Udmøntning af midler fra Budget 2013 til Projekt din betjent
Økonomiudvalget skal godkende udmøntning af midler under Projekt Din Betjent 2013-2016.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at udmøntning af 600.000 kr. fra Budget 13 til videreførelse af samarbejdet mellem Københavns Kommune og Københavns Politi i regi af projekt Din Betjent, godkendes.
Problemstilling
Med budgettet for 2013 er der afsat 600.000 kr. i 2013-2016 til at videreføre Din betjent samarbejdet mellem Københavns Kommune og Københavns Politi om fælles kompetenceudvikling og tryghedsskabende kampagner.
”Projekt Din betjent” har til formål at styrke og understøtte Københavns Politis lokalpolitiindsats Din Betjent. Din Betjent er lokale politibetjente, der skal bringe borgere og politi tættere på hinanden og styrke trygheden lokalt. Lokalbetjentene er i tæt dialog og samarbejder med borgere og lokale aktører i deres lokalområde, hvilket giver mulighed for at tage hånd om problemerne, før de udvikler sig. Din betjent vandt EUCPN’s pris for bedste kriminalpræventive projekt i Europa 2012. Med prisen fulgte 10.000 euro.
Økonomiudvalget skal beslutte, hvorledes kommunen fremadrettet skal tilrettelægge Projekt Din betjent.
Løsning
Kompetenceudvikling
Under ”Projekt Din Betjent” har kommunen i tæt samarbejde med Københavns Politi gennemført årlige kompetenceforløb for politibetjente og kommunale medarbejdere, der dagligt arbejder med kriminelle og kriminalitetstruede unge, en række fælles kampagner samt udmøntet midler til akutindsatser over for uroskabende unge på Nørrebro og i Voldparken.
Med aftalen København i vækst er der afsat midler til en akutpulje, som kan bruges til indsatser i tilfælde af skyderier eller lignende i byen. Der afsættes derfor ikke midler til akutindsatser under projekt Din Betjent fremover.
Hovedformålet med de hidtil gennemførte kompetenceudviklingsforløb har været at styrke kendskabet til de to organisationers arbejdsmetoder og organisatoriske opbygning samt at danne netværk blandt kommunens medarbejdere og lokalpolitibetjentene på bydelsplan. Både kommunens medarbejdere og Københavns Politi har tilkendegivet, at forløbet har været relevant og bidraget til at styrke det lokale samarbejde f.eks. omkring udfordringer med uroskabende og kriminalitetstruede unge.
Siden kommunens Projekt Din Betjent startede, er lokalpolitiindsatsen udbredt fra kun at dække Station Bellahøj til også at omfatte områder inden for Station City og Station Amager. Det vil derfor være relevant at tilbyde et fælles kompetenceudviklingsforløb for betjente og kommunale medarbejdere i disse områder.
Fælles kampagner
Der har hidtil været gennemført en række fælles kampagner under Projekt Din Betjent med henblik på at nedbringe særlige kriminalitetstyper. Kampagnerne giver mulighed for at sende et stærkt fælles budskab samt eventuelt at forpligte hinanden på øvrige aktiviteter i relation til kampagnerne.
Mere liv – mindre kniv. Indsats mod knive i København
I løbet af 2012 har København oplevet flere alvorlige episoder med knivstikkerier, bl.a. i Folkets Park samt i Vanløse og på Vesterbro, hvor to unge mænd mistede livet. Samtidig viser nøgletal for kriminalitet, som forelægges Økonomiudvalget kvartalsvis, at der er sket en stigning i overtrædelser af våbenloven med kniv på 66 % i 2012 i forhold til 2011. En analyse fra Københavns Politi viser, at knive er mest udbredt blandt unge på Amager, Nørrebro og i Valby/Sydhavnen.
Erfaringer fra udlandet har vist, at målrettede oplysningskampagner, der sigter på at ændre unges holdning til at gå med kniv, har god effekt. Det foreslås derfor, at der afsættes midler til en indsats, som skal bearbejde unges holdning til at gå med kniv og informere om risikoen for, at et tilfældigt skænderi pludselig udvikler sig til drab.
Under temaet ”Mere liv – mindre kniv” foreslås en langsigtet kommunikationsindsats, der over de næste tre år skal påvirke unge drenge i risikomiljøerne til ikke at gribe til kniv. Med indsatsen skal der etableres og udvikles dialog med de unge drenge om årsagerne til og risiciene ved at gå med kniv. Drengene skal samtidig engageres til selv at fortsætte og udbrede dialogen som ’ambassadører’ for ”Mindre kniv – mere liv”.
Indbrudskampagne
Julen er højsæson for indbrud og Københavns Politi prioriterer derfor indsatsen mod indbrud højt i december. Projekt Din Betjent har udviklet kampagnen ”Stop indbrud, Start snakken”, som har kørt i forskellige bydele i december måned siden 2010. Kampagnen giver gode råd til, hvordan man kan forebygge indbrud via nabohjælp, og understøtter politiets intensive indsats for at knække indbrudskurven i december samt Det Kriminalpræventive Råds nabohjælpskoncept, som blev relanceret i november 2012. Indbrudskampagnen gennemføres i samarbejde med lokaludvalgene og politiet i København. Indbrud er samlet set faldet med 17% siden 2009, og 10% mellem 2011-2012.
Det foreslås, at kampagnen Stop indbrud – start snakken fortsat gennemføres årligt i samarbejde med Københavns Politi med henblik på at understøtte og styrke politiets indsats mod indbrud i julen.
Økonomi
Aktiviteter i indeværende indstilling finansieres af midler afsat med Budget 2013 til Projekt Din Betjent. Udgifterne afholdes på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.45.51.1.
Tabel 1. Budget for Projekt Din betjent 2013-2016
Driftsaktivitet, 1.000 kr. - 2013 p/l |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
Fælles kompetenceudviklingsprojekt |
300 |
300 |
300 |
300 |
Kampagner i samarbejde med Københavns Politi |
300 |
300 |
300 |
300 |
Driftsudgifter i alt |
600 |
600 |
600 |
600 |
Claus Juhl / Bjarne Winge
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.