Påbygning af to etager på en ejendom i Birkegade på Nørrebro.
Påbygning af to etager på en ejendom i Birkegade på Nørrebro.
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde mandag den 18. juni 2007
J.nr. ØU 226/2007
1. Påbygning af to etager på en ejendom i Birkegade på Nørrebro.
Økonomiforvaltningen søger udvalgets tilslutning til, at en påbygning af
2 ekstra etager på en ejendom i Birkegade 4-6 på Nørrebro, søges gennemført
uden udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2005 og dermed alene som en
byggesag.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender, 1. at påbygning af ekstra 2 etager på ejendommen Birkegade 4-6 på Nørrebro søges gennemført uden udarbejdelse af et tillæg til Kommuneplan 2005 Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 18. juni 2007 Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
Andelsboligforeningen Birkegade 4-6 har ansøgt om tilladelse
til at erstatte en eksisterende tagetage (med "Københavnertag" og et
tørreloftsrum) med to nye etager, der nederst skal rumme 3 beboelseslejligheder
mellem 75 og
Teknik- og Miljøforvaltningen har udtalt, at projektet kan gennemføres uden lokalplan. Rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2005 rummer ikke direkte mulighed for denne løsning, og gennemførelse af projektet vil derfor som udgangspunkt kræve et tillæg til kommuneplanen, der justerer etageantallet. Da projektet kun omfatter en enkelt ejendom i en mindre karré på Nørrebro, og der ikke skønnes behov for en generel regulering af forholdet, findes et kommuneplantillæg ikke hensigtsmæssigt.
Løsning
Planloven rummer ikke egentlige dispensationsmuligheder fra rammebestemmelserne, men der er mulighed for – i ganske særlige tilfælde – at fravige rammerne i enkeltstående situationer.
Under hensyn til projektets helt unikke og banebrydende karakter er Økonomiforvaltningen indstillet på, at projektet søges gennemført uden tillæg til kommuneplanen som en enkeltstående fravigelse fra de gældende bestemmelser og som byggesag.
Baggrunden er, at Teknik- og Miljøforvaltningen har afgivet følgende erklæring, der understøtter synspunkterne om, at projektet har en helt unik karakter:
"Det foreliggende resultat, udarbejdet i samarbejde med Plan & Arkitektur herunder forelagt og godkendt af stadsarkitekt Jan Christiansen, er et nyskabende og ambitiøst bud på udnyttelse af københavnske tagarealer.
På et tidligere tørreloft indrettes 3 store familieboliger. I en mørk og tæt bebygget del uden attraktive og lyse friarealer indføres et grønt tag med bløde former i stedet for det traditionelle noget kedelige københavnertag, og på en moderne, frisk og fræk måde tilføres bygningerne yderligere arkitektoniske kvaliteter, et grønt friareal for beboerne i ejendommen og nogle tagboliger uden i øvrigt at antaste den bevaringsværdige del af bebyggelsen, nemlig facaden inklusiv gesimsen.
Projektet er enestående, markerer sig i gadebilledet dog uden at virke dominerende. Projektet er markant og unikt, fordi det er første gang det grønne får plads i det ellers grå taglandskab, der præger brokvartersbebyggelserne med tætte og mørke gårde. Ind mod gården tages en etage af en sidebygning, hvorved der kan komme mere lys ned i den tætte gård. Det indgår i projektet talrige dagslysstudier der retfærdiggør dette. Da tagetagen ligger mod nord for gaden skønnes det ikke at have negativ lysindvirkning for genboejendomme.
Projektet kan meget vel gå hen og blive et vartegn for et kvarter, som med Sankt Hans Torvs istandsættelse og renoveringen af mange ejendomme er blevet et af de mest attraktive kvarterer i byen."
Økonomi
-
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget tiltræder forvaltningens indstilling, vil sagen kunne fremmes som almindelig byggesag, hvorunder de naboretlige forhold vil blive vurderet. Herved vil evt. indkomne bemærkninger fra den relevante offentlighed indgå i den videre behandling af sagen i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Bilag
1. Uddrag af projektet
Claus Juhl
/Henrik Plougmann Olsen