Mødedato: 20.04.2004, kl. 15:00

10 m reglen (Bygge- og Teknikudvalget)

10 m reglen (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. april 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 122/2004

 

 

18.                10 m reglen (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  nedennævnte brev vedr. 10 meter reglen fremsendes til Justitsministeriet

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2003

Sagen blev udsat.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. marts 2004

 

Der blev stemt om indstillingen.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C)

X

 

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Lars Engberg (A)

 

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

 

 

RESUME

Reglerne om ændring af mindsteafstanden for parkering før kryds blev indført i Færdselslovens §29 1. juli 1996. Baggrunden var hensynet til en forbedring af de sikkerhedsmæssige forhold for cyklister og fodgængere. Efterfølgende viste det sig imidlertid, at beslutningen i en række tilfælde var uden betydning for de trafiksikkerhedsmæssige forhold. Det gjaldt ved ensrettede veje, ved T-kryds og på steder hvor parkering kunne ske i parkeringslommer udenfor den nærmeste gennemgående kørebane. Som en konsekvens af denne erkendelse, blev loven ændret f.s.v.a. disse forhold ved årsskiftet 1997/1998.

 

Siden er der opstået nye forhold, hvor forvaltningen i forhold til de trafiksikkerhedsmæssige forhold vurderer, at betydningen på tilsvarende måde ikke har en effekt. Således har Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 17.1.2001 besluttet en Hastighedsplan for Københavns Kommune, der betyder en generel hastighedsnedsættelse i boligområder til 40 km/t. I disse områder må det forudses, at en lempelse af 10 m reglen ikke vil påvirke antallet af uheld i en grad, der står i rimeligt forhold til den meget betydelige mangel på parkeringspladser, der er i Københavns boligområder. Der foreslås altså en ændring af 10 meter reglen til en 5 meter regel i områder, hvor hastighedsgrænsen er 40 km/t eller mindre og skiltet ved zonetavler.

 

For at sikre, at der til stadighed er sammenhæng mellem indholdet i såvel Færdselslovens § 29 som Cirkulære om Vejafmærkning § 151 og de aktuelle trafikforhold, foreslås det at fremsende vedlagte brev til Justitsministeriet.

 

Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 26. november 2003, hvor den blev udsat.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Hensynet til trafiksikkerheden fører løbende til en række justeringer af det gældende lovgrundlag og den dertil hørende forvaltningspraksis. Dette var baggrunden for, at Trafikministeriet i sommeren 1995 sendte et forslag om ændring af afstandskravene for parkering før kryds i høring til samtlige vejbestyrelser og vejmyndigheder.

 

Høringen førte til lovændringen om 10 m reglen. Den trådte i kraft pr. 1. juli 1996.

 

Allerede den 20. juni 1996 orienterede Ministeriet samtlige vej- og politimyndigheder om, at der var grund til at foreslå indført en hjemmel i loven til at fravige bestemmelserne. Der blev herefter nedsat en arbejdsgruppe, hvor Københavns Kommune ved Teknisk Direktorat var repræsenteret. Gruppen afsluttede sit arbejde i december 1996. Arbejdet mundede ud i et konkret forslag til en fravigelse fra bestemmelserne i færdselslovens § 29, og disse førte til en lovændring til ikrafttræden pr. 1. januar 1998. I denne ændring lempes reglerne ved ensrettede veje, ved T-kryds og på steder hvor parkering kunne ske i parkeringslommer udenfor den nærmeste gennemgående kørebane.

 

Forløbet illustrerer, hvorledes den løbende tilpasning af lovgrundlaget kan foregå med baggrund i vejmyndighedens observationer.

 

En af de beslutninger, der kan føre til overvejelse om yderligere lempelse af reglen, er Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse af Hastighedsplanen for Københavns Kommune. (BTU 2/2001). I planen fastlægges hastighedsgrænsen for boligområder til 40 km./t. Den lave hastighed stiller mindre krav til oversigtsarealer, som efter forvaltningens opfattelse i disse situationer vil kunne reduceres til 5 m uden nævneværdige konsekvenser for trafiksikkerheden. Når det samtidig tages i betragtning, at ændringen af 10 m reglen til en 5 m regel i disse områder, vil øge parkeringsmulighederne og dermed reducere den parkeringssøgende trafik, kan ændringen totalt set meget vel føre til forbedrede sikkerhedsforhold i lokalområdet.

 

Da 10 m reglen blev indført vurderede forvaltningen, at det betød en reduktion på små 500 parkeringspladser i betalingszonerne og ca. 10.000 pladser i resten af byen. Disse tal er alene for lovlige parkeringsmuligheder og det kan ikke direkte konkluderes, at en ændring vil genskabe alle disse pladser, da der allerede i dag parkeres inden for 10 m fra krydsene visse steder i byen. Der er dog ingen tvivl om, at antallet af parkeringer vil kunne øges med en ændring af reglen. Skønsmæssigt vurderes det at Parkering Københavns indtægt vil stige med ca. 5-8 mill.kr. som en følge heraf. Dette er ikke alene skønnet ud fra belægningsgraden, men også det faktum at der er en del bilisterne der har licenser og at Parkering København i dag ikke skriver biler der parkeres tættere på vejkryds end 8 meter.

 

Med baggrund i ovenstående foreslås det, at Justitsministeren tilsendes nedennævnte brev.

 

 

Uddybning af indstilling

Københavns Kommune har, som alle andre vejmyndigheder, en forpligtigelse til at sikre at de trafikale forhold er forsvarlige, både hvad angår trafiksikkerhed, tryghed, trafikafvikling, trafikmiljø og parkering. Især trafiksikkerheden ligger kommunen stærkt på sinde. Således er vedtaget en trafiksikkerhedsplan, der gennem indsatser over for hastighed, krydsuheld, cykeluheld, spirituskørsel og fodgængere, har som mål at reducere uheldsantallet med 40 % i perioden 2000 - 2012.

 

Det er veldokumenteret at især hastigheden er afgørende for sikkerheden og trygheden. Derfor indeholder kommunens trafiksikkerhedsplan en beslutning om at indføre 40 km/t hastighedszoner i afgrænsede boligområder og i øvrigt sikre hastighedsgrænserne på de overordnede veje overholdt.

 

En reduktion af hastigheden til 40 km/t vil reducere den sikkerhedsmæssige værdi af 10 m reglen. Denne regel har til formål at forbedre oversigten, men når hastigheden er lav, er oversigten allerede tilvejebragt via forøget tid til at reagere.

 

Da forslaget går på en ændring af Færdselsloven, vil reglen automatisk være gældende i de områder, hvor hastigheden er lavere end 50 km/t. Implementeringen vil således ske i takt med at forvaltningen etablerer 40 km/t zoner i henhold til Hastighedsplanen.

Vejmyndigheden kan lokalt opretholde de 10 m ved hjælp af afmærkning, hvor det måtte være ønskeligt. Dette kunne f.eks. være ved skoleveje, hvor den større oversigt er vigtig til trods for den lave hastighed.

 

Da en 5 m regel nødvendigvis mindsker manøvrepladsen i krydsene vil en ulovlig parkering efterfølgende kunne skabe problemer. Det vil derfor være nødvendigt at skride hårdt ind over for overtrædelser for at undgå problemer. Dette vil kræve en øget indsats fra Parkering København. Færdselslovens bestemmelser vil dog fortsat være de samme, hvorfor mulighederne for at pålægge afgifter og eventuelt fjerne ulovligt parkerede køretøjer, vil være de samme som i dag. Det vil således alene være politiet, der har mulighed for at fjerne et køretøj, der holder til gene for den øvrige trafik.

 

Københavns Brandvæsen har principielt ikke noget imod at der indføres en 5 m regel, men under forudsætning af at denne regel i højere grad sikres overholdt end tilfældet er med 10 m reglen i dag. Dette kunne være ved øget kontrol suppleret med afmærkning på alle gadehjørner, der angiver hvortil parkeringen må foregå. Sker parkeringen nærmere hjørnet end 3 m vil brandkøretøjerne ikke kunne komme rundt.

 

Det vurderes ikke, at hverken blinde eller gangbesværede fodgængere vil blive påvirket af ændringen, da fortovenes ganglinier fortsat vil blive friholdt.

Derudover kan det nævnes at forvaltningen har etableret en række cykelstativer i indre by, der er placeret 5-10 m fra vejkryds. En ændring af 10 m reglen vil derfor ikke skabe flere pladser her. Ved indførelse af 10 m reglen etablerede forvaltningen 16 af disse cykelstativer. Efterfølgende har man etableret ca. 10 ved vejkryds. Der er ikke i øjeblikket planer om etablering af flere. 

 

Disse omstændigheder skal ses i forhold til et meget hastigt stigende parkeringsproblem i Københavns boligområder. Siden 1996 er bilejerskabet i København gennemsnitligt set steget med 35%. Dette gør det vanskeligt at finde en parkeringsmulighed, hvilket fører til megen parkeringssøgende trafik, der kan give anledning til sikkerhedsproblemer, miljøproblemer og afviklingsproblemer.

 

Til orientering er prisen for en underjordisk parkeringsplads 250.000 – 350.000 kr. Det vil sige, at det vil koste ca. 2.5 mio. kr., at erstatte de 8 parkeringspladser, der forsvundet i et 4-benet kryds som følge af 10 m reglen. Dette beløb står ikke i rimeligt forhold til den meget marginale sikkerhedsgevinst – hvis nogen overhovedet – 10 m reglen giver i områder med lav hastighed. Sagt på en anden måde vil en målrettet anvendelse af 2.5 mio. kr. til forbedring af trafiksikkerheden, kunne anvendes væsentligt mere succesfuldt.

 

På den baggrund foreslår Københavns Kommune, at der gennemføres en ændring af Færdselsloven, således at 10 m reglen kun finder anvendelse på veje med en hastighedsgrænse på 50 km/t eller derover. På veje med en hastighedsgrænse under 50 km/t foreslås, at der skal gælde en 5 m regel i stedet. Det foreslås at ændringen er permanent, da en forsøgsordning næppe vil kunne bringe større klarhed over hvorvidt løsningen er anvendelig eller ej.

 

Følgende brev foreslås sendt til Justitsministeriet:

 

"Justitsministeriet

Civil- og Politiafdelingen

Slotsholmsgade 10

1216 København K

 

Dato:             

 

Forslag til ændring af Færdselsloven.

 

I den daglige forvaltning af Færdselslovens bestemmelser sker det, at Vejmyndigheden observerer forhold, der enten kan give anledning til justeringer i administrationen eller som direkte kan føre til forslag om ændring af lovteksten. I relation til bestemm elserne om 10 m reglen har Københavns Kommune et sådant forslag. Det vedrører loves bestemmelser på veje med særlig lav hastighed, hvor der ikke syntes at væres sammenhæng mellem lovens bestemmelser og den ønskede effekt.

 

Københavns Kommunen ønsker derfor at stille forslag om, at Færdselslovens § 29, stk. 1, nr. 2 (10 m regel) ændres som beskrevet. Den nuværende tekst lyder "Standsning eller parkering må ikke ske:

2) i vejkryds eller inden for en afstand af 10 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant."

 

Den tekst Københavns Kommune vil foreslå lyder:

Standsning eller parkering må ikke ske:

2) i vejkryds eller inden for en afstand af 10 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant på veje med en tilladt hastighed på 50 km/t og derover.  På veje med en tilladt hastighed på under 50 km/t må standsning eller parkering ikke ske i vejkryds eller inden for en afstand af 5 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant.

 

Det er allerede tidligere fundet nødvendigt at lempe § 29, stk. 1, nr. 2 jf. Cirkulære om Vejafmærkning § 151. Københavns Kommune finder at tilsvarende forhold gør sig gældende ved hastighedsdæmpede veje, idet oversigten allerede er tilvejebragt via den forøgede tid til at reagere.

 

Kommunens begrundelse for ændringen af færdselslovens § 29, stk. 1 nr. 2 skal ses i de mange tiltag der gøres for at overholde Færdselssikkerheds-kommissionens mål for 2000-2012. I København er det udmøntet i vedtagelsen af en Trafiksikkerhedsplan og en Hastighedsplan for kommunen. Disse planer vil føre til at der indføres en hastighedsbegrænsning på 40 km/t på lokalgaderne i store dele af kommunen.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Pind"

 

 

Gældende love

I færdselslovens § 29 er beskrevet forskellige specifikke forhold vedrørende standsning og parkering, bl.a. at standsning eller parkering ikke må ske i vejkryds eller inden for en afstand af 10 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant.

Ovenstående er lempet i Cirkulære om Vejafmærkning § 151.

 

 

Økonomi

Ingen direkte konsekvenser ved ændringen, men såfremt der skal foretages supplerende afmærkning for at tydeliggøre eller fravige 5 m reglen, vil det betyde en øget udgift for forvaltningen.

 

 

Miljøvurdering

Der kan blive tale om en svag (vanskelig målbar) bedring af miljøet idet det forventes at den parkeringssøgende trafik vil mindskes.

 

 

Høring

Forslaget har været i høring hos Københavns Politi, der tilkendegiver, at forslaget ikke bør imødekommes, da man anser det for uhensigtsmæssigt at reglen differentieres, således at bilister ved parkering altid skal orientere sig om den på strækningen gældende hastighedsgrænse.

 

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

 

Ole Bach

 


Til top