Mødedato: 19.09.2000, kl. 15:00

Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004 og Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001-2002 - Københavns Kommune.

Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004 og Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001-2002 - Københavns Kommune.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 19. september 2000

 

 

J.nr. ØU 259/2000

 

7. Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004 og Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001-2002 - Københavns Kommune.

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller,

at Borgerrepræsentationen tiltræder "Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004" med tilhørende "Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001-2002".

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af den Erhvervspolitiske Handlingsplan den 1. december 1994, at det erhvervspolitiske arbejde skal revideres mindst én gang i hver kommunal valgperiode. Pr. 1. januar 2001 udløber det nuværende "Erhvervspolitisk program og handlingsplan – Københavns Kommune 1997-2001", som blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 5. december 1996.

Derfor nedsatte Københavns Kommunes Erhvervsråd i 1999 en arbejdsgruppe, som skulle komme med forslag til Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004 og Handlingsplan 2001-2002. De to dokumenter er resultat af dette arbejde, som Københavns Kommunes Erhvervsråd tiltrådte på møde den 30. august 2000.

Den erhvervspolitiske strategi 2001-2004 repræsenterer de overordnede linier i erhvervspolitikken. Handlingsplanen 2001-2002 rummer beskrivelser af projekter, aktiviteter og opgaver, og vil blive revideret hvert år for bedre at kunne målrette kommunens erhvervspolitik efter aktuelle behov.

Det overordnede mål for kommunens erhvervspolitik er formuleret i følgende vision:

"Københavns position som vækstcenter for en dynamisk og aktiv erhvervsudvikling i Øresundsregionen skal styrkes med vægt på en forbedring af rammebetingelser for såvel eksisterende som nye virksomheder bl.a. indenfor IT- og medico/bioteknologi området".

Arbejdsgruppen har udpeget 5 temaområder, som skal gøres genstand for en særlig indsats: globalisering, turisme, arbejdsmarked, detailhandel og viden og kompetenceudvikling.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. december 1994 den daværende Erhvervspolitiske Handlingsplan (B.F. 1994, sp. 2712), hvoraf det fremgår, at handlingsplanen skal revideres mindst én gang i hver kommunal valgperiode.

Borgerrepræsentationen fik den 5. december 1996 (B.F. 1996, sp. 3157) forelagt forslag til "Erhvervspolitisk program og handlingsplan – Københavns Kommune 1997" der dækker perioden 1997-2001. Programmet og handlingsplanen har efterfølgende dannet grundlag for den erhvervspolitiske indsats. Borgerrepræsentationen har årligt fået forelagt en status for det erhvervspolitiske arbejde. Den årlige status er drøftet i Københavns Kommunes Erhvervsråd og rådets udtalelse forelagt Borgerrepræsentationen.

Københavns Kommunes Erhvervsråd tiltrådte den 10. november 1999, at der blev etableret en arbejdsgruppe der skulle komme med forslag til Erhvervspolitisk Strategi for perioden 2001-2004 og handlingsplan for 2001-2002. Rådet bad samtidig om, løbende at blive orienteret om arbejdet.

Arbejdsgruppen blev sammensat af Joan Jensen, LO/København, Sven-Erik Hørmann (DA/København), adm. direktør Henrik Busch (detailhandel), Sven Milthers (forskning, kompetence), Erling Fugmann (Små og Mellemstore Virksomheder, SMV), direktør Søren H. Vogelsang (vidensintensiv virksomhed), Claes Lyngholm Andersen (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) og Erhvervschef Sven Rubak (Københavns Erhvervscenter). Näringslivsdirektör Matz Bruzæus, Malmö Stad har deltaget som observatør i gruppens arbejde. Kontorchef Kim Røssell, Økonomiforvaltningen har fungeret for formand for arbejdsgruppen.

Arbejdsgruppen har holdt i alt 7 møder – heraf 5 temamøder, hvortil der har været indbudt en række ressourcepersoner. Arbejdsgruppens drøftelser på temamøderne har dannet grundlag for de forslag som er optaget i handlingsplanen.

Københavns Kommunes Erhvervsråd har på sit møde den 30. august 2000 drøftet den erhvervspolitiske strategi med tilhørende handlingsplan og tiltrådt det foreliggende forslag med de på mødet foreslåede rettelser, som arbejdsgruppen blev bemyndiget til at indarbejde. Arbejdsgruppen har på sit afsluttende møde den 5. september 2000 afsluttet arbejdet med strategien og handlingsplanen.

Den erhvervspolitiske vision 2001-2004

Den overordnede vision for Københavns Kommunes erhvervspolitik i perioden 2001-2004 lyder :

"Københavns position som vækstcenter for en dynamisk og aktiv erhvervsudvikling i Øresundsregionen skal styrkes med vægt på en forbedring af rammebetingelser for såvel eksisterende som nye virksomheder bl.a. inden for IT- og medico/ bioteknologi området."

Visionen indebærer, at København i perioden 2001-2004 skal lægge vægt på at forbedre rammebetingelserne for virksomhederne i København, med særlig vægt på brancher som IT- og medico-bioteknologi.

Københavns Kommune er hjemsted for en række af landets førende vidensinstitutioner. Med etableringen af Medicon Valley Academy er der skabt et meget stærkt netværk mellem vidensinstitutioner og virksomheder indenfor medicin og bioteknologi i Øresundsregionen. I de kommende år etableres nye bioteknologiske og IT-forskerparker. Herved er der skabt et stærkt udgangspunkt for at fastholde eksisterende og tiltrække nye arbejdspladser indenfor IT og medico/bioteknologi til regionen.

Udvalgte temaområder

Arbejdsgruppen foreslår, at erhvervspolitikken fokuseres på 5 temaområder,

  1. Globalisering
  2. Turisme
  3. Arbejdsmarked
  4. Detailhandel
  5. Videns- og kompetenceudvikling

Forandringerne i den globale arbejdsdeling vil i stigende omfang give storbyregionerne bedre mulighed for at placere sig på verdenskortet. Virksomheder kan i dag placere aktiviteter rundt omkring i forskellige dele af verdenen – f.eks. foretage indkøb i ét land, forarbejde produktet i et andet, mens en udviklingsafdeling er placeret i et helt tredje land.

En øget globalisering vil styrke erhvervslivet i Københavns Kommune: København er Danmarks "port" til internationale markeder, og byen er samtidig internationale virksomheders "port" til Danmark.

Københavns Kommune skal derfor være med til at sikre, at kommunens virksomheder fastholder og forbedrer deres internationale konkurrenceevne – herunder også de små og mellemstore virksomheder.

Turismen i Storkøbenhavn er vokset betydeligt gennem 1990'erne. I 1999 var den samlede omsætning i Storkøbenhavn ca. 7,6 mia. kr. Storkøbenhavn har siden 1991 haft en samlet vækst i omsætningen inden for turismen på ca. 33%, mens væksten i resten af landet ligger på omtrent 13%.

Turismen udgør en stor indtægtskilde for byen – for byens hoteller, restauranter m.m. og for byens detailhandel og forlystelses- og kulturinstitutioner. Desuden rummer turismen en række positive, afledte effekter – bl.a. som et væsentligt element i markedsføringen af København og Øresundsregionen som muligt lokaliseringsmål for internationale virksomheder.

Turismen spiller i den forbindelse en væsentlig rolle i relation til en bred del af det internationale erhvervsliv. I disse år er der i stigende grad kommet fokus på København som Nordeuropas nye attraktive regionale center – først og fremmest som lokaliseringsregion tæt på de nordeuropæiske og baltiske markeder.

Som følge af turismen skabes der også en række arbejdspladser både i form af fuldtids- og deltidsstillinger. Dette betyder, at de turistrelaterede erhverv har gode erfaringer med at integrere indvandrere, og derfor er turisterhvervene et vigtigt element i en integrationsproces.

Beskæftigelsen i København er vokset mere end landsgennemsnittet. Derfor er det relevant at overvåge udviklingen meget nøje, med henblik på at imødegå eventuelle flaskehalse på arbejdsmarkedet. Københavns Kommune skal i samarbejde med relevante parter sikre, at københavnerne opnår de bedste muligheder for beskæftigelse.

Den politiske vision for Øresundsregionen er et sammenhængende bolig-, uddannelses- og arbejdsmarked. Københavns Kommune kan medvirke til at styrke integrationen dels ved at påvirke regeringen for et opnå en harmonisering af lovgivningen indenfor regionen dels ved at øge informationsindsatsen om gældende regler, tilbud og uddannelsesmuligheder. F.eks. ved hjælp af "virksomhedskonsulenter", Hot Lines, Internettet m.m.

København har historisk indtaget en position som centrum for regionens detailhandel, en position der dog gennem de sidste årtier er blevet stadig mere truet i takt med supermarkedernes og butikcentrenes udbredelse i forstæder.

Udviklingen inden for elektronisk handel og den stigende globalisering vil i de kommende år yderligere udfordre den københavnske detailhandel.

Med den faste forbindelse over Øresund er København blevet centrum i en Øresundsregion med næsten 3 millioner indbyggere og er dermed nu Nordens største afsætningsmarked. Dette giver en lang række nye muligheder for den københavnske detailhandel, men det betyder samtidig øget konkurrence – f.eks. i Malmø, hvor der er bedre muligheder for at handle i weekenden, og rammebetingelserne ændres således for detailhandlen i kommunen.

Det er Københavns Kommunes mål at fastholde og udvikle Københavns position som overordnet butiks-, forlystelses-, og kulturcenter i Hovedstadsregionen, Øresundsregionen og Danmark.

Kommunens handlemuligheder

Kommunen påvirker virksomhedernes rammevilkår i flere dimensioner. Kommunen kan være igangsætter, rådgiver og sparringspartner, kommunen er myndighed, serviceyder og kunde. Gennem en samordnet brug af disse roller, skal rammevilkårene for erhvervslivet i København i perioden 2001-2004 styrkes.

Det betyder, at erhvervspolitikken løbende skal søges samordnet med kommunens andre politikområder, boligpolitikken, miljøpolitikken, udbudspolitikken, indkøbspolitikken m.fl. Samtidig skal kommunens aktiviteter i videst muligt omfang samordnes med andre erhvervspolitiske aktørers indsats.

Kommunens indsats skal målrettes imod både små- og mellemstore virksomheder (SMV'ere) og større virksomheder.

Handlingsplanen

Borgerrepræsentationen vil hvert år, efter en forudgående drøftelse i Københavns Kommunes Erhvervsråd, få forelagt en statusredegørelse for det forløbne års erhvervspolitiske indsats og forslag til handlingsplan for det følgende år. Herved sikres en dynamik i erhvervspolitikken.

Handlingsplanen rummer beskrivelse af 24 initiativer som skal søges gennemført i 2001. De 24 initiativer er opdelt i de 5 temaområder (globalisering, turisme, arbejdsmarkedspolitik, detailhandel, viden og kompetenceudvikling) samt et afsnit "Andre tiltag".

De enkelte initiativer varierer fra at være et udredningsarbejde – som f.eks. initiativ 1.B "Brancheforskydninger og ændret erhvervsstruktur" eller initiativ 2.C. "Myndighedsgodkendelse af arrangementer" - til at være større tværgående projekter – som f.eks. initiativ 3.A. "Sammenhæng mellem arbejdsmarkedspolitik og erhvervspolitik" eller initiativ 5.B. "Udviklingskontrakter".

Økonomiforvaltningen har det overordnede ansvar for handlingsplanens gennemførelse og er samtidig ansvarlig for gennemførelsen af de fleste af aktiviteterne. Ved de fleste af initiativerne vil der blive tale om et tværgående samarbejde mellem de forskellige forvaltninger i Københavns Kommune og repræsentanter fra virksomheder og organisationer/foreninger i Københavns Kommune. Københavns Erhvervsråd holdes løbende orienteret om status på de enkelte initiativer, og drøfter sammensætning af følgegrupper etc. under de enkelte initiativer.

-

De i handlingsplanen beskrevne aktiviteter forudsættes gennemført indenfor de i budgetforslaget for 2001 og budgetoverslagsårene afsatte midler.

Høring

Københavns Kommunes Erhvervsråd - og herigennem forvaltningerne – er løbende blevet orienteret om arbejdet og har haft mulighed for at komme med bidrag.

BILAG VEDLAGT

Erhvervspolitisk Strategi 2001-2004

Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001-2002

 

 

 

 

 

Bjarne Winge

/ Paul Sax Møller

 

Til top