Mødedato: 19.02.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Praksis for kompensation for CO2-udslip fra flyrejser

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal tage stilling til en praksis for, hvordan Københavns Kommune fremadrettet kan kompensere for det CO2-udslip, som kommunens flyrejser udleder.

Forslaget indebærer, at kommunens forvaltninger CO2-kompenserer ved årligt at betale et beløb, der afhænger af antallet og længden af forvaltningens flyrejser, til en på forhånd besluttet certificeret organisation.

Organisationen støtter projekter om fx vindmøller eller solceller, der reducerer CO2-udledningen lige så meget som den mængde CO2, som forvaltningens flyrejse har udledt. Udgiften til Københavns Kommunes CO2-kompensation i forbindelse med flyrejser i 2017 ville ved denne model have været ca. 55.000 kr.

Forslaget indebærer desuden, at der årligt skal ske en revurdering af valget af organisation for at sikre, at Københavns Kommune altid anvender den mest effektive organisation på markedet og alene kompenserer til projekter, som opnår den tilsigtede positive effekt på klimaet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at kommunens forvaltninger CO2-kompenserer ved årligt at betale et beløb, der afhænger af antallet og længden af forvaltningens flyrejser,
  2. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen årligt revurderer, hvilken certificeret organisation, der indbetales CO2-kompensation til, således at det i videst muligt omfang altid er den mest effektive og ambitiøse organisation på markedet, der anvendes,
  3. at medlemsforslaget fra Radikale Venstre og Alternativet af den 11. oktober 2018 (bilag 1) hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. oktober 2018, at Økonomiforvaltningen skulle udarbejde et forslag til en praksis for CO2-kompensation for kommunens flyrejser til politisk behandling (bilag 1) – dvs. en praksis for betaling til projekter om fx vindmøller eller solceller, der reducerer CO2-udledningen lige så meget som den mængde CO2, der er udledt ved politikerens eller embedsmandens flyrejse.

Samtidig blev det vedtaget, at Økonomiforvaltningen skulle genbesøge den vedtagne praksis fra 2009 (bilag 2) og omlægge den til den mest effektive og ambitiøse løsning, således at Københavns Kommune fra den 1. januar 2019 på bedste vis kan kompensere for CO2-udslip fra flyrejser.

Med denne indstilling besluttes en fælles praksis for kompensation af CO2-udslip, som passer til omfanget af klimaaftrykket fra Københavns Kommunes flyrejser. Økonomiforvaltningen har modtaget bidrag fra Klimasekretariatet under Teknik- og Miljøforvaltningen, som er den af kommunens enheder, der har faglig viden om CO2-kompensation. Klimasekretariatet har været i dialog med eksterne aktører med henblik på at finde den bedste løsning.

Løsning

Økonomiforvaltningen indstiller følgende praksis for kompensation for CO2-udslip ved Københavns Kommunes flyrejser:

Rapport med antal flyrejser og beregninger af CO2-udslip
Københavns Kommune har en aftale med en rejseleverandør, som kommunens flyrejser skal bestilles igennem. På nuværende tidspunkt er leverandøren rejseselskabet Egencia. Leverandøren kan trække en rapport over antallet og længden af kommunes flyrejser og på den baggrund lave beregninger på mængden af udledt CO2 på forvaltningsniveau.

Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) under Økonomiforvaltningen vil i begyndelsen af hvert år bede leverandøren af flyrejser om at trække rapporten over Københavns Kommunes flyrejser og beregne mængden af hver forvaltnings CO2-udledning for året før.

Når forvaltningerne vælger at købe deres flyrejser gennem den leverandør, som Københavns Kommune har indgået en aftale med, vil beregningerne af deres CO2-udslip således automatisk indgå i leverandørens rapport, og den indstillede proces vil sikre, at Københavns Kommune kompenserer for CO2-udslip ved flyrejser.

Såfremt særlige omstændigheder gør, at forvaltningerne har købt enkelte flyrejser gennem andre rejseselskaber end kommunens leverandør, vil det være forvaltningens eget ansvar at udregne og betale beløbet for CO2-kompensation.

Betaling af CO2-kompensation til organisation
På baggrund af rejseleverandørens rapport og beregninger af CO2-kompensationen, vil KEID betale det samlede beløb til en på forhånd besluttet organisation og efterfølgende opkræve det hos hver af forvaltningerne. På denne måde sikres det, at hver forvaltning betaler for deres CO2-kompensation.

På baggrund af Klimasekretariatets anbefalinger indstiller Økonomiforvaltningen, at Atmosfair udvælges som den organisation, der betales til for at CO2-kompensere i 2019. Atmosfair er en tysk non-profit organisation, som har specialiseret sig i CO2-kompensation fra flyrejser. Organisationen investerer kun i projekter inden for vedvarende energi og undlader projekter inden for genrejsning af skov, som flere klimaeksperter har rejst kritik af.

Årlig revurdering af organisation
Økonomiforvaltningen anbefaler, at valget af organisationen årligt revurderes i samarbejde med Klimasekretariatet.

Med en årlig revurdering af organisation vil det i videst muligt omfang blive sikret, at Københavns Kommune altid anvender den mest effektive og ambitiøse certificerede organisation på markedet, alene kompenserer til projekter, som opnår den tilsigtede positive effekt på klimaet, og at de lever op til en række kriterier, herunder er ægte, nye, effektive og uafhængige.

Økonomi

Nedenstående tabel er lavet på baggrund af en rapport fra Københavns Kommunes nuværende rejseleverandør Egencia, hvor det fremgår, at Københavns Kommune i 2017 udledte i alt 442 tons CO2 ved flyrejser fordelt på 2.492 enkeltture. En kvote til kompensation for CO2-udslip koster aktuelt ca. 125 kr. per ton CO2. Det samlede beløb for Københavns Kommunes CO2-kompensation i forbindelse med flyrejser ville derfor have været ca. 55.000 kr. i 2017.

Forvaltning

Antal enkeltture

Beløb i kr.

BIF

96

2.119

BUF

478

10.550

KFF

294

6.489

SUF

175

3.862

ØKF

418

9.226

SOF

313

6.908

TMF

718

15.847

I alt

2.492

55.000

BIF = Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
BUF = Børne- og Ungdomsforvaltningen
KFF = Kultur- og Fritidsforvaltningen
SUF = Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
ØKF = Økonomiforvaltningen
SOF = Socialforvaltningen
TMF = Teknik- og Miljøforvaltningen

Økonomiforvaltningen forventer et lignende beløb fremadrettet, men dette afhænger selvfølgelig af mængden af flyrejser og prisen på CO2-kompensation. Udgifter til hver forvaltnings betaling af CO2-kompensation skal afholdes inden for egen ramme.

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, vil indstillingen forelægges Borgerrepræsentationen på mødet den 28. februar 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                                         /Mads Grønvall                               

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Praksis for kompensation for CO2-udslip fra flyrejser (2018-0282913)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af nyt at-punkt:

”At det godkendes, at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen frem mod indstillingens behandling i Borgerrepræsentationen, at undersøge, om Københavns Kommune enten kan plante træer for et beløb svarende til den beregnede udgift, eller om Københavns Kommune kan plante træer i et omfang, der kan modsvarer den udledte mængde CO2. Træerne skal plantes i Københavns Kommune, hvis dette ikke er muligt, skal de plantes i øvrige dele af Danmark.”

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) vedr. indstillingens 1. at-punkt:

”At det godkendes, at kommunens forvaltninger CO2-kompenserer ved årligt at betale et beløb, der svarer til den mængde CO2, der udledes ved forvaltningens flyrejser.”

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse af nyt at-punkt:

”At de manglende betalinger for CO2-kompensation for de sidste 9 år siden beslutningens ikrafttrædelse den 1. januar 2010 tilbagebetales på den forvaltningsmæssige mest omkostningseffektive måde.”

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4) om tilføjelse af nyt at-punkt:

”At det undersøges hvordan de manglende betalinger på CO2-kompensation for de sidste 9 år siden beslutningens ikrafttrædelse den 1. januar 2010 kan tilbagebetales på den forvaltningsmæssige mest effektive måde, herunder om denne betaling evt. kan ske via puljen for uforudsete udgifter.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å og B.

Imod stemte: A, Ø, F, V, C og O.

 

Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 11 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: Å.

Imod stemte: A, Ø, F, V, C og O.

Undlod at stemme: B.

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å og B.

Imod stemte: A, Ø, F, V, C og O.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi mener, at det er decideret ansvarsfralæggelse over for borgerne og over for klimaet ikke at tilbagebetale den manglende CO2-kompensation fra de sidste 9 års flyrejser, som forvaltningerne helt har undladt at betale siden beslutningen trådte i kraft den 1. januar 2010. Det kan gøres på en omkostningseffektiv måde, som foreslået af forvaltningen ved at gøre 2017 repræsentativ for alle årene.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Det bedste værn mod CO2 udledning er at mindske antallet af flyrejser, derfor vil Enhedslisten stille forslag om, at der ved alle ikke-oversøiske rejser skal tilbydes togtransport som alternativ til fly. Vi vil derfor stille et forslag om ændring af rejsereglerne.”

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og SF har stor sympati for Alternativets ændringsforslag, men mener ikke at man kan pålægge forvaltningerne ekstraudgifter fra budgetter der er lukket”.

 

Til top