Mødedato: 18.09.2001, kl. 15:00

Trafikplan for Amager - Handlingsplan (Bygge- og Teknikudvalget)

Trafikplan for Amager - Handlingsplan (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 18. september 2001


J.nr. ØU 254/2001

10. Trafikplan for Amager - Handlingsplan (Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at rapporten "Trafikplan for Amager, Idékatalog til Handlingsplan", suppleret med de anbefalinger til ændringer, som fremgår af denne indstillings sagsbeskrivelse, udgør den endelige Handlingsplan for Trafikplan for Amager

at der årligt fra 2003 afsættes 6 mio. kr. på Vej & Parks ordinære investeringsramme til gennemførelse af projekter i Handlingsplan for Trafikplan for Amager

Bygge- Teknikforvaltningen indstiller endvidere , at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at den endelige Handlingsplan for Trafikplan for Amager og den samlede økonomiske ramme danner grundlag for udarbejdelse af en Aktivitetsplan, der mere detaljeret angiver rækkefølgen og processen for gennemførelse af projekterne, og som forelægges Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse, inden projektudvikling iværksættes

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2001

Godkendt henholdsvis anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) afgav følgende bemærkning:

"Enhedslisten kan tilslutte sig Trafikplan Amager, men finder, at beløbet på 6 mio. kr. om året til gennemførelse af planen er alt for lidt. Det lave beløb betyder, at planen vil tage over 30 år at realisere."

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifterne afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets rammer i de år som trafikplanen omfatter.

Bygge- og Teknikforvaltningen har oplyst, at der er trykfejl i indstillingens økonomiafsnit således, at den forventede ekstraudgift til forstærkede cykelbaner og cykelstier i forhold til prisoverslaget fra Idekatalog til Handlingsplan er 17 mill. kr. Derved udgør det samlede prisoverslag 229 mill. kr."

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.

Ø fastholdt bemærkningerne fra Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen, som L tilsluttede sig.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Baggrund

Hovedformålet med trafikplanen er at sikre, at der skabes mærkbare forbedringer i det lokale trafikmiljø, og at de lokale interesseorganisationer spiller en aktiv rolle i processen.

Arbejdet med Trafikplan for Amager er udført i tre faser. Fase 1 resulterede i rapporten "Analyse af oplevede og registrerede trafikproblemer", som blev forelagt Bygge- og Teknikudvalget til orientering i oktober 1998. Fase 2 resulterede i rapporten "Trafikstrukturplan, Fase 2 rapport", som blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget i december 1999, som grundlag for det videre arbejde. Fase 3 har drejet sig om en bredere dialog i bydelene om ideer og prioriteringer til en Handlingsplan samt udarbejdelse af vedlagte rapport, Idékatalog til Handlingsplan, januar 2001.

Bygge- og Teknikudvalget har på mødet den 7. februar 2001 drøftet rapporten Idékatalog til Handlingsplan og godkendt, at rapporten udsendes i offentlig høring.

Trafikplanarbejdet er foregået i et tæt samarbejde med Følgegruppen bestående af repræsentanter fra de lokale organisationer og Styregruppen og en Arbejdsgruppen med repræsentanter fra Københavns Kommunes forvaltninger, Kvarterløft Holmbladsgade, HUR og Ørestadsselskabet.

Idékatalog til Handlingsplan

Idékataloget er resultatet af den brede dialog i bydelene med blandt andet det fælles borgermøde Borgernes Trafik Bazar i foråret 2000. De kraftige ønsker om en reduktion af den gennemkørende trafik resulterede i en revision af plangrundlaget som samtidig blev justeret i forhold til den seneste trafikudvikling. Idékataloget til Handlingsplan har dannet grundlag for den offentlige høring fra april til juni 2001.

Udarbejdelse af Idékataloget og gennemførelsen af aktiviteter i den offentlige høring er foregået i et tæt samarbejde med de lokale organisationer. Følgegruppen har bidraget aktivt til planen med deres lokalkendskab, og har brugt deres lokale netværk til en udbredelse af diskussionerne i lokalområderne, hvilket har ført til en høj grad af konsensus omkring en samlet plan.

Hovedprincippet i planen er en reduktion af den gennemkørende trafik især gennem Amagerbrogade, en bred trafiksaneringsindsats som gør det muligt at foretage en mere jævn fordeling af trafikken fra overordnede gader med mange boliger til andre overordnede gader med færre boliger. Herved kan der opnås betydelige trafikmiljøforbedringer med hensyn til støj, luftforurening, barrierevirkning mv.

Der er bred enighed om, at hovedprojektet i planen er en trafikaflastning af Amagerbrogade, som er områdets største bolig- og forretningsgade og som samtidig har de største trafikproblemer. Amagerbrogade foreslås således omdannet til en attraktiv bolig- og indkøbsgade.

Idékataloget indeholder forslag på kort sigt til 12 højt prioriterede projektområder, som er enten en samling af aktiviteter på én lokalitet til f.eks. et samlet trafiksaneringsprojekt for Amagerbrogade eller selvstændige aktivitetstyper som f.eks. cykelruter og parkbånd. De 12 projektområder er fordelt på to etaper. Udbygningshastigheden for etaperne afhænger af de økonomiske rammer, der fastlægges for projektet.

Den overordnede prioriteringer for Handlingsplanen er:

  • Generel reduktion af den gennemkørende trafik, som ikke har ærinde i området.
  • Generelle forbedringer af trafiksikkerhed og tryghed i kryds og på strækninger.
  • Sikkerheds- og tryghedsfremmende trafiksanering på parallelgader til Amagerbrogade.
  • Omdannelse af Amagerbrogade til Bydelsgade og attraktiv handelsgade med reduceret biltrafik.
  • Trafikmiljøforbedringer i alle bydele.
  • Grønne cykelruter og parkbånd.

Gennemførelsen af trafikplanen vil medføre, at Amagerbrogade vil blive aflastet for omkring halvdelen af biltrafikken. Det vil betyde et fald på den centrale del af Amagerbrogade fra ca. 16.000 til 8.000 køretøjer pr. hverdagsdøgn. Aflastningen af Amagerbrogade sker dels ved en reduktions af den gennemkørende trafik på Amager og dels ved en omfordeling af trafikken. Denne omfordeling vil, sammen med den forventede generelle stigning i trafikken på 10%, resultere i stigninger på parallelgaderne på mellem 1.000 og 3.000 biler i 2010. Således vil f.eks. trafikken i Østrigsgade stige fra 10.000 biler i døgnet til 11.000-12.000.

Omfordeling af trafikken vil medføre ganske betydelige miljøforbedringer i boligområderne. F.eks. får 2400 boliger i området mærkbart mindre trafikstøj og ingen får mærkbart mere.

Trafikplanen vil medføre et bedre bymiljø i alle bydele. Anlæg af pladser til ophold og leg, forskønnelser af gader og bygninger samt stiforbindelse med bedre sikkerhed for børn og ældre vil samtidig bidrage til at give hele området et løft.

I etape 1 er prioriteret projekter, der på kort sigt kan reducere den gennemkørende trafik og forbedre trafiksikkerhed og tryghed for de lette trafikanter herunder etablering af midlertidige cykelbaner langs overordnede veje. Desuden igangsættes ombygning af Amagerbrogade og forudsætningerne herfor mht. omfordeling af trafik og forebyggelse af gener på de øvrige veje. Trafiksaneringer skal gøre Amagers større veje mere sikre, selv med den ekstra trafik, som en ombygning af Amagerbrogade vil betyde.

Etape 2 indeholder ombygning af den resterende del af Amagerbrogade og andre gadestrækninger samt en yderligere udbygning af cykelstier, cykelruter og parkbånd.

Offentlig høring

Der har været afholdt offentlig høring om Idékatalog til Handlingsplan for Trafikplan for Amager i perioden 17. april - 15. juni 2001. Hovedaktiviteterne i perioden har været udsendelse af pjece vedrørende offentlig høring og afholdelse af lokale trafikmøder og et fælles borgermøde med udstilling og åbent hus arrangement.

De modtagne høringssvar og debatindlæg fra debatsiden på Vej & Parks hjemmeside er kommenteret under sagsbeskrivelsen og i Bilag C. De har givet anledning til anbefalinger af en række justeringer og tilføjelser i forhold til Idékatalog til Handlingsplan.

Høringssvar og debatindlæg

Det overordnede indtryk af høringssvar og debatindlæg er en bred opbakning omkring reduktion af den gennemkørende trafik og en omdannelse af Amagerbrogade til attraktiv bolig- og butiksgade med en kraftig reduktion af biltrafikken. I høringssvarene er der lagt stor vægt på, at der foretages trafiksaneringer af parallelgaderne til Amagerbrogade inden en omfordeling af biltrafikken fra Amagerbrogade.

Det er foreslået, at gennemfartstrafikken reduceres yderligere, at Strandlodsvej inddrages i omfordelingen af trafikken, at der trafiksaneres på flere nye strækninger af hensyn til trafiksikkerheden, samt at visse trafiksaneringer og anlæg af cykelstier og grønne cykelruter fremskyndes. Desuden er der konkrete forslag til udformning af pladser og gadestrækninger på bl.a. Amagerbrogade. Mange høringssvar drejer sig om alternative adgangsveje til Holmen i forbindelse med etablering af busslusen på Holmen og om nødvendigheden af en havnetunnel.

Høringssvar og debatindlæg har ikke givet anledning til ændringer i den overordnede trafikstruktur. Der anbefales mindre justeringer i planen bl.a. en yderligere begrænsning af den gennemkørende trafik. Det kan resultere i en reduktion af biltrafikke op mod 5-7%. Desuden foreslås en del af den forventede stigning på Østrigsgade-Backersvej ledt ad Strandlodsvej. Høringssvar vedrørende bussluse og ny adgangvej til Holmen har givet anledning til anbefaling af, at Kløvermarksvej med sikkerhedsforanstaltninger indtil videre fungerer som primær adgangsvej til Holmen, og at der iværksættes en undersøgelse af den foreslåede alternative adgangsvej ad Vermlandsgade-Uplandsgade med henblik på en eventuel langsigtet løsning. En hel del konkrete forslag til udformning af veje og pladser vil blive inddraget i forbindelse med den videre projektudvikling. Desuden er der en række anbefalinger, som invol verer andre planlægningsinstandser, og som vil blive koordineret med disse. Endelig er der forslag, som ligger udenfor trafikplanens rammer, som vil blive videregivet til en overordnet vurdering f.eks. i forbindelse med den kommende Trafik- og Miljøplan for Københavns Kommune.

Økonomi

I Idékatalog til Handlingsplan er de udvalgte 12 projektområder foreløbig prissat til i alt 195 mio. kr. hvoraf etape 1 udgør 90 mio. kr. Derudover ligger der højt prioriterede projektønsker med en længere tidshorisont.

De anbefalede ændringer, som resultat af den offentlige høring, giver anledning til justeringer mellem 1. og 2. etape og en samlet forøgelse på 17 mio. kr. Hertil kommer ændringer i henhold til den netop godkendte Ny Cykelstiprioriteringsplan, som foreskriver en højere standard af cykelbaner end tidligere forudsat samt cykelstier på de vejstrækninger, hvor der ikke er plads til cykelbaner. Disse ændringer resulterer i en merudgift til forstærkede cykelbaner og cykelstier på i alt 16 mio. kr. En mere detaljeret gennemgang af merpriser fremgår af sagsbeskrivelsen og af Bilag D.

Det justerede prisoverslag for de udvalgte 12 projektområder er på 228 mio. kr. hvoraf etape 1 udgør 96 mio. kr.

Tidsplan for gennemførelse af 1. og 2. etape

Umiddelbart skønnes det af forvaltningen muligt, at der kan afsættes 5-10 mio. kr. årligt af Vej & Parks ordinære investeringsmidler til Trafikplan for Amager. Hvis gennemførelsen af etape 1 og 2 alene baseres på disse midler vil det tage ca. 30 år. Gennemførelse af Handlingsplanen indenfor en kortere årrække forudsætter, at finansieringen ikke alene baseres på Vej & Parks årlige investeringsramme.

Borgerne har udtrykt ønske om mærkbare trafikmiljøforbedringer i de enkelte bydele indenfor en overskuelig årrække f.eks. indenfor en 10 årig periode. Det har været et ønske fra Følgegruppen, at der gennemføres en intensiv indsats i starten, så borgerne kan se synlige resultater indenfor en kort årrække f.eks. 3-4 år, af bl.a. første del af omlægningen af Amagerbrogade og trafiksaneringer på parallelgaderne.

Den videre proces

Den Handlingsplan og de økonomiske rammer, som Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vedtager, vil danne grundlag for udarbejdelse af en Aktivitetsplan, der mere detaljeret angiver rækkefølgen og processen for gennemførelse af projekterne. Følgegruppen inviteres til en diskussion om Aktivitetsplanen. Forslag til Aktivitetsplan vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse inden projektudvikling af de enkelte delprojekter iværksættes.

 

Til top