Mødedato: 19.05.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsbevilling til udbygning af Sundbyøster Skole

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til anlægsbevilling til Sundbyøster Skole og udearealer.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 117,3 mio. kr. i årene 2015-2017 til udbygning af Sundbyøster Skole fra en 2-sporet folkeskole til en 4- sporet basisskole (0.-6. klasse) inkl. en samling af 248 fritidspladser i det nye skolebyggeri samt en flytning af idrætsklubben Spor - to's pladser til Bakkehusets nuværende bygning. 

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 6.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter, i videst muligt omfang bør indgå i arbejdet med udbygning af Sundbyøster Skole, og at det forudsættes at projektet fortsat følger den oprindelige tidsplan.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Byggeri Københavns udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune er der et behov for udbygning af byens skoler. I forbindelse med budget 2011 blev 4 skolesamarbejdet på Midtamager besluttet således, at Sundbyøster Skole, Gerbrandskolen og Dyvekeskolen er basisskoler og Højdevangens Skole overbygningsskole fra 7. klasse.

Ud- og ombygningen af Sundbyøster Skole har været udskudt pga. en ny lokalplan for skolen. Det var nødvendigt med en lokalplan, da udbygnigen skulle samtænkes en ny Sundbyøsterhal. Derudover har byggeudvalgsarbejdet være suspenderet i en længere periode, da man afventede en afklaring på, hvordan fritidshjem/KKFO og klub kunne indtænkes i projektet, da der i den oprindelige bevilling ikke var afsat midler til en klubløsning ved Sundbyøster Skole. Der blev i budget 2013 afsat midler til en klubløsning ved Sundbyøster Skole, hvilket betød, at man kunne genoptage byggeudvalgsarbejdet.

Det viste sig efterfølgende i efteråret 2013, at ingen af de ønskede udbygningsprojekter for skolen kunne realiseres indenfor den oprindelige anlægsramme, hvorfor der i forbindelse med overførselssagen 2013-2014 blev afsat yderligere midler til Sundbyøster Skole. Midlerne blev afsat for at sikre, at Sundbyøster Skole bliver en folkeskole med samme almene serviceniveau som andre folkeskoler under udbygning.
Derudover er der i budget 2015 afsat midler til Sundbyøster Skoles udeareal.

Der er derfor nu grundlag for at fremlægge forslag til anlægsbevilling for en helhedsorientering løsning for Sundbyøster Skole. Løsningen kan ligeledes imødekomme den løsningsmodel for fritidshjemspladser omkring Sundbyøster Skole, som BUU fik forelagt på mødet den 18.3.2015 om Fremtidens Fritidstilbud.
Sundbyøster Skole har optaget fire 0. klasser de seneste år.

Løsning

Projektbeskrivelse
Projektet indeholder en om- og udbygning af Sundbyøster Skole fra en to sporet folkeskole til en fire sporet basisskole (0.-6.klasse) som en del af 4 skolesamarbejdet på Amager. Om- og udbygningen indeholder en etablering af 248 fritidstilbudspladser fuldt integreret i det ny skolebyggeri. Selve udvidelsen har udmøntet sig i en ny bygning bag den eksisterende skolebygning.

Skolens ny bygning og ombygning i eksisterende skolebygning
Bag skolen opføres en ny bygning i 4 etager, og der foretages ombygninger og rokader af funktioner i den eksisterende skolebygning på Smyrnavej 5. Den nye bygning vil rumme basislokaler for 0., 1. og 2. klasse, grupperum, tumlesal, billedkunstlokale, natur/teknologilokale, musiklokale, personalefaciliteter, lokaler til medarbejdertilstedeværelse og teamforberedelse samt fritid. Den eksisterende bygning vil rumme basislokaler for 3., 4., 5., 6. klasse, og der ombygges og flyttes funktioner, så også den eksisterende bygning i højere grad kan leve op til funktionsprogrammet for skoler, skolens værdier, og folkeskolelovens krav. 

Lokalet for skolemadsordningen EAT udvides, så det bliver muligt at levere mad til det udvidede antal elever, og skolens nuværende personalerum udvides, så det kan rumme det fremtidige antal lærere og pædagoger for skolen og fritidsordningen til sammen.

Ny fritidspladser og Genhusning af Fritidshjemmet Bakkehusets fritidspladser i skolebyggeriet
I forbindelse med det nye skolebyggeri er det besluttet at flytte 66 fritidspladser fra Fritidshjemmet Bakkeshuset ind i det nye skolebyggeri sammen med 182 nyopførte pladser, således at fritidsdelen i det nye skolebyggeri bliver på i alt 248 pladser.
Fritidsdelen ligger i stueetagen af den nye bygning, sammen med en tumlesal, og en samlet garderobe for fritid og skole. Der er en række basisrum, værkstedssrum og fællesrum med køkken til ophold og samling. Indretningen lægger op til en samlet og delt anvendelse af arealerne mellem skole og fritid. Skolebygningen og fritidsdelen kan med få forandringer omdannes til at rumme flere børn jf. den løsningsmodel for Fremtidens Fritidstilbud, som blev godkendt af BUU på mødet den 18.3.2015 med en løsning på tre matrikler omkring Sundbyøster Skole.  

Genhusning af Idrætsfritidsklubben Spor - tos klubpladser
Idrætsfritidsklubben Spor-to, der længe har haft til huse i en midlertidig pavillon bag ved Sundbyøster Skole, flyttes til Fritidshjemmet Bakkehusets nuværende bygning ved Højdevangens Skole. Før indflytningen i Bakkehuset foretages en mindre ombygning og istandsættelse, som finansieres af denne bevilling og indgår som en del af den samlede løsning omkring Sundbyøster Skole.

Etablering af nye udearealer
På arealet omkring den nye skolebygning anlægges nye udearealer til skole og fritid. Udearealerne tager hensyn til et stiforløb fra Amagerbrogade over Sundbyøster Plads, gennem skolens udeareal og ud til Grækenlandsvej.
Stiforløbet skal kunne anvendes af gående, og er anlagt som en bevægelsesstreng med forskellige aktiviteter til læring og leg. Mellem Sundbyøsterhallen og den eksisterende skolebygning anlægges skoletorvet - et område hvortil der er udgang fra EAT-lokalet. 
Der anlægges ny cykelparkering, udvidelse af renovation og et antal nye parkeringspladser, idet der søges om dispensation for antallet af p-pladser, da skolen ikke har har brug for så mange, og da arealet anbefales som udeareal for børn.

Brugerinddragelse

I arbejdet med udformningen af skolebygningen, fritidspladserne og flytning af klubben, har der været afholdt en række byggeudvalgsmøder fra 2011 til til november 2014.
Byggeudvalget har været sammensat af repræsentanter fra Sundbyøster Skole, Fritidshjemmet Bakkehuset, klubben Spor-to, og der har også været afholdt supplerende afklaringsmøder i mindre grupper. Mangor & Nagel har været arkitektrådgivere på projektet.
Der har været et stort engagement fra alle parter, og processen med at udforme de nye omgivelser har været givende, og det er efter en meget lang proces med flere afbrydelser lykkedes at komme frem til en endelig løsning, som alle har finder tilfredsstillende og god. Udtalelse fra skolebestyrelsen fremgår af bilag 4.

Tidsplan
Skoleudbygningen forventes at stå færdig i juni 2017.

Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 5,4 årsværk

Udtalelse fra Byggeri København
Udtalelsen fra Byggeri København fremgår af bilag 5. Byggeri København gør opmærksom på, at det er en forudsætning for projektet, at Spor 2's pavillon fjernes og at det ikke er en del af projektets økonomi. Forvaltningen har ingen bemærkninger til udtalelsen, idet nedtagningen af pavillonen finansieres indenfor BUF's samlede anlægsramme.

Kapacitetsanalysen
Projektet kan med få tilpasninger sikres plads til flere fritidspladser i den ny skolebygning.

Økonomi

Budgettet til ombygning af Sundbyøster Skole til basisskole er på 117,3 mio. kr. (2015 p/l) og er sammensat således:

Tabel 1. Budget 

Budget

 

 1.000 kr. (2015 p/l)

Overførselssagen 2010-11 "Kbh. i Vækst" - Ny skolestruktur på Amager

35.455

Budget 2013 - 182 fritidshjem/kkfo pladser

29.478

Budget 2013 - Sikring af klubpladser på Amager 170 pladser

20.584

Overførselssagen 2013-14 "En By der Virker" - Ekstra anlægsmidler til Sundbyøster Skole

24.109

Budget 2015 - Udearealer ved Sundbyøster Skole

7.700

I alt

117.326

Der kan således anvises dækning for anlægsbevillingen.

Som omtalt under problemstilling er der tale om en samlet økonomisk ramme på 117,3 mio. kr., der blev endeligt fastlagt i forbindelse med forhandlingerne om overførselssagen 2013-14 og budget 2015. Rammen skal både finansiere udbygning af Sundbyøster Skole inkl. udearealer og etablering og genhusning af fritidshjempladser samt genhusning af klubpladser.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 6.

Benchmark anlægsøkonomi
Der eksisterer ikke et egentlig benchmark for ombygning til basisskoler. Det kan dog oplyses, at ombygningerne af Dyvekeskolen og Gerbrandskolen til basisskoler kostede henholdsvis 15,8 og 11,8 mio. kr. (2015 p/l). Ombygningen af Sundbyøster Skole fra 2 sporet skole til 4 sporet basiskole er forholdsvis dyr. Det skyldes primært, at det er nødvendigt at etablere 8 nye basislokaler. Desuden skal der etableres fritids- og klubpladser.
 
Driftsøkonomi
Sundbyøster Skole vil i forbindelse med om- og udbygning til 4 sporet basisskole blive udvidet fra 20 til 28 klasser. Der er ikke udarbejdet benchmark for driftsøkonomien  for denne skoleudvidelse, da sammenligningsgrundlaget er for lille.

Videre proces

Efter Børne- og Ungdomsudvalgets behandling af sagen forelægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Else Sommer     /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 117,3 mio. kr. i årene 2015-2017 til udbygning af Sundbyøster Skole fra en 2-sporet folkeskole til en 4- sporet basisskole (0.-6. klasse) inkl. en samling af 248 fritidspladser i det nye skolebyggeri samt en flytning af idrætsklubben Spor - to's pladser til Bakkehusets nuværende bygning 

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme jf. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 6.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2015
Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Anlægsbevilling til udbygning af Sundbyøster Skole (2015-0029912)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top