Mødedato: 19.03.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes aftale med staten om betalingsformidling

Se alle bilag

Økonomiudvalget besluttede på mødet den 20. november 2018, at Københavns Kommune fortsat skal anvende udvidet Offentligt Betalingssystem, samt at Økonomiforvaltningen skulle forelægge udvalget en indstilling om fortsat tilslutning til udvidet Offentligt Betalingssystem når de endelige aftalte vilkår for aftalen mellem Moderniseringsstyrelsen og Københavns Kommune var kendte

Aftalevilkårene mellem Moderniseringsstyrelsen og Københavns Kommune er nu fastlagt, og indeholder alene mindre ændringer i forhold til de vilkår, der har været gældende i den seneste aftaleperiode.

Aftalen mellem Københavns Kommune og Moderniseringsstyrelsen omfatter alle kommunens ind- og udbetalinger. Desuden indgår Dankort m.v. som en del af løsningen.

Økonomiudvalget skal tage stilling til at forlænge aftalen om betalingsformidling for en fireårig periode fra og med 1. april 2019 til 1. april 2023 med mulighed for forlængelse på yderligere to år.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Københavns Kommune indgår aftale om, at staten ved Moderniseringsstyrelsen håndterer kommunens betalingsformidling for en fireårig periode.

Problemstilling

Københavns Kommune tilsluttede sig i 2013 statens aftale med Danske Bank om betalingsformidlingsydelser via udvidet anvendelse af Offentligt Betalingssystem (udvidet OBS). Tilslutning til statens aftale indebar lavere gebyrer og en administrativ lettelse for kommunen. Københavns Kommunes betalingsformidling har siden været håndteret af statens valgte leverandør, Danske Bank. Aftalen udløber den 31. marts 2019 og Moderniseringsstyrelsen (MODST) har derfor gennemført nyt EU-udbud af aftalen, hvor den valgte leverandør igen er Danske Bank. 

Økonomiudvalget besluttede på mødet den 20. november at Københavns Kommune fortsat skal anvende udvidet OBS, samt at Økonomiforvaltningen skulle forelægge udvalget en indstilling om fortsat tilslutning til udvidet OBS, når de endelige aftalte vilkår for aftalen mellem MODST og Københavns Kommune var kendte. For Københavns Kommune vedkommende vil aftalen fortsat være mellem Københavns Kommune og MODST og således ikke med Danske Bank.

Løsning

Aftalen mellem Københavns Kommune og staten omfatter alle kommunens ind- og udbetalinger. Desuden indgår Dankort m.v. som en del af løsningen.

De aftalte vilkår for Københavns Kommunes udvidede anvendelse af Offentligt Betalingssystem under Moderniseringsstyrelsens kontrakt foreligger nu, og er vedlagt indstillingen som bilag 1. Vilkårene for den nye aftale er redaktionelt opdateret i forhold til vilkårene for den gældende aftale, som udløber 1. april 2019, og indeholder alene enkelte ændringer, som uddybes nedenfor.

Ændring vedrørende hvidvask

Særligt hvad angår Danske Banks sag om hvidvask i den estiske filial, indeholder aftalen mellem MODST og Danske Bank en bestemmelse om et sædvanligt opsigelsesvarsel på 9 måneder, hvormed staten kan opsige samarbejdet med Danske Bank uden begrundelse. Der er således mulighed for, at staten kan benytte sig af opsigelsesvarslet på 9 måneder, såfremt Danske Bank dømmes for hvidvask. Det skal dog bemærkes, at Danske Bank ikke på nuværende tidspunkt har modtaget endelig dom eller vedtaget bødeforlæg vedr. forholdene i Estland. Det skal også bemærkes, at efter reglerne har banken mulighed for ”self cleaning”, hvor banken selv ”rydder op” bl.a. ved at afvikle aktiviteter, der er i strid med reglerne, indfører effektive kontroller og foretager nødvendige ændringer i ledelsen.

Ifølge de aftalte vilkår mellem MODST og Københavns Kommune, der fremgår af bilag 1, kan Københavns Kommune endvidere på baggrund af en objektiv og saglig begrundelse, som f.eks. politisk beslutning, bringe aftalen til ophør med 12 måneders varsel til udgangen af en måned. Københavns Kommune kan herunder bringe aftalen til ophør, såfremt leverandøren eller dennes underleverandører har begået handlinger, der har ført til endelig dom eller har vedtaget bødeforlæg for overtrædelse af hvidvaskreglerne inden for det område, hvor leverandøren udøver sit erhverv. 

Ændring vedrørende kreditkort

 Kreditkort har været en del af den eksisterende aftale, men er i første omgang ikke en del af den nye aftale, da MODST endnu ikke har valgt leverandør for en ny periode. MODST har meddelt, at den eksisterende leverandør, SEB, fortsætter indtil en ny leverandør er valgt. Når ny leverandør er valgt, forventes Købehavns Kommune også at koble sig på den nye aftale. Dette vil ikke blive forelagt Økonomiudvalget, men vil blive håndteret administrativt af Økonomiforvaltningen, idet der er tale om en aftale af mindre forretningsomfang.

Kassekredit

Kommunens indeståender i forbindelse med betalingsformidlingen vil være med Nationalbanken / staten som modpart. Aftalen med staten indeholder fortsat ikke mulighed for kassekredit. Københavns Kommune har derfor foretaget eget udbud af kassekredit på 4 mia. kr. Indstilling om valg af leverandør forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i en separat indstilling.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Niveauet for gebyrerne i den nye aftale er på samme niveau som den eksisterende aftale, og udgør ca. 1 mio. kr. årligt. Gebyrerne holdes indenfor eksisterende budgetrammer.

Videre proces

Efter Økonomiudvalgets godkendelse vil de aftalte vilkår mellem MODST og Københavns Kommune blive underskrevet. Den ny aftale træder i kraft den 1. april 2019.

Når MODST har valgt leverandør til kreditkort, vil Økonomiforvaltningen sikre at  Københavns Kommune også tilsluttes denne aftale, såfremt det ikke har økonomiske konsekvenser.

 

Peter Stensgaard Mørch                  / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 16: Københavns Kommunes aftale med staten om betalingsformidling (2019-0053103)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2019

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

” dog således, at aftalen tilføjes de frivillige udelukkelsesgrunde efter udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 3.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 8 stemmer mod 3. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, V, C og O.

Undlod at stemme: Å og F.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er oplyst for udvalget, at der ikke skal gives kompensation ved opsigelse af kontrakten med 12 måneders varsel.”

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne forudsætter med deres godkendelse af sagen, at Københavns Kommune igangsætter en øjeblikkelig opsigelse af kontrakten, hvis Moderniseringsstyrelsens leverandør dømmes for hvidvask.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Tilføjelse af de frivillige udelukkelsesgrunde § 137, stk. 1 nr. 3, ville stille Københavns Kommune stærkere, hvis Danske Bank bliver dømt for hvidvask, og kommunen derfor vil ud af aftalen. De frivillige udelukkelsesgrunde giver nemlig mulighed for at inddrage yderligere konkrete og saglige hensyn, i tillæg til dem, der i forvejen finder anvendelse gennem de obligatoriske udelukkelsesgrunde.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet ønsker så vidt muligt ikke, at Københavns Kommune samarbejder med banker, der har været involveret i hvidvask- og eller skattelyaktivitet. Vi beklager, at der ikke foreligger noget alternativ til en aftale, der involverer Danske Bank, og agter at arbejde for, at aftalen ophæves, såfremt Danske Bank modtager dom for sin rolle i hvidvaskskandalen.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre stemt imod Enhedslistens ændringsforslag under forudsætning af, at Københavns Kommune står sig bedst ved at tilslutte sig de obligatoriske udelukkelses grunde som oplyst i en anden sag i november 2018. ”

Til top