Mødedato: 18.09.2001, kl. 15:00

Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998 - 2001 - Behandles under eet med ØU 259/2001 - (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998 - 2001 - Behandles under eet med ØU 259/2001 - (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 18. september 2001


J.nr. ØU 260/2001

8. Sundhedsplan for Københavns Kommune 1998 - 2001 - Behandles under eet med ØU 259/2001 - (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at status på aktiviteter igangsat ifølge sundhedsplanen 1994-1998 tages til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende den fælles IT-strategi for elektronisk kommunikation indenfor sundhedsområdet i København

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2001

Tiltrådte indstillingen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det forudsættes at den fælles IT-strategi for elektronisk kommunikation indenfor sundhedsområdet i København afholdes indenfor de afsatte rammer.

Økonomiudvalget har herudover ingen bemærkninger til at nærværende indstilling søges gennemført.

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

L tog forbehold, og ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"SOL tager forbehold for folkesundhedsplanen og sundhedsplanen som følge af 1) Mangel på konkrete handlingsplaner, som skal fjerne uligheden i sundheden for mange københavnere og sikre livskvalitet. 2) Den totale mangel på analyse af de samfundsmæssige faktorers betydning for københavnernes sundhed og livskvalitet med tilsvarende handleplan."

 

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Sundhedsministeriet udsendte i 1998 redegørelsen "Samarbejde om sundhed 1998-2001"som optakt til den ny sundhedsplanlægning. Sundhedsministeriet anbefaler, at der i planperioden 1998-2001 udarbejdes kommunale It-strategier for sundhedsområdet. Samtidig fremhæves det, at der fortsat skal ske en styrkelse af den forebyggende og sundhedsfremmende indsats på sundhedsområdet. Sundhedsministeriet opfordrer også kommuner og amter til at gøre status på de mange initiativer, som blev igangsat i forrige planperiode.

Med baggrund i forslag til Folkesundhedsplanen for Københavns Kommune og planens mange forslag til sundhedsfremmende og forebyggende indsatser på sundhedsområdet besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget på møde den 28. august 2000, at det ikke er nødvendigt at udarbejde en helt ny sundhedsplan for Københavns Kommune. Folkesundhedsplanen udgør således hovedindholdet i sundhedsplanen for 1998-2001, som derudover også omfatter en opsamling og status på den eksisterende sundhedsplan "Helhed i sundheden" 1994-1998 og formuleringen af en fælles IT strategi (SOU 296/2000). Der vil i indeværende valgperiode også blive fremlagt plan for sundhedsberedskabet, som ifølge sygesikringsloven også er en del af sundhedsplanen.

I denne udvalgsindstilling gøres der først status på sundhedsplanen 1994-1998 (bilag 1). Derefter følger gennemgang af forslag til fælles IT-strategi indenfor sundhedsområdet i Københavns Kommune (bilag 2).

Status på sundhedsplanen 1994-98

Sundhedsplanen "Helhed i sundheden" 1994-1998 indeholder 6 temaer. Fælles for de 3 centralt udmeldte temaer; styrket akutbetjening, genoptræning og alkohol er, at de vedrører højt prioriterede opgaver og forudsætter et samarbejde mellem primær- og sekundærsektoren for at sikre borgerne en god service. Temaerne dækker desuden både behandling, forebyggelse- og sundhedsfremme. Foruden de 3 centralt udmeldte temaområder blev det i Københavns Kommune besluttet at supplere sundhedsplanlægningen med yderligere 3 temaområder: Forebyggelse af tobaksskader, børn og unge og psykiatri. De 3 ekstra temaområder blev udvalgt, da de afspejler tungere sundheds- og sygdomsmæssige samt sociale problemer i København.

Der er i sundhedsplanen især sat fokus på de centralt udmeldte temaer genoptræning og akutområdet og det supplerende tema om forebyggelse af tobaksskader. Disse temaer er set ud fra et væsentlighedskriterie også meget centrale.

Fælles IT-strategi

Den fælles IT-strategi skal understøtte kommunikationen på sundhedsområdet i København. Moderne patientbehandling bygger i stigende grad på specialisering og arbejdsdeling mellem en række forskellige parter, blandt andet specialiserede sygehusafdelinger, laboratorier, lægepraksis, apoteker og den kommunale omsorgssektor. Det handler således om at sikre, at de rette oplysninger er tilgængelige for de rette personer på det rette tidspunkt.

Dette er udgangspunktet og fundamentet for forslag til en fælles IT-strategi for den elektroniske kommunikation indenfor sundhedsområdet i København. Forslaget til IT-strategien er udarbejdet i samarbejde mellem H:S, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Brandvæsen og Sundhedsforvaltningen og er udarbejdet i overensstemmelse med kommunens værdigrundlag og kommunikationspolitik samt H:S's værdigrundlag.

Der foreslås følgende mål for den fælles IT-strategi:

  1. Borgerne skal have adgang til information indenfor sundhedsområdet. Og de skal have adgang til elektronisk kommunikation med de forskellige i parter i sundhedssektoren på en for borgeren sammenhængende måde.
  2. Aktørerne i sundhedssektoren skal have adgang til patientens/brugerens data samt kontakt og elektronisk kommunikation med de øvrige aktører i sundhedssektoren.
  3. Værktøj til den elektroniske kommunikation og formidling af information (internet, intranet, e-mail og telefoni m.v.) skal benytte nationale og internationale standarder, der har vundet tilslutning til anvendelse i et samarbejde mellem parterne indenfor sundhedsområdet i København.

Til at koordinere det videre forløb foreslås etableret et IT-forum med repræsentanter for de forskellige parter indenfor sundhedsområdet i København.

 

Til top