Mødedato: 19.03.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Håndtering af Legionella i Københavns Kommunes ejendomme

Se alle bilag

Behovet for et Legionella-forebyggelsesprogram er oprindeligt opstået i forlængelse af fjernvarmekonvertering på plejehjemmet Slottet i juni/juli 2018, hvor der opstod problemer med vandforsyningen og efterfølgende konstatering af for høje Legionella-koncentrationer i brugsvandet.

Økonomiudvalget blev på mødet den 13. november 2018 orienteret om, at Københavns Ejendomme og Indkøb var i gang med at udarbejde et forebyggelsesprogram for håndtering af Legionella i kommunens ejendomme, samt at planen ville fremlægges for Økonomiudvalget inden overførelsessagen 2018/19. Københavns Ejendomme og Indkøb har på baggrund af erfaringerne fra den nuværende indsats udarbejdet forslag til en plan for forebyggelse af Legionella.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forebyggelsesprogram for Legionella i Københavns Kommune godkendes.

Problemstilling

KEID har i løbet af 2018 udtaget prøver for Legionella på 106 institutioner, som betjener brugere med forhøjet risiko for at udvikle legionærsyge. Et stort antal af institutionerne havde Legionella-koncentrationer over den anbefalede reaktionsværdi. Dette er håndteret eller i gang med at blive håndteret ved driftsoptimeringer og/eller udbedring af anlæg. Erfaringerne fra indsatsen peger på et behov for en forebyggende Legionella-indsats med fokus på god drift.

Løsning

KEID har på den baggrund udarbejdet forslag til et Legionella-forebyggelsesprogram. Programmet omfatter de institutioner, hvor Københavns Kommune er ansvarlig for drift og vedligehold af vandsystemet. Programmet har fokus på institutioner, som har brugere med risiko for at udvikle legionærsyge.

Programmet består af:

  • Opkvalificering af driftspersonalet på risikoinstitutioner og hjælpeværktøjer til drift og monitorering.
  • Københavns Kommunes reaktionsværdier for Legionella.
  • Kontrolmålinger af vandkvalitet på risikoinstitutioner.
  • Metode til udvælgelse af risikoinstitutioner.

Opkvalificering af driftspersonalet på risikoinstitutioner og hjælpeværktøjer til drift og monitorering

God drift af vandsystemerne er afgørende for at forebygge Legionella. Selv i velkonstruerede vandsystemer kan der forekomme Legionella, hvis driften ikke sker efter særlige forskrifter. Til at understøtte driften gennemføres uddannelse af driftspersonalet på risikoinstitutioner.

Derudover udarbejdes informationsmateriale med digitale tjeklister, der kan bruges af driftspersonalet. Den driftsansvarlige kan dermed kontrollere, at driftsopgaverne udføres efter forskrifterne.

Københavns Kommunes reaktionsværdier for Legionella

Der er ikke fastsat nationale grænseværdier for acceptabel Legionella-koncentration, dog har Statens Serum Institut i år 2000 udarbejdet anbefalede reaktionsværdier. KEID har i samarbejde med Statens Serum Institut tilpasset deres anbefalede reaktionsværdier fra år 2000 til at være målrettet bl.a. risikoinstitutioner. Se bilag 1 for Københavns Kommunes reaktionsværdier for Legionella.

Kontrolmålinger af vandkvalitet på risikoinstitutioner

Kontrolmålinger udføres for at kontrollere effekten af driftsoptimeringen samt eventuelt til at tilpasse indsatserne. Kontrolmålingerne udtages kun i risikoinstitutionerne. Hyppigheden for hvornår målingerne gennemføres, baseres på en risikovurdering af institutionens vandsystem samt resultater fra tidligere målinger.

KEID anbefaler, at der skal gennemføres årlige målinger de første år. Herefter vil hyppigheden nedsættes på de institutioner, der har gode resultater. Den valgte tilgang er baseret på Statens Serum Instituts anbefalinger om at udtage prøver jævnligt i risikoejendomme. Der findes ingen nationale retningslinjer for, hvor tit man bør måle vandkvaliteten. Internationale og danske anbefalinger/erfaringer omkring kontrolmålinger fremgår af bilag 2.

Metode til udvælgelse af risikoinstitutioner

KEID definerer risikoinstitutioner som institutioner, hvor der er flere brugere med højere risiko for at udvikle legionærsyge fx ældre og immunsvækkede personer. Det betyder, at der kan være institutioner med enkelte brugere med forhøjet risiko for at udvikle legionærsyge, uden institutionen vurderes at være en risikoinstitution. Risikoinstitutioner defineres ud fra:

  1. At bygningsbrugere bliver eksponeret for forstøvet vand hovedsagelig ved brusebad.
  2. At mindst 10 % af brugerne har en forhøjet risiko for at blive smittet af legionærsyge. De 10% vil være et overslag anslået ud fra kendskabet til bygningens brugere.

KEID udpeger risikoinstitutioner i samarbejde med den enkelte forvaltning.

Institutioner hvor Københavns Kommune er lejer

Det er bygningsejers ansvar, at en bygning ikke er sundhedsskadelig. De steder, hvor Københavns Kommune ikke er ansvarlig for drift og vedligehold af vandsystemet, er det udlejerens ansvar at forebygge og håndtere Legionella-forekomster. KEID vil opfodre alle udlejere, hvor der er risikobrugere, til at udarbejde en plan om forebyggelse og håndtering af Legionella.

Københavns Kommune kan ikke stille krav til bygningsejer om, at de udtager kontrolmålinger. Dog kan Københavns Kommune selv vælge at gennemføre kontrolmålinger. Det forventes kun, at der udtages prøver, hvis der er mistanke om problemer med vandsystemet.

Økonomi

Legionella-forebyggelsesprogrammets samlede omkostninger dækkes af KEIDs grundbudget til vedligehold og forventes at være:

  • 0,8 mio. kr. til at opkvalificere driftspersonalet samt opbygning af system til kontrol af driftsopgaver (engangsudgift).
  • 0,66 mio. kr. årligt til udførelse af kontrolmålinger af vandkvaliteten på risikoinstitutioner ejet af KK eller selvejende institutioner i egne bygninger (varig udgift).

Der er kalkuleret med, at der udtages, kontrolprøver 1 gang årligt på 69 risikoinstitutioner. Omkostningen for én årlig kontrolmåling forventes at være ca. 7.500 kr. per institution, totalt 0,52 mio. For at organisere og håndtere resultat af prøvetagning for Legionella afsættes 0,14 mio. til 0,2 årsværk årligt. Der forventes en varig samlet omkostning for prøvetagning på 0,66 mio. kroner per år.

I de tilfælde hvor Københavns Kommune ikke har ansvaret for vandsystemet, fx steder hvor kommunen er lejer, skal bygningsejer stå for forebyggelse og omkostninger forbundet med Legionella. Københavns Kommune kan dog ikke kræve, at bygningsejer udtager kontrolmålinger af brugsvand. Der kan derfor være tilfælde, hvor KEID bliver nødt til at selv finansiere kontrolmålinger, hvor kommunen er lejer. Udgiften til kontrolmålinger kan derfor blive højere end 0,66 mio. kr.

I de tilfælde hvor driftsoptimering ikke er tilstrækkelig, vil styringsmodellen for vedligehold kunne dække udgifter til mindre vedligeholdelsesopgaver af afhjælpende karakter (de steder hvor kommunen har ansvaret for vandsystemerne). Der kan på nuværende tidspunkt ikke gennemføres større vedligeholdelsesopgaver af planlagt karakter, da der ikke har været prioriteret anlægsmåltal til planlagt vedligehold i 2018 eller 2019.

Selvejende institutioner i kommunale bygninger og selvejende institutioner i egne bygninger er som udgangspunkt omfattet af programmet. Dog kan der være kontraktlige forhold på enkelte selvejende institutioner i egne bygninger, der gør at vedligeholdelsesforpligtigelsen påhviler den selvejende institution.

KEID forventer at kunne gennemføre opkvalificering af driftspersonale i løbet af 2019. Kontrolmålingerne påbegyndes løbende og er fuldt indfaset i 2020.

 

Peter Stensgaard Mørch               /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 23: Håndtering af Legionella i Københavns Kommunes ejendomme (2018-0340401)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top