Mødedato: 18.11.2003, kl. 15:00

Forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 18. november 2003

 

 


J.nr. ØU 363/2003

 

20. Forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø (de nordlige recipienter) (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø godkendes og sendes i offentlig høring.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 27. oktober 2003

Tiltrådt.

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det forudsættes, at eventuelle udgifter i forbindelse med vandområdeplanen afholdes inden for den udgiftsramme som Borgerrepræsentationen fastlægger for Miljø- og Forsyningsforvaltningen "

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2003

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

" Forslag til Vandområdeplan for Fæstningskanalen, Utterslev Mose, Nordkanalen, Søborghus Rende og Emdrup Sø" har til formål at fastlægge en målsætning for den fremtidige tilstand og anvendelse af vandløb og søer beliggende i den nordlige del af Københavns Kommune. Endvidere redegør planen for, hvordan målsætningerne kan realiseres både teknisk og økonomisk. Forslaget indgår som en del af forarbejdet til Regionplan 2005 og danner grundlag for arbejdet, der skal igangsættes som følge af Vandrammedirektivets krav til tidsfrister for opfyldelse af vandområdernes miljømål.

Forslaget er baseret på, at vandområderne skal have en god økologisk tilstand, også kaldet for en generel målsætning, hvilket allerede blev fastlagt i forbindelse med Regionplan 2001. Denne målsætning skal sikre de naturmæssige, såvel som de rekreative interesser. Målsætningen forventes ikke ændret som følge af Vandrammedirektivets indførelse, men vil derimod blive tidsmæssigt fastlagt til opnåelse senest i år 2015.

Vandområderne udgør sammen med de omkringliggende grønne områder en stor naturværdi og et rekreativt potentiale, som allerede i dag udnyttes til både organiseret og uorganiseret friluftsliv.

Vandområderne fremstår i dag som kraftigt forurenede på grund af nuværende og tidligere udledning af spildevand fra Gladsaxe, Gentofte og Københavns kommuner, som således forhindrer en opfyldelse af miljømålsætningen.

For at forbedre tilstanden anbefaler vandområdeplanen, at belastningen fra spildevandssystemet reduceres med 80 %, samt at der gennemføres en række fysiske og biologiske genopretningstiltag ude i vandløb og søer. Projekterne bør realiseres over den kommende 10-års periode, således at Vandrammedirektivets krav til opfyldelsen af miljømålsætninger til 2015 kan opfyldes.

De samlede omkostninger for kommunerne til udbygning af kloaksystemet er anslået til mellem 178 og 230 mio. kr., hvoraf Københavns Kommunes andel udgør mellem 55 og 70 mio. kr. Københavns Kommunes andel af udbygning takstfinansieres over afgifter til vandafledning. Disse udgifter er allerede indeholdt i udkastet til Spildevandsplan 2004 og vil derfor ikke medføre takststigninger ud over, hvad der blev beskrevet i ideoplægget til Spildevandsplan 2004.

Anlægsomkostningerne til genopretning af vandløb og søer er vurderet til 59 mio. kr. Hertil kommer årlige driftsomkostninger, som vokser fra 0,25 mio. kr. i 2005 til 3,75 mio. kr. i 2014, såfremt projekterne realiseres indenfor en 10-års periode. Disse anlægs- og driftsudgifter er i modsætning til udgifterne til forbedring af kloaksystemet endnu ikke medtaget i budgetlægningen, ligesom de endnu ikke er gjort til genstand for drøftelse med Gladsaxe og Gentofte kommuner. Det må forventes, at en del af disse udgifter skal afholdes af Københavns Kommune.

 


 


Til top