Mødedato: 19.03.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Godkendelse af KKR sundhedssekretariat (fællesindstilling)

Se alle bilag

På Kommunekontaktrådet (KKR) for Hovedstadens møde den 4. februar 2013 blev det besluttet at anbefale kommunerne at etablere og finansiere et fælleskommunalt sundhedssekretariat, som bl.a. kan understøtte arbejdet omkring ’Det Nære Sundhedsvæsen’.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at etableringen og finansieringen af et fælleskommunalt sundhedssekretariat i Region Hovedstaden godkendes,
  2. at vedlagte bilag 1 godkendes som Københavns Kommunes svar til KKR Hovedstaden vedrørende det fælleskommunale sundhedssekretariat,
  3. at den årlige udgift til det fælleskommunale sekretariat i KKR Hovedstaden afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Administration fkt. 6.45.51.1, og
  4. at Københavns Kommune retter henvendelse til KL omkring den fremtidige proces for oprettelser af sekretariater i KKR-regi samt KL’s rolle heri, herunder finansieringen af fælleskommunale sekretariater.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indstillingen på sit møde den 28. februar 2013, jf. Oversigt over politisk behandling.

Problemstilling

KKR og kommunerne får i disse år en større og større rolle på sundhedsområdet. Kommunerne anvender betydelige ressourcer på den kommunale medfinansiering og på kommunernes egne forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser. Udgifterne må forventes at stige de kommende år, bl.a. som følge af den stigende opgaveglidning fra hospitalerne samt den generelle demografiske udvikling.

Med de afsatte 300 mio. kr. til sundhedsområdet i økonomiaftalen for 2013 og KL’s udspil om ’Det Nære Sundhedsvæsen’ får KKR en ny og central rolle i forhold til implementering af udspillet og opfølgningen herpå.

Der er generelt behov for mere principielt at fastlægge, hvilken rolle henholdsvis kommunerne, KL og KKR har i forhold til oprettelse af fælleskommunale sekretariater, herunder finansieringen af sådanne sekretariater.

Løsning

For at understøtte kommunernes muligheder for i højere grad at være proaktive i forhold til udvikling og styring af sundhedsområdet, foreslår KKR hovedstaden, at der etableres et fælleskommunalt sundhedssekretariat. For borgerne vil et fælleskommunalt sundhedssekretariat betyde, at kommunerne får et bedre grundlag for at varetage samarbejdet med region og hospitaler og mulighed for at sætte yderligere fokus på, at borgerne får en sammenhængende indsats, f.eks. ved ind- og udskrivninger fra hospital.

Sekretariatet forventes bl.a. at varetage følgende opgaver:

  • Administrativ opfølgning på og bidrag til udvikling og implementering af KL’s udspil om 'Det Nære Sundhedsvæsen' og på Sundhedsaftalerne.
  • Understøtte det tværkommunale og tværsektorielle samarbejde, fx via inddragelse af kommunalbestyrelser, kommunale administrationer og andre aktører i høringer, temamøder, konferencer mv.
  • Deltage i sekretariatsbetjening af politiske og administrative udvalg, fx Embedsmandsudvalg for Sundhed, de kommunale medlemmer af Sundhedskoordinationsudvalget, de kommunale repræsentanter i Den Administrative Styregruppe for Sundhedsaftaler mv.
  • Understøtte udarbejdelsen af fælles metode for effekt og resultatopfølgning for sundhedsindsatsen.
  • Understøtte udarbejdelsen af oplæg og analyser på kommunale kerneområder i sundhedsindsatsen.
  • Styrke mulighederne for at formulere klare fælles kommunale holdninger, strategier og prioriteringer på det kommunale sundhedsområde og være dagsordenssættende over for samarbejdspartnerne i regionen, på hospitalerne og i praksissektoren.

Set i lyset af de mange forestående opgaver på sundhedsområdet, foreslår KKR, at sekretariatet etableres i første halvår af 2013. Placering af sekretariatsfunktionen vil indgå i en evaluering, som udarbejdes inden valgperiodens udløb af KKR's administrative struktur. Som udgangspunkt forslås sekretariatet placeret i KKR Hovedstadens formandskommune, Albertslund. Sekretariatet skal bestå af to årsværk og finansieres af kommunerne fordelt efter antal indbyggere. Det betyder, at Købehavns Kommune vil skulle betale ca. en tredjedel af sekretariatet, svarende til 483.786 kr. pr. år, mens de øvrige 28 kommuner i regionen skal finansierer de resterende to tredjedele.

KKR anmoder kommunerne i hovedstaden om en tilbagemelding senest den 11. april 2013, såfremt kommunen ikke mener sig i stand til at godkende forslaget (bilag 2).

Københavns Kommunes holdning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at oprettelsen af et fælleskommunalt sundhedssekretariat i Region Hovedstaden godkendes.  Der er brug for, at de 29 kommuner i Region Hovedstaden har en fælles administrativ og politisk platform i samarbejdet med Region Hovedstaden og kan fremstå som en enhed.  Et sundhedssekretariat vil være en central driver i dette. Fra et borgerperspektiv vil et sekretariat være med til at sikre ensartethed og kvalitet i de kommunale sundhedsydelser og sammenhængende borger- og patientforløb på tværs af sektorerne.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan afholde Københavns Kommunes årlige udgift til sekretariatet indenfor deres ramme.

Den forslåede finansieringsmodel gør dog, at det indstilles at sende vedlagte svar til KKR (bilag 1), der angiver kommunens ønske til placering af sekretariatet, og til den fremtidige proces for etableringer af sekretariater i KKR regi.

Københavns Kommune ønsker, at sekretariatet placeres i en sundhedsafdeling i en kommune, idet sekretariatet bedre kan opfylde sine målsætninger om at understøtte det tværkommunale samarbejde og tværsektorielle samarbejde, hvis der er tæt sammenhæng mellem kommunal praksis og sekretariatet. Københavns Kommune tilbyder at varetage sekretariatet, da der i Københavns Kommune er en specialiseret enhed, der vil kunne bidrage til, at sekretariatet på en meget velkvalificeret måde kan løfte opgaven. Dertil kommer den naturlige sammenhæng i forhold til, at formandsposten for de kommunale repræsentanter i Sundhedskoordinationsudvalget på nuværende tidspunkt varetages af Københavns Kommune.

Københavns Kommune foreslår endvidere i svaret, at kommunalbestyrelserne inddrages tidligere i processen ved fremtidige forslag om etablering og finansiering af sekretariater i KKR regi.

Endelig mener Københavns Kommune, at der principielt er behov for at klargøre KL’s rolle i forhold til oprettelse af fælleskommunale sekretariater. Københavns Kommune foreslår, at KL altid bør inddrages, når der oprettes nye sekretariater i KKR regi. Ligeledes at der i regi af KL bør opstilles nogle generelle kriterier for oprettelse af sekretariater i KKR, herunder at sekretariaterne skal kunne udvise en positiv effekt for kommunerne, f.eks. ved indgåelse af en aftale om aftalt opgaveovertagelse fra regionerne, samt hvordan sekretariaterne finansieres. Københavns Kommune vil henvende sig til KL herom.

Økonomi

Det fælles sundhedssekretariat i Region Hovedstaden koster 1,5 mio. kr. i årlig drift, svarende til 0,87 kr. pr. indbygger pr. år. Sekretariatet skal finansieres af kommunerne fordelt efter antal indbyggere. Det betyder, at Købehavns Kommune vil skulle betale 483.786 kr. (2013 p/l) årligt. Udgiften afholdes af Sundheds- og Omsorgsudvalget, bevilling Administration fkt. 6.45.51.1.

Københavns Kommunes andel af 300 mio.kr. til sundhedsområdet fra økonomiaftalen udgør 30,1 mio. kr. Midlerne er fordelt varigt med budget 2013 i en Sundhedspakke, der rammer en bred vifte af indsatser inden for forebyggelse mv.

Videre proces

Efter godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 28. februar 2013 sendes indstillingen i Økonomiudvalget den 19. marts 2013. Herefter sendes svaret til KKR Hovedstaden med evt. ændringer fra udvalgene.

 

 

 

Claus Juhl                                                 /Katja Kayser

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at etableringen og finansieringen af et fælleskommunalt sundhedssekretariat i Region Hovedstaden godkendes,
  2. at vedlagte bilag 1 godkendes som Københavns Kommunes svar til KKR Hovedstaden vedrørende det fælleskommunale sundhedssekretariat,
  3. at den årlige udgift til det fælleskommunale sekretariat i KKR Hovedstaden afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Administration fkt. 6.45.51.1, og
  4. at Københavns Kommune retter henvendelse til KL omkring den fremtidige proces for oprettelser af sekretariater i KKR-regi samt KL’s rolle heri, herunder finansieringen af fælleskommunale sekretariater.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2013

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

.
Til top