Mødedato: 19.04.2005, kl. 15:00

Ørestadsselskabet - KPMG's rapport "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet"

Ørestadsselskabet - KPMG's rapport "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet"

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 19. april 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 159/2005

 

 

7.                   Ørestadsselskabet - KPMG's rapport "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet"

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at       Økonomiudvalget tager nærværende indstilling om KPMG's rapport til efterretning,

 

at       KPMG's anbefalinger inddrages i den af Økonomiudvalget besluttede fremtidige rapporteringsform for Ørestadsselskabet, samt

 

at       KPMG's synspunkter om retningslinierne i Budget- og Regnskabshåndbogen inddrages i projekt Aktivt Ejerskab.

 

 

 

RESUME

Efter beslutning fra Økonomiudvalget (ØU 426/2004) har revisionsselskabet KPMG foretaget en undersøgelse af, om Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet er blevet varetaget og har foregået forskriftsmæssigt efter de retningslinier, der gælder for kommunens deltagelse i selskaber.

 

KPMG's undersøgelse og vurdering fremgår af rapporten "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet", bilag 1.

 

KPMG konkluderer, at Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet er blevet varetaget og er foregået forskriftsmæssigt efter de for kommunen gældende retningslinier.

 

KPMG vurderer dog samtidig på grundlag af det forelagte skriftlige materiale, at Økonomiforvaltningen ikke har haft tilstrækkelig viden om Ørestadsselskabets økonomiske stilling. Forvaltningen har primært baseret sin videnindsamling på Ørestadsselskabets rapportering til bestyrelsen og Økonomiforvaltningen, og det er KPMG's opfattelse, at Ørestadsselskabets økonomiske rapporteringsform har været utilstrækkelig på væsentlige punkter.

 

KPMG er dog vidende om, at bestyrelsen og ejerne har fået supplerende, mundtlig information om selskabets økonomiske stilling på bestyrelsesmøder og formøder. På den baggrund er det Økonomiforvaltningens samlede vurdering, at forvaltningen har haft tilstrækkelig viden om alle væsentlige økonomiske forhold i Ørestadsselskabet, jf. forvaltningens kommentarer til KPMGs rapport i vedlagte notat af 12. april 2005, bilag 2.

 

Heraf fremgår det bl.a. vedrørende Ørestadsselskabets økonomirapportering, at det i Rigsrevisionens beretning fra november 2004 konkluderes, at Trafikministeren – som har haft samme informationsniveau som Økonomiforvaltningen – har haft tilstrækkelig god indsigt i Ørestadsselskabets drift (jf. Rigsrevisors orientering til ØU på mødet d. 30. november 2004).

 

Da KPMG udvider Økonomiudvalgets vurderingstema til også at omfatte Ørestadsselskabets økonomirapportering, har Økonomiforvaltningen forelagt rapporten for Ørestadsselskabet, der har afgivet et høringssvar, bilag 3. Ørestadsselskabet bestyrelsesformand bemærker bl.a. i høringssvaret, at bestyrelsen ikke finder grundlag for den rejste kritik, og at bestyrelsen løbende har modtaget fyldestgørende og rettidig information om selskabets økonomi og er vidende om, at selskabets ejere tilsvarende har været orienteret om alle væsentlige forhold.

 

Økonomiforvaltningen deler dog KPMGs vurdering af, at den nuværende lånerammestyring af Ørestadsselskabet ikke er et tidssvarende styringsredskab, særlig efter af Metroen er gået ind i driftsfasen. Derfor har forvaltningen sammen med Trafikministeriet og med bistand fra KPMG det seneste år arbejdet med at forny de styringsmæssige rammer. Som første led i denne proces godkendte Økonomiudvalget på Økonomiforvaltningens og Trafikministeriets initiativ allerede i november 2004 rammerne for en fremtidig løbende budgetopfølgning (ØU 410/2004). KPMG's anbefalinger herom vil indgå i forvaltningens videre arbejde.

 

SAGSBESKRIVELSE

På forslag fra borgmester Søren Pind besluttede Økonomiudvalget på økonomiudvalgsmødet den 7. december 2004 (ØU 426/2004), at lade revisionsselskabet KPMG – og såfremt dette ikke kunne lade sig gøre et andet privat revisionsfirma – foretage en revisionsundersøgelse af Økonomiforvaltningens varetagelse af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet I/S.

 

Vurderingstemaet for undersøgelsen blev af Økonomiudvalget fastlagt til følgende:

 

Der ønskes en vurdering af,

 

om Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet, herunder samarbejdet mellem Økonomiforvaltningen og kommunens bestyrelsesrepræsentanter, i perioden 2000 – 2004 er blevet varetaget og har foregået forskriftsmæssigt efter de retningslinier, der gælder for kommunens deltagelse i selskaber.

 

I vurderingen skal en besvarelse af følgende spørgsmål indgå:

 

a)     Har forvaltningen sikret sig tilstrækkelig viden til brug for betjeningen af og samarbejdet med kommunens bestyrelsesrepræsentanter i den angivne periode?

b)     Har forvaltningen foretaget en forvaltningsmæssig kontrol af Ørestadsselskabet?

c)      Har forvaltningen foretaget en vurdering af Ørestadsselskabets økonomiske stilling?

d)     Har forvaltningen betjent kommunens bestyrelsesrepræsentanter på forskriftmæssig vis?

e)     Har forvaltningen i fornødent omfang orienteret Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om relevante forhold vedrørende selskabet?

 

De retningslinier, som undersøgelsen skulle foretages på baggrund af, fremgår af:

 

·        Indstilling af 20.6.2000 til Økonomiudvalget (ØU 211/2000) om Forslag til besvarelse af revisionsprotokollat nr. 33/1998 (Københavns Kommunes deltagelse i selskaber) inklusive bilaget "Rapport fra arbejdsgruppen om Københavns Kommunes deltagelse i selskaber"

·        Budget- og Regnskabshåndbogen fra februar 2003

 

KPMG accepterede opgaven og meddelte i samme forbindelse, at KPMG ikke var inhabil i forhold til udførelsen af revisionsundersøgelsen og besvarelse af vurderingstemaet.

 

KPMG har efter gennemført undersøgelse afgivet rapporten "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet", dateret 4. april 2005. Rapportens resumé lyder således:

 

Det er KPMG's sammenfattende vurdering, at Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet er blevet varetaget og er foregået forskriftsmæssigt efter de ovennævnte retningslinier.

Det er dog også KPMG's vurdering, på grundlag af det fremlagte skriftlige materiale, at Økonomiforvaltningen ikke har haft tilstrækkelig viden om Ørestadsselskabets økonomiske stilling. 

Forvaltningen har primært baseret sin videnindsamling på Ørestadsselskabets rapportering til bestyrelsen og Økonomiforvaltningen.  Ørestadsselskabets økonomiske rapporteringsform har imidlertid, efter KPMG's opfattelse, været utilstrækkelig på væsentlige punkter. 

Den væsentligste mangel ved rapporteringsformen fra Ørestadsselskabet er, at der savnes en kontinuerlig, systematisk og skriftlig opfølgning i forhold til langtidsbudgettet.  Vi er vidende om, at bestyrelsen og ejerne har fået supplerende information om selskabets økonomiske stilling på bestyrelsesmøder og formøder.  Omfanget og indholdet heraf har ikke kunnet verificeres.  Vi har forstået, at denne rapporteringsform skyldes hensynet til fortrolighed.

Økonomiforvaltningen har sammen med Trafikministeriet i efteråret 2004 taget initiativ til at få styrket økonomirapporteringen fra Ørestadsselskabet til dets ejere.  I november 2004 blev u dkast til fremtidig kvartalsrapportering tiltrådt af Økonomiudvalget.

Det er vor opfattelse, at Økonomiforvaltningen som udgangspunkt har levet op til Retningslin­jerne i Budget- og Regnskabshåndbogen med undtagelse af, at økonomirap­porteringen fra Ørestadsselskabet ikke har været tilstrækkelig til at opfylde kravene til regnskabs- og budgetmæssig kontrol med selskabet.  Ørestadsselskabets økonomirapportering lever formelt op til de informationskrav, der er defineret i Budget- og Regnskabshåndbogen.  Disse krav til informationsindsamling er imidlertid efter vor opfattelse utilstrækkelige til at kunne danne grundlag for regnskabs- og budgetmæssig kontrol i forhold til et selskab med Ørestadsselskabets kompleksitet og omfattende anlægsinvesteringer.

 

Økonomiforvaltningen kommenterer KPMG's rapport i notat af 12. april 2005 (bilag 2). Notatet indeholder bemærkninger til dels KPMG's fortolkning af Økonomiudvalgets vurderingstema, dels Økonomiforvaltningens opfyldelse af de kommunale retningslinier og Ørestadsselskabets økonomirapportering.

 

Vedrørende Ørestadsselskabets økonomirapportering fremgår det bl.a. af notatet, at det i Rigsrevisionens beretning fra november 2004 konkluderes, at Trafikministeren – som har haft samme informationsniveau som Økonomiforvaltningen – har haft tilstrækkelig god indsigt i Ørestadsselskabets drift.

 

I tråd med Rigsrevisionens vurdering er det Økonomiforvaltningens opfattelse, at såvel Trafikministeriet som forvaltningen har haft tilstrækkelig viden om Ørestadsselskabets økonomiske forhold.

 

Men forvaltningen deler vurderingen af, at den nuværende lånerammestyring af Ørestadsselskabet ikke fremover vil være et tilstrækkeligt styringsredskab for selskabets ejere. Særligt i en situation, hvor Metroens drift udgør et væsentligt forretningsområde og hvor det overvejes at udvide anlægget med en Metroring er det afgørende, at der er klare, styringsmæssige rammer for selskabet. Økonomiforvaltningen iværksatte derfor for et år siden i samarbejde med Trafikministeriet og med KPMG som konsulent et udredningsarbejde. Arbejdet resulterede i august 2004 i en rapport om de fremtidige styringsmæssige rammer for Ørestadsselskabet, der lægger op til at supplere lånerammestyringen med konkrete styringsinstrumenter for de enkelte forretningsområder (byudvikling, Metro anlæg og Metro drift). Det første konkrete resultatet af rapporten var, at der er udarbejdet et forslag til formaliseret kvartalsopfølgning til ejerne om selskabets økonomiske forhold. Økonomiudvalget godkendte i november 2004 godkendt rammerne for denne fremtidig løbende budgetopfølgning (ØU 410/2004). KPMG's anbefalinger herom vil indgå i forvaltningens videre arbejde med afrapporteringen.

 

Da KPMG udvider Økonomiudvalgets vurderingstema til også at omfatte Ørestadsselskabets økonomirapportering, har Økonomiforvaltningen forelagt rapporten for Ørestadsselskabet, der har afgivet et høringssvar (bilag 3).

 

Ørestadsselskabet bestyrelsesformand Henning Christophersen bemærker bl.a. i høringssvaret:

 

"Som formand for Ørestadsselskabets bestyrelse skal jeg indledningsvis understrege, at bestyrelsen ikke finder grundlag for den rejste kritik. Bestyrelsen har løbende modtaget fyldestgørende og rettidig information om selskabets økonomi og er vidende om, at selskabets ejere tilsvarende har været orienteret om alle væsentlige forhold, herunder om mulige fremtidige ændringer i de økonomiske forudsætninger i det omfang, sådanne mulige ændringer har været selskabet bekendt."

 

Økonomiudvalget besluttede den 4. maj 2004, at Økonomiforvaltningen skulle igangsætte udarbejdelsen af en politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune. Den 7. december 2004 besluttede Økonomiudvalget, at afholde en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune. Konferencen blev afholdt mandag den 17. januar 2005.

 

Økonomiforvaltningen er blandt andet med udgangspunkt i de temaer, der blev drøftet på konferencen i gang med at udarbejde et udkast til en politik for aktivt ejerskab. Økonomiforvaltningen inddrager i forbindelse med formuleringen af et udkast til en aktiv ejerskabspolitik desuden konklusionerne fra en undersøgelse Rambøll Management har foretaget blandt et udvalg af kommunens bestyrelsesmedlemmer i eferåret 2004.

 

Kommunens øvrige forvaltninger vil blive inddraget i arbejdet med formuleringen af politikken gennem den følgegruppe, der er nedsat i forbindelse med projektet.

 

Økonomiforvaltningen vil endvidere inddrage KPMGs synspunkter om retningslinierne i Budget- og Regnskabshåndbogen i projekt Aktivt Ejerskab

 

Udkast til en politik for aktivt ejerskab forventes behandlet i Økonomiudvalget inden sommeren 2005

 

ØKONOMI

 

KPMG's honorar beløber sig til ca. 500.000 kr.

 

< p class=MsoNormal style='text-align:justify'>Der anvises dækning af beløbet inden for Økonomiforvaltningens budget, Økonomisk forvaltning drift, funktion 6.51.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

KPMG's rapport har været sendt i høring hos Ørestadsselskabet i perioden 5.-8. april 2005.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:      KPMG's rapport "Undersøgelse af varetagelsen af Københavns Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet" af 4. april 2005.

Bilag 2:      Økonomiforvaltningens notat af 11. april 2005 med forvaltningens kommentarer til KPMG's rapport.

Bilag 3:      Økonomiforvaltningens høringsbrev af 5. april 2005 og Ørestadsselskabets høringssvar af 8. april 2005.

 

 

                                               Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

Til top