Mødedato: 18.06.2007, kl. 15:15

International strategi

International strategi

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 18. juni 2007

 

 


J.nr. ØU 234/2007

 

5. International strategi

Der indstilles hermed en ny international strategi for Københavns Kommune. Med denne strategi prioriteres de internationale aktiviteter således at de målrettes med henblik på at realisere og understøtte Københavns lokale politiske dagsorden. 

 

 

indstilling og Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

1.      at den internationale strategi (bilag 1) godkendes

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2007

Manu Sareen (B) fremsatte følgende ændringsforslag: "Det Radikale Venstre foreslår, at Økonomiudvalget beslutter følgende tillæg til den internationale strategi:

 

at det præciseres, at Bruxelles-kontoret skal styrkes og, at kontoret fremover skal indgå

     i andre samarbejdsrelationer med kommunens forvaltninger.

 

at følgende aktiviteter skal indgå i det fremtidige internationale samarbejde:

 

a.      Etablering af en fast mødekadence for en delegation fra Københavns Kommune til Bruxelles med henblik på bevarelse og styrkelse af netværket i Bruxelles, hvor der afholdes møder med en række relevante aktører i Bruxelles (særligt Eurocities, EU-Kommissionen og den danske EU-repræsentation) – gerne med deltagelse fra fagforvaltningerne, hvis der er særlige interesseområder eller aktuelle EU-sager.

b.      EU-overvågning. Økonomiforvaltningen laver en fast afrapportering til fagforvaltningerne vedr. EU-dagsordenen – særligt i forbindelse med skiftende EU-formandskaber og EU-Kommissionens årlige arbejdsprogram, hvor der vil være referencer til relevante EU-kontakter under hvert område.

c.      Mulighed for udstationering af medarbejdere til Bruxelles i en periode i forbindelse med EU-interessevaretagelse på særligt prioriterede sager. De faste medarbejdere på det internationale område i Økonomiforvaltningen har til opgave at bemande kontoret i Bruxelles – deres udstationeringer må dog ikke blive permanente. Såfremt der kan tilvejebringes eksterne midler (fondsmidler, indtægtsdækket virksomhed i relation til konsulentopgaver for københavnske virksomheder el. lign.) vil Økonomiforvaltningen anvende disse til permanent bemanding af kontoret i Bruxelles.

d.      Faste afklaringsmøder med fagforvaltningerne. Som opfølgning på EU-Kommissionens årlige arbejdsprogram kan der aftales møder med fagforvaltningerne, hvor det afklares hvilke områder på EU-dagsordenen, der er af særlig interesse for fagforvaltningen.

e.      Tema-ture til Bruxelles for Borgerrepræsentationens medlemmer bestående af møder og minikonferencer med relevante parter i Bruxelles, hvor aktuelle emner kan drøftes og debatteres såsom status på Lissabon-processen og hvad der kan gøres fra EU's side for at der sker en øget integration og dermed et øget arbejdsudbud i de forskellige medlemslande. Der kunne ligeledes være møder med et mere generelt sigte, hvor temaer i forbindelse med de skiftende EU-formandskaber eller principielle emner som forfatningstraktaten kunne debatteres.

f.        Udpegelse af særlige ansvarlige i Økonomiforvaltningen. For at øge gennemsigtigheden vil der på KK-net være en oversigt over Økonomiforvaltningens internationale medarbejdere og deres særlige ansvarsområder, så det er nemt og tilgængeligt for både politikere og fagforvaltninger at tage kontakt til de internationale medarbejdere.

g.      Udvidelse og professionalisering af den internationale del af KK-net samt elektronisk nyhedsbrev, således at internationale aktiviteter og de forskellige relevante tiltag fra EU med relevans for København i højt grad kan følges løbende på den internationale del af KK-net.

h.      Styrkelse af Kommunens hjælp overfor byens virksomheder og organisationers adgang til EU-midler. Det er i Københavns interesse, at virksomheder og organisationer i København benytter sig af de muligheder, som findes i EU herunder del i EU-midler. 

 

Indstillingen blev godkendt med det stillede ændringsforslag.

 

 

Problemstilling

Der foreslås med nærværende indstilling, at der træffes beslutning om at indføre en ny international strategi for Københavns Kommune, som vedlagt i bilag 1. Københavns Kommune er i forbindelse med kommunalreformen blevet medlem af KL, hvilket har en konsekvens for det internationale arbejde i kommunen, da København i flere internationale fora nu er repræsenteret ved KL. Herudover er en række af fokusområderne i den tidligere internationale strategi forældet - blandt andet fokus på Østersøregionen som central samarbejdspartner. Der er derfor behov for en revurdering af kommunens internationale indsatsområderne.

                         

Den nye internationale strategi stiller ændrede krav til det internationale arbejde i kommunen. En ny strategi giver derfor anledning til at gennemtænke kommunens organisering af det internationale område, hvilket er beskrevet i nærværende indstilling.

 

 

Løsning

Det foreslås, at den internationale strategi fremover skal have som formål at understøtte den lokale politiske dagsorden med at skabe de rette betingelser for at København fortsat kan være både en dynamisk og menneskelig storby i vækst og med fokus på bæredygtighed.

 

Den nye internationale strategi skal bidrage til Københavns udvikling ved at der bliver indhentet og udvekslet erfaringer med andre storbyer på områder, hvor København har særlige udfordringer, med henblik på bedre opgaveløsning til glæde for byens borgere. Som eksempel kan nævnes kulturområdet, hvor København kan lære meget af andre kreative storbyers gode og fleksible forhold for kunstnere og de kreative erhverv, hvilket dermed kan bidrage til at skabe et mere levende og oplevelsesrigt København.

 

Samtidig skal den nye internationale strategi være med til at profilere København internationalt på de indsatsområder, hvor Købehavn er på forkant, og hvor udlandet kan lære noget af os. Københavns succeshistorier skal udbredes så der skabes international interesse og fokus på København, der derved kan understøtte Københavns internationale konkurrenceevne ift. både turisme, investeringer og arbejdskraft. Som eksempel her kan nævnes miljø- og klimaområdet, hvor København ved at være ambitiøs og nyskabende i sin opgaveløsning har kunnet indtræde på den internationale scene og i forskellige internationale netværk med en tungtvejende stemme og dermed indflydelse, der bidrager til at understøtte Københavns internationale profil som en miljøvenlig storby.

 

For at kunne leve op til denne internationale strategi kræver det, at Københavns Kommune er aktiv i forhold til at skabe og st yrke alliancer med strategiske samarbejdsparter på udvalgte og prioriterede områder, hvor begge parter får noget ud af samarbejdet.

 

Derudover kræver det også, at kommunen deltager aktivt og professionelt i de internationale fora, hvor København har påtaget sig politiske hverv med henblik på at København får indflydelse på den internationale scene på de områder, hvor beslutningerne kommer til at få indflydelse på byens borgere. Dette gælder både Eurocities, som er interesseorganisationen for storbyer i EU, hvor TMF varetager formandskabet for "Mobility Forum" samt KL, hvor Københavns Kommune er repræsenteret i KL's internationale udvalg samt deltager i Regionsudvalgets møder, der har høringsret i EU-sager.

 

En international strategi skal være fleksibel og dynamisk samtidig med at den opretholder fokus på de centrale betingelser for København som konkurrencedygtig og attraktiv storby. Den internationale profilering af og vision for København foreslås derfor fokuseret på tre centrale og overordnede områder, hvor København står særligt stærkt i konkurrencen med andre storbyer om turister, investeringer og arbejdskraft – og hvor København har en komparativ fordel, som vi skal arbejde for bevares og styrkes. Dette arbejde skal i høj grad koordineres med nuværende aktører på området såsom Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity.

 

·        København som oplevelsernes hovedstad. Som eksempler på konkrete opgaver, der kan indgå i det internationale arbejde, kan nævnes udvidelse af samarbejdet med Berlin/Amsterdam på kulturområdet, internationalt design- og arkitektmøde om visioner for byudvikling, tiltrækning af internationale events på kultur og idrætsområdet til København mv.

·        København som menneskelig og miljøvenlig storby. Som eksempler på konkrete opgaver, der kan indgå i det internationale arbejde, kan nævnes understøttelse TMF's formandskab af "Mobility Forum" under Eurocities, styrkelse af samarbejdet med Malmø med henblik på en reduktion af Øresundsbrotaksterne, undersøgelse af mulighederne for at lave et internationalt miljøarrangement ifbm. klimatopmødet i 2009 mv.

·        København som vidensby. Som eksempler på konkrete opgaver, der kan indgå i det internationale arbejde, kan nævnes den International Tænketank, samarbejdet i Øresundsregionen, gennemførelse af en OECD-analyse af Københavns styrker og svagheder i globaliseringen mv.

 

Den internationale strategi, som er uddybet i bilag 1, udgør en samlet ramme for det internationale arbejde i Københavns Kommune. De forskellige internationale aktiviteter, der igangsættes under den internationale strategi, vil fremover være centreret om disse tre indsatsområder. Inden for de tre områder er der en række konkrete initiativer, der kan variere over tid afhængig af hvilke temaer, der står højt på den lokale politiske dagsorden. Og ligeledes afhængig af hvilke emner og problematikker på den globale dagsorden, som København eventuelt kan påvirke i en bestemt retning til fordel for København og københavnerne. I bilag 1 er der desuden givet en række eksempler på konkrete aktiviteter indenfor hvert indsatsområde, hvor det internationale arbejde på forskellige måder kan være relevant og vedkommende for københavnerne.

 

Vedlagte internationale strategi (bilag 1) erstatter tidligere beslutninger og strategier på det internationale område.

 

Organisering af det internationale område i Københavns Kommune

Der er kommet ændrede krav til og vilkår for det internationale arbejde i kommunen. Kommunalreformen og Københavns Kommunes medlemskab af KL har medført, at mange af kommunens interesser ift. EU-lovgivningen varetages af KL. Som konsekvens heraf vil der være færre arbejdsopgaverne at løse for Bruxelles-kontoret.

 

Københavns Kommune bevarer en repræsentation i Bruxelles, men den flyttes og søges placeret i samme bygning som KL og Eurocities, der begge er centrale samarbejdsparter for Københavns Kommune i EU-regi. Dette er ligeledes en naturlig forlængelse af Københavns Kommunes KL-medlemskab og behovet for en øget koordinering.

 

I relation til øvrige arbejdsopgaver for Bruxelles-kontoret, så foregår arbejdet med at ansøge om EU-tilskud primært fra København, da størstedelen af midlerne er centreret omkring Øresundskomiteen og det regionale vækstforum. Det har heller ikke været en primær opgave for Bruxelles-kontoret at hjælpe virksomheder fra København med interessevaretagelse i EU, da mange virksomheder i hovedstadsområdet enten selv er repræsenteret i Bruxelles, anvender DI eller går direkte gennem staten i EU-interessevaretagelsen. Men der har været enkelte tilfælde, som fremadrettet stadig vil kunne varetages af kommunen. Den samlede vurderingen er derfor, at man vil få en mere optimal opgaveløsning ved at flytte ressourcer fra Bruxelles-kontoret til København.

 

Kontoret i Bruxelles vil derfor ikke være permanent bemandet, men kan fungere som et slags virtuelt kontor, hvor post, e-mail og telefoner håndteres fra København. Det vil yderligere kunne anvendes af samtlige af kommunens forvaltninger til kortere eller længere udstationeringer i forbindelse med særlige EU-interessevaretagelsesopgaver.

< o:p> 

Det tværgående ansvar for det internationale område i kommunen vil lige som i dag være forankret i Økonomiforvaltningen, og samarbejdet med fagforvaltningerne på det internationale område vil fokuseres inden for de prioriterede indsatsområder. Endelig vil Økonomiforvaltningen fortsætte med at yde assistance til varetagelsen af særlige politiske poster i internationale organisationer.

 

 

Økonomi

Indstillingen forventer ikke at medføre væsentlige merudgifter. Eventuelle merudgifter afholdes indenfor Økonomiudvalgets driftsramme.

 

 

Bilag

1.      Københavns Kommunes internationale strategi

 

 

         Claus Juhl

                                                         /Henrik Plougmann Olsen

 

 


 

Til top