Mødedato: 18.08.2009, kl. 15:15
EAT skolemad - prisdifferentiering
Se alle bilag
Til top
EAT skolemad - prisdifferentiering
28. EAT skolemad - prisdifferentiering (2009-58414)
Der skal tages stilling til differentierede priser på skolemaden samt størrelsen på prisspændet.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget, anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at de enkelte retter kan sælges til forskellige priser med et maksimalt prisspænd på 7 kr. mellem billigste og dyreste pris godkendes.
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalget budgetramme.
Problemstilling
EAT, Københavns nye skolemadsordning, har premiere til august 2009. I august og september 2008 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget, at prisen på skolemaden er 21 kr. Forvaltningen ønsker at kunne sælge den enkelte ret til forskellige priser, i et spænd på 18-25 kr.
Løsning
Differentierede priser
Formålet med differentierede priser er at:
sikre at målet om at 25 % af alle elever køber skolemad
minimere spildet, hvilket vil forbedre skolernes skolemadsøkonomi samt skolemadens samlede økonomi.
Der er en forventning om, at mindst 25 % af skoleeleverne vil købe skolemad, hvilket er en betydelig stigning i forhold til andelen af brugere af den hidtidige skolemadsordning Køss.
For at understøtte arbejdet med at øge salget, er det væsentligt at få mange faste kunder. Derfor arbejder Københavns Madhus og Børne- og Ungdomsforvaltningen på at lave attraktive abonnementsordninger. Abonnementer har derudover den fordel, at det giver køkkenet en kendt salgsmængde, hvilket er en fordel i forhold til optimering og planlægning af produktion og vareindkøb. Når eleverne køber abonnementer vil det desuden kunne give eleverne nogle anderledes madoplevelser, fordi de ikke ?shopper? i dage med kendte retter, men oplever hele menuen i skolemaden.
Herudover er det væsentligt for den enkelte skoles skolebods-økonomi samt skolemadens samlede økonomi, at spildet af maden minimeres. Dette sikres bedst ved at elever og forældre bestiller maden i god tid. Differentierede priser kan i denne sammenhæng bruges som incitament til at tegne abonnementer og foretage køb på måder, som reducerer spildet.
Forvaltningen foreslår at følgende ordninger kan medføre lavere priser:
abonnementsordninger
bestilling af flere retter ad gangen
bestillinger der foretages 3 dage før købet
For at sikre den samlede økonomi må nogle af priserne derfor også overstige de 21 kr. Forvaltningen forslår at følgende situationer kan give højere priser:
køb af kun én enkelt ret
retter bestilt og købt sent
Der vil blive udarbejdet forskellige abonnementsordninger, så eleverne kan få et abonnement der passer godt til dem.
Abonnementsordningerne bliver lavet på en måde der sikrer, at forældre/elever med en lav likviditet får de samme muligheder for at købe et abonnement.
Der er en risiko for, at visse grupper forældre/elever har svært ved at gennemskue og udnytte de fordele der er ved et abonnement. Forvaltningen vil arbejde på at sikre, at de fordelagtige priser bliver gennemskuelige og tilgængelige for alle.
Børne- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 13.5.2009 i forbindelse med ?Hvert barn ? sin chance? behandlet et pilotprojekt om gratis/billigere skolemad til fattige børn. I dette projekt vil forvaltningen søge at afklare de bedste skolemads-løsninger til indsatsen mod den sociale ulighed i sundhed.
Økonomi
Det vurderes, at muligheden for at kunne differentiere priserne øger forvaltningens mulighed for at sikre at det samlede budget overholdes.
Videre proces
Da sagen omhandler borgerrelaterede priser (takster i budgettet) skal den efterfølgende behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Else Sommer Kristina Koch Sloth
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til differentierede priser på skolemaden samt størrelsen på prisspændet.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at de enkelte retter kan sælges til forskellige priser med et maksimalt prisspænd på 7 kr. mellem billigste og dyreste pris godkendes.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2009
Indstillingen blev godkendt.
Louise Frevert (løsgænger) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Det virker som om det bliver mere og mere administrativt. Desuden har processen med skolemad varet i årevis og der er stadigvæk problemer med ikke alene selve projektet, men også tilslutningen hos brugerne. En forventning om 25 % brugere er alt for lidt. Det virker som om man partout ville have gennemført et madprojekt i København, hvor det har været vigtigt, at alle børn har kunnet få skolemad."
bilag