Mødedato: 18.11.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høring af Fokuseret Vækstdagsorden - trafikcharter

Se alle bilag
Københavns Kommune skal afgive høringssvar til Fokuseret Vækstdagsorden forslag til Trafikcharter - Nordens trafikale knudepunkt.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
 
    1.    at vedlagte forslag til høringssvar godkendes.

Problemstilling

Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark (og Region Skåne inkl. kommuner), der under det fælles brand Copenhagen arbejder for at øge væksten og beskæftigelsen i metropolregionen.

Parterne bag Fokuseret Vækstdagsorden besluttede i 2013 at udarbejde et fælles trafikcharter, og nedsatte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de deltagene parter.

Formålet med charteret er bl.a. at kunne agere samlet i forhold til især den statslige planlægning og prioritering af økonomiske midler.

De trafikale udfordringer
Trængsel på vejene og kapacitetsproblemer på baner er i dag et problem, som berører mange i Copenhagen. Bilister spilder mere end 130.000 timer om dagen på at holde i kø, svarende til et samfundsøkonomisk tab på 8,5 mia. kr. Udfordringerne bliver ikke mindre i fremtiden, idet vi bliver flere mennesker - i 2040 forventes Copenhagen at være vokset med 300.000 indbyggere - det sætter infrastrukturen under et særligt og stigenden pres.

Sammenligner man Copenhagen med andre storbyregioner halter vi bagefter blandt andet Stockholm og Hamborg.

Velfungerende og robust infrastruktur er grundforudsætningen for at sikre virksomheders tilgængelighed og arbejdskraftens mobilitet. Det gælder både internationalt, såvel som i Copenhagen.

Charteret
Charteret er struktureret i to hoveddele, henholdsvis den internationale tilgængelighed, hvor Copenhagen Airport og højhastighedstog er prioriterede initiativer, samt regionalt samspil og den interne mobilitet i Copenhagen, hvor en række ikke-prioriterede initiativer fremgår på en bruttoliste.

I forhold til de to prioriterede emner fremhæves også lufthavnens vækstplan Expanding Copenhagen og behovet for nye forbindelser over Øresund.

Lufthavnen og bedre togforbindelser til Hamborg (højhastighedstog) er de to centrale elementer i charteret, da de vurderes at have størst betydning for regionens samlede vækst.

I forhold til det regionale samspil og den interne mobilitet fremgår en række ikke-prioriterede emner. For eksempel Femern Bæltforbindelse, timemodellen mellem de største danske byer, mens det nævnes, at Transportministeriet aktuelt undersøger en eventuel Kattegatforbindelse.

Den ikke-prioriterede bruttoliste viser partneres respektive ønsker, men afspejler ikke nødvendigvis en enighed blandt partnerne om alle emnerne.

For Københavns Kommune indgår følgende emner:
  • Sammenhængende banebetjening i håndfladen - det vil sige nye metrolinjer og letbaner.
  • Kapacitetsudvidelse af Hovedbanegården.
  • En østlig ringforbindelse (havnetunnel).
  • En ny regionaltogsforbindelse "Ring syd" fra Roskilde via Ny Ellebjerg til lufthavnen.

Løsning

Med Copenhagen Trafikcharter - Nordeuropas trafikale knudepunkt ønsker parterne at fokusere indsatsen og tydeliggøre nødvendigheden af en velfungerende og robust infrastruktur, som en forudsætning for at skabe øget vækst og mere velfærd.

Økonomiforvaltningen vurderer, at det i forhold til den statslige planlægning og egne prioriteteringer, vil være hensigtsmæssigt at have et fælles charter, som parterne bag Fokuseret Vækstdagsorden bakker op om. Det anbefales derfor, at Økonomiudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar.

Økonomi

Indstillingen indebærer ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Økonomiforvaltningen afsende høringssvaret.

Beslutning

Dagsordenspunkt 17: Høring af Fokuseret Vækstdagsorden - trafikcharter

Økonomiudvalgets beslutning den 18. november 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 


Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten er fortsat modstander af en havnetunnel, da den vil skabe yderligere biltrafik i København. Endvidere savner vi planerne om road pricing nævnt i høringssvaret. Road pricing ville for alvor kunne mindske trængslen på vejene og understøtte den kollektive trafik, jf. Trængselskommissionens rapport.”

SF tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top