Høringssvar til lovforslag om udmøntning af principaftalen om Metro til Sydhavn og udvikling af Nordhavn
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,- at Københavns Kommunes høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om projektering af en Nordhavnstunnel og lov om ændring af lov om en Cityring og lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S godkendes (bilag 1).
Problemstilling
Københavns Kommune har den 25. september 2014 modtaget Transportministeriets høring af udkast til forslag til lov om projektering af en Nordhavnstunnel og lov om ændring af lov om en Cityring og lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By og Havn I/S med anmodning om, at eventuelle bemærkninger sendes til Transportministeriet senest den 23. oktober 2014 (bilag 2).
Udkast til lovforslaget udmønter principaftalen, der blev indgået den 27. juni 2014 mellem staten og Københavns Kommune om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen (bilag 3).
Løsning
Københavns Kommune hilser forslaget til lovændringerne velkomment og opfordrer til, at det vedtages hurtigst muligt.Nordhavnen
Lovforslaget indebærer blandt andet, at der skabes hjemmel til, at transportministeren ved Vejdirektoratet kan projektere en Nordhavnstunnel med tilslutning til vejnettet i Nordhavnen, på vegne af Københavns Kommune. Det er i lovforslaget sikret, at VVM-processen, projekteringen og anlæg sker på opdrag fra Københavns Kommune og efter Borgerrepræsentationens godkendelse. Eftersom staten har flest erfaringer og indsigt i anlæg af store vejtunnelprojekter, er det hensigten, at Vejdirektoratet varetager rollen som bygherre for Nordhavnstunnelen på grundlag af en senere anlægslov. Efter udarbejdelse af VVM og inden endelige beslutning om projektets udforming i form af en anlægslov i Folketinget, forelægges udkast til anlægsloven for Københavns Kommune til Borgerrepræsentationens godkendelse.
Nordhavnstunnellen vil efter anlæggelsen blive overtaget af Københavns Kommune som kommunal vej. Dermed får Københavns Kommune ansvar for vejanlæggets trafikale og driftsmæssige forhold. Da projekteringen vil lede til beslutninger, der har afgørende betydning for den trafikale og fysiske drift, er det væsentligt for Københavns Kommune, at kommunen som den endelige vejmyndighed sikrer, at der ved projekteringen tages totaløkonomiske hensyn, herunder ved valg af design, materialer, teknologivalg og trafikløsninger etc. Dette forhold er fremhævet i høringssvaret og ønsket tilføjet til bemærkningerne til lovforslaget.
Sydhavnen
Udvidelsen af Cityringen med en afgrening til Sydhavnen følger de regler og det lovgrundlag, som i øvrigt allerede er gældende for Cityringen. Det betyder blandt andet, at transportministeren på baggrund af Københavns Kommunes VVM-redegørelse fastsætter regler om forurening og gener fra byggepladser, kompensation til metrobyggepladsernes naboer, skattefritagelse for kompensation, m.v.
Lovforslaget sikrer også, at der i planlægningen af projektet skal tages hensyn til, at Københavns Kommune samtidig med projekteringen og anlæggelsen af afgreningen til Sydhavnen, kan etablere andre infrastrukturanlæg i berørte områder. Ligeledes er det sikret, at der skal tages behørig hensyn til mulighederne for byggemodning og byudvikling i de omkringliggende områder, herunder muligheden for, at Københavns Kommune kan anlægge en bro mellem Enghave Brygge og Teglholmen inden metroens åbning. I den forbindelse vil et eventuelt nyt byzoneareal, som følge af opfyld til anlæg af en udvidelse af Cityringen med en afgrening til Sydhavnen, tilfalde Udviklingsselskabet By & Havn I/S.
I anlægsfasen er det afgørende for samarbejdet mellem Metroselskabet I/S og Københavns Kommune, at de principper vedrørende afgrænsning af forpladszoner, ledningsomlægninger, cykelparkering m.v. som er gældende for Cityringen, også vil være retningsgivende for udvidelse af Cityringen med en afgrening til Sydhavnen. Dette er præciseret i høringssvaret.
Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S
Lovforslaget behandler overdragelse af statens ejerandel i Udviklingsselskabet By & Havn I/S til Københavns Kommune, således at statens ejerandel reduceres fra 45 pct. til 5 pct., mens Københavns Kommunes ejerandel tilsvarende forøges fra 55 pct. til 95 pct. Ligeledes gives en ny fordeling af bestyrelsesmedlemmer, således at staten går fra 3 til 2 bestyrelsesmedlemmer og Københavns Kommunes antal af bestyrelsesmedlemmer øges fra 3 til 4 medlemmer. Udpegning af det ekstra bestyrelsesmedlem fra Københavns Kommune vil blive forelagt Borgerrepræsentationen, når loven er vedtaget.
I forbindelse med bestyrelsens valgperiode for både Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S ønsker staten, at deres bestyrelsesmedlemmer udpeges i forbindelse med det ordinære interessentskabsmøde, der almindeligvis finder sted i april måned, mens Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmers udpeges for en 4-årig periode svarende til den kommunale valgperiode. Københavns Kommune har i høringssvaret anført, at det fremgår af interessentskabskontrakterne, at valgperioden for alle bestyrelsesmedlemmer er 4 kalenderår, som er sammenfaldende med den kommunale valgperiode. Det er Økonomiforvaltningens holdning, at der ikke skal ske ændringer i interessentskabskontrakterne og i bestyrelsesmedlemmernes valgperiode, hvilket for så vidt angår Metroselskabet I/S også ville indebære, at Frederiksberg Kommune skulle være enig heri. Samtidig vil det betyde, at begge selskaber vil skulle ledes af en bestyrelse, hvor udskiftningsperioden strækker sig over lang tid.
Høringssvaret er udarbejdet i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.
Økonomi
Høringssvaret har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.Videre proces
Lovforslaget forventes fremsat den 1. november 2014 og vedtaget primo 2015.Bjarne Winge /Per Justesen
Beslutning
Dagsordenspunkt 11: Høringssvar til lovforslag om udmøntning af principaftalen om Metro til Sydhavn og udvikling af Nordhavn
Økonomiudvalgets beslutning den 18. november 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.