Mødedato: 19.04.2005, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde - Udsat

Endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde - Udsat

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 19. april 2005

 

 


J.nr. ØU 97/2005

 

12. Endelig vedtagelse af tillæg til Københavns Kommuneplan 2001 om husbåde - Udsat

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

at tillæg til Kommuneplan 2001vedrørende husbåde vedtages endeligt med de anførte ændringer.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2005

Udsat ved mødets start med henblik på høring af Bygge- og Teknikudvalget.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2005

Enhedslisten stillede ændringsforslag om, at muligheden for at placere husbåde ved "Nokken" udgår af planforslaget.

Økonomiudvalget besluttede at oversende sagen, inklusiv Enhedslistens ændringsforslag, til behandling i Borgerrepræsentationen u den stillingtagen.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Den 11. juni 2003 vedtog Borgerrepræsentationen at offentliggøre et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 om husbåde. Forslaget var udsendt i offentlig høring fra den 23. juni til den 14. november 2003. Forvaltningen foreslog på baggrund af den offentlige høring en række ændringer af forslaget til kommuneplantillæg. Nogle af disse ændringer giver nye muligheder for anvendelse eller placering af husbåde og kan ikke vedtages endeligt, før parter, som kan have en interesse deri, har været hørt. På denne baggrund vedtog Økonomiudvalget den 31. august 2004 at udsende 4 ændringsforslag i supplerende høring. Disse ændringer er:

·        muligheden for at anvende husbåde i Frederiksholms Kanal (side 46 i planforslaget, Bilag C) til publikumsorienterede serviceerhverv,

·        muligheden for at anvende husbåde ved Havneholmen (side 54 i planforslaget, Bilag C) til publikumsorienterede serviceerhverv, idet placeringen også rettes efter at kajkanten er ændret,

·        muligheden for at anvende husbåde på en mindre del af Teglholmen (side 56 i planforslaget, Bilag C) til publikumsorienterede serviceerhverv,

·        samt et forslag til friere rammer for den konkrete placering af et reduceret antal husbåde i Søndre Frihavn (side 50 i planforslaget, Bilag C).

De 4 forslag blev annonceret i aviser og fremlagt på biblioteker i de relevante områder, bekendtgjort på kommunens hjemmeside, og grundejere, beboere mv. samt andre parter med interesse i forslagene fik dem tilsendt, idet der blev udsendt over 1000 breve. I høringen 13. oktober til 3. november indkom 54 indsigelser og bemærkninger, mens der indkom 3 efter fristens udløb. En oversigt over bemærkningerne fremgår af Bilag A. 5 indsendere (heraf 4 ud af 5 myndigheder) havde ingen bemærkninger, en række kunne i større eller mindre grad støtte ændringerne, mens de fleste gjorde indsigelse imod dem. En vurdering heraf fremgår af indstillingen.

De samlede ændringer i forbindelse med endelig vedtagelse af kommuneplantillægget fremgår af indstillingen og af tekst og kort i Bilag D. Baggrunden og vilkårene for etablering af husbåde i København er præciseret på en række punkter. Dette gælder især hensynet til at sikre husbådenes kvalitet og sammenhæng med omgivelsernes karakter samt det særlige mål, at muligheden for husbåde kan medvirke til at styrke og synliggøre den maritime kulturarv, som udgøres af de mange nordiske skibstyper.

De fleste konkrete ændringer af rammerne indskrænker mulighederne og har ikke krævet en supplerende høring. Der er således udtaget en række placeringsmuligheder, andre er indskrænket og/eller der er sat grænser for antallet af husbåde. I en del tilfælde er den maksimale størrelse af husbådene reduceret. Antallet af placeringer, hvor der alene tillades ombyggede fartøjer og ikke nye husbåde, er også udvidet til at omfatte hovedparten af de indre og en del af de sydlige havneområder.

Dette betyder samlet, at rammerne for etablering af husbåde i København er indskrænket betydeligt i forhold til det offentliggjorte planforslag. Det skønnes, at den mulige rummelighed i rammeområderne næppe overstiger 500. Af disse pladser er ca. 200 forbeholdt fartøjer, der oprindelig er bygget til sejlads, mens de resterende pladser både kan anvendes til disse fartøjer og til nye husbåde, der konstrueres til formålet. Dette forventes i praksis at give en ligelig fordeling mellem de to typer. Der er en teoretisk rummelighed på godt 250 syd for Langebro, ca. 50 i Nordhavn, godt 100 i Indre By og Christianshavn/Holmen, mens resten af rummeligheden findes på Refshaleøen/Østamager.

Planforslaget (uddrag heraf er vedlagt som Bilag C) afspejlede et formål om, at husbådene tilfører havnen liv, aktiviteter og variation. Det sikres via bestemmelser for størrelse, antal og tæthed, at bebyggelser mv. på land bevarer kontakten til vandet og at offentlighedens adgang ikke indskrænkes. Samtidig sikres det, at husbåde primært etableres i tilknytning til kajerne, så havnens karakter søges bevaret og vandfladerne i høj grad friholdes til sejlads mv., og således at udsynet på langs og tværs af havnen ikke påvirkes væsentligt. Med de foreslåede ændringer kan formålet opfyldes.

Et kommuneplantillæg medfører ikke handlepligt for de grundejere mv., der får mulighed for at etablere pladser til husbåde, ligesom den eksisterende lovlige anvendelse til f.eks. sejlende både kan fortsætte. Derfor vil mange grundejere ikke gøre brug af mulighederne, således at der også på længere sigt må forventes etableret markant færre pladser til husbåde, end de foreliggende rammer giver mulighed for.

Med et samlet kommuneplantillæg kan kommunen regulere husbåde såvel i lokalplanlægning som ved byggetilladelser baseret på de udstukne rammer for beliggenhed, størrelse, tæthed mv. Det følger af udpegningen af rammeområder, at de øvrige områder ikke er udpeget til husbåde. Uden et plangrundlag vil det derimod være byggelovens krav, der som udgangspunkt er gældende.


 

Til top