil gerne have en plads i hver af bestyrelserne.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"I indstillingen er beskrevet, hvorledes udgifterne er fordelt i perioden 2004-2007. Den konkrete fordeling af udgifterne mellem årene skal ske via benyttelse af overførelsesadgangen.

 

Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det forudsættes, at udgifterne forbundet med indstillingen afholdes inden for de rammer, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen."

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at styrke det lokale Agenda 21 arbejde. Den 28. april 2003 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget etableringen af de tre første Agenda 21 centre i København.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der etableres endnu to Agenda 21 centre eventuelt med satellitter pr. 1. januar 2005, og at der reserveres 100.000 kr. i 2004 og 3,5 mio. kr. pr. år tilsammen i perioden 2005-2007 fra 3 mio. kr. puljen og Puljen til bl.a. Agenda 21.

Det foreslås, at de nye Agenda 21 centre etableres indenfor samme rammer som de eksisterende Agenda 21 centre, dvs. som fonde, underlagt samme standardvedtægter og støttevilkår. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der kan ansøges om to nye Agenda 21 centre, at de eksisterende satellitter vil kunne søge om at blive et Agenda 21 center i stedet for satellitter, og at der vil kunne tilknyttes satellitter til både nye og eksisterende Agenda 21 centre. Endvidere foreslås det, at bestyrelsernes størrelse skal være 6-9 medlemmer og at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter, om de vil have en plads i hver bestyrelserne. 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at styrke det lokale Agenda 21 arbejde. Dels for at sikre, at kommunens miljømål opfyldes, dels for at forankre miljøarbejdet ho s københavnerne, jf. Dogme 2000.

På baggrund heraf drøftede udvalget på en række møder rammer og principper for etablering af Agenda 21 centre i København. Der blev blandt andet i april 2002 afholdt en konference med det formål at drøfte konceptet for Agenda 21 centre med lokale parter.

På mødet den 17. juni 2002 vedtog Miljø- og Forsyningsudvalget, at placeringen og organiseringen af de første Agenda 21 centre skulle fastlægges på baggrund af ansøgninger fra lokale grupper. På møde den 12. august 2002 fastlagde udvalget konceptet for de kommende Agenda 21 centre.

Det overordnede formål for Agenda 21 centrene er, at centrene skal støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere og erhvervsliv til at deltage aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter, der indtænker det sociale miljø, kultur, økonomi og integration. Centrene skal desuden sikre en dialog mellem borgere, erhvervsliv, kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål og kommunens miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati.

De første Agenda 21 centre er etableret som fonde med et sæt standardvedtægter. Fondene er underlagt Fondsloven. Hver enkelt fond har fået dispensation fra Civilretsdirektoratet, således at fondene kun er pålagt at have en bunden kapital på 100.000 kr. Civilretsdirektoratet er tilsynsmyndighed for fondene. Fondene modtager økonomisk støtte fra Københavns Kommune i henhold til nærmere fastlagte støttevilkår. Standardvedtægter og støttevilkår fremgår af bilag 2 og 3 til indstillingen.

Af støttevilkårene fremgår blandt andet, hvilke aktiviteter Agenda 21 centrene skal iværksætte for at få støtte fra Københavns Kommune. Det fremgår også, at Miljø- og Forsyningsudvalget årligt skal godkende centrenes budget i forbindelse med bevilling af støtte til det efterfølgende år. Udvalget skal desuden orienteres om bestyrelsernes sammensætning, vedtægtsændringer, arbejdsprogram og årsregnskab samt årsberetning.

For hvert Agenda 21 center nedsættes en bestyrelse som centerets øverste myndighed. Bestyrelsen sammensættes af lokale repræsentanter fra fx boligorganisationer, lokale grønne organisationer, lokale Agenda 21 grupper, lokale kultur- og idrætsorganisationer, lokalråd, virksomheder/handelsstandsforeninger og kommunale institutioner med en lokal tilknytning til den bydel, Agenda 21 centeret placeres i.

Desuden er der formuleret en række mål, som Agenda 21 centrene skal opfylde gennem egne aktiviteter og/eller ved at give økonomisk støtte til projekter.

Agenda 21 centrene skal hver især dække den bydel, som de placeres i. Centrene skal have en fast adresse, som kan danne rammen om mødeaktiviteter, og hvor borgerne kan træffe centrenes medarbejdere. Centrene skal så vidt muligt placeres sammen med lignende aktiviteter.

Den 26. november 2002 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at der skulle arbejdes videre med at etablere Agenda 21 centre i bydelene Sundbyøster, Bispebjerg og Indre Nørrebro, og at der skulle etableres satellitter til de to sidstnævnte centre i hhv. Ydre Nørrebro og Indre Østerbro. Endelige støttevilkår for de tre Agenda 21 centre blev godkendt den 28. april 2003. Herefter blev de tre første Agenda 21 centre stiftet.

Uddybning af indstilling 

Etableringen af de tre Agenda 21 centre og to satellitter har betydet, at der i fem bydele iværksættes en række lokale aktiviteter med henblik på at forankre miljøarbejdet lokalt i overensstemmelse med Dogme 2000. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der etableres endnu to Agenda 21 centre og eventuelt flere satellitter. Det foreslås, at placeringen af de nye Agenda 21 centre fastlægges på baggrund af en ny ansøgningsrunde.

Som grundlag for den første ansøgningsrunde blev konceptet for Agenda 21 centrene fastlagt og beskrevet i et ansøgningsmateriale og i udkast til standardvedtægter og støttevilkår. De nye Agenda 21 centre foreslås etableret indenfor samme rammer med nogle få justeringer.

Ansøgningsmaterialet beskriver som sidst konceptet for Agenda 21 centrene, herunder Agenda 21 centrenes mål, organisering, økonomi og placering. Desuden indeholder ansøgningsmaterialet en beskrivelse af proceduren i forbindelse med indsendelse og behandling af forslag til Agenda 21 centre. De indsendte ansøgninger til Agenda 21 centre skal beskrive, hvordan konceptet for Agenda 21 centrene kan omsættes i praksis. I ansøgningerne skal der bl.a. beskrives, hvordan formål og mål tænkes opfyldt, hvilke eksisterende miljøaktiviteter centrene kan bygge på, potentielle samarbejdsparter, og hvordan bestyrelsen tænkes sammensat, herunder processen for valg og forslag til konkret placering. De nedenfor foreslåede ændringer er indført i det nye forslag til ansøgningsmateriale, som fremgår af bilag 1.

Mindre justeringer

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at ansøgningsmaterialet justeres på nogle ganske få punkter:

- at der fastlægges en øvre og nedre grænse for bestyrelsernes størrelse, således at bestyrelserne skal have mellem 6 og 9 medlemmer. De tre nuværende bestyrelser har henholdsvis 5, 13 og 13 medlemmer. Erfaringerne fra de tre bestyrelser er, at både meget små og meget store bestyrelser ikke er hensigtsmæssigt i forhold til bestyrelsens opgaver. Det har desuden vist sig vanskeligt at besætte 13 poster. Ingen af de store bestyrelser er pt. fuldtallige. Den lille bestyrelse på 5 har til gengæld været meget belastet af opgaverne forbundet med Agenda 21 centerets stiftelse.

- at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter om udvalget ønsker at være repræsenteret i bestyrelserne i de nye Agenda 21 centre.

- at der afsættes i størrelsesordenen 50.000 kr. til udgifter i forbindelse med den praktiske etablering af Agenda 21 centrene, som kan bevilges forud for stiftelsen af Agenda 21 center fondene. I forbindelse med etablering af de første Agenda 21 centre viste det sig, at der var en række udgifter forud for bevillingen af støtte i forbindelse med etableringen af Agenda 21 centeret, herunder annoncering, postforsendelser, mødeaktiviteter mv. fx i forbindelse med ansættelse af personale. Det foreslås, at pengene kan udbetales på grundlag af dokumentation, når der foreligger en beslutning fra Miljø- og Forsyningsudvalget om, hvor de kommende nye Agenda 21 centre skal placeres.

- at der i ansøgningsmaterialet også indkaldes forslag til satellitter. Såfremt der i ansøgningen er forslag om at etablere en satellit, så skal der også udarbejdes forslag til kompetencefordelingen mellem satellitten og Agenda 21 center, dvs. en beskrivelse af, hvordan bydelen med satellit repræsenteres i Agenda 21 centerets bestyrelse, om der nedsættes en følgegruppe i satellitbydelen eller lignende.

Intentionen er, at der skal etableres to Agenda 21 centre og eventuelt et antal satellitter. Der vil som sidst være mulighed for forskellige typer af centre, særligt i forhold til den konkrete sammensætning af bestyrelsen, og hvilke typer af konkrete aktiviteter centrene iværksætter. Der vil kunne tilknyttes satellitter til både de nye og de eksisterede Agenda 21 centre. De eksisterende satellitter vil også kunne søge om at etablere et Agenda 21 center i stedet for satellitten.

Centrenes samarbejde med kommunen

De nye centre vil blive tilbudt et introduktionsforløb tilrettelagt på baggrund af erfaringerne fra de første centres etablering og deres introduktionsforløb.

De nye Agenda 21 centre får desuden plads i Agenda 21 Samarbejdsforum, som består af repræsentanter fra centrene, forvaltningerne og forsyningsvirksomhederne. Desuden vil de nye centre også indgå i den fungerende koordinationsgruppe, som har til formål at sikre koordinering og løbende opsamling af erfaringer på tværs af centrene og Miljøkontrollen.

Agenda 21 Samarbejdsforum vil løbende blive orienteret om etablering af de nye Agenda 21 centre og vil deltage i tilrettelæggelsen af samarbejdet med de nye centre.

I forhold til Københavns Borgerservice, som åbner 4 steder rundt om i

byen i løbet af indeværende år, kan Agenda 21-centrene hver for sig

eller i forening - på linie med kommunens øvrige institutioner - bruge

Borgerservice, dels i forhold til generel borgerinformation, f.eks. ved

at lægge pjecer af oplysende karakter ud til borgerne, dels i forhold

til efter nærmere aftale at lave opslag og kampagner i forbindelse med

konkrete projekter o.lign.

Agenda 21 centrene kan endvidere tænkes ind i forhold til de overordnede

politiske overvejelser om udvikling af nærdemokratiet i Københavns

Kommune, som p.t. foregår i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

da Agenda 21 centrene har et udtalt nærdemokratisk islæt.

Miljøkontrollen vil udarbejde en drejebog til de nye centre på grundlag af erfaringerne med etablering af de første centre. Drejebogen udarbejdes i samarbejde med de eksisterende centre og vil være en hjælp til de enkelte trin i etableringsprocessen med beskrivelse af de formelle krav, administrative procedurer og praktiske råd om fx fondsstiftelse, moms, intern kompetencefordeling, IT mv. Miljøkontrollen vil desuden efter behov assistere med opbygningen af centrene, herunder forberedelse af de første bestyrelsesmøder, forretningsorden, ansættelseskontrakter mv.

Procedure og tidsplan

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at ansøgningsfristen fastlægges til ti uger efter annonceringstidspunktet (dvs. primo juni 2004) for at give alle lokale grupper mulighed for at udarbejde forslag og etablere det ønskede lokale samarbejde herom. Det er 2 uger mere end ved sidste ansøgningsrunde, men erfaringen er, at det tager tid at etablere det ønskede lokale samarbejde om at formulere ansøgningerne.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der under forudsætning af Miljø- og Forsyningsudvalgets godkendelse af indstillingen umiddelbart efter indrykkes annoncer om en ny ansøgningsrunde i alle distriktsbladene, dvs. inden Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse, da ansøgningsfristen ellers først vil være i slutningen af juni.

Miljøkontrollen planlægger endvidere at afholde et informationsmøde for interesserede parter så hurtigt som muligt efter annonceringen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen lægger op til, at der anvendes de samme kriterier for, hvor Agenda 21 centre og satellitter skal placeres. Kriterierne er, at centrene kan bygge videre på eksisterende lokalt miljøarbejde, kan opfylde de formulerede mål, er baseret på bredt lokalt samarbejde, forsvarlig organisering og et fordelagtigt budget samt endelig, at der lægges op til en hensigtsmæssig placering gerne i sammenhæng med lignende aktiviteter. Kriterierne fremgår af ansøgningsmaterialet i bilag 1 afsnit 3.

Forvaltningen vil på baggrund af de i ansøgningsmaterialet fastlagte vurderingskriterier fremlægge indstilling om etablering af nye Agenda 21 centre. Det forventes, at indstilling om etablering af nye centre kan fremlægges for Miljø- og Forsyningsudvalget på udvalgsmøde i august 2004.

Når placering af Agenda 21 centrene er besluttet, startes processen med at stifte fondene. De lokale bestyrelser skal nedsættes og konstitueres, og der skal udarbejdes endelige vedtægter og støttevilkår, herunder fastlægges endelige budgetter for 2005 og budgetoverslag for 2006-2007. Det forventes, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan fremlægge endelig vedtægter og støttevilkår, herunder forslag til endelig støttebeløb for hvert center/satellit i oktober 2004. Herefter vil fondene blive stiftet, der ansættes personale og eventuelt skal der findes lokaler. De nye Agenda 21 centre forventes at kunne starte omkring 1. januar 2005.

 

MILJØVURDERING

Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og demokrati ved at inspirere og engagere lokale borgere, virksomheder mv. til at deltage aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter. Det forventes derfor, at etableringen af Agenda 21 centre vil have en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder m.v. handler mere miljøbevidst. Herudover iværksættes en række lokale projekter, som kan have indvirkning på miljøet. Da de lokale projekter vil have samme overordnede formål som centrene, forventes miljøeffekten at være positiv.

 

ØKONOMI

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at den økonomiske støtte til de nye centre som udgangspunkt skal svare til støtten til de eksisterende Agenda 21 centre og satellitter. Den økonomiske ramme dækker udgifter til etablering, løn, husleje, drift og projektmidler.

Til de eksisterende Agenda 21 centre og satellitter er der afsat følgende midler for perioden 2003-2005:

 

Agenda 21 center

Støttebeløb

Agendacenter Sundbyøster

Bispebjerg Miljøcenter

Satellit Ydre Nørrebro

Agenda 21 center Indre Nørrebro

Satellit Indre Østerbro

 

I alt

1,350 mio. kr.

1,225 mio. kr.

   0,350 mio. kr.

1,225 mio. kr.

   0,350 mio. kr.

 

4,500 mio. kr.

 

Det foreslås, at der i første omgang afsættes 10,6 mio. kr. i støttemidler til de nye Agenda 21 centre i en periode svarende til den treårige forsøgsperiode for de eksisterende centre. [, og at der i løbet af 2005 tages stilling til den fremtidige finansiering af Agenda 21 centrene i København på grundlag af den evaluering af Agenda 21 centrene, som vil blive gennemført i løbet af 2004.]

Halvdelen af støttemidlerne foreslås udmøntet fra 3 mio. kr. puljen, som blev afsat i forbindelse med vedtagelse af budget 2004 og løber frem til 2007. Den resterende halvdel foreslås udmøntet fra Puljen til bl.a. Agenda 21, som blev afsat i budget 2002 med 10 mio. kr. pr. år til bl.a. Agenda 21 centre, nye vedvarende energiprojekter og andre miljøinitiativer.

10 mio. kr. puljen udløber i 2005, hvorfor finansieringen i årene 2006 og 2007 foreslås at finde sted i form af en reservation af puljemidler i årene 2004 og 2005, der videreføres til de efterfølgende år. Konkret vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen efter budgetvedtagelsen i efteråret 2005 søge om en negativ tillægsbevilling på 3,5 mio. kr. i 2005 og samtidig en tillægsbevilling til budgettet for 2006 på samme beløb. I efteråret 2006 søges tilsvarende om en negativ tillægsbevilling på 1,75 mio. kr. til budget 2006 til finansiering af en tillægsbevilling til budgettet for 2007. Denne fremgangsmåde vil sikre, at driftsbevillingen er givet ved budgetårets begyndelse.

Finansieringen af centre og satellitter vil herefter være fordelt mellem puljerne på følgende måde:

 

Mio. kr.

2004

2005

2006

2007

I alt

3 mio. kr. puljen

Opstart

Agenda 21 center

Evt. satellit

 

0,05

 

 

1,35

0,40

 

 

1,35

0,40

 

 

1,35

0,40

 

 

 

I alt

0,05

1,75

1,75

1,75

5,3

Agenda 21 puljen

Opstart

Agenda 21 center

Evt. satellit

Overførte midler:

 

0,05

 

 

1,35

0,40

 

 

 

 

1,35

0,40

 

 

 

 

1,35

0,40

 

 

 

 

 

5,3

I alt

0,05

1,75

1,75

1,75

10,6

 

I forbindelse med beslutning om placering af Agenda 21 centre og evt. satellitter vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejde indstilling med forslag til den endelige fordeling af støtterammen. Såfremt de nuværende satellitter søger og kommer i betragtning som nyt Agenda 21 center, skal der tages stilling til anvendelsen af de støttemidler, som den pågældende satellit får i dag. Det samlede støttebeløb vil via et teknisk ændringsforslag blive søgt overført til Miljøkontrollen.

 

HØRING

Der er ikke foretaget en egentlig høring. Forslagene til justering af rammerne for de nye Agenda 21 centre er dog fremkommet på baggrund af drøftelser med de eksisterende Agenda 21 centre.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Bilag 1: Ansøgningsmateriale: Indkaldelse af forslag til nye Agenda 21 centre i København.

Bilag 2: Standardvedtægter for Agenda 21 centre i København

Bilag 3: Støttevilkår for Agenda 21 centre i København.

 

 

Peter Elsman

                                                                                       / Hjalte Aaberg

 


Til top