Forslag til Regionplan 2005 "Vision for Hovedstadsregionen 2017 - En stærk og bæredygtig region"
Forslag til Regionplan 2005 "Vision for Hovedstadsregionen 2017 - En stærk og bæredygtig region"
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 19. april 2005
J.nr. ØU 157/2005
6. Forslag til Regionplan 2005 "Vision for Hovedstadsregionen 2017 - En stærk og bæredygtig region"
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
· at vedlagte udtalelse til Hovedstadens Udviklingsråd tiltrædes,
samt at Økonomiudvalget tiltræder,
· at udtalelsen til Hovedstadens Udviklingsråd fremsendes inden debatperiodens udløb den 27. april 2005 med forbehold for Borgerrepræsentationens senere stillingtagen.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2005
Anbefalet.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har udsendt forslag til Regionplan 2005 "Vision for Hovedstadsregionen 2017 – en stærk og bæredygtig region" i offentlig høring. Høringsperioden løber frem til 27. april 2005.
Planforslagets visioner stiller skarpt på en række væsentlige mål for hele Hovedstadsregionen og for de sammenhænge den indgår i, i Danmark og på tværs af Øresund. De enkelte visioner, for henholdsvis den rekreative region, det gode boligudbud, det stærke erhvervsmiljø, den effektive infrastruktur og den samlende hovedstruktur, er i større eller mindre grad knyttet til de forhold, som selve den regulerende del af Regionplan 2005 styrer.
Øresundsregionen har ikke fået en selvstændig placering i regionplanforslaget, men er i stedet søgt integreret, hvor det er vurderet relevant. Dette er en mere konkret tilgang, men det er vigtigt, at denne integration fastholdes som målsætning, og at dens potentiale kommer til udtryk i planen.
Af hensyn til potentialet for vækst og udvikling i Hovedstadsregionen, også som en drivkraft for resten af landet, er der behov for en effektiv indsats for at fastholde en robust og trafikalt bæredygtig struktur i Hovedstadsregionen. Her er Københavns Kommunes støtte til at fastholde Fingerplanens hovedstruktur med vækst i radialer, stationsnærhedsprincippet og de grønne kiler væsentlig.
Københavns Kommune har en interesse i, at friluftslivet tildeles en væsentlig rolle i Hovedstadsregionen, således som det er afspejlet i planforslaget. Forslaget om en ny grøn ring og en bedre sammenbinding af områder for friluftsliv giver Hovedstadsregionens befolkning de gode muligheder for at være aktive, der indgår i HURs visioner.
En væsentlig opgave i planperioden for Regionplan 2005 er at sikre muligheder for et udbud af de boligtyper, som befolkningen i regionen ønsker. Det er afgørende, at udviklingen i høj grad bygger på byomdannelse og fortætning, så der tænkes langsigtet og ikke forbruges unødigt store arealer til bymæssige formål. Københavns Kommune bør samlet set kunne støtte den valgte model for udviklingen, der repræsenterer en rimelig grad af kontinuitet i forhold til den hidtidige planlægning i Hovedstadsregionen.
Stationsnærhedsprincippet har vist sin værdi i forhold til at sikre sammenhæng mellem transportbehov og investeringer i kollektiv trafik. Den hidtidige struktur med et tæt samspil mellem udbygning af by og trafik giver borgerne gode betingelser i valget af transportform, og ikke mindst for at vælge bæredygtige kollektive løsninger. Med de ændringer af principperne for lokalisering af trafikskabende funktioner, især erhverv, der er sket forud for og i forslag til Regionplan 2005, er der taget skridt i retning af en udvikling, der mindsker de positive effekter af en koordineret udvikling af byen og dens infrastruktur. En sådan udvikling er ikke i Københavns Kommunes interesse.
Forslagene til alternativer til planforslaget, der vedrører en udvidelse af "Håndfladen" i Fingerplanen og omdannelse af ældre erhvervsområder i hele regionen, vurderes at true de vigtige lokaliseringsprincipper, der hidtil har været gældende. Disse forslag er udsendt som mulige alternativer til det egentlige planforslag. De trafikale konsekvenser er ikke vurderet, men de forventes at være betydelige og til skade for den kollektive trafik, hvilket kalder på en stillingtagen fra Københavns Kommune.
Københavns Kommune har stillet forslag om en ændret retningslinie for store butikker for særligt pladskrævende varegrupper, og dette forslag indgår også som alternativ i det udsendte planforslag. Med forslaget om en øget ramme for store butikker med særligt pladskrævende varer opnås der en mulighed for, at Københavns Kommune kan forbedre sin forsyning med sådanne butikker i et omfang, som svarer til de muligheder, der er givet i regionen som helhed.
På miljøområdet, herunder hensynet til grundvandsinteresserne, vurderes det, at planens mange væsentlige emner og interesser er tillagt den betydning, der er i overensstemmelse med HURs visioner og med Københavns Kommunes interesser. Der er dog behov for at fremsætte en række mere teknisk betonede konkrete bemærkninger og rettelsesforslag i et administrativt svar.