Mødedato: 19.02.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Justering af retningslinjer for brugen af sociale klausuler i offentlige udbud

Se alle bilag
I forbindelse med udbud og indgåelse af kontrakter med eksterne leverandører har Københavns Kommune siden september 2010 anvendt sociale klausuler. Klausulen stiller krav om, hvor mange praktikantårsværk en leverandør skal bidrage med, når de arbejder på en opgave for kommunen. Formålet er at sikre praktikpladser på kommunens udbud, hvor det vurderes, at det er muligt at uddanne elever og lærlinge. Regeringen har besluttet at justere Statens retningslinjer for brugen af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i offentlige udbud. Retningslinjerne gælder for kommunerne. Kravet, for hvornår offentlige udbud er omfattet af krav om lærepladser, skærpes. Fra årsskiftet 2019 er Statens retningslinjer ændret således, at kontraktværdien for hvornår ordregiverne skal overveje brugen af sociale klausuler, sænkes fra 10 mio. kr. ekskl. moms til 5 mio. kr. ekskl. moms. Formålet er at skabe flere uddannelses- og praktikpladser. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, hvorvidt Københavns Kommune, på samme måde som Staten, skal tilrette egne retningslinjer.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at kontraktværdien for hvornår det i Københavns Kommune skal vurderes, om der kan stilles krav om beskæftigelse af praktikanter ved arbejdets udførelse, tilsvarende ændres fra 10 mio. kr. til 5 mio. kr. gældende for udbud af bygge-, anlæg- og tjenesteydelsesopgaver med virkning fra 1. marts 2019,
  2. at det godkendes, at kontraktværdien for hvornår det i Københavns Kommune skal vurderes, om der kan stilles krav om beskæftigelse af praktikanter ved arbejdets udførelse, ændres fra 8 mio. kr. til 5 mio. kr. gældende for udbud af renoveringsopgaver med virkning fra 1. marts 2019.

Problemstilling

I 2013 udarbejdede Staten en vejledning, der pålagde kommunale ordregivere at overveje brugen af sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud samt at forklare, hvis der ikke anvendes sociale klausuler. Da Københavns Kommune var frontløber på området for anvendelse af sociale klausuler i Danmark og havde erfaring hermed, bistod kommunen med sparring under udarbejdelsen af vejledningen. Vejledningen endte med at lægge sig tæt op ad Københavns Kommunes eksisterende retningslinjer inden for området.

Ændrede retningslinjer

Fra årsskiftet 2019 er Statens retningslinjer for kommunale ordregivere ændret således, at kontraktværdien for hvornår, at ordregivere skal overveje brugen af sociale klausuler, sænkes fra 10 mio. kr. ekskl. moms til 5 mio. kr. ekskl. moms (jf. bilag 1 Opdateret vejledning om sociale klausuler i udbud, december 2018). Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, hvorvidt Københavns Kommune skal sænke interne tærskelværdier tilsvarende. Da vejledningen fra Staten bygger på et ”følg- eller forklar” princip, har Københavns Kommune ikke pligt til at tilrette egne tærskelværdier, så de følger de nye retningslinjer. Kommunen skal dog forklare og begrunde, hvorfor man i givet fald ikke følger Statens tærskelværdier i konkrete udbud.

Københavns Kommunes gældende retningslinjer for, om der skal skrives en social klausul ind vedr. beskæftigelse af praktikanter, i en leverandørkontrakt, er, når opgaven:

  1. ligger inden for bygge-, anlægs- og tjenesteydelsesområdet
  2. strækker sig over minimum 6 måneder
  3. har en samlet skønnet kontraktsum på minimum 10 mio. kr.
  4. har skønnede lønudgifter for minimum 4 mio. kr.

For opgaver vedrørende renovering skal Københavns Kommune overveje brugen af sociale klausuler, når opgaven: 

  1. har en samlet skønnet værdi på minimum 8 mio. kr.
  2. har en lønsum på minimum 3 mio. kr.

(jf. bilag 2 Cirkulære om skærpet anvendelse af sociale klausuler).

Løsning

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune tilretter sine retningslinjer, således at Statens nye tærskelværdi anvendes, for alle bygge-, anlægs- og tjenesteydelseskontrakter, herunder opgaver vedrørende renovering. Det betyder, at kontraktværdien for hvornår, at Københavns Kommunes forvaltninger og indkøbsafdelinger skal overveje brugen af sociale klausuler, tilsvarende ændres fra 10 mio. kr. til 5 mio. kr. for bygge-, anlægs- og tjenesteydelseskontrakter og fra 8 til 5 mio. kr. for kontrakter vedrørende renovering. Vurderingen er, at denne tærskelværdi matcher uddannelsespotentialet i kommunens udbud. Dertil kommer at Københavns Kommune som foregangskommune inden for dette område, bør følge Statens retningslinjer.

Nuværende retningslinjer

Københavns Kommune vil fortsat skulle følge kommunens øvrige retningslinjer for anvendelsen af sociale klausuler. Hertil kommer at kommunen forsat vil anvende det ”følg- eller forklar” -princip, som tilsvarende fremgår af Statens vejledning. Det betyder at Københavns Kommune ved udbud, der ligger inden for ovenstående krav, skal stille krav om sociale klausuler, der pålægger leverandøren at beskæftige praktikanter. Alternativt skal ordregiveren forklare, hvorfor det ikke er relevant at anvende sociale klausuler i udbuddet. Baggrunden for fravalg af anvendelse af sociale klausuler kan fx være, at opgaven ikke indeholder et uddannelsespotentiale for de omfattede målgrupper, hensynet til økonomi, eller der er indgået en frivillig partnerskabsaftale med henblik på at skaffe praktikpladser på området.

Københavns Kommunes klausul medfører yderligere den forpligtigelse, at der i særlige tilfælde ved udbud af opgaver kan stilles krav om beskæftigelse praktikanter, hvor tærskelværdierne ikke er opfyldte. Det kræver at udbuddet grundet opgavens karakter, vurderes at have en særligt høj andel af faglært arbejde (jf. bilag 2 Cirkulære om skærpet anvendelse af sociale klausuler). Dertil kommer at Københavns Kommune i medfør af klausulen, kan stille sine krav i form af en kombination af krav og frivillighed. Derudover kan kommunen, i de udbud hvor det giver mening, bruge beskæftigelse af praktikanter som konkurrencebarometer, hvilket dermed indgår som en del af bedømmelsen af tilbuddet.

Med virkning fra 1. januar 2014 har Københavns Kommune skærpet sin anvendelse af sociale klausuler, således at de ikke kun omfatter hensynet til lærlinge. Det blev tilføjet at klausulerne også kan stille krav til ansættelse af udvalgte målgrupper af ledige med behov for et virksomhedsrettet beskæftigelsesforløb og studerende med behov for et specifik uddannelsesforløb. Disse målgrupper omfattes af sociale klausuler på samme måde som lærlinge og dermed i de tilfælde, hvor udbuddet vurderes konkret relevant og egnet hertil.

Det bemærkes, at Københavns Kommunes sociale klausul ikke medfører et krav om (ny)ansættelse, men alene et krav om beskæftigelse af praktikanter, hvorfor allerede ansatte praktikanter tæller med i opfyldelse af Københavns Kommunes klausul. Et forhold som arbejdsmarkedet parter har vist opbakning til.

Københavns Kommune efterlever allerede den del i Statens opdaterede vejledning, der vedrører en præcisering af at kommunen skal følge op på om et kontraktvilkår efterleves. Kommunen har siden starten af 2018 ved pladsbesøg hos leverandørerne, sikret en dialogbaseret opfølgning på sociale klausuler, ved at spørge ind til hvorvidt klausulerne bliver efterlevet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen har været sendt i høring i alle forvaltninger. Teknik- og Miljøforvaltningen har som eneste forvaltning afgivet bemærkninger. Forvaltningen understreger, at det er vigtigt at fastholde at vurderingen af praktikantpotentialet i udbud, sker af den ansvarlige projektleder i samråd med dennes enhedschef og den eksterne rådgiver på projektet. Med denne indstilling lægges der ikke op til at ændre denne praksis.

Ændres tærskelværdierne, vil de få virkning fra og med d. 1. marts 2019, hvormed opgaver, der udbydes i Københavns Kommune fra d. 1. marts 2019, vil omfattes heraf.

Diverse

Peter Stensgaard Mørch                           /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Justering af retningslinjer for brugen af sociale klausuler i offentlige udbud (2018-0325546)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2019

SF fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt 3. at-punkt:

” at det godkendes, at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen at undersøge, hvordan man vil kunne pålægge sociale klausuler på indkøb af IT- og serviceydelser.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top