Mødedato: 19.04.2005, kl. 15:00

Indstilling om servicebusser i Københavns Kommune

Indstilling om servicebusser i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 19. april 2005

 

 


J.nr. ØU 163/2005

 

10. Indstilling om servicebusser i Københavns Kommune

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller

At Økonomiudvalget tager stilling til, hvorvidt udvalget vil anbefale Borgerrepræsentationen i forbindelse med udarbejdelsen af budget 2006 at prioritere en tilvejebringelse af finansieringen af en bydækkende servicebusbetjening, herunder hvilken model Økonomiudvalget vil anbefale.

Med Borgrepræsentationens beslutning er der samtidig taget stilling til det af Dansk Folkeparti stillede medlemsforslag om forsøg med minibusser på Christianshavn.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2005

Økonomiudvalget besluttede at oversende sagen til behandling i Borgerrepræsentationen uden stillingtagen.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Dansk Folkeparti, ved medlemmerne Karin Storgaard, Louise Frevert, Carl Christian Ebbesen og Gunhild Legaard, har på Borgerrepræsentationens møde den 2. maj 2002 stillet forslag om, at Borgerrepræsentationen pålægger Borgerrepræsentationens repræsentanter i Hovedstadens Udviklingsråd at stille forslag om forsøg med tværgående minibusser på Christianshavn.

Af begrundelsen for forslaget fremgår bl.a., at "Frederiksberg Kommune har med overordentlig gode resultater og stor tilfredshed fra brugernes side, haft denne ordning "kørende" i ca. 10 år. Såfremt forsøget falder heldigt ud, forslår Dansk Folkeparti en lignende ordning i andre københavnske bydele."

Økonomiudvalget vedtog på sit møde 31. august 2004 at iværksætte en planlægning af et servicebuskoncept for Københavns Kommune.

Servicebusser målretter sig primært til ældre mennesker og gangbesværede, som derved lettes i deres dagligdag, når de skal besøge kommunale institutioner, gå til lægen eller handle ind. Der er således ikke kun tale om et egentligt trafikalt tilbud, men også et løft i det sociale serviceniveau.

Den konkrete planlægning skal tage udgangspunkt i brugerne, hvorfor det indstilles, at en evt. konkretisering af planerne foregår i et samarbejde mellem de relevante forvaltninger og f.eks. bydelenes Ældreråd, plejehjem og lignende.

Et tilsvarende forslag blev i 1999 afvist med den begrundelse, at udgifterne til sådanne servicebusser burde holdes indenfor HURs økonomiske ramme. Situationen er i dag principielt den samme som i 1999. Med forslag til nyt trafikselskab for Sjælland, hvilket er en konsekvens af kommunalreformen, vil servicebusser skulle finansieres fuldt af kommunen, med fradrag i billetindtægter. Med det nuværende kendskab, vil det nuværende tilskud fra HUR højst sandsynligt svare til billetindtægterne.

Økonomiforvaltningen vurderer, at der med erfaringerne fra Frederiksberg ikke er behov for at iværksætte forsøgsordninger i Københavns Kommune.

Etableringsomkostningerne (nye stoppesteder, information, planlægning mv.) vil beløbe sig til 9 mio kr (fordelt over fire år), mens de årlige nettodriftsomkostninger vil beløbe sig til ca. 9,5 mio kr/år ved fuld drift på hverdage. Udvides driften til også at omfatte lørdag, stiger nettoomkostningen til ca. 11  mio kr/år. Endelig vil forslaget medføre et bortfald af ca. 1.000 parkeringsmuligheder for biler, hvoraf de 350 vil være omfattet af parkometerordning. Det skønnes at koste ca. 1,5 mio. kr./år.


 

Til top