Mødedato: 19.02.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høring af revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 i offentlig høring. Handlingsplanen er udarbejdet i henhold til Miljøstyrelsens støjbekendtgørelse, som er den nationale implementering af EU's støjdirektiv.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende, at revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (bilag 2) sendes i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Københavns Kommune er ifølge Miljøstyrelsens bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner forpligtiget til at udarbejde en kortlægning af støj og en handlingsplan hvert femte år. Borgerrepræsentationen sendte forslag til handlingsplan tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen den 23. august 2018 på baggrund af ændringsforslag om, at nedsættelse af benzin- og dieseltrafik indgår som hovedredskab til at nedbringe vejstøj. Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til at sende revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 i offentlig høring. 

Løsning

Københavns Kommune har i Fællesskab København et mål om at halvere antallet af stærkt støjbelastede boliger i 2025, hvilket svarer til en reduktion på i alt 17.500 boliger. Dette er indarbejdet som mål i Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023. For at nå målet omfatter handlingsplanen en række indsatser, der reducerer støjen fra vejtrafik ved at begrænse benzin- og dieseltrafik (person-, vare- og lastbiler samt busser) samt nedsætte hastighedsgrænsen for trafikken m.v. (tema 1). Dette suppleres med indsatser, der afbøder generne fra vejstøj ved og i boligerne (tema 2). Der er således tilføjet indsatser til det oprindelige tema I, som omhandler at forebygge støj, mens de tidligere temaer 2 og 3 er slået sammen til et enkelt tema (tema 2), som omhandler at tilpasse bygninger til støjende omgivelser.

Tema 1. Støj fra biler

Reduktion i antallet af benzin- og dieselbiler/udskiftning til elbiler samt en generel nedsættelse af hastigheden er hovedred­skaberne til at nedbringe støj fra biler i København. Den støjreducerende effekt af færre benzin- og dieselbiler/udskiftning til elbiler vil primært kunne opnås på vejstrækninger, hvor hastighedsgrænsen er 40 km/t eller derunder, da støj fra personbilers dæk overstiger støjen fra benzin- og dieselmotorer ved hastigheder over 40 km/t. Redskaberne til dette er blandt andet en højere grad af prioritering af plads på vejene til grønne transportformer fx miljøzone og roadpricing, signaloptimering, cykelindsatser (blandt andet gennem etablering af cykelstier ved at reducere vejarealet til biler og parkering) og delebiler samt tiltag som at justere priser for beboerlicenser og parkeringstakst. For tunge køretøjer overstiger dækstøjen først motorstøjen ved 50-60 km/t. Derfor reduceres støjen fra tunge køretøjer gennem andre indsatser som miljøzone, støjsvag varelevering og emissionsfrie bybusser. Redskaberne til at reducere benzin- og dieseltrafik er allerede indarbejdet i form af en række initiativer i blandt andet KBH2025 Klimaplanen, Ren Luft Plan, Handlingsplan for Grøn Mobilitet og Københavns Cykelstrategi 2011-2025. Initiativerne har ikke en direkte støjreducerende effekt, men en afledt effekt på støjniveauet og antallet af støjbelastede boliger ved at overflytte transport til mindre støjende transportformer. Initiativerne beskrives samlet under indsats 1.1, som er en ny indsats i forhold til det tidligere forslag til handlingsplan.

Det mest effektive greb til støjreduktion på den korte bane er at nedsætte hastigheden på især de større veje kombineret med den allerede igangværende indsats med at reducere benzin- og dieseltrafik. Indsats 1.2 handler derfor om at nedsætte hastigheden og er en skærpet indsats i forhold til det tidligere forslag til handlingsplan. Hovedparten af de stærkt støjbelastede boliger ligger ud til større veje, hvorfor Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at effekten vil være stor, bl.a. jf. evaluering af Handlingsplan for Vejstøj 2013-2018 (bilag 2, s. 33). Evalueringen viser desuden, at indsatser som støjreducerende belægning (indsats 1.3) og støjsvage dæk (indsats 1.4) har bidraget til at reducere antallet af stærkt støjbelastede boliger, hvorfor de fortsat indgår i handlingsplanen. Ændret chaufføradfærd eksempelvis ved varelevering vil ligeledes have effekt på støjniveauet og indgår som ny indsats 1.5. 

Tema 2. Støj ved og i boligerne

I forhold til at afbøde gener fra vejstøj ved og i boliger er der to muligheder. Dels at sikre støjfrie udendørsarealer (indsats 2.1), dels støjisolering af bygninger (indsats 2.2-2.4). Dette er indsatser, som delvist indgår i forvaltningens myndighedsarbejde.

Oversigt over indsatser i revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023

Oversigten giver overblik over alle indsatserne i handlingsplanen. Der henvises generelt til handlingsplanen i bilag 2 for uddybning. Teksten i kursiv viser nye indsatser i forhold til det tidligere forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023.

 

Indsats

Mål

Finansiering

Tema 1. Støj fra biler

1.1. Reduktion af benzin- og dieseltrafik

En lang række allerede igangsatte og planlagte indsatser, der understøtter en reduktion af benzin- og dieseltrafik styrkes eller gennemføres, såfremt midler afsættes hertil og nødvendig lovgivning tilvejebringes (bilag 2, tabel s. 14-15). Omfatter bl.a. regulering af biltrafik (fx forhøjelse og/eller miljødifferentiering af parkeringstakst og beboerlicens, roadpricing), prioritering af grønne transportformer herunder cykelinfrastruktur samt optimering af gods- og varetransport.

Kan indgå i årlige budgetforhandlinger i regi af andre planer. På baggrund af regeringens klimaudspil fra oktober 2018 forventes tre af indsatserne at indgå i forhandlingerne om Overførselssag 2018-2019 (miljøzone, eldrevne taxaer, øget miljødifferentiering af parkeringstakster).

1.2. Nedsættelse af hastigheden på større veje

Hastighedsgrænser på 40 km/t på alle veje og 30 km/t på egnede veje. (Kræver ændring af Bekendtgørelse om lokale hastighedsgrænser). Hastigheden nedsættes på 11 delvejstrækninger, hvor hastighed er højere end 50 km/t. (Enkelte vejstrækninger kræver samarbejde og tilladelse fra politiet).*

Kan indgå i årlige budgetforhandlinger. Finansieringsbehovet til de udvalgte 11 delvejstrækninger er på op til 20 mio. kr. i planperioden til indretning og omlægning af vejene.

1.3. Støjreducerende vejbelægning

Udlægning af støjreducerende belægning på 20 km vejstrækning pr. år.

Igangsættelse af forsøg med nye typer vejbelægning.

Implementeres og finansieres i videst muligt omfang som en del af kommunens overordnede vejgenopretningsprogram og skybrudsprojekter, som dels indgår i Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme, dels i årlige budgetforhandlinger o. lign.

1.4. Støjsvage dæk til kommunale køretøjer

Støjsvage dæk til alle kommunale køretøjer. Dækkene skal leve op til EUs fremtidige grænseværdier på p.t. 72 dB (mærket med to lydbølger).

Indgår i Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme.

1.5. Støjsvag kørsel og varelevering

Varelevering i ydertimer udføres med støjsvage, certificerede køretøjer og materiel samt krav om uddannelse af chauffører i støjsvag adfærd.

Finansiering af midler til evaluering af forsøg og udarbejdelse af forordning kan indgå i årlige budgetforhandlinger.

Tema 2. Støj ved og i boliger

2.1. Lokalplanlægning i støjbelastede og støjfrie miljøer

Tilvejebringelse af viden om, hvordan der kan arbejdes med opfattelsen af udendørs støj gennem analyse af lokalplaner med stærkt støjbelastede udendørs opholdsområder samt optælling af lokalplaner med støjfrie miljøer.

Indgår i Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme.

2.2. Støjreduktion i byfornyelsesprojekter

Støjisolering af 3.700 støjbelastede boliger.

 

Finansieres i forbindelse med byfornyelsesprojekter.

2.3. Innovative vinduesløsninger

Udbredelse af innovative lydisolerende vinduesløsninger i nye støjbelastede boliger i København.

Indgår i Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme.

2.4. Vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner

Støjreducerende tiltag på daginstitutioner og skoler med planlagt vedligehold fra 2019.

 

Finansiering kan indgå i årlige budgetforhandlinger via Økonomiforvaltningen (Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID)).

* Bekendtgørelse om lokale hastighedsbegrænsninger (BEK nr. 1486 af 13. december 2017) giver mulighed for, at kommunen nedsætter hastighed på veje med under 50 km/t.

Økonomi

Københavns Kommune har ikke handlepligt i forhold til Handlingsplan for Vejstøj. Det vil sige, at kommunen har pligt til at udarbejde en handlingsplan, men ikke til at finansiere og igangsætte indsatserne. Udmøntning af indsatserne i handlingsplanen, der ikke er omfattet af eksisterende budgetramme eller af andre planer, vil derfor bl.a. ske ved prioritering i de årlige budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøforvaltningen kan ikke estimere det samlede behov for finansiering på grund af skalerbarhed i indsatserne. Finansieringsbehovet for indsatserne vil blive fastlagt i forbindelse med det konkrete projekt.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 i fornyet høring i otte uger i første kvartal af 2019. Efter høringsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af revideret Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i tredje kvartal af 2019.

 

Pernille Andersen                            Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (bilag 2) sendes i offentlig høring i otte uger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2019 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod nul. En undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi deler intentionen om at nedbringe støjen, men er ikke enig i alle virkemidlerne. Vi ønsker støjsvag asfalt, og ønsker ikke at bygge boliger i støjplagede områder.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: Høring af revideret forslag til Handlingsplan for Vejstøj 2018-2023 (2018-0307668)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. januar 2019:

”Vi deler intentionen om at nedbringe støjen, men er ikke enig i alle virkemidlerne. Vi ønsker støjsvag asfalt, og ønsker ikke at bygge boliger i støjplagede områder.”

Til top