Skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer
Der skal tages stilling til, om Københavns Kommune skal indarbejde krav om, i relevante udbud og kontrakter, at leverandørerne anvender grønne køretøjer, når de leverer varer og tjenesteydelser til kommunen. Grønne køretøjer er biler, der kører på el, biogas eller brint eller er plug-in-hybrid-biler.
De foreslåede miljøkrav til leverandørkøretøjer er forskellige fra udbud til udbud og afhænger af branchen og den teknologiske udvikling af grønne køretøjer. Samtidig er de relativt enkle og tager udgangspunkt i leverandørernes virkelighed.
Københavns Kommune stiller i dag nogle miljøkrav til leverandørkøretøjer. De foreslåede skærpede miljøkrav i denne indstilling rækker ud over de nuværende, reducerer udledningen af CO2 og partikler i København og gør luften renere for københavnerne.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det godkendes, at Københavns Kommune fra den 1. august 2019 stiller krav om, at leverandører, der leverer varer og tjenesteydelser til Københavns Kommune i person- og mindre varebiler, skal levere et på forhånd aftalt minimum af leverancerne i et grønt køretøj. Kravene indarbejdes i relevante udbud og kontrakter og ud fra en konkret vurdering,
- at det godkendes, at Københavns Kommune stiller krav om, at leverandører, der leverer varer og tjenesteydelser til Københavns Kommune i store varebiler, lastbiler og busser, skal levere dem i grønne køretøjer, når den teknologiske udvikling og markedet muliggør dette. Kravene indarbejdes i relevante udbud og kontrakter og ud fra en konkret vurdering.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetaftalen 2019 vedtog Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en analyse af mulighederne for at stille skærpede miljøkrav til de køretøjer, som Københavns Kommunes leverandører anvender til at transportere varer og tjenesteydelser til København med henblik på at reducere udledningen af CO2 og partikler i København (bilag 1).
Økonomiforvaltningen har udarbejdet analysen i samarbejde med konsulenthuset COWI, og har bl.a. analyseret CO2-aftrykket fra hhv. lette, mellem og tunge køretøjer, kommunens indkøb inden for udvalgte repræsentative indkøbskategorier, den teknologiske udvikling af grønne køretøjer samt miljø- og omkostningseffekten ved at anvende dem (bilag 2). Grønne køretøjer er defineret som biler, der kører på el, biogas eller brint eller er plug-in-hybrid-biler.
Analysens resultater
Analysen viser, at den teknologiske udvikling af person- og mindre varebiler, der kan køre på el, biogas eller brint eller er plug-in-hybrid-biler, er nået længere, end den er for tunge køretøjer som fx store varebiler, lastbiler og busser.
Det betyder, at det i dag primært er leverandører, der leverer varer og tjenesteydelser til Københavns Kommune i person- og mindre varebiler, som har mulighed for at skaffe grønne køretøjer og leve op til krav om at anvende grønne køretøjer, når de leverer til kommunen.
Den teknologiske udvikling af tunge køretøjer, som kan køre på el, biogas eller brint eller er plug-in-hybrid-biler, er langsommere. Det forventes, at kommunen kan stille begyndende krav om anvendelse af grønne køretøjer til leverandører med store varebiler og lastbiler inden for de næste par år.
Løsning
På baggrund af analysens resultater indstiller Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune indarbejder krav om, at leverandørerne anvender grønne køretøjer, når de leverer varer og tjenesteydelser til kommunen, i relevante udbud og kontrakter.
Konkret foreslås det at indskrive krav om, at et på forhånd besluttet minimum af leverancerne til Københavns Kommune skal ske med et grønt køretøj, i kontrakten med leverandøren. Det kan også indskrives som et tildelingskriterie i et udbud, at leverandøren skal anvende grønne køretøjer, for på denne måde at belønne de leverandører, der prioriterer grøn omstilling af deres køretøjer.
I 2019 og 2020 er det muligt at indarbejde skærpede miljøkrav i bl.a. følgende af Københavns Kommunes udbud, fordi varerne og tjenesteydelserne leveres i personbiler eller mindre varebiler: 1) udbud af vinduespolering med forventet kontraktstart i 2019, 2) udbud af låseserviceydelser med forventet kontraktstart i 2020, og 3) udbud af elektrikerydelser med forventet kontraktstart i 2020.
Stockholm Kommune har stillet skærpede miljøkrav til deres leverandørers køretøjer siden 2010, hvorfor Økonomiforvaltningen har været i dialog med Stockholm Kommune om udformningen af deres krav. Økonomiforvaltningen vurderer, at de skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer i denne indstilling er på linje med Stockholm Kommunes krav, når der tages højde for infrastrukturforskelle, bl.a. som følge af nationale love og regler mellem de to hovedstadskommuner. Fx er der i Sverige udviklet gode muligheder for at tanke biogas, hvorfor busser, der kan køre på biogas, er udbredte.
I Stockholm Kommune stiller de ligeledes de strengeste miljøkrav til person- og mindre biler, tilpasser deres krav til den indkøbte vare eller tjenesteydelse og de anvendte køretøjer på kontrakten, og de konkrete krav udformes på baggrund af en markedsdialog med leverandørerne forud for udbuddene.
Fleksible krav om anvendelse af grønne køretøjer
De foreslåede skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer er fleksible og sker ud fra en konkret vurdering. Det indebærer, at kravene afhænger af, om det er lette køretøjer som fx person- og mindre varebiler eller tungere køretøjer som fx store varebiler, lastbiler og busser, leverandørerne vil anvende på kontrakten. Kravene skærpes afhængigt af den teknologiske udvikling af grønne køretøjer.
Derudover tilpasses kravene efter om leverandørtransporterne på den konkrete kontrakt typisk er planlagte eller er ad hoc-kørsler. Det skyldes, at det ved planlagte leverancer er nemmere for leverandøren at planlægge at anvende et grønt køretøj, mens det ved ad hoc-kørsler, fx akutte tilkaldeopgaver inden for håndværkerområdet, ofte er vanskeligt at planlægge at have et grønt køretøj til rådighed, fordi leverandøren typisk kører for mange forskellige kunder. Et eksempel på et skærpet miljøkrav i en kontrakt, hvor en væsentlig del af leverandørkørslerne kan planlægges, er fx, at 20 pct. af kørslerne skal ske med et grønt køretøj.
Samtidig kan kravene afhænge af størrelsen af leverandørens kontakt med Københavns Kommune. Af følgende tabel fremgår miljøkrav til leverandørkøretøjer efter biltype, kontraktstørrelse og år. Mørkere farvenuance indikerer strammere miljøkrav og indikerer anvendelse af grønne køretøjer som tildelingskriterier, men ikke et krav, i udbud:
Tabel 1: Miljøkrav til leverandørkøretøjer efter biltype, kontraktstørrelse og år:
Kilde: COWI, ”Skærpede miljøkrav til leverandørtransport”, s. 4 (bilag 2). Tabellen er dog opdateret, så den afspejler den foreslåede miljøkrav i Københavns Kommune, hvor det er en andel af leverancerne og ikke antallet af biler i alt hos leverandøren.
De konkrete krav vil desuden afhænge af de markedsdialoger, som kommunens forvaltninger og indkøbsmedarbejdere holder med leverandørerne forud for et udbud. Under markedsdialogen vil det blive afklaret, hvilke konkrete miljøkrav, som den teknologiske udvikling og branchen kan leve op til.
Det anbefales ikke at skærpe miljøkravene til leverandørkøretøjer yderligere end det foreslåede. Det skyldes, at der er væsentlig risiko for, at markedet ikke vil kunne efterleve disse krav, hvilket kan medføre væsentlige meromkostninger for kommunen, eller at ingen vælger at byde på udbuddet.
Leverandørerne vil løbende skulle afrapporter på, hvorvidt de overholder, at den aftalte del af leverancerne til Københavns Kommune sker med grønne køretøjer, således som det er beskrevet i kontrakten.
Opfølgningen kan ske i forbindelse med de løbende opfølgningsmøder mellem Københavns Kommune og leverandørerne samt ved fremlæggelse af kørelister/kørselsstatistik for de køretøjer, som leverandøren anvender til udførelse af kontrakten.
Afrapportering på analyse af muligheder for brug af citylogistik
I forbindelse med budgetaftalen 2019 vedtog Borgerrepræsentationen ligeledes, at der skulle udarbejdes en analyse af mulighederne for at gøre brug af en citylogistik-løsning med henblik på at reducere trængsel, trafik og CO₂-udledning. Også denne analyse er blevet udarbejdet af Økonomiforvaltningen og konsulenthuset COWI (bilag 3). Citylogistik er en varedistributionsform, hvor alle leverandører leverer varer til ét lager, hvorfra varerne distribueres til forskellige steder.
Resultaterne viser, at Københavns Kommune endnu ikke er moden til en citylogistik-løsning. For at være moden til implementering af citylogistik, kræver det en fuld implementering af kommunens digitale indkøbsløsning, Kvantum Indkøb, så vareindkøbene er systemunderstøttet. Derudover er det ikke alle vareindkøb, der er egnet til distribution via citylogistik, fx nogle fødevarer, der har særlige håndterings- eller tidskrav.
Derudover kom regeringen i 2018 med et klima- og luftudspil, hvori den bl.a. ønsker at give de fem største danske byer mulighed for at skærpe miljøkravene til de dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler, der kører ind i miljøzonerne, samt trinvist stramme kravene (bilag 4). Såfremt udspillet bliver til virkelighed, vurderer Økonomiforvaltningen, at dette vil være en bedre og mere effektiv måde end citylogistik til at sikre grøn varelevering i København.
Økonomi
Det vurderes, at de skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer ikke vil øge priserne eller de administrative omkostninger væsentligt hverken for Københavns Kommune eller leverandørerne.
Videre proces
Hver forvaltning vil løbende sikre, at der stilles miljøkrav til leverandørkøretøjer i relevante udbud og kontrakter.
Oversigten over den teknologiske udvikling af grønne køretøjer, vil en gang årligt blive opdateret af Økonomiforvaltningen, således at forvaltningerne kan stille miljøkrav i udbud og kontrakter, der er på forkant af, hvad markedet kan leve op til.
Hver forvaltning vil løbende i forbindelse med opdateringen af udbudsplanen skulle opdatere, i hvilke af deres udbud, der stilles skærpede miljøkrav, og konkret hvilke miljøkrav, der stilles i kontrakten med leverandøren.
Økonomiudvalget vil årligt blive forelagt en oversigt over udbudsområder, hvor der stilles krav om grøn transport, og kan fx se ud som følger:
Udbud |
Kontraktstart |
Kontraktstørrelse |
Miljøkrav/tildelingskriterier |
Vinduespolering |
2019 |
|
|
Låseserviceydelser |
2020 |
|
|
Elektrikerydelser |
2020 |
|
|
Kommende udbud |
2020 |
|
|
Kommende udbud |
2021 |
|
|
Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, vil indstillingen forelægges Borgerrepræsentationen på mødet den 28. marts 2019.
Peter Stensgaard Mørch /Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 24: Skærpede miljøkrav til leverandørkøretøjer (2019-0034849)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At indstillingen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på:
- at der bliver opstillet konkrete og ambitiøse mål for både person- og mindre varebiler og for store varebiler, lastbiler og busser.
- At der bliver opstillet forslag til konkrete mål for et skalerbart antal kontrakter og udbud
- At der bliver stillet forslag til, hvornår kravene skal gælde ift. store varebiler, lastbiler og busser.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 4 stemmer mod 7. 2 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, V, C og O.
Undlod at stemme: B og F.
Økonomiudvalget besluttede i enighed at tilføje følgende 3. at-punkt til indstillingen:
” at Økonomiudvalget årligt bliver forelagt vurdering af, om udbudskriterierne kan strammes.”
Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten noterer sig, at COWI-rapporten viser en miljøgevinst ved at anvende citylogistik-løsningen i de kommunale indkøb og ønsker at arbejdet med at indarbejde en citylogistik-ordning i de kommunale indkøb genoptages, når Kvantum er fuldt implementeret”.