Mødedato: 19.08.2003, kl. 15:00

Personalepolitisk Regnskab 2003 for Københavns Kommune

Personalepolitisk Regnskab 2003 for Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 19. august 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 258/2003

 

 

5.                   Personalepolitisk Regnskab 2003 for Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tager følgende til efterretning:

·          Personalepolitisk Regnskab 2003 (PPR 2003) og supplerende redegørelse om etnisk ligestilling på arbejdspladserne.

·          Økonomiforvaltningens forslag om, at forvaltningernes opfølgning på Personalepolitisk Regnskab fremover sker gennem en årlig HR-redegørelse til Økonomiudvalget.

 

 

RESUME

Nu foreligger Personalepolitisk Regnskab 2003 og i tilknytning hertil Redegørelse om etnisk ligestilling 2003. Sideløbende med indsamlingen af oplysninger til PPR 2003 har der været gennemført en bred debat om arbejdsmiljøet i kommunens forvaltninger. Opsamling og konklusion på denne debat vil blive forelagt ØU i efteråret 2003.

 

Kommunens første personalepolitiske regnskab udkom i 1997. Regnskabet er herefter udkommet hvert andet år. I forbindelse med budgetvedtagelsen for 1999 blev det besluttet, at der i tilknytning til det personalepolitiske regnskab skulle udarbejdes en redegørelse om arbejdet med etnisk ligestilling på arbejdspladserne.

 

Hovedlinierne i resultaterne fra Personalepolitisk Regnskab 2003 viser, at Københavns Kommune er blevet en bedre arbejdsplads. Der er en positiv tendens i tilfredsheden med at være ansat i Københavns Kommune samt på spørgsmål om den nærmeste leders evner til dialog, involvering, værdsættelse og samarbejde. Mange medarbejdere oplever dog det psykiske og fysiske arbejdsmiljø som belastende: særligt arbejdsmængden og arbejdstempoet samt arbejdspladsens indretning og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Halvdelen af de ansatte har deltaget i en medarbejderudviklingssamtale på deres arbejdsplads indenfor det seneste år, og 36% har en udviklingsplan. Regnskabet viser også, at der kan være grund til at fokusere på den etniske ligestilling i Københavns Kommune. Enkelte forvaltninger har meget få ansatte med anden etnisk baggrund end dansk.

 

Det personalepolitiske regnskab er en måling på de ansattes trivsel og tilfredshed med Københavns Kommune som attraktiv arbejdsplads. Regnskabet sætter fokus på problemfelter og udpeger positive og negative udviklingstendenser, men det giver ingen forklaringer eller løsningsforslag. Det kan kun en videre bearbejdning og analyse i de enkelte forvaltninger. Det væsentligste "produkt" af Personalepolitisk Regnskab er derfor den opfølgning, de enkelte forvaltninger er forpligtet til foretage, idet det er forvaltningerne selv, der iværksætter og gennemfører de initiativer, de vurderer som nødvendige.

 

Opfølgning på regnskabet fra 2001 er bl.a. sket ved tilbagemeldinger fra forvaltningerne til Økonomiudvalget − i december 2001 og december 2002 − om igangsatte aktiviteter. Økonomiforvaltningen foreslår, at den fremtidige opfølgning sker gennem en årlig HR-redegørelse for Københavns Kommune. Redegørelsen skal samle forvaltningernes indberetninger på alle målepunkter indenfor HR-området.

 

SAGSBESKRIVELSE

For fjerde gang har Økonomiforvaltningen udarbejdet et personalepolitisk regnskab for Københavns Kommune. Regnskabet er en måling på den del af værdigrundlaget, som handler om at være en attraktiv arbejdsplads. D er måles på kategorierne: effektivitet, samarbejde, udvikling, værdsættelse, arbejdsmiljø, mangfoldighed og familievenlighed.

 

Regnskabet bygger på ca. 3.100 spørgeskemaer udsendt til tilfældigt udvalgte ansatte. Besvarelsesprocenten er ca. 57%, hvilket giver et statistisk sikkert grundlag for at vurdere tallene. Herudover indgår statistiske oplysninger som bl.a. sygefravær, personaleomsætning og kønsmæssig- og etnisk ligestilling.

 

Hovedlinierne i Personalepolitisk Regnskab 2003 viser generelt en svag positiv udvikling i de ansattes vurdering af både Københavns Kommune som arbejdsplads og af deres egen arbejdsplads. Der er ikke store stigninger i forhold til målingen fra 2001, men der er en tydelig tendens. Betragter man udviklingen helt tilbage fra 1999, understøttes det positive indtryk. Københavns Kommune er blevet en bedre arbejdsplads – samlet set. Men det er ikke alle ansatte, der er blevet mere tilfredse. Enkelte faggrupper giver udtryk for mindre tilfredshed i forhold til regnskabet fra 2001. Det er i det hele taget kendetegnende for regnskabet, at der på flere områder er stor spredning i tilfredsheden både faggrupperne og forvaltningerne imellem.

 

Kommunens ledere er blevet bedre til værdibaseret ledelse med udgangspunkt i kommunens værdigrundlag. Der er en positiv tendens i spørgsmål om den nærmeste leders evner til dialog, involvering, værdsættelse og samarbejde. Flere ledere end i 2001 bruger også lokale trivselsmålinger som værktøj til at måle tilfredsheden med den enkelte arbejdsplads. Men regnskabet viser også, at der stadig er grund til at arbejde med værdigrundlaget og værdibaseret ledelse. Lederne kan fortsat blive bedre til at informere, diskutere mål og krav sammen med medarbejderne og til at løse samarbejdsproblemer.

 

Ansatte i Københavns Kommune oplever generelt, at betingelserne for effektivitet er til stede. Næsten alle kommunens ansatte kender målene for deres eget arbejde og ved, hvem de skal gå til, hvis de har problemer. Flere faggrupper oplever dog fortsat, at der ikke er adgang til de nødvendige arbejdsredskaber.

 

Alle kommunens faggrupper oplever, at der er et godt samarbejde mellem kollegerne på deres arbejdsplads, og at faggrænser ikke hindrer samarbejdet.

 

Medarbejderudviklingssamtaler er obligatoriske i Københavns Kommune. På trods af en fremgang fra 2001 er det imidlertid kun halvdelen af kommunens ansatte, der har deltaget i en medarbejderudviklingssamtale på deres nuværende arbejdsplads inden for det sidste år. I Københavns Kommune skulle alle ansatte også have en udviklingsplan ved udgangen af 2002. I denne måling fra marts 2003, svarer 36%, at de har en udviklingsplan.

 

I langt de fleste faggrupper er det mere end 6 ud af 10, der i høj eller nogen grad synes, at deres behov for faglig udvikling bliver dækket og mere end 7 ud af 10, der i høj eller nogen grad får dækket behovet for personlig og social udvikling. Den største del af de ansattes udvikling sker gennem selve arbejdet. 7 ud af 10 har inden for det sidste år udviklet sig gennem læring på jobbet, mens 5 ud af 10 har udviklet sig gennem efteruddannelse, kurser og konferencer.

 

Spørgsmålene om mangfoldighed viser, at knap 9 ud af 10 ansatte oplever, at mænd og kvinder har lige vilkår på arbejdspladsen. 72% af kommunens ansatte oplever, at der er lige vilkår for alle ansatte uafhængig af deres etniske baggrund. Det er en fremgang fra 2001, hvor det var 64%. Af medarbejderstatistikken fremgår det, at Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen næsten kun har ansatte med dansk oprindelse.

 

Der er sket en svag positiv udvikling for arbejdsmiljøet siden regnskabet i 2001. Alligevel bliver arbejdsmiljøet vurderet lavere end regnskabets andre områder, og mange af kommunens ansatte føler sig fortsat belastet af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Det er især arbejdsmængden og arbejdstempoet, der nævnes som psykiske belastninger. De værste fysiske belastninger er indeklimaet, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og arbejdspladsens indretning.

 

Redegørelse om etnisk ligestilling på arbejdspladserne i Københavns Kommune 2003

Af redegørelsen om etnisk ligestilling på arbejdspladserne i Københavns Kommune fremgår, at forvaltningerne arbejder med ligestilling i bred forstand og integrerer ligestillingsproblematikkerne i deres personalepolitiske målsætninger. Statistikken opgjort efter medarbejdernes etniske herkomst viser, at der er sket en positiv udvikling i andelen af medarbejdere i Københavns Kommune med anden etnisk baggrund end dansk; fra 8,0% i 2001 til 9,5% i 2003. Københavns Kommune har særlig fokus på gruppen med etnisk baggrund fra "tredjelande"; her er andelen øget fra 5,5% i 2001 til 6,9% i 2003. For at fastholde denne positive udvikling – sammenholdt med de tilbagemeldinger, der er kommet fra forvaltningerne i forbindelse med status på indsatsen omkring etnisk ligestilling på kommunens arbejdspladser i 2002 − er det Økonomiforvaltningens opfattelse, at der stadig er behov for at intensivere arbejdet med etnisk ligestilling. Derfor er det positivt, at flere forvaltninger i udkastet til en revideret handlingsplan for etnisk ligestilling 2003 - 2005, som forelægges Økonomiudvalget samtidigt hermed, sætter ekstra fokus på den etniske ligestilling. Økonomiforvaltningen ser det som en positiv udvikling for fremme af mangfoldigheden på kommunens arbejdspladser.

 

Opfølgning på Personalepolitisk Regnskab 2001

Datamaterialet fra målingen gør det ikke muligt at forklare, hvad der ligger bag de ansattes oplevelse af arbejdspladsernes styrker og svagheder. Kun en opfølgning i forvaltningerne eller på den enkelte arbejdsplads kan afklare årsager og give mulige løsninger.

 

Ved forelæggelsen af Personalepolitisk Regnskab 2001 for Økonomiudvalget den 26. juni 2001 besluttede udvalget, at forvaltningerne skulle melde tilbage til Økonomiudvalget om, hvordan resultaterne i Personalepolitisk Regnskab 2001 følges op i forvaltningerne. Desuden gennemførtes en dialogrunde hos de syv administrerende direktører, hvor hver enkelt forvaltnings resultater blev præsenteret m.h.p. at udpege  indsatsområder.

 

I december 2001 blev første opfølgning på Personalepolitisk Regnskab 2001 forelagt Økonomiudvalget, og anden opfølgning blev forelagt i december 2002. Der vedlægges en opfølgning pr. 5. august 2003.

 

Opfølgning på Personalepolitisk Regnskab 2003

Personalepolitisk Regnskab fra 2003 bliver uddybet med forvaltningsspecifikt materiale, som viser svarene for de største faggrupper i hver enkelt forvaltning. Dette materiale tilsendes forvaltningerne. Herefter er det den enkelte forvaltnings forpligtelse at iværksætte og gennemføre de initiativer, der af forvaltningen vurderes som nødvendige.

 

Økonomiforvaltningen har ansvaret for en koordineret opfølgning på kommunens personalepolitiske regnskab. Siden 2001 har praksis været én gang om året at samle op på forvaltningernes status på initiativer igangsat som opfølgning på Personalepolitisk Regnskab. Sideløbende har det været praksis, at Økonomiforvaltningen løbende beder om forvaltningernes afrapportering indenfor en række andre forhold vedrørende HR-området (ledelse, personale og løn).

 

Økonomiforvaltningen foreslår, at forvaltningernes opfølgning på Personalepolitisk Regnskab fremover indgår som element i en årlig HR-redegørelse til Økonomiudvalget. En sådan årlig HR-redegørelse vil være en samlet indberetning fra den enkelte forvaltning, indeholdende afrapportering på alle relevante målepunkter indenfor HR-området. De nærmere rammer for afrapporteringen vil blive aftalt med forvaltningerne.

 

Økonomiforvaltningen følger også op på regnskabet med et temanummer i det elektroniske nyhedsmagasin Ledersupporten i efteråret 2003 og regnskabet diskuteres på et møde i Operation Netværk, der består af ledere og organisationsudviklingskonsulenter fra hele kommunen. 

 

 

ØKONOMI

De initiativer, den enkelte forvaltningen måtte finde nødvendigt at igangsætte som opfølgning på Personalepolitisk Regnskab 2003, afholdes indenfor egne budgetrammer.

 

 

MILJØVURDERING

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

 

HØRING

 

 

BILAG

1.      Personalepolitisk Regnskab for Københavns Kommune 2003, pjece

2.      Redegørelse om etnisk ligestilling på arbejdspladserne i Københavns Kommune 2003 med bilag.

3.      Opfølgning på PPR 2001 pr. 5. august 2003 fra 7 forvaltninger.

 

 

Erik Jacobsen    /

                                                                                       Hans Simmelkjær

 


Til top