Højbro, Indre By - ændring af genopretningsprojekt
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en ændring af projektet Genopretning af broen Højbro, da en del af arbejderne på broen kan udskydes til senere.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at projektet Genopretning af broen Højbro ændres, så en del af arbejderne udskydes til senere, jf. nedenstående, og mindreforbruget i projektet overføres til genopretningsrammen, når der er aflagt endeligt regnskab for projektet.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
På Borgerrepræsentationens møde 15. december 2016 blev der frigivet 16,0 mio. kr. (2017 p/l) til genopretning af broen Højbro, som går fra Vindebrogade/Christiansborg Slotsplads til Højbro Plads i Indre By. Der blev frigivet midler til omisolering af broen, herunder ny belægning, afrensning og omfugning af granitmurværket, etablering af vejbrønde og dræn på broen, afrensning og maling af rækværker og gadelamper og omlægning af broens nordlige trapper.
Forvaltningens indledende tekniske undersøgelser viser, at Højbros fugtmembran har en restlevetid på ca. 15 år, hvis broen beskyttes med et nyt asfaltslidlag (det øverste lag asfalt). Der skal derfor tages stilling til et forslag om, at omisoleringen af Højbro og arbejder, som naturligt udføres samtidig med omisoleringen, udskydes til senere, og at der i 2019 alene udlægges et nyt asfaltslidlag og renoveres trapper. Mindreforbruget i projektet foreslås overført til genopretningsrammen, og vil senere blive disponeret til andre genopretningsprojekter i forbindelse med udmøntning af genopretningsrammen.
Løsning
Forvaltningen har af hensyn til fremkommeligheden koordineret udførselstidspunktet for projektet med byggeriet af Metro Cityringen, og projektet har været planlagt til projektering og udførsel i perioden 2017-2019.
Forvaltningen har primo 2018 udført supplerende, destruktive undersøgelser af broen (fysiske indgreb i selve broens konstruktion) for at klarlægge flest mulige risici, før projektet igangsættes. Undersøgelserne af Højbro viser, at broen er i bedre stand end forudsat. Broens fugtmembran har en restlevetid på ca. 15 år, hvis der udlægges et nyt asfaltslidlag nu, som kan beskytte resten af konstruktionen.
Højbros frugtmembran blev udskiftet i forbindelse med renovering af broen i 1975-79, og erfaringsmæssigt holder en fugtmembran i ca. 30 år. Grunden til, at membranen Højbro har en længere restlevetid end forventet skyldes, at der i forbindelse med udskiftningen af membranen i 1975-79 blev udlagt beskyttelsesbeton oven på membranen, hvilket ikke er markeret på tegningsmaterialet fra dengang.
Da destruktive undersøgelser er tidskrævende og omkostningsfulde og kan medføre yderligere skade på bygværkerne, gennemføres undersøgelserne, når der er afsat midler til genopretningsarbejderne.
Det vil være økonomisk mest fordelagtigt at udnytte fugtmembranens levetid, og forvaltningen anbefaler derfor, at omisoleringen udskydes til senere, og at der udlægges nyt asfaltslidlag i 2019. Den estimerede levetid for et asfaltslidlag er ca. 10 år. Omisolering af broen kan derfor udskydes til om ca. 10 år, til når asfaltslidlaget er nedslidt og skal udskiftes.
Det foreslås, at arbejderne, som naturligt udføres samtidig med omisolering af broen, også udskydes. Det gælder afrensning og omfugning af granitmurværket, etablering af vejbrønde og dræn på broen og afrensning og maling af rækværker og gadelamper. Arbejderne er indbyrdes forbundne, og ved en udskydelse undgås det, at belægningen skal brydes op flere gange, hvilket forringer broens levetid. Med udlægning af nyt asfaltslidlag i 2019 vil udskydelsen ikke have negative konsekvenser for broens stand og omfanget af de øvrige arbejder.
Genopretningen af broens trapper, som kan ske uafhængigt af de øvrige arbejder, vil blive udført, så trapperne kan stå klar til åbningen af Metro Cityringen i 2019.
Genopretningsrammen
Genopretningsrammen opsamler mindreforbrug på regnskabsforklarede og annullerede genopretningsprojekter og finansierer merforbrug og nye genopretningsprojekter. Alle budgetændringer til eller fra genopretningsrammen sker efter godkendelse af Borgerrepræsentationen, enten i en sag om bevillingsmæssige ændringer eller i en særskilt indstilling.
Økonomi
På Borgerrepræsentationens møde 15. december 2016 blev der frigivet 16,0 mio. kr. (2017 p/l), svarende til 16,7 mio. kr. i 2019 p/l til genopretning af Højbro i forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af sagen Genopretning af Københavns vejinfrastruktur – udmøntning af Genopretningsramme 2020.
Midlerne er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme i 2020. Forvaltningen estimerer, at omkostningerne til nyt asfaltslidlag og reparation af broens nordlige trapper udgør ca. 1,6 mio. kr., heraf 1,2 mio. kr. i 2019 mio. kr. inklusiv allerede afholdte udgifter til blandt andet forundersøgelser, og der forventes således et mindreforbrug på ca. 15,1 mio. kr. Mindreforbruget vil blive overført til genopretningsrammen, når anlægsprojektet er regnskabsforklaret. Herefter vil de blive udmøntet til nye genopretningsprojekter på lige fod med den resterende genopretningsramme.
Ændringen af projektet, hvorefter omisoleringen af Højbro og arbejder, som naturligt udføres samtidig med omisoleringen, udskydes til senere, er indarbejdet i indstillingen 4. anlægsoversigt, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget 3. december 2018.
Projektet er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. Projektet blev sat i bero af forvaltningen i september 2018 for at sikre, at anlægsmåltallet for 2018 kunne overholdes. Teknik- og Miljøudvalget besluttede 7. januar 2019, at det reducerede projekt skal gennemføres i 2019 med ibrugtagningstidspunkt i december 2019.
Det betyder, at beslutningen i nærværende indstilling ikke medfører ledigt anlægsmåltal.
Videre proces
Efter udførelsen af det beskrevne delprojekt vil forvaltningen udarbejde et anlægsregnskab for projektet og efterfølgende overføre restbudgettet til genopretningsrammen i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Sagen herom forventes behandlet i Borgerrepræsentationen 6. juni 2019.
Forvaltningen vil søge midler til udførelse af de resterende arbejder med genopretning af Højbro inden udgangen af 2027.
Pernille Andersen Lone Byskov
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at projektet Genopretning af broen Højbro ændres, så en del af arbejderne udskydes til senere, jf. nedenstående, og mindreforbruget i projektet overføres til genopretningsrammen, når der er aflagt endeligt regnskab for projektet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 37: Højbro, Indre By - ændring af genopretningsprojekt (2018-0222652)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.