Mødedato: 20.03.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 433 "Otto Busses Vej"

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 433 ”Otto Busses Vej”, herunder tage stilling til ændringsforslag til planen.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 433 ”Otto Busses Vej” vedtages endeligt med ændringer i § 2 (udmatrikulering) og § 9 (lavenergikrav) samt i redegørelsen (rettelse af vejføring på illustration).

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Kontrol- og vedligeholdelsescentret (CMC) for Metro Cityringen, som Metroselskabet skal opføre, har fået en anden placering og udformning end det, der lå til grund for den gældende lokalplan nr. 433. Det nye projekt samler værksteder, vaskehaller og administration, således at driften optimeres. Ændringerne forudsætter dette tillæg til lokalplan nr. 433.

Samtidig ønsker Københavns Kommune at give mulighed for en bredere anvendelse af bygninger og anlæg end fastsat i den gældende lokalplan. Ændringen er i tråd med Kommuneplan 2011 og Budget 12 om mere fleksible lokalplaner, således at der i perspektivområder, herunder baneterrænet syd for Dybbølsbro Station, gives mulighed for at udnytte eksisterende tomme bygninger og omgivende ubebyggede arealer til en bredere anvendelse, fx mindre fremstillingsvirksomheder og kreative erhverv.

I samråd med Vesterbro Lokaludvalg og Kongens Enghave Lokaludvalg blev det besluttet ikke at afholde borgermøde på grund af de meget begrænsede ændringer af den gældende lokalplan nr. 433. I den offentlige høring af forslaget til lokalplantillæg i perioden 16. november 2011 til 23. januar 2012 er indkommet 8 bemærkninger, jf. bilag 3 og 4.

Løsning

Lokalplan nr. 433 muliggør et kontrol- og vedligeholdelsescenter. Den fastlægger desuden bevaringsværdier – både bygninger, byrum og beplantede arealer - samt infrastruktur i form af veje og stier. Planen muliggør, at der etableres to offentlige cykel- og gangbroer hen over kontrol- og vedligeholdelsescentret, således at der kan etableres adgang fra Vesterbro til vandet. Disse elementer er ikke ændret i tillægget til lokalplanen.

I forhold til lokalplan nr. 433 fra 2009, udvides anvendelsesbestemmelsen, således at den eksisterende bebyggelse kan indrettes med en bredere anvendelse i form af eksempelvis mindre fremstillingsvirksomheder, kreative erhverv, sports- og fritidsaktiviteter, museer, gallerier, og andre kulturelle formål, herunder mulighed for at afholde messer, konferencer og lignende.

Bestemmelserne om kontrol- og vedligeholdelsescentrets placering og udformning, ændres i overensstemmelse med Metroselskabets nye projekt. Bygningsanlægget koncentreres i underområdets nordøstlige del, hvor det tidligere var placeret mere udstrakt i hele underområdets længde. Derudover fastlægges området med lokalplantillægget som lavenergiområde.

I lokalplan nr. 433 er der i § 7, stk. 2 stillet krav om anlæg af i størrelsesordenen 80 parkeringspladser til kontrol- og vedligeholdelsescentret, men ikke til resten af lokalplanområdet, hvor der ikke opføres ny bebyggelse.

Bemærkninger fra Lokaludvalgene

Kongens Enghave Lokaludvalg glæder sig til, at de gamle banearealer omkring Otto Busses Vej udvikles til et spændende område midt i København. Udvalget bakker op om ændringen af § 3, så eksisterende tomme bygninger kan anvendes til kreative erhverv, kulturelle formål, mv. lokaludvalget er dog fortsat bekymret for, at klargøringscentret skærer arealet over i to dele. For at modvirke barriereeffekten skal der være ekstra fokus på gade-, cykel- og stiforbindelser i området. Valbyruten langs med CMC bør anlægges samtidig med anlægget af CMC.

Vesterbro Lokaludvalg bemærker, at der er alt for få grønne områder og rekreative arealer på Vesterbro. Baneterrænet skal planlægges, således at der bliver plads til grønne områder, boldbaner og et udendørs teater. Området vil kunne indgå i en grøn kile fra Søndermarken og Carlsberg til grønne områder ved Enghave Brygge. Sammen med cykelruten, Carlsbergruten, kan skabes en korridor, der fremmer biodiversiteten og giver adgang til nye byudviklingsområder. Udvalget peger på forslaget fra Boldklubben Vestia, der vil tilføre Vesterbro nye grønne områder og idrætsfaciliteter, samtidig med, at boldbanerne vil kunne indgå i en lokalafledning af regnvand (LAR).

Forvaltningens bemærkninger: Med de mange byudviklingsprojekter, der i disse år fremmes på Vesterbro og i Kongens Enghave har forvaltningen fokus på mulighederne for at binde disse sammen i en grøn struktur. Forvaltningen er i dialog med Metroselskabet for at koordinere anlægget af CMC med de foreslåede stibroer. Anlæg af Valbyruten gennem lokalplanområdet og Carlsbergruten nord for lokalplanområdet sker i samarbejde med Carlsberg og ventes at ske i 2015-16.

Bemærkninger fra andre myndigheder

DSB Ejendomme ønsker, at der gives mulighed for bebyggelse til jernbanemæssige aktiviteter, og sikkerhed for, at anlæg af de stibroer, der er fastlagt først sker, når der er sikkerhed for, at forbindelserne ikke generer jernbanemæssige aktiviteter inden for lokalplanområdet. Endelig bemærker DSB Ejendomme, at Otto Busses Vejs forløb er markeret forkert på kortet på s. 8. Forløbet skal være som på tegning 2 a.

 

Forvaltningens bemærkninger: Den ønskede anvendelsesbestemmelse fremgår af lokalplan 433, der i § 3 fastlægger området til ”tekniske anlæg af almen/offentlig karakter, såsom kollektive trafikanlæg, herunder sporanlæg, tog og busstationer, godsterminaler, værksteds- og klargøringsanlæg med dertil hørende administration og lignende samt til oplagspladser”.

Mht. stibroerne over CMC er TMF i dialog med Metroselskabet om, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at forberede anlægget.

Kortet s. 8 viser diagrammatisk infrastrukturen. Otto Busses Vej er her vist som løbende nord om Værkstederne, mens lokalplantegning 2 a viser det korrekte forløb syd ombygningerne. Tegningen vil blive rettet.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen bakker op om, at eksisterende tomme bygninger og omgivende arealer kan anvendes til fx kreative erhverv, sports- og fritidsanlæg, koncerter mv. Forvaltningen deltager gerne i en fremtidig dialog om konkrete muligheder for kreativ anvendelse af ledige bygninger og arealer.


Københavns Museum
vurderer, at området har stor kulturhistorisk betydning som et af de første bud på et moderne industriområde, som vidner om togdriftens betydning i det 21. Århundrede. Museet har intet imod, at tomme bygninger anvendes til andre formål, så længe de bevarer deres oprindelige udtryk.


Forvaltningens bemærkning:
Store dele af lokalplanområdet er udpeget som bevaringsværdigt – det gælder bygninger, byrum og beplantning.


Københavns Energi A/S
bemærker, at lokalplanen område I A i den østlige ende krydses af KE Afløbs dobbeltledning, og at KE Varme har ledninger i området og gerne tidligst muligt i forløbet vil adviseres om ønsker til varmeforsyning.

Forvaltningens bemærkninger: Der er med bebyggelsens placering taget hensyn til den nævnte kloakledning, idet KE supplerende har oplyst, at der pågår forhandlinger med Metroselskabet om sikring af ledningen i øvrigt. Forvaltningen har orienteret Metroselskabet om KE’s ønske til en tidlig orientering.

Forslag til ændringer

Efter udarbejdelsen af lokalplanforslaget, er området blevet matrikuleret, hvorfor forvaltningen skal foreslå bestemmelsen i § 2 om områdets afgrænsning ændret, så den foretagne matrikulering fremgår af den endelige plan.

Forvaltningen skal endvidere foreslå kommentaren til § 9 om lavenergi ændret i overensstemmelse med Kommuneplan 2011:

”Energirammen er et udtryk for en bygnings samlede behov for at få tilført energi til opvarmning, ventilation, køling og varmt brugsvand. For bygninger, der ikke anvendes til bolig og overnatning, indgår også energiforbrug til grundbelysning.

Bestemmelsen indebærer, at bebyggelsen for tidspunktet for ansøgning om byggetilladelse skal opfylde laveste energiramme, der er fastsat i bygningsreglementet. Frem til 2015 kan det tillades at anvende lavenergiklasse 2015 i stedet for laveste energiklasse (lavenergiklasse 2020). Herved gives byggebranchen tid til at omstille byggeprocesser og byggeprogrammer for at kunne leve op til lavenergiklasse 2020. Tilladelse til fravigelse kan ske efter en konkret miljømæssig og økonomisk vurdering.

Området er udlagt til fjernvarmeforsyning. I bekendtgørelsen om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg, nr. 290 af 21. juni 2011, står der, at kommunalbestyrelsen skal meddele dispensation for ny bebyggelse, der opføres som lavenergibebyggelse. Københavns Energi skal i så fald på anmodning eller kan på eget initiativ udarbejde et projektforslag for tilslutning til den kollektive varmeforsyning, idet fjernvarmen anses for at være et bæredygtigt element i bystrukturen.”

Økonomi

Tillægget til lokalplan har ingen økonomiske konsekvenser i forhold til lokalplan nr. 433. Realisering af de to offentlige stibroer over CMC forudsætter, at der afsættes midler til projektering og anlæg på Teknik- og Miljøforvaltningens budget. Ved beslutning om anlæg af broerne vil anlægstidspunktet blive aftalt med Metroselskabet, således at broanlægget generer mindst muligt.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen planen i henhold til reglerne i planloven.

 
                          Hjalte Aaberg                                 /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. At tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 433 ”Otto Busses Vej” vedtages endeligt med ændringer i § 2 (udmatrikulering) og § 9 (lavenergikrav) samt i redegørelsen (rettelse af vejføring på illustration).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 20. marts 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top