Mødedato: 18.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Grøndalsvænge - Rabarbervej 2 - etablering af midlertidigt grønt areal

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tiltræde etablering af et midlertidigt grønt areal bl.a. som led i salgsbestræbelserne for ejendommen Rabarbervej 2.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiforvaltningen anvender op til ca. 330.000 kr. (2013 p/l) til etablering af et midlertidigt grønt areal på ejendommen Rabarbervej 2,
  2. at beløbet udgiftsføres i 2013 på Økonomiudvalgets bevilling, Salg af rettigheder mv., funktion 0.25.10.3*, Faste ejendomme - fælles formål.

Problemstilling

Københavns Kommune har netop udbudt ejendommen matr.nr. 123b mv. Utterslev, København, Rabarbervej 2, til salg. Ejendommen udgør resten af det tidligere vandværk ved Grøndalsvænge Allé og Hillerødgade, hvor der nu i øvrigt er etableret rækkehuse (83 boliger - almenbolig+), plejeboliger og en stor kommunal børneinstitution. Den udbudte ejendom består dels af den tidligere vandværksbygning/kedelbygning og dels af et ubebygget areal på ca. 3.200 m2, benævnt ”restareal” på vedlagte kortbilag.

”Restarealet” er fra 01.05.2013 stillet midlertidigt og vederlagsfrit til rådighed for foreningen Vandværkets Venner, der er stiftet af beboerne i området, til brug til græsplæne/rekreativt område for beboerne og som et alternativ til blot at henligge ubrugt frem til et salg. Restarealet er forurenet, jf. nedenfor.

Foreningen har skaffet midler til at anlægge ca. 500 m2 af arealet som græsplæne, bl.a. fra Lokaludvalget for Vanløse.

Beboerne har anmodet kommunen om at anlægge resten af arealet, ca. 2.700 m2, da de på grund af forureningen er bekymrede over, at deres børn leger på arealet.

Økonomiforvaltningen finder det imidlertid mest hensigtsmæsssigt, at kommunen afholder udgiften vedrørende hele arealet på 3.200 m2.

Løsning

Hele den tidligere vandværksgrund blev i 2006 kortlagt som forurenet på vidensniveau 2.

(Et areal bliver i henhold til Jordforureningsloven kortlagt på vidensniveau 2, når der et dokumentationsgrundlag for en forurening, som kan udgøre en miljø- eller sundhedsmæssig risiko. Når et areal er kortlagt, skal ejeren/brugeren i henhold til lovens § 8 ansøge Center for Miljø om tilladelse, før arealet ændrer anvendelsen til fx rekreativt område.)

Forureningen på arealet er ikke undersøgt i detaljer, men Center for Miljø har oplyst, at risikoen ved forureningen her alene er forbundet med kontakten med jorden. Center for Miljø fraråder generelt, at mindre børn kommer i kontakt med overfladejorden i byen, som er lettere forurenet blandt andet pga. nedfald af partikler mv.

Arealet har været anvendt til brug for entreprenørerne til oplag af jord mv. i den periode, hvor de nye bebyggelser blev opført og indtil sommeren 2012. Det har hele tiden været forudsat, at arealet skulle sælges til nybyggeri i overensstemmelse med lokalplanen, når det var praktisk muligt. Arealet er derfor ikke oprenset, da dette først vil ske i forbindelse med det kommende byggeri på arealet.

Økonomiforvaltningen påtænker nu at anlægge arealet som græsplæne, både for at fremme salgsbestræbelserne og for at imødekomme beboernes ønske om at kunne benytte arealet uden risiko, idet det må antages, at et eventuelt nybyggeri først vil kunne igangsættes om ca. 1 år, når ejendommen er solgt og byggeriet projekteret mv.

Center for Miljø har fremsendt et udkast til en § 8 tilladelse til at indrette et rekreativt areal på de ca. 500 m2, som beboerne har søgt tilladelse til. Ifølge udkastet skal de øverste 0,15 m være uforurenet materiale (eller rullegræs) på alle arealer uden varig befæstelse. Tilført jord skal være dokumenteret ren inden udlægning. Der skal overalt placeres fiberdug eller finmasket signalnet til fysisk adskillelse mellem tilført uforurenet jord og den underliggende jord. Der stilles krav om dokumentation.

Center for Miljø vil ligeledes skulle give en § 8 tilladelse til at anvende resten af arealet som rekreativt areal. Det vides ikke, om der måtte blive stillet yderligere krav her.

Økonomiforvaltningen skønner, at udgiften vedrørende hele arealet på ca. 3.200 m2 kan blive i størrelsesordenen 330.000 kr., bl.a. på grund af tilkørselsforholdene til arealet og Center for Miljøs krav til dokumentation mv. Hertil kommer, at der på restarealet ligger to bunker jord og nogle sten, som vil skulle håndteres.

Økonomi

Udgiften på op til ca. 330.000 kr. (2013 p/l) udgiftsføres i 2013 på Økonomiudvalgets bevilling, Salg af rettigheder mv., funktion 0.25.10.3, Faste ejendomme - fælles formål (eksisterende stjernemarkeret anlægsbevilling).

Der forventes ingen driftsudgifter, da arealet vil blive vedligeholdt af foreningen Vandværkets Venner i henhold til brugskontrakten.

Videre proces

Hvis Økonomiudvalget tiltræder indstillingen, vil etablering af græsplænen blive iværksat, når der foreligger en § 8 tilladelse.

 

 

Claus Juhl                           /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 19: Grøndalsvænge - Rabarbervej 2 - etablering af midlertidigt grønt areal

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top