Mødedato: 18.11.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af plangrundlag for vindmøller på Kalvebod Syd

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tiltræde en hvidbog med vurdering af de indkomne bemærkninger fra høringsperioderne samt tage stilling til endelig vedtagelse af kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og tillæg til lokalplan for "Grøften" med tilhørende miljøvurderinger for vindmøller på Kalvebod Syd.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

    1.   at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 238 ”Grøften” med miljøvurdering vedtages endeligt med 
          alternativet med møllestørrelse 148 m som foreslået i afsnittet løsning (bilag 4).

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2. at tiltræde hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1).

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    3.   at kommuneplantillæg for Kalvebod Syd med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages 
          endeligt med alternativet med møllestørrelse 148 m som foreslået i afsnittet løsning (bilag 2 
          og 3).

Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen i sit møde den 10. november 2014, jf. 'Oversigt over politisk behandling'.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. november 2011 at sende forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 med VVM-redegørelse og miljøvurdering samt forslag til lokalplantillæg for vindmøller ved Kalvebod Syd og Prøvestenen i offentlig høring i 2 måneder. Kommuneplantillægget omfattede desuden vindmøller ved Lynetten. Planerne er efterfølgende vedtaget endeligt for så vidt angår Prøvestenen og Lynetten. Naturstyrelsen nedlagde veto mod planerne for Kalvebod Syd, da styrelsen mente, at forslaget var i strid med overordnede interesser herunder bl.a. Fingerplanen og naturbeskyttelseshensynene i Natura2000-området. Forslaget til lokalplantillæg var dog ikke omfattet af vetoet.

Efter forhandlinger med Naturstyrelsen blev der opnået enighed om mindre justeringer af planerne for Kalvebod Syd, og Borgerrepræsentationen vedtog 11. april 2013 på ny at sende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 med VVM-redegørelse og miljøvurdering for vindmøller ved Kalvebod Syd i offentlig høring i 2 måneder. Alle de høringssvar, som er indkommet i høringsperioderne, er resumeret og vurderet i hvidbogen (bilag 1).

Løsning

Planforslagene til placering af vindmøller på Kalvebod Syd skal ses som led i klimaplanens målsætning om CO2-neutralitet i 2025. Vindmøllerne på Kalvebod Syd forventes i deres levetid at bidrage til en reduktion af CO2-udledningen, der svarer til ca. 3.700 gennemsnitsdanskeres udledning i 25 år. Vindmøllernes levetid på 25 år betyder, at driftsfasen for møllerne forventes at være afsluttet før den planlagte omlægning af Kalvebod Miljøcenters arealer til intensive rekreative områder.

Planforslagene indeholder to alternativer med henholdsvis 148 m høje møller og 120 m høje møller. Der er ikke væsentlige forskelle på miljøpåvirkningerne mellem de to alternativer, og der ses ikke at være forhold, der taler imod de 148 m høje møller. Forvaltningerne indstiller derfor, at alternativet med de 148 m høje møller vedtages, da de har den største effekt og dermed bidrager mest til CO2-reduktionen - 3700 personer udledning i 25 år mod ellers kun 2600 personers udledning.

Der er fremkommet 74 høringssvar til planforslagene i den første høring og 36 i den anden. Hertil kommer to underskriftindsamlinger fra borgere i Hvidovre. Svarene omhandler en række temaer: Alternativer, påvirkning af landskabet, fredning, Fingerplan, strandbeskyttelseslinje, påvirkning af natur, støjpåvirkning - herunder lavfrekvent støj og sundhed, gener fra lys, reflekser og skygge, værditab, trafiksikkerhed, vindforhold og øvrige emner.

I den anden høringsperiode modtog Københavns Kommune en ny indsigelse fra Naturstyrelsen. Denne gang med udgangspunkt i nogle formelle formkrav til kommuneplantillægget og nogle mangler ift. beskrivelsen af støj. Københavns Kommune har efterfølgende haft en dialog med Naturstyrelsen, der har ført til justeringer i VVM-redegørelse og præciseringer i kommuneplantillægget vedrørende primært Fingerplanen 2013, der blev sendt i høring ganske kort før, at Københavns Kommunes forslag til kommuneplantillæg blev sendt i høring i foråret 2013 (se bilag 2 og 3). Naturstyrelsen har den 10. december 2013 frafaldet sin indsigelse mod planforslaget (bilag 5). Københavns Kommune og Naturstyrelsen har desuden indgået en aftale af 29. november 2013 vedr. opstilling af vindmøller i en indre grøn kile, jf. Fingerplan 2013 (bilag 6).

Hvidovre Kommune har i begge høringsperioder gjort indsigelse efter planlovens § 29b, stk. 1, som giver en nabokommune ret til indsigelse, hvis forslaget har væsentlig betydning for kommunens udvikling. Naturstyrelsen har den 8. oktober 2014 truffet afgørelse om, at Københavns Kommunes planforslag ikke er af væsentlig betydning for Hvidovre Kommunes udviklingsmuligheder (bilag 8).

Der henvises til Hvidbogen for så vidt angår det nærmere indhold af høringssvarene og forvaltningens vurdering heraf. Bortset fra de nævnte ændringer i kommuneplantillægget og VVM-redegørelsen giver høringssvarene ikke forvaltningerne anledning til at foreslå ændringer i planerne.

Naturstyrelsen har den 26. september 2013 meddelt HOFOR, der er bygherre på vindmøllerne, dispensation fra strandbeskyttelseslinjen (bilag 7). Afgørelsen er den 21. oktober 2013 påklaget af Hvidovre Kommune til Natur- og Miljøklagenævnet, og nævnet har endnu ikke truffet en afgørelse.

Der har i løbet af foråret 2014 været drøftelser mellem Københavns Kommune, HOFOR og Hvidovre Kommune om muligheden for at flytte Kalvebodmøllerne til Avedøre Holme og HOFOR har udført indledende beregninger på økonomien i møllerne. Det blev i drøftelserne tydeliggjort, at Københavns Kommune fortsætter den igangværende planproces, hvor møllerne placeres på Kalvebod Syd, indtil der foreligger et færdigt plangrundlag fra Hvidovre Kommune for placering af møller på Avedøre Holme.

Økonomi

Nærværende indstilling har i sig selv ingen økonomisk betydning for Københavns Kommune.

Videre proces

Når plangrundlaget er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, bekendtgøres dette, og der meddeles en VVM-tilladelse. Det er en forudsætning for at kunne opstille vindmøllerne, at den meddelte dispensation fra strandbeskyttelseslinjen opretholdes. Det er desuden en forudsætning, at der opnås dispensation fra Kalvebodkilefredningen. HOFOR arbejder sideløbende med den endelige godkendelse af planforslagene med en ansøgning om dispensation til Fredningsnævnet. 




Bjarne Winge                                                / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at tiltræde hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 238 ”Grøften” med miljøvurdering vedtages endeligt med 
          alternativet med møllestørrelse 148 m som foreslået i afsnittet løsning (bilag 4).

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    3.   at kommuneplantillæg for Kalvebod Syd med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages 
          endeligt med alternativet med møllestørrelse 148 m som foreslået i afsnittet løsning (bilag 2 
          og 3).


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 10. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



* Rækkefølgen af indstillingens 1. at-punkt og 2. at-punkt er  byttet rundt forud for Økonomiudvalgets behandling af sagen, sådan at indstillingens oprindelige 1. at-punkt er omnummeret til 2. at-punkt og det oprindelige 2. at-punkt er omnummeret til 1. at-punkt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 22: Endelig vedtagelse af plangrundlag for vindmøller på Kalvebod Syd

Økonomiudvalgets beslutning den 18. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 


Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti mener, at Hvidovres protester skal tages alvorligt.”

Til top