Mødedato: 18.11.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Økonomiudvalgets høringssvar til ny Sundhedspolitik 2015-2025

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vedrørende første udkast til Sundhedspolitikken 2015-2025 og de første handleplaner for psykisk sundhed og misbrug af alkohol og hash.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om Sundhedspolitik 2015-2025 samt handleplaner for psykisk sundhed og misbrug af alkohol og hash godkendes.

Problemstilling

Nuværende Sundhedspolitik 2011-2014 udløber med udgangen af året. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor sendt et udkast til fornyet Sundhedspolitik for perioden 2015–2025 samt Handleplan for bedre psykisk sundhed og Handleplan mod misbrug af alkohol og hash (bilag 2 og 3) i høring i de øvrige udvalg.

Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker i en tidlig fase at invitere de øvrige udvalg til dialog med henblik på politisk stillingtagen til bidrag til politikken og udmøntningen heraf.

Udvalgene skal drøfte politikken samt komme med konkrete input til indsatser, som kan indgå i de to handleplaner førend politikken og handleplaner igen sendes ud i bred høring i januar 2015. Hermed ønsker Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der sker et tæt samarbejde om udarbejdelsen af handleplanerne for at sikre en sammenhængende indsats på tværs af forvaltningsområder og sektorer.

Løsning

Sundhedspolitikken vil i de kommende 10 år udgøre rammen for en løbende operationalisering af nye handleplaner og initiativer. Sundhedspolitikkens vision er, at københavnerne i 2025 er blandt de borgere i verden, som har den bedste livskvalitet.

Pejlemærkerne er, at alle københavnerne skal:

• Leve med bedre livskvalitet – hele livet igennem
• Leve med lige muligheder for et sundt liv
• Leve længere


Udkastet til handleplanerne indeholder udvalgte prioriterede indsatsområder for de kommende fire år. Det er således handleplanerne, der udmønter sundhedspolitikken via konkrete initiativer og indsatser. Handleplanerne kan gå på tværs af kommunens forvaltningsområder og sektorer med henblik på, at sundhed integreres i øvrige parters kernedrift.

Handleplan for bedre psykisk sundhed indeholder fire spor:

1. Flere børn og unge skal have god trivsel
2. Københavnerne skal have støtte ved langvarig stress
3. Fysisk og psykisk sundhed skal hænger sammen
4. Plads til københavnerne med psykisk sygdom på arbejdspladsen

Handleplan mod misbrug af alkohol og hash indeholder tre spor:

1. Tabuet om alkoholafhængighed skal brydes
2. Færre unge skal have problemer med alkohol og hash
3. Uligheden i københavnernes forbrug af alkohol skal mindskes


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender de i høringssvaret beskrevne input til ny sundhedspolitik og indsatser (bilag 4), der kan indgå i de to handleplaner:

Forslag til Økonomiudvalgets generelle bemærkninger til sundhedspolitikken
- Økonomiudvalget finder det positivt, at der i sundhedspolitikken lægges stor vægt på at styrke samarbejdet på tværs af kommunens forvaltninger og sektorer. Dette vil medvirke til at skabe og udvikle en mere sammenhængende sundhedsindsats.

- Økonomiudvalget bakker op om, at der i første omgang sættes fokus på københavnernes psykiske sundhed samt forbrug af alkohol og hash.

- Økonomiudvalget gør opmærksom på, at i det omfang, handleplanerne skal udmøntes lokalt, vil de øvrige forvaltninger med fordel kunne inddrage og samarbejde med lokaludvalgene og herigennem gøre brug af lokaludvalgenes særlige kendskab til de enkelte bydele.

Forslag til Økonomiudvalgets bemærkninger til handleplan for bedre psykisk sundhed
- Økonomiudvalget anbefaler, at medarbejdertilbud om psykologisk bistand, krisehjælp fokuseres på at udvikle tiltag, der styrker medarbejdernes robusthed. Derudover bør de individuelle tilbud suppleres af organisatoriske tilbud.

- Økonomiudvalget anbefaler, at Københavns Kommune fortsætter sit arbejde for at ansætte medarbejdere inden for rammeaftalen om Det Sociale Kapitel, herunder medarbejder med psykiske lidelser.

- Økonomiudvalget bifalder, at handleplanen sætter fokus på at forebygge og afhjælpe dårlig trivsel blandt børn og unge. Dårlig trivsel har ikke kun sundhedsmæssige konsekvenser, men kan også være en faktor i forhold til, at unge påbegynder en kriminel løbebane. Det kan med fordel præciseres i handleplanen, hvordan kommunen mere konkret skal arbejde med at sikre bedre trivsel.

- Økonomiudvalget opfordrer til at inddrage lokaludvalgene aktivt i realiseringen af handleplanen. Lokaludvalgene vil bl.a. kunne bidrage til styrket forældre-skole samarbejde med deres kendskab til de lokale skoler og borgerdialogen med civilsamfundet om nye veje til forebyggelse af alkoholproblemer og bedre psykisk sundhed hos børn og unge, f.eks. ved stress og mobning


Forslag til Økonomiudvalgets bemærkninger til handleplan mod misbrug af alkohol og hash
- I handleplanen fremgår det bl.a., at kommunen vil afdække barrierer for tidlig opsporing af storforbrug af alkohol og alkoholproblemer hos borgere og familier. Økonomiudvalget foreslår, at indsatsen ligeledes medtænker de ansatte i kommunen, og hvordan man kan blive bedre til at opspore og støtte ansatte med problemer.

- Økonomiudvalget opfordrer til i højere grad at synliggøre eksisterende tilbud og muligheder vedrørende håndtering af problemer med alkohol og rusmidler for ansatte i kommunen.

- Økonomiudvalget opfordrer til, at handleplanen medtænker Københavns Kommunes omkring 2000 elever og praktikanter, hvoraf halvdelen er under 20 år. Ud fra viden om unges forbrug af alkohol og hash kan en særlig indsats i forhold til denne gruppe være relevant.

- Økonomiudvalget bifalder, at sundhedspolitikken sætter fokus på hashmisbrug blandt unge københavnere og særligt på de udfordringer denne problemstilling udgør i forhold til evnen til at fastholde job og uddannelse. Der kunne dog med fordel rettes et større fokus på hashproblematikken i handleplanen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges endeligt udkast til Sundhedspolitik 2015-2025 samt handleplaner for psykisk sundhed og misbrug af alkohol og hash den 11. december 2014. Herefter sendes materialet i bred høring frem til februar 2015. I foråret 2015 forelægges den endelige Sundhedspolitik og handleplanerne for Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på videre godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Lokaludvalgene er blevet orienteret om udvalgshøringen, og at lokaludvalgene høres i forbindelse med den brede høring i januar 2015.

Beslutning

Dagsordenspunkt 16: Økonomiudvalgets høringssvar til ny Sundhedspolitik 2015-2025

Økonomiudvalgets beslutning den 18. november 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top