Trafikplan Indre Nørrebro, genfremlæggelse
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Trafikplan Indre Nørrebro blev vedtaget af Borgerrepræsentationen 11. februar 2016, men blev 26. juni 2018 underkendt af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi der ikke var udarbejdet en miljøscreening af planen. Trafikplanen genfremlægges derfor med en miljøscreening og miljøvurdering.Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at ”Trafikplan Indre Nørrebro” danner grundlag for trafikafvikling og en række anlægsprojekter på Indre Nørrebro, jf. bilag 4.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Trafikplan Indre Nørrebro blev i november 2015 påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klagen havde ikke opsættende virkning, så Trafikplan Indre Nørrebro blev godkendt af Borgerrepræsentationen 11. februar 2016. Miljø- og Fødevareklagenævnet underkendte 26. juni 2018 Borgerrepræsentationens beslutning af 11. februar 2016 om Trafikplan Indre Nørrebro, da nævnet afgjorde, at der skulle have været udarbejdet en miljøscreening af planen (jf. lovbekendtgørelse nr. 1533 af 10. december 2015 om miljøvurdering af planer og programmer).
Forvaltningen har bedt en ekstern rådgiver om at udarbejdet en miljøscreening og en miljøvurdering af Trafikplan Indre Nørrebro (herefter ’Trafikplanen’) jf. bilag 5 og 6. Miljøscreeningen og miljøvurderingen, medfører ikke ændringer i Trafikplanen, men der er indarbejdet foreslåede afværgeforanstaltninger i et af de anlægsprojekter, der hører under Trafikplanen. Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget derfor tage fornyet stilling til Trafikplanen.
En genvedtagelse af Trafikplanen er nødvendig, fordi Trafikplanen er grundlag for tre igangværende anlægsprojekter og for tre berosatte anlægsprojekter, hvor plangrundlaget skal være på plads, så projekterne hurtigt kan sættes i gang efter en politisk beslutning herom.
Løsning
Trafikplanen er en overordnet ramme for afviklingen af trafikken mellem Åboulevard, Nørrebrogade, Peblinge Sø og Jagtvej, jf. bilag 2. Trafikplanen løser en række trafiksikkerhedsproblemer og danner grundlag for seks anlægsprojekter, hvoraf tre er sat i bero. Projekterne Griffenfeldsgade, Erstatningsparkering og Skybrudsprojektet Hans Tavsens Park/Korsgade er i projekteringsfasen, mens projekterne Rantzausgade (skybrudssikring og forbedring af trafiksikkerhed), CP-Forbedring af krydset Rantzausgade/Nørrebroparken og Trafikpakke Indre Nørrebro (Budget 2018, A, F, O, Ø - budgetbevilling til delrealisering af Trafikplanen i Blågårdskvarteret, Borgerrepræsentationen 5. oktober 2017) er sat i bero jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning 7. januar 2019.
Om miljøscreening og -vurderingen
På baggrund af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse har forvaltningen i september 2018 fået udarbejdet en miljøscreening af Trafikplan Indre Nørrebro af en ekstern rådgiver. I Miljøscreeningen blev det anbefalet, at der blev udarbejdet en miljøvurdering, som undersøgte fire forhold: Befolkningen og menneskers sundhed, jordarealer, luft og kumulative effekter (dvs. påvirkninger akkumuleret over tid). Miljøvurderingen blev på den baggrund udarbejdet i oktober 2018.
Overordnet konkluderer Miljøvurderingen, ”at Trafikplanen vil reducere den samlede biltrafik i kvarteret med 25%. Lokalt vil trafikomlægningen betyde ændringer i støj og vibrationer, fordi den interne trafik flyttes fra et sted i kvarteret til et andet. De ændrede miljøpåvirkninger vil være små, dog vil ændringen af støjniveauet i Wesselsgade være væsentlig, men stadig ligge et godt stykke under de vejledende støjgrænser”, jf. bilag 5 og 6.
Miljøvurderingen foreslår forskellige afværgeforanstaltninger, som vil reducere støjbelastningen i Wesselsgade fx nedsættelse af hastigheden til 15 km/t på en delstrækning, trafikchikaner, fartdæmpende tiltag og støjreducerende beplantning. Der er ikke ændret i selve Trafikplanen på baggrund af de foreslåede afværgeforanstaltninger, men der er indarbejdet afværgetiltag i Trafikpakke Indre Nørrebro. Tiltagene kan finansieres indenfor budgetbevillingen.
Borgerdialog og høring på BlivHørt
I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1533 af 10. december 2015 om miljøvurdering af planer og programmer skal Trafikplanen og miljøvurderingen i offentlig høring i minimum 8 uger. Trafikplanen har derfor været i 8 ugers høring på BlivHørt-portalen. Høring sluttede 17. december 2018, og der er indkommet 120 høringssvar, jf. bilag 8 og 9. Heraf er 105 fra borgere, ét fra et gårdlaug, 8 fra andels- eller ejerforeninger, ét fra en offentlig institution, og fem fra organisationer (Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro, Cyklistforbundet, Danmarks Naturfredningsforening og Områdefornyelse Nørrebros Styregruppe).
Flertallet af høringssvarene forholder sig til enkeltdele i Trafikplanen (herunder åbningen af Wesselsgade), og ikke til den overordnede struktur for trafikken i området eller til miljøvurderingen af planen. 25 høringssvar udtrykker opbakning til de positive effekter, planen har for det samlede kvarter. Det gælder bl.a. Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro og Områdefornyelse Nørrebros Styregruppe. Cyklistforbundet bakker op om den samlede plan, men er bekymret for cyklisternes sikkerhed i Wesselsgade. 81 ud af 120 høringssvar er fra borgere i og omkring Wesselsgade, som er kritiske overfor genåbningen af gaden for gennemkørende trafik. De samme synspunkter var fremme, da Trafikplanen blev vedtaget i februar 2016. Forvaltningen har udarbejdet et høringsnotat (bilag 8), der tematiserer og besvarer høringssvarene.
Hovedindhold i Trafikplanen
Trafikplanen danner en grundstruktur for trafikafvikling, spærringer, hastighedssænkning, sikre skoleveje, bløde forbindelser, parkering og klimatilpasning i projektområdet. Trafikplanens formål er at stoppe gennemkørende trafik, reducere biltrafikken i kvarteret med 25-30% og forbedre forholdene i hele kvarteret. Den samlede plan kan ikke gennemføres uden en genåbning af Wesselsgade.
Siden vedtagelsen i 2016 er de seks projekter under Trafikplanen blevet detailudviklet i dialog med borgerne. Borgerrepræsentationens godkendelse af Trafikplanen er nødvendig for, at arbejdet kan fortsætte.
Evaluering af Trafikplanen
Der er afsat midler til at overvåge og evaluere Trafikplanen et år efter færdiganlæg. Overvågning og evaluering vil bl.a. bestå af før/eftertællinger af trafik i Wesselsgade. Efter evalueringen vil det være muligt at lave justeringer af Trafikplanen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Der er tidligere afsat finansiering og anlægsmåltal til de tre projekter, der igangsættes.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har genvedtaget Trafikplanen, vil den være gældende og projektudviklingen af Skybrudsprojektet Hans Tavsens Park/Korsgade, Erstatningsparkering og Griffenfeldsgade kan fortsætte. Anlægsprojekterne Rantzausgade (skybrudssikring og forbedring af trafiksikkerhed), CP- Forbedring af krydset Rantzausgade/Nørrebroparken og Trafikpakke Indre Nørrebro er sat i bero i 2019, men kan genoptages ved en politisk beslutning. Den samlede realisering af Trafikplanen er først færdig, når alle disse projekter er færdiganlagt.
Pernille Andersen Lone Byskov
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at ”Trafikplan Indre Nørrebro” danner grundlag for trafikafvikling og en række anlægsprojekter på Indre Nørrebro, jf. bilag 4.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2019
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der ikke skal etableres erstatningspladser.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Å.
Imod stemte: A, C, F, I, O og Ø.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, F, O og Ø.
Imod stemte: I og Å.
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker at det tilstræbes, at der er samtidighed mellem afvikling af p-pladser og skabelse af p-pladser indenfor planens geografiske område,”
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker at følge udviklingen af den gennemkørende biltrafik på Wesselsgade og vil se en evaluering efter et år om forventningerne holdt stik.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at der ikke bør nedlægges parkeringspladser.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet ønsker ikke at genetablere de 66 parkeringspladser, som forslås omplaceret med Trafikplan Indre Nørrebro, idet parkeringspladser optager en alt for stor del af byen areal og understøtter fossildrevet privatbilisme med klimaudledning, trængsel og luftforurening til følge.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 30: Trafikplan Indre Nørrebro, genfremlæggelse (2018-0305745)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: V og C.
Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi kan ikke støtte denne trafikplan, der giver ringere fremkommelighed og dårlige parkeringsmuligheder.”
Enhedslisten og SF videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019:
”Vi ønsker, at det tilstræbes, at der er samtidighed mellem afvikling af p-pladser og skabelse af
p-pladser indenfor planens geografiske område.”
”Vi ønsker at følge udviklingen af den gennemkørende biltrafik på Wesselsgade, og vil se en
evaluering efter et år, om forventningerne holdt stik.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019:
”Vi finder, at der ikke bør nedlægges parkeringspladser.”
Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019:
”Alternativet ønsker ikke at genetablere de 66 parkeringspladser, som forslås omplaceret med
Trafikplan Indre Nørrebro, idet parkeringspladser optager en alt for stor del af byen areal og
understøtter fossildrevet privatbilisme med klimaudledning, trængsel og luftforurening til følge.”