Mødedato: 20.03.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Samarbejdsaftale mellem Gældsrådgivningen og Forbrugerrådet

Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Forbrugerrådet og Gældsrådgivningen i Københavns Kommune vedr. udvidelse af den eksisterende finansielle rådgivning til borgere. 

Tidligere beslutninger

Den 10. juni 2009 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle oprettes en gældsrådgivning med henblik på at begrænse hjemløshed og overgældsætning hos borgere i Københavns Kommune. Gældsrådgivningen blev herefter fra den 1. januar 2010 etableret som et 3 årigt projekt med en årlig bevilling på 2.395 tkr. (2012 p/l), der henhører under Økonomiforvaltningen. Gældsrådgivningen er placeret som en selvstændig enhed, som ligger i borgerservicecentret på Bispebjerg.

I februar 2012 indstillede Økonomiforvaltningen, at der blev indgået en samarbejdsaftale mellem Forbrugerrådet og Gældsrådgivningen. Økonomiudvalget besluttede på mødet den 7. februar 2012, at sagen skulle tilbagevises med henblik på inddragelse af Socialforvaltningen og derefter fornyet forelæggelse for Økonomiudvalget. Siden mødet i februar har Økonomiforvaltningen og Socialforvaltningen været i dialog og sagen forelægges derfor til fornyet behandling.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at det godkendes, at Københavns Borgerservice indgår en samarbejdsaftale med Forbrugerrådet om at løfte dele af gældsrådgivningsopgaven for Københavns Kommune,

2.      at det godkendes, at der i 2012 overføres 540 tkr. (2012 p/l) til Forbrugerrådet fra Økonomiudvalgets bevilling, Københavns Borgerservice, Service, funktion 6.45.51.1.

Problemstilling

Gældsrådgivning i Københavns Borgerservice har siden 2010 ydet finansiel rådgivning til kommunens borgere med økonomiske vanskeligheder. Gældsrådgivningen rådgav i 2010 396 borgere og 456 borgere i 2011. Rådgivningstilbuddet består i op til 2 møder med fokus på hjælp til selvhjælp i forhold til at få udredt og ordnet borgerens økonomiske situation.

På grund af den fortsatte økonomiske krise og stadig stigende ledighed er der et stigende behov for økonomisk rådgivning og borgerne, der modtager rådgivning, er dårligere stillet end tidligere. Der er derfor et behov for at udvide konceptet for den rådgivning kommunen yder til borgerne, således at flere borgere kan få gavn af tilbuddet.

Løsning

Forbrugerrådet har siden 2010 tilbudt finansiel rådgivning i landets 4 største byer. Forbrugerrådet har stor erfaring med at yde en effektiv og god rådgivning til alle landets borgere. De har over 100 frivillige rådgivere på landsplan. I 2011 rådgav Forbrugerrådet ca. 700 borgere i København på henholdsvis telefonen og ved personlig rådgivning.  Forbrugerrådet kan på baggrund af deres store setup tilbyde Københavns Kommune at effektivisere og forbedre servicen til borgerne ved at udvide tilbuddet med udvidede åbningstider i telefonrådgivning fra nuværende to til tolv timer samt øge bemanding i den personlige rådgivning.

Forbrugerrådet tilbyder ligeledes en digital service med en hjemmeside med mange informationer om de økonomiske aspekter i borgerens liv. Borgeren vil også kunne møde op uden mødeaftale til en kort afklarende samtale og efter behov blive booket til yderligere rådgivning.  

Opgaver vedr. gældsrådgivning der forbliver i kommunen

Indtil udgangen af 2012 vil der fortsat være afsat ressourcer til to årsværk i Københavns Borgerservice til at varetage den kommunale del af gældsrådgivningen.

 

Erfaringen med gældsrådgivning i kommunen indtil nu er, at der er et stigende behov for at styrke gældsrådgivning for de mest udsatte borgere i forbindelse med borgernes kontakt med Socialforvaltningen på bl.a. enkeltydelsesområdet. Konkret vil den økonomiske rådgivning blive ændret, således at der tilbydes rådgivning to gange om ugen i stedet for nuværende en gang hver anden uge. Rådgivningen vil finde sted i Socialcenter København eller efter nærmere aftale med Socialforvaltningen, ligesom de nærmere rammer og indhold aftales efterfølgende.

 

Derudover vil den del af gældsrådgivning, der forbliver i kommunen, arbejde med at udbrede kendskabet til Forbrugerrådets gældsrådgivning, således at tilbuddet indarbejdes der hvor kommunen i øvrigt møder borgere, der har gældsproblemer. Udover Københavns Borgerservice vil det primært dreje sig om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen.

 

Pilotprojektet med Forbrugerrådet etableres 1. april 2012 og løber året ud. Styregruppen bestående af Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Socialforvaltningen gendannes. En af styregruppens første opgaver bliver at mødes med Forbrugerrådet og nedsætte målbare kriterier for indsatsen. Det skal endvidere afklares hvordan det sikres, at styregruppen løbende får tilbagemelding på de opsatte mål, erfaringer, tendenser og karakteristik af de københavnere, der benytter Forbrugerrådets gældsrådgivning. Der skal ligeledes opsættes mål for gældrådgiverfunktionen på Socialcentret. 

Styregruppen foretager en evaluering af samarbejdet med Forbrugerrådet og gældsrådgivningen i Socialcentret i løbet af 2012 samt en vurdering af, hvordan det fremtidige koncept for finansiel rådgivning i Københavns Kommune skal sammensættes. En videreførelse af gældsrådgivning i Københavns Kommune vil blive søgt i forbindelse med budget 2013.

Økonomi

Bevilligen fra 2009 på 2.395 tkr. i 2012 p/l vil fremadrettet fordele sig således:

Aktivitet

Udgift i 1.000 kr. 2012 p/l

Købehavns Borgerservice:
- Rådgivere primo 2012
- Tovholder for Købehanvns Kommune på området
- Markedsføring
- Udvikling og projektledelse                                    

1.855

Forbrugerrådet fra marts 2012

540

I alt

2.395


Videre proces

Den videre proces er, at Københavns Borgerservice udarbejder en ny indstilling med det formål at få en ny bevilling fra 2013. Indstillingen vil indeholde erfaringerne fra pilotprojektet samt et bud på indhold og organisering af gældsrådgivning i Københavns Kommune fremadrettet.


Claus Juhl                    Thomas Jakobsen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 20. marts 2012

Indstillingen blev godkendt.

Til top