Mødedato: 20.01.2009, kl. 15:15
Ny organisering af de lokale centre i Socialforvaltningen
Se alle bilag
Til top
Ny organisering af de lokale centre i Socialforvaltningen
18. Ny organisering af de lokale centre i Socialforvaltningen (2008-143930)
Den ny lokale organisering har til formål at sikre et skarpere fokus på indsatsen overfor de borgere, der har brug for en indsats fra Socialforvaltningen, og en mere effektiv ressourceudnyttelse.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,,
at Oplæg til ny lokal organisering, som beskrevet i indstilling og i bilag 1, tiltrædes,
Socialudvalget godkender at administrative effektiviseringer i lokalforvaltningen vedtaget i budget 2009 udmøntes som beskrevet under afsnittet om økonomi som en af konsekvenserne af den ændrede organisering, som følger af Oplæg til ny lokal organisering (bilag 1.).
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at sagen oversendes til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
?Økonomiudvalget ser positivt på Socialudvalgets oplæg til ny lokal struktur, bl.a. fordi strukturen øger mulighederne for prioritering på tværs af byen, giver bedre udnyttelse af ressourcerne samt muligheder for øget kvalitet.
I budget 2009 blev det besluttet, at ansvaret for sikringsydelser skal overflyttes fra Socialforvaltningen til Økonomiforvaltningen. I den forbindelse er det forudsat, at området skal overføres til Økonomiforvaltningen svarende til Socialforvaltningens udgiftsniveau, før der gennemføres sammenlægninger og effektiviseringer. Af samme grund blev Socialforvaltningen kompenseret med 1 mio. kr. for ikke at kunne gennemføre effektiviseringer på området. Økonomiudvalget forudsætter på den baggrund, at eventuelle effektiviseringer på sikringsområdet skal fratrækkes kompensationen til Socialforvaltningen i forbindelse med overdragelsen til Økonomiforvaltningen.
Økonomiudvalget forudsætter endvidere, at den praktiske implementering af planen, herunder lokaleorganiseringen, gennemføres i tæt samarbejde med Økonomiforvaltningen.
Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme?.
Problemstilling
Socialforvaltningen i Københavns Kommune er landets største med godt 6000 medarbejdere og over 200 arbejdspladser. Forvaltningens opgave er at yde hjælp og levere ydelser til socialt udsatte borgere. Det drejer sig om psykisk syge, misbrugere, vanskeligt stillede børnefamilier og unge samt borgere med fysisk eller psykisk handicap.
Ved forvaltningsombrydningen i 2006 blev opgaverne vedr. arbejdsmarkedsforhold og opgaverne vedr. daginstitutioner og fritidstilbud overført til andre forvaltninger. Dvs. at udgangspunktet for den organisatoriske opbygning af forvaltningen blev markant ændret. Forvaltningens nærmeste samarbejdsparter er dermed ikke længere en del af den lokale organisering, men hører til i andre forvaltninger. Det stiller nye krav, ikke mindst fra borgerne, som forventer at den indsats, de modtager fra kommunen, fortsat er koordineret, selv om den nu stykkes sammen af bidrag fra flere forvaltninger.
Der opleves i disse år en stigende efterspørgsel efter de sociale ydelser. Også derfor er der brug for at udnytte de muligheder og ressourcer, forvaltningen har til rådighed, endnu mere effektivt.
Løsning
?Oplæg til ny lokal organisering? (bilag 1) er et af elementerne i direktionens Organisationsplan 2008 ? 2012. Organisationsplanen beskriver de to overordnede indsatsområder, der skal være forvaltningens fokus i de kommende tre år. Det drejer sig dels om at tilpasse organiseringen af forvaltningen med sigte på effektiv opgavevaretagelse og sikker drift. Og dels om at gøre forvaltningens mange - og mangeartede ? arbejdspladser attraktive ved at styrke og understøtte medarbejdere og ledere i det brugerrettede arbejde. Disse tiltag sættes i værk med det overordnede formål at øge kvaliteten i det sociale arbejde.
Den fremtidige lokale organisering afspejler de udfordringer og behov, som er særligt presserende i dag. Både i den direkte, borgerrettede indsats, og i forhold til den økonomiske styring og organiseringen af indsatsen. Den lokale sociale indsats organiseres derfor ud fra tre grundlæggende målsætninger: effektivitet, kvalitet og fleksibilitet.
Der skal hurtigt kunne organiseres lokale decentrale indsatser byggende på såvel forebyggende lokalt socialt arbejde som en helhedsorienteret arbejdsmetodik. For at muliggøre det, skal der samtidig opnås stordriftsfordele ved centralisering af visse ydelser og forenkling af de administrative arbejdsprocesser.
Ny organisering
Med virkning fra 1. januar 2010 etableres en lokal struktur, hvor de nuværende 8 socialcentre, 4 rådgivningscentre og et handicapcenter samles i 4 myndighedscentre, samt en bydækkende hjemmepleje (jf. bilag 1).
Socialcenter København bliver ét center for socialt udsatte voksne borgere, undtaget borgere med misbrug eller handicap. Opgaverne vil stort set være de opgaver, som de nuværende service-modtagelsesteam og voksenteam varetager ? bortset fra sikringsydelserne, som forventes overført til Borgerservice pr. 1.1.2010. For at reducere sårbarheden samles medarbejderne fremover i 5 lokale voksenteam mod nuværende 8.
Indsatsen overfor udsatte børn, unge og familier samles i Børne- / familiecenter København. Der sker ikke grundlæggende ændringer i den måde, børnesager håndteres på i forbindelse med undersøgelses-, handleplans- og opfølgningsarbejdet, som følge af den ny struktur. Medarbejderne samles i 8 team mod de nuværende 10 for at reducerer sårbarheden på undersøgelsesområdet.
I den nye struktur vil der være ét rådgivningscenter i stedet for ? som nu ? 4 centre. Rådgivningscenter København ledes af én centerchef, som referer til direktøren for voksensøjlen. Derudover vil tilpasningen til den nye struktur ikke være særligt omfattende for rådgivningscentrene, idet den nuværende struktur med 4 behandlerenheder og 4 modtageenheder fortsætter.
Oprettelsen af Handicapcenter København blev besluttet af SUD (36/2008) den 6. februar 2008. De 4 tidligere handicapcentre er på nuværende tidspunkt samlet under én ledelse, og de lokalemæssige forhold vil være på plads i 1. halvår af 2009.
Høringsproces i Socialforvaltningen
Direktionen præsenterede det første udkast til ny lokal organisering for forvaltningens chefgruppe i juni måned. Derefter arbejdede chefgruppen i et antal arbejdsgrupper hen over sommeren på konkretisering af direktionens udkast. Chefarbejdsgruppernes forslag indgik i det udkast til ny lokal organisering, som Socialudvalget diskuterede på sit budget-seminar i slutningen af august. SUDs bemærkninger er indgået i det videre arbejde med at udvikle tegningen af den ændrede organisering.
Involvering af medarbejderne:
Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) har løbende haft den ny organisering på dagsordenen. I slutningen af august måned blev der nedsat et antal design-arbejdsgrupper, sammensat af medarbejder- og ledelsesrepræsentanter for hvert af de målgruppeområder, der omfattes af den ny organisering. Designarbejdsgrupperne afsluttede deres arbejde med at kvalificere forslaget til ny lokal organisering i den første uge af november.
D. 7. november afholdt forvaltningen en høringskonference for samtlige afdelings-samarbejdsudvalg og HSU, hvor deltagerne drøftede den ny lokale organisering indenfor hvert målgruppeområde ? fordele og ulemper, væsentlige udfordringer osv. Den generelle oplevelse var at forslaget til ny organisering giver mening og løser en del af de sårbarhedsproblematikker og samarbejdsmæssige udfordringer, den nuværende organisering afføder.
D. 21. november 2008 afholdtes ekstraordinært HSU-møde med drøftelse af direktionens udkast til ny lokal organisering (bilag 2).
Konklusion fra HSU-behandlingen:
?HSU har drøftet forslag til strukturændring. Medarbejdersiden kan ikke tilslutte sig besparelser som udgangspunkt for omstruktureringer. HSU finder, at der er mange gode elementer som danner et godt udgangspunkt for forvaltningens fremtidige organisering og kan tilslutte sig, at der arbejdes videre med organiseringen.?
HSU påpegede en række opmærksomhedspunkter i forhold til bl.a. den fysiske organisering og snitfladeproblematikker. Det blev endvidere påpeget at den ny lokale organisering skal kunne håndtere fremtidige besparelser på det administrative område.
Økonomi
I Budgetaftale 2009 er opstillet administrative effektiviseringskrav til Socialforvaltningens ?Oplæg til ny lokal organisering?, svarende til 3 mio. kr. i 2009, 4,5 mio.kr. i 2010 og 6,0 mio.kr i 2011 og frem, jf. tabel 1. Socialudvalget har endvidere i budget 2009 besluttet en konkret besparelse på 0,5 mio. kr. vedr. sammenlægning af Socialcentrenes løn- og personaleopgaverne.
Samlingen af Socialcentrenes løn og personaleopgaver indgår i Socialforvaltningens ?Oplæg til ny lokal organisering?, hvorfor effektiviseringskravene behandles under et.
Effektiviseringskrav vedtaget i budget 2009 som skal udmøntes ved ?Oplæg til ny lokal organisering? (mio. kr.)
Effektiviseringskrav
2009
2010
2011
Administrative effektiviseringer i lokalforvaltningen ifbm. Organisationsplanen
3,0
4,5
6,0
Sammenlægning af løn og personaleopgaver
0,5
0,5
0,5
I alt
3,5
5,0
6,5
De administrative effektiviseringskrav udmøntes gennem vedtagelsen af Socialforvaltningens ?Oplæg til ny lokal organisering?.
Effektiviseringerne sker ved, at Socialforvaltningens ledelsesstruktur fremadrettet skal være mere effektiv og tilpasses den mere specialiserede portefølje. Det betyder, at der fremadrettet skal være færre ledere med ens ansvarsområde i Socialforvaltningen. F.eks. ved samling af ledelsen af fire Rådgivningscentre til en fælles ledelse af Rådgivningscenter København og ved oprettelsen af de to nye myndighedscentre ? Socialcenter København og Børnefamiliecenter Købehavn - som træder i stedet for de 8 nuværende Socialcentre.
Hertil kommer, at de administrative funktioner ? HR, Økonomi mv - sammenlægges på de 2 myndighedscentre og at der oprettes to bydækkende administrative enheder for hhv. løn- og personaleopgaver samt regnskab/bogføringsopgaver.
Ud over de her nævnte effektiviseringer blev det endvidere i Budget 2009 besluttet at der skulle opnås effektiviseringer på 1,2 mio.kr. gennem samling af ledelsen af 2 Socialcentre. Socialcenter City og Socialcenter Østerbro har pr. 1. januar 2009 har fået fælles ledelsesstruktur og fælles administrativ enhed. Der er således pt. kun 7 Socialcentre rent ledelsesmæssigt.
De samlede administrative effektiviseringer på Voksen-, Udsatte- og Børneområdet ekskl. Sikringsydelsesområdet som følger af ?Oplæg til ny lokal organisering? udgør således reelt 4,7 mio.kr. i 2009 stigende til 7,7 mio.kr. i 2011.
Videre proces
Socialforvaltningens indstilling fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2009.
Socialforvaltningen påbegynder forberedelserne til implementering af den i bilag 1 beskrevne ?Oplæg til ny organisering? efter Borgerrepræsentationens behandling af indstillingen.
Indstilling om udmøntning af effektiviseringer vedr. sikringsydelser vil blive udarbejdet i en særskilt indstilling i samarbejde med Økonomiforvaltningen.
Anette Laigaard / Sven Bjerre / Jens Elmelund
Oversigt over politisk behandling
Ny organisering af de lokale centre i Socialforvaltningen
Den ny lokale organisering har til formål at sikre et skarpere fokus på indsatsen overfor de borgere, der har brug for en indsats fra Socialforvaltningen, og en mere effektiv ressourceudnyttelse.
INDSTILLING OG Beslutning
Socialforvaltningen indstiller,
at Socialudvalget godkender Oplæg til ny lokal organisering, som beskrevet i indstilling og i bilag 1, og anbefaler over for Økonomiudvalg og Borgerrepræsentation at oplægget tiltrædes
at Socialudvalget godkender, at administrative effektiviseringer i lokalforvaltningen vedtaget i budget 2009 udmøntes som beskrevet under afsnittet om økonomi som en af konsekvenserne af den ændrede organisering, som følger af Oplæg til ny lokal organisering (bilag 1.).
Socialudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2008
Indstillingen blev godkendt.
Ø tog forbehold vedrørende 2. at.
bilag
Oplæg til ny lokal organisering december 2008.DOC
Referat af ekstraordinært møde i Hovedsamarbejdsudvalget den 21. november 2008
Høringssvar, Gadeplansindsatsen, Sundholm
Høringssvar.doc
Økonomiudvalgets beslutning den 20.01.2009
Indstillingen blev anbefalet.