Mødedato: 19.08.2003, kl. 15:00

Finansiering af større anlægsarbejder i 2003-2007 mv. på Bygge- og Teknikudvalgets område (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Finansiering af større anlægsarbejder i 2003-2007 mv. på Bygge- og Teknikudvalgets område (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 19. august 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 266/2003

 

 

20.                Finansiering af større anlægsarbejder i 2003-2007 mv. på Bygge- og Teknikudvalgets område (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at      nedennævnte  forslag til aftale vedrørende finansiering af en række større anlægsarbejder, KTK's flytteudgifter og det fremtidige byfornyelsesbudget godkendes

at      der gives en tillægsbevilling på 9,3 mio.kr. til Bygge- og Teknikudvalgets budget 2003 til dækning af KTK's omkostninger ved fraflytning af arealer, finansieret af kommunens provenu fra salg af arealerne

 

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller

at Bygge- og Teknikudvalget godkender aftalens konsekvenser for Vej & Parks an-lægsprogram.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2003

Anbefalet.

Ole Hentzen (C), Jens Johansen (F), Sven Milthers (F) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold.

Jens Johansen (F), Sven Milthers (F) og Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: "SF og Enhedslisten ønsker ikke, at Kommunen skal bidrage til finansieringen af Magasin Høje Torv."

 

 

RESUME

Kommunen har planlagt en række større anlægsprojekter, der skal gennemføres i de kommende år. Herudover har kommunen og staten modtaget større gaver fra private fonde, der udløser større anlægsarbejder.

I Økonomiforvaltningens redegørelse til Økonomiudvalget om udvalgenes indberettede budgetbidrag til budgetforslag 2004, som blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 20. maj 2003, er anført, at der skal ske en nærmere afklaring af, hvorledes udgifterne til Kgs. Nytorv og Dokøen kan indarbejdes i budgetforslaget.  

Der har derfor været ført drøftelser mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen, hvor disse sager sammen med en række andre sager på Bygge- og Teknikudvalgets område er drøftet. På denne baggrund er de to forvaltninger enige om at indstille til Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at:

·        Udgifterne til Kongens Nytorv (50 mio. kr.) finansieres af et rammeløft til Bygge- og Teknikforvaltningen i 2003-2005.

·        Opgraderingen af vejene til Dokøen/Operaen  (12 mio. kr.) finansieres ved et rammeløft i 2004 til Bygge- og Teknikudvalget.

·        Forpladsarealerne ved Skuespilhuset på Kvæsthusbroen (20 mio. kr.) finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende ramme i 2006-2008.

·        Udgifterne til den nye Langeliniebro (21 mio. kr. netto) finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende anlægsramme.

·        Kommunens del af en partfinansiering af Nørreport Stationsområde (20 mio. kr.) afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende ramme i årerne 2004-06

·        Udgiften – kommunes andel - til en realisering af Magasin Høje Torv (5 mio. kr.) vil Bygge- og Teknikudvalget søge at finansiere.

·        Yderligere 10 mio. kr. afsættes i 2007 til opgradering af cyklisternes forhold inden for Bygge- og Teknikudvalgets nuværende investeringsramme.

·        Flytteudgifterne i forbindelse med KTKs fraflytning af arealer, bl.a. Ragnhildgade (9,3 mio.kr.) dækkes af Kommunens provenu fra salg af arealerne.

·        De faktiske udgifter til støttet byfornyelse har i 2001 og 2002 været væsentligt lavere end forudsat i budgetterne. I 2003 forventes også mindre udgifter. Med henblik på fastlæggelse af byfornyelsesbudgettet i de kommende år udarbejdes til ØU og BTU en opgørelse af de forventede kommunale mindreudgifter til støttet byfornyelse i de kommende år bl.a. med udgangspunkt i de statslige rammer for byfornyelse.

Ovenstående forslag til aftale indebærer, at der skal gives Bygge- og Teknikudvalget  en tillægsbevilling til dækning af KTK's omkostninger ved fraflytning af arealer på 9,3 mio. kr., finansieret ved kommunens salg af arealerne

Vedrørende byfornyelsesområdet vil forvaltningerne som nævnt i forslaget til aftale vende tilbage til udvalgene

For så vidt angår Bygge- og Teknikudvalgets behandling af Vej & Parks investeringsplan har forslaget til aftale endvidere en række konsekvenser for, hvornår sagerne kan fremmes til beslutning i Borgerrepræsentationen, idet en række projekter må udskydes.

Der skal således afsættes 41 mio. kr. til Nørreport og Langeliniebroen i 2005 og 30 mio. kr. til cyklister og forpladsen ved skuespilhuset i 2007. Forslaget til aftale betyder, at følgende anlægsprojekter må udskydes (i parentes er nævnt det hidtidige planlagte udførelsesår og det som konsekvens af forslaget til aftale nye planlagte udførelsesår):

Renovering af Refshalevej (udskydes fra 2005 til 2006)

Cykelregulering ved søerne (udskydes fra 2004 til 2006)

Strandgade vest (udskydes fra 2004 til 2006)

Rundkørsel ved Prags Boulevard /Vermlandsgade (udskydes fra 2003 til 2005)

Valby Tingsted (udskydes fra 2004 til 2006)

Forslaget til aftale betyder endvidere en udskydelse af projekter indenfor rammerne Amager Trafikplan, Hastighedsplan og Trafiksikkerhedsplan.

Der er taget højde for mindre forskydninger mellem 2003 og 2004 som følge af ændret projektforudsætninger (licitationsresultater, ændrede tidsplaner for anlægsprojekter mv.).

Når ovenstående projekter udskydes som beskrevet vil Vej & Parks anlægsramme være i balance i årene 2003 og 2004 samt 2007. Bygge- og Teknikforvaltningen  vurderer, at det p.t. er usikkert om udgiften til Nørreport Stationsområdet skal afholdes i 2005 eller 2006, men set under ét vil der også være balance for de to år.

Forslaget til aftale har den konsekvens, at Vej & Parks anlægsramme er disponeret fuldt ud til og med 2007. Først i 2008 er der midler til disposition til nye projekter. Såfremt nye projekter ønskes optaget på anlægsrammen i den mellemliggende periode vil det kun kunne ske ved udskydelse af yderligere projekter, omprioritering eller en rammeudvidelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kommunen har planlagt en række større anlægsprojekter, der skal gennemføres i de kommende år. Herudover har kommunen og staten modtaget større gaver fra private fonde, der udløser større anlægsarbejder.

Projekterne er (med Kommunens bidrag til finansiering i parentes):

·        Renoveringen af Kongens Nytorv (50 mio. ud over de 50 mio. modtaget fra en anonym fond)

·        Opgradering af vejene til Dokøen/Operahuset (12 mio. kr. aftalt af et flertal i BR)

·        Forplads til det nye skuespilhus på Kvæsthusbroen (20 mio. kr., aftalt med staten)

·        Ny Langeliniebro (21 mio. kr. ud over de 15 mio. kr. fra Københavns Havn)

·        Høje Torv Magasin (5 mio. kr. ud over 10 mio. kr. fra Fonden Realdania og 5 mio. fra privat side)

·        Nørreport Stationsområde (20 mio. kr. ud over 40-80 mio. kr. fra staten m.fl.)

Kommunens bidrag til de ovennævnte større anlægsarbejder er 128 mio. kr. fordelt over perioden 2003 til 2007.

Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen har drøftet finansieringen af disse projekter – for så vidt angår Kgs. Nytorv og Dokøen i forlængelse af Økonomiforvaltningens redegørelse til Økonomiudvalget om udvalgenes indberettede budgetbidrag til budgetforslag 2004, som blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 20. maj 2003. 

Foruden de ovennævnte større anlægsarbejder har forvaltningerne drøftet økonomiske forhold i forbindelse med KTK's fraflytning af arealer og de kommende års byfornyelsesbudgetter.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

På baggrund af drøftelserne mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen er der enighed om at indstille til Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget  og Borgerrepræsentationen, at:

·        Udgifterne til Kongens Nytorv (i alt 50 mio. kr.) finansieres af et rammeløft til Bygge- og Teknikforvaltningen i 2003-2005. Midlerne fordeles med 2,5 mio. kr. i 2003 der finansieres af puljen for Trafik og Bolig. I 2004 får Bygge- og Teknikudvalget et rammeløft på 12,5 mio. kr. og i 2005 er rammeløftet på 35 mio. kr.

·        Opgraderingen af vejene til Dokøen/Operaen (12 mio. kr.) finansieres ved et rammeløft i 2004 til Bygge- og Teknikudvalget.

·        Forpladsarealerne ved Skuespilhuset på Kvæsthusbroen (20 mio. kr.) finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende ramme i 2006-2008. Forvaltningen vurderer, at midlerne skal anvendes i 2007, hvorfor hele beløbet forslås afsat på Vej & Parks anlægsramme det år.

·        Udgifterne til den nye Langeliniebro (21 mio. kr. netto) finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende anlægsramme. Projektet forventes gennemført i 2005, hvorfor hele beløbet belaster Vej & Parks anlægsramme det år.

·        Kommunens del af en partfinansiering af Nørreport Stationsområde (20 mio. kr.) afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets nuværende ramme i årerne 2004-06. Det er forvaltningens vurdering, at projektet tidligst kan anlægges i 2005, hvorfor beløbet anføres på anlægsrammen det år.

·        I Realdanias konkurrence Bedre Byrum er projektet til Magasin Høje Torv udvalgt. Kommunen vil såfremt den resterende private finansiering tilvejebringes, bidrage med 5 mio. kr. Bygge- og Teknikudvalget vil såfremt det bliver aktuelt søge at finansiere kommunes bidrag.

·        Yderligere 10 mio. kr. afsættes i 2007 til opgradering af cyklisternes forhold inden for Bygge- og Teknikudvalgets nuværende investeringsramme. Tiltagene skal medvirke til at sikre den fortsatte posi tive udvikling i cykeltrafikken i København.

·        Flytteudgifterne i forbindelse med KTKs fraflytning af arealer, bl.a. Ragnhildgade (9,3 mio. kr.) dækkes af Kommunens provenu fra salg af arealerne.

·        De faktiske udgifter til støttet byfornyelse har i 2001 og 2002 været væsentligt lavere end forudsat i budgetterne. I 2003 forventes også mindre udgifter. Med henblik på fastlæggelse af byfornyelsesbudgettet i de kommende år udarbejdes til ØU og BTU en opgørelse af de forventede kommunale mindreudgifter til støttet byfornyelse i de kommende år bl.a. med udgangspunkt i de statslige rammer for byfornyelse.

 

Økonomi

Forslaget til aftalen indebærer, at der konkret skal gives en tillægsbevilling til Bygge- og Teknikudvalget på 9,3 mio.kr., som dækker de omkostninger, som KTK har haft i forbindelse med fraflytning af arealer, som herefter er overgået til Økonomiforvaltningen til salg/udleje. Det drejer sig om arealer ved Ragnhildgade/Rovsingsgade, Borgervænget og Irlandsvej. Tillægsbevillingen finansieres af kommunens provenu ved salg af arealerne.

 

Forslaget til aftale har endvidere konsekvenser for Vej & Parks investeringsplan for 2004-2008, som forelægges til behandling i Bygge- og Teknikudvalget, idet en række projekter må udskydes.

Ovenstående forslag til aftale betyder, at følgende beløb skal reserveres på Vej & Parks investeringsplan de kommende år:

2005: 41 mio. kr. til Nørreport og Langeliniebroen

2007: 30 mio. kr. til cyklister og forplads ved skuespilhuset.

Forslaget til aftale betyder, at følgende anlægsprojekter skal udskydes (i parentes er nævnt det hidtidige planlagte udførelsesår og det som konsekvens af forslaget til aftale nye planlagte udførelsesår):

Renovering af Refshalevej (udskydes fra 2005 til 2006)

Cykelregulering ved søerne (udskydes fra 2004 til 2006)

Strandgade vest (udskydes fra 2004 til 2006)

Rundkørsel ved Prags Boulevard /Vermlandsgade (udskydes fra 2003 til 2005)

Valby Tingsted (udskydes fra 2004 til 2006)

Forslaget til aftale betyder endvidere en udskydelse af projekter indenfor rammerne Amager Trafikplan, Hastighedsplan og Trafiksikkerhedsplan.

Der er taget højde for mindre forskydninger mellem 2003 og 2004 som følge af ændret projektforudsætninger (licitationsresultater, ændrede tidsplaner for anlægsprojekter mv.).

Når ovenstående projekter udskydes som beskrevet vil Vej & Parks anlægsramme være i balance i årene 2003 og 2004 samt 2007. Bygge- og Teknikforvaltningen  vurderer, at det p.t. er usikkert om udgiften til Nørreport Stationsområdet skal afholdes i 2005 eller 2006, men set under ét vil der også være balance for de to år.

Forslaget til aftale har den konsekvens, at Vej & Parks anlægsramme er disponeret fuldt ud til og med 2007. Først i 2008 er der midler til disposition til nye projekter. Såfremt nye projekter ønskes optaget på anlægsrammen i den mellemliggende periode vil det kun kunne ske ved udskydelse af yderligere projekter, omprioritering eller en rammeudvidelse.

 

Miljøvurdering

Nærværende indstilling omhandler ikke forhold der har umiddelbare miljøkonsekvenser. Ved forelæggelse af de enkelte projekter, der er omfattet af aftalen vil miljøkonsekvenserne blive beskrevet.

 

Høring

-

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

1.      Investeringsplan for Vej & Park – Årets resultat 2002, vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget 4. juni. 2003.

2.      Investeringsplan for Vej & Park – Forslag 2003, vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget 4. juni. 2003.

3.      Investeringsplan for Vej & Park – Forslag 2004, vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget 4. juni. 2003.

4.      Investeringsplan for Vej & Park – Forslag 2005-2008, vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget 4. juni. 2003.

 

 

 

Erik Jacobsen                                                               Mette Lis Andersen

 


Til top